Ook nog even…
Had ik al verteld dat ik de laatste paar weken door Chantal Quak ben gebeld? Voor een klein verhaaltje over moestuinieren in haar radioprogramma van Radio Rijnmond. Chantal is vorige maand begonnen met een eigen moestuin en vertelt op de radio daarover (en vraagt dan aan mij wanneer je kunt spitten, of wanneer er paprika gezaaid kan worden, dat soort dingen). Kijk vooral even op haar weblog over haar eerste moestuinjaar: Ikmoestuinieren. Leuk!
Niet dat ik denk dat ik haar veel onderbouwde informatie kan geven hoor. Heb ik eerlijk tegen haar gezegd. Nooit een opleiding in iets wat dan ook maar met tuinieren te maken heeft gehad. Ik heb gewoon al sinds 1991 een moestuin, meer niet (en enorm, maar dan ook echt enorm veel fouten gemaakt). En ik denk ook beter te kunnen schrijven dan praten, want soms moet ik even nadenken over een antwoord. Maar Ruud zegt altijd: ‘je gooit er een kwartje in en er komt voor een euro muziek uit’. Ik denk altijd maar dat hij dat lief bedoelt :-).
Maar afijn, tot zover over andere zaken dan tuinieren. Maar terwijl ik wachtte op het telefoontje van Chantal even de zaailingen water gegeven. En zie daar:
De eerste bloemenzaden kiemen: Erysimum linifolium Little Kiss Lilac. En elk jaar schrik ik in het voorjaar weer een beetje van de zaailingen; zo klein en weerloos (slechts een paar millimeter groot). Bijna denkend ‘hoe moet ik dit in hemelsnaam groot brengen?’. Ik ga mijn best er voor doen, meer kan ik niet. En eigenlijk lukt het over het algemeen ook wel. Het enige wat hier jammer blijft is ruimte- en dus lichtgebrek. Voorlopig heb ik heel voorzicht water gegeven, en als de zaailingen 3 blaadjes hebben mogen ze naar een koelere kamer (want in de warme kamer ver van het raam is de kans groot dat ze lang en dun en sprieterig worden).
Ook gezien:
Ik durf het bij de paprikazaailingen nu wel een derde blaadje te noemen. Weliswaar nog klein maar toch. En dat is dan een teken dat er genoeg wortel is om dit blaadje te maken. En dat de zaailingen het naar hun zin hebben. En de zaailingen zijn wel aan de lange kant maar wat mij betreft niet te. En elke dag wordt het nu langer licht en de zon (als ze schijnt) sterker. Maar wel ook nog voorzichtig water gegeven, met klein gietertje. Want nog wel steeds een baby.
Gekregen, zomaar, van Wia (nogmaals hartelijk dank!!):
Links is Crosne (Stachys affinis), rechts is Oca de Peru (Oxalis tuberosa). Bijzondere (eetbare) knolgewasjes. Gisteren gekregen en ook gelijk in een zanderig potgrondmengsel gepoot want voor zover ik weet kunnen de knolletjes er niet goed tegen om lang buiten grond te zijn. En hoe het verder gaat zullen we zien. Crosne al wel eerder gehad maar dat was toen hier in de vette klei geen succes. Vandaar dat ik nu van plan ben om haar in zanderige grond in een speciekuip te kweken. De Oca de Peru ken ik alleen van internet en horen zeggen, zelf nog nooit geteeld. Weer een projectje erbij voor dit jaar :-).
En tot slot dan nog een foto van de Zoete aardappelen op dit moment. De 2 andere aardappelen staan nog beneden, naast de kachel, lekker warm maar wel vrij donker.
Deze 2 exemplaren hebben al zoveel wortels en krijgen al veel uitlopers, zij moesten nu echt het licht in. En dus maar op de licht verwarmde slaapkamer gezet, bij de gezaaide bloemen, de paprika’s, pepers, aubergines, citroengrassen, Impatiens……. het begint er aardig vol te worden. Op de foto kun je al zien hoeveel wortels ze hebben, en hoeveel uitlopers er al verschijnen. Het zal niet lang meer duren voor ik ze op ga potten, wellicht volgende week. Want nu haalt de plant haar voeding nog uit de aardappel zelf maar er komt een moment dat die voeding op is, en dan raken de planten uitgeput en dat wil ik uiteraard voor zijn. Zaterdag op de tuin eens op zoek gaan naar geschikte potten voor nu (minimaal 12 centimeter, maar omdat ze nog een tijd in huis moet bivakkeren ook weer niet te groot voor nu.
Ik kreeg van een vriendin nog 2 zoete aardappelen om te poten, van een toko waar zij vaker komt. En heel bijzonder; die aardappelen zijn rozeroder dan de mijne. Geen idee of daar dan nog wat rasverschillen in zitten of dat het te maken heeft met omstandigheden als voeding, warmte, etc. tijdens de kweek. Ben benieuwd of er ook verschillen zijn in kleur van het vruchtvlees en de smaak…
Ik ga vandaag beginnen met een pagina over de zoete aardappel, die zal niet in 1 dag af zijn, maar wellicht leuk om te volgen. Zal denk ik maar geplaatst worden onder groenteelt en dan wortelgewassen.
Hallo Diana
ik heb op you-tube een filmpje gezien over het telen van zoete aardappels.
Daar laten ze de scheuten groeien en knippen ze dan af.
Vervolgens gaan ze in een glaasje water weer wortel maken. Daarna worden de plantjes (dus zonder aardappel aan) gepland. Opbrengs was enorm. Moet je zeker is naar kijken.
Hallo Connie,
ik weet het, ik heb ook een aantal van dat soort filmpjes gezien, en daarom vorig jaar de aardappelen dan ook zo geteeld. Maar dat was niet echt een succes. Ik heb het hier geschreven: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/zoete-aardappel/. En daarom dit jaar gewoon de aardappelen planten. Maar misschien dat ik toch nog 1 keer een test doe en ook nog 1 stek apart plant, om te kijken of dat nu dan beter gaat.
groetjes,
Diana
Wanneer ben je te beluisteren?
Ook hier volop feest bij iedere ontloken zaailing. Ik schrok alleen wel toen ik las dat je je pepers aan de lange kant vindt (want die van mij…)
Ik dacht dat het pepers niet warm genoeg kan, en dus heb ik ze voor het raam en boven de verwarming geparkeerd. Ook van mijn gezaaide exootjes had ik verwacht dat ze dat ze een zo’n warm plekje wel zouden appreciëren, maar overweeg nu toch het zaailingenboeltje maar naar een onverwarmde kamer te evacueren.
De vraag is: is het voor de meeste zaden die warmte nodig hebben om te kiemen, raadzaam om ze na het kiemen koeler op te kweken? Of zijn er uitzonderingen die ik met een gerust hart op de verwarming kan laten staan?
Hallo Sarah,
Wisselend, afgelopen 2 weken was het op dinsdagochtend tussen 11.45 en 12.00 uur, maar deze week was het woensdagochtend om 11.15 uur. Elke keer zo rond de 5 minuten een gesprekje over wat nu te doen in de tuin en zo. ´Te beluisteren´ is echt een te groot woord en teveel eer hoor :-).
Om te kiemen kan het pepers niet te warm zijn. Maar na de kieming is licht heel veel belangrijker. En dan desnoods maar koeler. Je kunt het aan de zaailingen zien; worden ze lang en dun, dan meer licht en minder warmte bieden. En als de zon schijnt kan de temperatuur dicht achter het raam heel snel oplopen.
En dus geldt dat inderdaad ook voor andere zaailingen, op een paar kleine uitzonderingen na (maar dat is echt in de hoek van de tropische planten, palmen, etc.) wil eigenlijk elke zaailing na het kiemen vooral licht, zoveel mogelijk, en natuurlijk ook warm maar licht gaat voor en het hoeft niet meer zo warm te zijn als tijdens de kieming.
groetjes,
Diana
Ik ben blij met je adviezen!! Die in ieder geval gebaseerd zijn op jarenlange ervaring en enthousiasme 🙂 Dus: perfect.
Tot de volgende uitzending!
Chantal
Gelukkig 🙂
Tot de volgende keer!
Diana
Dag Diana,
Wat goed, Crosne! Gisteravond toevallig voor het eerst gegeten in een restaurant, bijzonder en lekker. De plant schijnt erg veel ruimte in beslag te nemen.
Ik heb een vraag over het zaaien van tomaten: kan dit goed met de denotmethode? Vorig jaar heb ik voor het eerst tomaten gezaaid (in potjes), maar dit jaar wil ik meer soorten zaaien. Vanwege ruimtegebrek lijkt het me erg handig volgens de denomethode te zaaien. Maar werkt dit wel even goed als met paprika’s en pepers?
Dank voor al je informatie, ook dit jaar heb ik weer veel aan jouw site!
Groet, Lotte
Hallo Lotte,
Het schijnt wel mee te vallen, maar de knolletjes zijn lastig te oogsten omdat ze heel gemakkelijk breken in de vette klei en daar ook lastig te vinden zijn. De planten zelf worden zo’n 40 centimeter hoog en groeien wel breeduit. Maar ik ben nauwelijks de persoon die antwoord op je vraag kan geven, met maar 1 mislukt teeltjaar van Crosne. Ik ga ze hier in ieder geval in een speciekuip of grote pot zetten, verzorgt makkelijk en rooit vooral makkelijker. Ik ben zelf ook erg benieuwd.
Ik heb zelf nog nooit tomaten gezaaid via de denomethode, omdat ze nu eenmaal ook bij wat lagere temperaturen kiemen heb ik niet zo’n moeite om de juiste zaaiplaats voor ze te vinden (wel als de zaailingen eenmaal verspeend moeten worden naar 9-centimeter potjes ;-)).
Maar ik denk dat het prima zou moeten gaan, de zaden zijn maar iets kleiner en zonder bijzonderheden. Ik zou ze wel goed in de gaten houden, omdat ze nu eenmaal sneller kiemen en bij lagere temperaturen dan paprika’s en pepers (er is sneller kans dat ze kiemen en dan lang en dun worden in het papier). En dan blijf je na 1 of 2 weken toch ook zitten met de vraag waar je ze na het verspenen moet gaan zetten (net als ik :-)).
Ik ben benieuwd! Misschien wil je hier nog even laten weten hoe het is afgelopen?
groetjes,
Diana
-er viel wat weg van mijn reactie-
Hoi Diana,
Dank voor je snelle antwoord. Ik ga denk ik dan van elke soort een paar zaden met de denomethode en een paar zaden in potjes zaaien. Kijken wat het verschil is 🙂
De Crosne klinkt als een leuk project. Hoop voor je dat het dit jaar gaat lukken! (Vind jij ze trouwens ook niet wat weghebben van larven? -qua uiterlijk dan 😉
Groet, Lotte
Ja, hoewel ik er ook een soort van torentjes in zie, of van die schelpen die ik vroeger (toen dat nog mocht) spaarde 🙂
Succes met het zaaien van de tomaten!
Diana
Hallo,
Ik wil graag zaden bestellen, kan ik van een zakje de ene helft dit jaar zaaien en de rest volgend jaar?
Groetjes Nicole
Hallo Nicole,
Ik weet niet bij wie je zaden wilt bestellen maar over het algemeen kun je zaden langer dan een jaar bewaren (op een klein deel van soorten na, maar als je bij een goed zaadhuis bestelt wordt dat vermeld achterop het zakje of in de beschrijving).
En verder heeft elke plant z’n eigen regels, paprikazaden kun je bijvoorbeeld zo’n 3 tot 4 jaar bewaren, tomatenzaden wel 5 tot 6 jaar, papaverzaden wel 8 jaar, maar uien maar 1 tot hooguit 2 jaar.
Bedenk dat je alle zaden, zonder uitzondering, koel en donker en droog moet bewaren, daarmee houd je de zaden ‘in slaap’ tot je ze gaat zaaien, en blijven ze dus het langst kiemkrachtig.
groetjes,
Diana
Toevallig kreeg ik van de week een oude groei en bloei van een tuinvriendin, en wie stond daarin? Juist jij !!! Leuk, erg leuk.
Hallo Karin,
Leuk!
Ja, ik denk alweer 3 jaar geleden is me gevraagd of ik een soort van interview wilde doen, met foto’s van tuin en tomaten en zo. Was leuk om te doen, aardige mensen en oprecht geïnteresseerd in tuinieren en in mij.
groetjes,
Diana
Hallo Diana , wat een mooie layout heb je gekregen echt professioneel en “radiouitzendingen”
Hallo Simone,
Dankjewel!
Ik moet er zelf nog even aan wennen, ik weet ook nog niet of ik zo houd, maar het frist in ieder geval op :-).
Diana
Er gaat nog iets niet goed want er is een heel stuk weggevallen .
N.l. Het bewijst dat je erg veel mensen een plezier doet met al je ervaring en nauwgezetheid. Zoals ik je voorspel er zit nog wel een boek aan te komen en dan zal ik de eerste zijn die het wil kopen.
Vr.gr. Simone
Hallo Simone,
Ik kon vanmiddag met mijn smartphone ook niet op mijn eigen website, dus was al bang dat er iets mis was. Maar bij thuiskomst was alles weer goed, dus ik denk dat het gewoon een storing bij mijndomein was. Mocht je iets missen (of wie dan ook die iets mist), dan hoor ik het heel graag!
groetjes,
Diana
nieuwe layout?
Hallo Mayra,
Nou ja, ik probeer eens wat. Vind ik als digibeet al heel wat :-).
Je hebt zelf ook een mooie website! Met wordpress gemaakt, zie ik? Mag ik vragen welk thema je gebruikt (bestaand? en al dan niet aangepast?).
Ik zou wel een wat bredere tekst willen (minder kantlijn links en rechts), maar a; weet niet hoed dat moet, en b; er kijken tegenwoordig zoveel mensen via smartphone, ipad/iphone, tablet, wellicht is zo’n brede kantlijn voor mobiele apparaten handiger. Ik kijk het maar eens even aan.
groetjes,
Diana