Piment d’Espelette

  • Species: Capsicum annuum
  • Kleur: Groen - Rood
  • Teeltduur: Vroeg
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Mildheet

Ondertussen al een bijna beroemde peper, deze peper uit het Baskenland, ze is vernoemd naar het dorp Espelette waar ze oorspronkelijk vandaan komt. Deze peper heeft ondertussen zelfs een AOC (Appellation Controlée), je kunt de pepers vers gemalen in potjes kopen maar ook gedroogd poeder, gerookt, etc.

Ook allemaal niet voor niks, want het is een meer dan goede peper. ietsje meer dan middelgroot, heeft in de smaak zowel heetheid als zoet en ook nog iets kruidigs.

De planten werden hier zo’n 120 centimeter groot, en dat is ook wel nodig want de planten maken een grote hoeveelheid pepers. De pepers beginnen donkergroen, ze zijn langwerpig, maar niet smal als een cayennepeper, eerder wat conisch gevormd.

Onrijp groen zijn de pepers fris, kruidig en slechts heel licht pittig. Rijp rood wordt de smaak zoeter en voller en tegelijkertijd ook heter, het vruchtvlees vooral zoet en pikant, dichterbij de zaadlijsten meer heet en dan wordt het ook lastiger om de zoetheid nog te proeven.

Bedenk dat heetheid ook heel veel met omstandigheden te maken heeft; zon, warmte, vocht en voeding hebben allemaal invloed op de smaak (en om die reden waren de pepers in september veel pittiger dan in juli). Oftewel; proef even zodat je weet hoeveel je in een gerecht kunt gebruiken :-).

Ik kon in de kas op 28 juli de eerste rijpe peper oogsten. Uiteraard ook zeer geschikt om te drogen en een heerlijk pittig/zoete peperpoeder van te maken.


Peper Piment dEspelette plant

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
inge

zijn peperplantjes zelfbestuivend?

H. van der Wegen

De oogsttijd heeft een grote invloed.
In augustus waren de pepers groot. De smaak van het vruchtvlees is zo mild als paprika. Eind september en begin oktober geoogste pepers zijn veel kleiner, maar verschrikkelijk heet!

Paul Nijs

Hoe kan je de espelette best malen of verwerken tot poeder ?

Meld je aan voor de nieuwsbrief