Lente!!
Nou, ja, dat is misschien overdreven. Maar wat een heerlijk weer vandaag (vrijdag). Zonnetje, weinig wind, heerlijk om te tuinieren. En dus veel gedaan. En nu moe, want ik moet altijd weer erg wennen aan het begin van de lente. en spierpijn; vooral in knieholten en bovenarmen – er worden duidelijk weer spieren intensief gebruikt die een week of 8 stil hebben gehangen :-).
En ineens is daar ook het besef; het is al half februari!!! Opschieten voor het seizoen echt begint. En dus de laatste verhoogde bakken schoongemaakt en stro erin gelegd, Ruud nog een stukje gespit, straatje aangeveegd, hekwerk verzet, labeltjes opgeruimd, de laatste pastinaken geoogst, de pot met citroenmunt opgekalefaterd (en daar bedoel ik mee teruggeknipt, onkruid eruit, gevallen blaadjes eruit, water en voeding gegeven en in de zon buiten gezet). De Citroenverbena idem dito, lekker naar buiten, uitwaaien, net als wij zelf.
Op de foto; kiemende kapucijnerzaden
Ik had binnen (boven op een koude kamer) wat soorten gezaaid; Lathyrus, kapucijners, doperwten, rucola, mosterdblad. En dat hebben we vandaag naar de tuin gebracht, is echt heel veel beter voor ze (vooral heel veel lichter en daardoor kunnen ze nu steviger groeien in plaats van de lengte in te gaan, op zoek naar meer licht).
Komende week hopelijk ook nog een aantal keren naar de tuin. We gaan de vruchtwisseling voor dit jaar eens bij nemen en wellicht al wat vakken bemesten, zoals het vak van de poottuien en sjalotten, want die mogen over 2 tot 3 weken al gepoot worden. En het vak van de tuinbonen en doperwten en kapucijners, want die gaan ook over een week of 2 de grond al in (mits groot genoeg).
Vandaag ook al eens wat gecontroleerd; de aardbeistekken van vorig jaar doen het prima. Wat dode blaadjes weggehaald zodat de planten nu weer kunnen gaan groeien.
De knofloken bekeken; die doen het ook prima, tussen het stro in:
Groeien prima (foto), en het wat grauwgroene blad dat ze in de winter wel eens kunnen hebben maakt plaats voor nieuwe en frisgroene groei. En er waren wat knoflookjes die niet uit wilden lopen, het stro wat weggetrokken maar ook de laatste knofloken beginnen nu uit te lopen en komen al heel voorzichtig boven het stro uit.
In de kas zijn de tuinbonen al goed aan het groeien. Van de 20 gezaaide tuinbonen zijn er 18 gekiemd. En dat lijkt mij voldoende. Want ik vind ze eigenlijk niet zo heel erg lekker (in tegenstelling tot misschien wel 90% van de moestuinders, maar Ruud wel, geef mij maar verse kapucijners, en gelukkig; die kiemen ook :-)).
De kruiden zullen komende week ook eens onderhanden worden genomen; de Salie heeft de winter goed overleefd maar de lange stelen en lelijke bladeren mogen weg worden geknipt. De Rozemarijn mag iets terug worden geknipt, alsmede de tijm. De selderij van vorig jaar heeft z’n werk gedaan en mag weg (want anders gaat ze volgende maand al wat bitter worden en de maand erop doorschieten. Nieuwe selderij wordt volgende maand gezaaid. hetzelfde geldt voor de peterselie, nog 1 maal oogsten en dan mag ze weg, nieuwe peterselie is ondertussen al gezaaid.
De afgestorven stengels van de knoflookbieslook weggehaald, en kijk; daar begint de nieuwe groei al weer te komen, het krijgt nu weer licht en lucht, en hopelijk, met goed weer in het verschiet, kunnen we er over een week of 3 al weer voorzichtig van gaan oogsten.
Ik moet ook binnenshuis gaan zaaien, vooral bloemen; kuipplanten als Asarina’s, Rhodochiton, Lepechinia, dat soort lastige tantes (niet lastig hoor, maar hebben meer tijd nodig om te kiemen en vooral groeien dan de meeste eenjarigen). Misschien zondag tijd voor maken. En dus moeten we ook nodig nog wat potgrond en zand halen om te mengen. Want over 2 weken worden natuurlijk ook de tomaten gezaaid. En door alle soorten die ik ga zaaien gaat dat veel ruimte innemen.
Morgen ook naar de tuin, er is dus nog heel veel meer te doen. Ook de laatste potten leegruimen, schoonmaken…….. en bedenken wat er mooi in zou passen natuurlijk. De viooltjes mogen nog even blijven, bloeien al vanaf de koop in oktober:
Nog een maandje of anderhalf, en dan zullen ze het veld moeten ruimen voor nieuw gezaaide eenjarigen. Maar tot die tijd zorgen ze toch voor wat kleur in de tuin die verder natuurlijk nog wel kaal is. Lente in het hoofd is leuk, een zonnige dag ook, maar het is toch pas half februari (en daarmee zijn we weer terug op aarde :-)).
hoi Diana, ja heerlijk weertje he! Moest ik alleen juist nu ziek worden… Iedereen heeft al de wintergriep gehad en nu ik nog 🙁
Even een vraagje over je kapucijners. Je hebt ze (een paar dagen geleden?) binnen laten kiemen en na een week of twee in de koude kas mogen ze de volle grond in. Waarom leg je ze eigenlijk zo vroeg al? Zelf probeer ik de kapucijners en erwten rond half maart buiten te planten en dan moet ik ze maximaal 10 dagen van te voren binnen zaaien, anders gaan ze veel te hard. Afgelopen jaar had ik de kapucijners voor eind juni allemaal geoogst, dus nog prima op tijd voor een nateelt.
Dus ik vroeg me af wat het voordeel is bij jouw methode.
Voor het eerst probeer ik nu sereh uit, met jouw tips. En het gaat goed! Ze groeien zowel van onder als van boven, dus ik ben heel benieuwd wat voor planten ze straks gaan worden. Dank voor al je nuttige tips telkens weer 🙂
Hallo Christa,
Geen idee, gewoonte, denk ik. Zit in de mens, waarom morgen doen wat vandaag kan. Afhandelen. Klaar is klaar. Dat idee :-).
Maar ook omdat ik straks zo enorm veel moet zaaien dat ik graag alles wat gezaaid kan worden ook op tijd zaai. Pepers kunnen ook nog in februari worden gezaaid maar zaai ik ook eind januari al. Vroege aardappelen kun je ook begin april nog poten maar poten we begin maart al. Eigenlijk zaai ik in het voorjaar alles zodra het kan en maar zelden aan het eind van die tijdsbalk. Zodat ik later, wanneer we ook 450 vierkante meter tuin en de kassen ‘moeten’ (maar voor ons is het ‘mogen’ :-)) verzorgen en wieden en water geven, etc. ik niet meer hoef te zaaien.
En ook altijd omdat wanneer het mislukt ik nog een 2e poging kan wagen (hier ook wel eens zo nat geweest dat een groot deel van de kapucijners na 2 of 3 weken waren gaan rotten).
Maar ook omdat ik kapucijners dus eigenlijk niet al hoofdteelt heb, met een nateelt daarna. Maar ik heb haar bijna als voorteelt, want ik kan ze al begin juni oogsten. En dan kan ik er dus nog prima bonen zetten (want geen familie van kapucijners al zijn het ook peulgewassen. En als die in augustus/september zijn geoogst kan ik er nog bijvoorbeeld winterandijvie, of rucola, of een nieuw aardbeienbed op maken, of wat dan ook.
Ik zaai ze liever voor dan ter plaatse in de vollegrond, maar dat heeft alles te maken met de vette klei die hier in maartse buien zo nat kan zijn dat de zaden in de volle grond wegrotten, of anders opgevreten worden door de duiven.
Hier gaat het goed met de sereh maar bovenin nog helemaal geen groei, alleen nog maar wortels. Maar ze zijn opgepot en op een slaapkamer in het volle licht gezet, ik hoop dat dat ze gaat helpen.
Veel beterschap gewenst!!
Diana
hallo diana,
ik doe de kapucijners ook heel vroeg, maar leg ze op een nat keukenpapiertje totdat de witte wortel er is en dan hup, gewoon de tuin in, niks kas, wel even een vliesdoek erover als het koud is, ik heb ze gisteren geplant. Doe dit al jaren en mijn ervaring is, dat ze zelfs goed tegen -5 kunnen. En het is zo heerlijk, dat je de eerste teelt aan de gang hebt.
Ik heb trouwens de Kollumer zoete erwt, een streekproduct uit Friesland en zoveel lekkerder dan de gewone kapucijner.
groetjes
Agnita
Hallo Agnita,
Dat kan natuurlijk ook prima. Ik laat ze gewoon in grond kiemen en wacht dan tot de zaailingen een centimeter of 8 groot zijn. Het is maar wat iemand zelf prettig vindt werken. Onze tuinbuurman zaait ze altijd gewoon buiten onder een vliesdoekje en zweert daar nog steeds bij. Allemaal goed :-).
groetjes,
Diana
Diana, ik vergeet maar steeds hoeveel grond jij hebt!! Natuurlijk moet je dan zo vroeg beginnen. Deze winter hadden wij voor het eerst een grote diepvries en daar eten we nog steeds van. Dus daar ga ik komend seizoen ook meer rekening mee houden, dat ik van bepaalde soorten meer teel dan ik normaal zou doen. Hoewel ik wel heb gemerkt dat ik sommige groenten uit de diepvries juist wel of helemaal niet lekker vind!
Hallo Diana.
Wat een heerlijk weer was het he! Ik woon zelf in hellevoetsluis dus kwa weersomstandigheden hebben we het zelfde 😉
Ik had een vraagje wat eigenlijk helemaal niets met je bovenstaande verhaal te maken heeft. Ik heb vorig jaar voor het eerst stokbonen en stambonen met succes gekweekt. Nu wilde ik dit jaar weer gaan doen maar meer gericht naar een verspreide opbrengst. Wij zijn met zijn vieren waarvan 2 kinderen. Om de hoeveel tijd is het het beste om weer te zaaien en hoeveel ? Ik hoop je dat je een advies kan geven 🙂
De dagen worden hier al afgeteld en mijn 4 jarige zoontje begint ook steeds vaker te vragen i.v.m. zonnetje: mama wanneer gaan wij de plantjes in de tuin doen? De lente fantasie is hier enorm groot aangezien me tuin nu nog open ligt misschien ook wel goed zo met dat mooie weer haha
Groetjes elisa.
Hallo Elisa,
Het ligt heel erg aan het ras dat je zaait, en vooral of je stambonen of stokbonen zaait. Chinese boontjes groeien snel, blijven klein en geven snel en vaak bijna tegelijkertijd opbrengst. Stokbonen hebben meer tijd nodig maar geven zelf al wat meer gespreid bonen. Maar dat alles hangt dan ook weer af van het weer. Soms wil ik het ook spreiden, zaai ik tegelijkertijd stambonen en stokbonen (want dan kun je normaal gesproken al stambonen eten terwijl de stokbonen nog groeien), is het een paar weken slecht weer en komt toch alles nog in 1 keer :-).
Maar als alles mee zit vinden wij het in ieder geval handig om zo elke 3 weken 1 of 2 rijtjes stambonen te zaaien, en 4 stokken stokbonen. Zo krijg je de meeste spreiding. Kijk even in de groentezaaikalender in welke periode je dat zaaien kan spreiden (dus vanaf wanneer tot uiterlijk wanneer): https://www.mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Groentezaaikalender-2014-PDF.pdf
groetjes en heel veel plezier samen met je zoontje met de start van het nieuwe tuinseizoen!!
Diana
Hallo Diana.
bedankt voor de duidelijke info.
Ik ga het uitproberen dit seizoen want ik heb prinsessenbonen, boterbonen en stokbonen prijwinnaar. Ik heb ook nog een itiliaanse stokboon ben even de naam kwijt.
jullie ook heel veel plezier!
Groetjes!
goedemorgen Diana
ik heb een klein triompfje voor mezelf. ik heb jouw denomethode uitgeprobeerd op een modem met doperwten. Ik heb een bakje met tweelagen keukenrol en doperwten er tussen. zo op de modem gezet. Na vier dagen had ik 1 erwt met worteltje en nu na een week heb ik elf erwten met wortels. nu heb ik de bovenste laag keukenrol eraf gehaald en in het ligt gezet. helpt dat om er blad in te krijgen of kan hij beter terug op de modem.
gr barbara
Hallo Barbara,
Zaden kunnen natuurlijk niet groeien van papier en water. Zaailingen kunnen zichzelf een kort tijd voeden, met dat wat er in het zaadje heeft gezeten. Maar als ze eenmaal zijn gekiemd wordt het echt tijd om ze te gaan planten, zodat ze van de grond waar ze in mogen voeding gaan krijgen.
Vooral niet meer terugzetten op het modem, het moet licht en voeding (= grond) krijgen om te kunnen groeien. En doperwten kunnen heel goed tegen kou, vinden kou zelfs lekker. En dus zaaien wij ze gewoon buiten of in de kas of koud op zolder. Maar je kunt ze nu voorlopig even niet buiten zetten, je hebt ze zo warm opgekweekt dat je ze zult moeten afharden – eerst naar kamertemperatuur, daarna na naar koelere temperaturen (onverwarmde slaapkamer bijvoorbeeld) en vervolgens overdag buiten en ’s nachts nog binnen.
groetjes,
Diana
dankje Diana
dan gaan ze nu in potjes naar de zolder en daarna naar de schuur. ik heb nu van die kunststof kasjes en daar gaan ze daarna naar toe. dan komt het vast wel goed.
gr barbara
hoeveel tuinbonen kun je ongeveer van die 18 plantjes oogsten? Ik heb er een stuk of 20 en was benieuwd of daar tenminste een keer voor 4 personen van geoogst kan worden
Hallo Mayra,
Dat hangt af van het ras en hoe hoog de planten mogen worden. Er zijn hier jaren dat er al vroeg luis in de tuinbonen komt en dan gaan we ze toppen. Maar ook jaren dat de tuinbonen hier wel ruim 120 cm hoog worden. En dus zijn er jaren dat we per plant zo’n 7 of 8 peulen met bonen kunnen oogsten, maar ook jaren dat het er meer dan 15 zijn. Maar je zult in gunstige omstandigheden ieder geval zeker wel meer dan 4 maaltjes tuinbonen kunnen oogsten (hangt ook af hoeveel jullie eten natuurlijk :-)).
groetjes,
Diana
suprifen, (of iets in die richting) en witkiem, waren van Van Hemert zaden &co, er waren maar twee soorten.
Ben iig benieuwd! Dankjewel voor het antwoord.
Hallo Diana, ik heb van jou dit jaar zaad van de bush champion komkommer Gekregen kunnen die planten tesamen met tomaten in een kleine kas ; of moet ik ze apart houden b.v onder een tomatenhoes buiten ? Ik heb een keer ergens ?? gelezen dat de komkommer niet goed met de tomaat kan ” opschieten ” . Wat is jouw ervaring
Vr. Groet Simone
Hallo Simone,
Ik heb het ook vaak gehoord en gelezen maar zelf nog nooit zo ervaren. Wij zetten altijd komkommerplanten gewoon bij tomatenplanten in de buurt.
Er is 1 belangrijk ding en dat is dat komkommerplanten gevoelig zijn voor meeldauw, meloenplanten en aubergines zijn daar ook gevoelig voor en daarom zetten we liever die planten niet te dicht bij elkaar. En uiteraard verwijderen we blad van met meeldauw aangetaste planten, en in het ergste geval moet de hele plant worden verwijderd want uiteindelijk worden dan ook pepers en tomaten aangestoken. Maar zo erg is het maar zelden, maar wel iets om een beetje rekening mee te houden.
groetjes,
Diana