Piment d’Espelette
- Species: Capsicum annuum
- Kleur: Groen - Rood
- Teeltduur: Vroeg
- Opbrengst: Prima
- Heetheid: Mildheet
Ondertussen al een bijna beroemde peper, deze peper uit het Baskenland, ze is vernoemd naar het dorp Espelette waar ze oorspronkelijk vandaan komt. Deze peper heeft ondertussen zelfs een AOC (Appellation Controlée), je kunt de pepers vers gemalen in potjes kopen maar ook gedroogd poeder, gerookt, etc.
Ook allemaal niet voor niks, want het is een meer dan goede peper. ietsje meer dan middelgroot, heeft in de smaak zowel heetheid als zoet en ook nog iets kruidigs.
De planten werden hier zo’n 120 centimeter groot, en dat is ook wel nodig want de planten maken een grote hoeveelheid pepers. De pepers beginnen donkergroen, ze zijn langwerpig, maar niet smal als een cayennepeper, eerder wat conisch gevormd.
Onrijp groen zijn de pepers fris, kruidig en slechts heel licht pittig. Rijp rood wordt de smaak zoeter en voller en tegelijkertijd ook heter, het vruchtvlees vooral zoet en pikant, dichterbij de zaadlijsten meer heet en dan wordt het ook lastiger om de zoetheid nog te proeven.
Bedenk dat heetheid ook heel veel met omstandigheden te maken heeft; zon, warmte, vocht en voeding hebben allemaal invloed op de smaak (en om die reden waren de pepers in september veel pittiger dan in juli). Oftewel; proef even zodat je weet hoeveel je in een gerecht kunt gebruiken :-).
Ik kon in de kas op 28 juli de eerste rijpe peper oogsten. Uiteraard ook zeer geschikt om te drogen en een heerlijk pittig/zoete peperpoeder van te maken.
zijn peperplantjes zelfbestuivend?
Hallo Inge,
Ja, pepers zijn zelfbestuivend. Je kunt dat lezen op de pagina over de teelt van pepers, je kunt daar ook lezen hoe je de bevruchting kunt bevorderen (door te tikken wanneer de plant in huis of onder glas staat): https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/peper/
groetjes,
Diana
De oogsttijd heeft een grote invloed.
In augustus waren de pepers groot. De smaak van het vruchtvlees is zo mild als paprika. Eind september en begin oktober geoogste pepers zijn veel kleiner, maar verschrikkelijk heet!
Hoe kan je de espelette best malen of verwerken tot poeder ?
Hallo Paul,
Dan zul je de peper eerst volledig moeten drogen (volgens de eerste stappen in dit recept: Chili-olie).
Als de stukjes peper helemaal droog zijn (en bijna als plastic aanvoelen) kun je het malen tot poeder (in een keukenmachine voor een grove maling zoals chiliflakes maar voor het fijnste poeder vind ik zelf dat een koffiebonenmolentje het best resultaat geeft).
groetjes,
Diana