Poep
Zo, gisteren eindelijk weer eens een dagje naar de tuin. Heerlijk, want de zon scheen, het was fris maar er stond geen wind. Mooi weer om veel te doen.
Maar natuurlijk na bijna 3 weken afwezigheid eerst eens een rondje over de tuin gelopen. Helemaal achterin de tuin met verhoogde bakken had ik 2 vijgen in speciekuipen staan. Een Bornholm Diamant en een stek van waarschijnlijk een Brown Turkey. Maar de Bornholm was verdwenen. Ik begreep het eerst niet, waarom lag er allemaal potgrond over een verhoogde bak met stro. Tot ik de klein vijgjes zag.
Ik heb het vast al wel eens over Spijkenisse gezegd/geschreven. Dat ik in Zuidland ben geboren, 5 kilometer van Spijkenisse. Dat ik daar nog regelmatig kom om mijn vader te bezoeken. En dat we dan wel eens aardappelen kopen in een stalletje dat daar aan de kant van de weg staat. Zo’n stalletje waar dan zakken aardappelen in staan, en een bakje met geld waar je gewoon in kan betalen. En dat we dan wel eens een (cynisch) grapje maken tegen elkaar. Dat als dat stalletje in Spijkenisse stond het geld gejat was, de aardappelen in de sloot lagen, en het stalletje in de fik stond.
Nou, dat gevoel kreeg ik een beetje. Dat je als moestuinder niet eens een vijg van nog geen tientje in je volkstuin kan zetten, zonder erbij na te denken of een tuinlid het misschien wel zou willen hebben en gewoon meeneemt. Het moet een tuinlid zijn, want de vijg stond echt helemaal achterin de tuin, achter en tussen verhoogde bakken en omgevallen potten (bovendien zijnde hekken op slot en weet helemaal niemand van buiten de tuin dat ik deze vijg had). Er was verder ook niets vernield, een meter verderop was de vijg met kluit grond vakkundig in een zak of tas gezet want daar hield ook het spoor met gevallen potgrond op.
Mocht dat tuinlid toevallig dit tuindagboek af en toe eens lezen: sneuerik! (al is dat geen Nederlands woord, vanaf nu wel). Want als je gewoon naar me toe was gekomen en had gezegd dat je ook een Bornholm-vijg zou willen ik zou hebben gezegd dat je een stek zou mogen pakken. Nu moet je de vijg thuis verstoppen want op de volkstuin wordt hij zo herkend, en als we eens praten (want ik weet niet wie je bent) mag je je niet verspreken. Was een stekje vragen toch zoveel makkelijker, leuker ook!!
Tot zover over de vijg.
Soms kom je op de tuin met allerlei plannen. Mijn plan was om een aantal verhoogde bakken schoon te maken. Niet gelukt dus. En zo gaat dat vaker op een volkstuin. Want soms kom je aanfietsen en zie je al dat de plannen worden veranderd.
Mest. Paardenmest (van een nabijgelegen manege), een kar vol. Goed spul, geeft niet veel voeding maar doordat er veel stro in zit geeft het veel humus. Onderspitten dus, en in de composthoop. En dus werd het geen bakken schoon maken maar mest kruien.
En ik besloot ook dat er mest tussen de bessenstruiken mocht.
Doe me dat maar vooral niet na. Bedenk dat er in verse paardenmest veel urine zit = Amoniak. En dat is funest voor jonge wortels. Maar onze bessen zijn niet jong meer, ze hebben al volwassen wortels.
En onze bessen staan in pot in de grond, in potten met turf (omdat ze het in de volle, vette, kalkrijke klei niet goed zouden doen). En dus durf ik de gok wel te nemen.
In plaats van stro om de potten heen wordt het mest met veel stro om de potten heen. Houdt vocht vast, geeft wat voeding, gaat onkruid tegen, verbetert op de lange termijn de structuur van de grond in en om de potten, en is ook zuur (of in ieder geval niet kalkrijk).
Uiteraard kan de mest er niet zomaar op. Eerst het onkruid dat er staat zoveel mogelijk weghalen. En daarna 3 kruiwagens mest ertussen gegooid, en dat met riek en schrepel verdeeld.
Tot het er zo uitziet, voor en na:
Ik moet het paadje nog even netjes aanvegen. En de bessen heb ik erna nog gesnoeid. Maar dan ziet het er wat mij betreft prima uit voor de winter.
Vandaag geen tijd, maar eergisteren heb ik al zaden besteld in Engeland (toink; ruim 80 Engelse ponden voor 31 zakjes zaden). Maar dan heb ik ook wat. Wat te denken van Ipomoea Mont Fuji mix, Dahlia Reggae Orange, Eschscholzia Raspberry Fool, Runnerbean (pronkboon) Firestorm, Rhodochiton atrosanguineum, etc..
Het wordt tijd om heel binnenkort aan de planning voor 2015 te beginnen!
Tip, om uw tuingrond onkruid vrij te houden, dek het af met zwart landbouwplastick in najaar en winter. Doe dit al jaren. Alles eronder verdwijnt. Groetjes uit salland.
Hallo Opi,
Dankjewel voor je bericht/tip!
Plastic kan natuurlijk ook.
Het enige nadeel van plastic is dat het verstikt en het water erop blijft liggen. In de winter is dat niet zo heel erg want dan is de grond in rust, maar ik kan me voorstellen dat mensen dan toch liever voor vloerbedekking, karton, of stro kiezen. Maar er gaten in maken voor lucht en waterafvoer kan natuurlijk ook.
Veel plezier en succes in de tuin!
Diana
Hallo Diana,
Sneuerik vind ik een mooie benaming! Raar hoor dat mensen niet kunnen afblijven van andermans spullen. Vooral als het tuingenoten zijn! Je voor- en nafoto’s spreken weer voor zich. Eer van je werk! Ik ga vandaag de bessen snoeien.
Groeten, Josien.
Hallo Josien,
Ja, ik zou het zelf ook niet in mijn hoofd halen (zou het ook helemaal niet durven, je zult net betrapt worden zeg, ik zou me dood schamen :-)).
Ik ga hier deze week de aalbessen ook nog snoeien, en omdat ik dat vorig jaar door tijdgebrek heb overgeslagen valt daar veel aan te zagen/knippen.
Veel succes met snoeien!
Diana
Herkenning, helaas… Bij ons op het complex zijn in de zomer jongens (?) bezig geweest om spullen te jatten en te vernielen. Op verschillende tuinen, heel vervelend. Het voelt precies als een inbraak: je komt op de tuin en denkt, er is iets niet pluis. Dan ontdek je dat er gereedschap mist, dat de (onrijpe) appels geplukt zijn en tomaten op de grond vertrapt… Zo naar en zinloos. Gelukkig was het eenmalig, maar je blijft daarna toch op je hoede.
Hallo Christa,
Ja, dat blijft heel vervelend. Een jaar of 7 geleden hebben we eens kogelgaatjes in de ruiten van de kas gevonden. Ongetwijfeld kwajongens die een buks of zo hadden bemachtigd, maar dan schrik je toch ook wel even. Ons complex ligt middenin een woonwijk, aan een fietspad. Druk overdag maar lekker rustig in de avond, en donker ook, extra leuk om een te proberen om vanaf het fietspad een ruit in te gooien, of iets dergelijks. Ook zinloos.
groetjes,
Diana
……ik voelde me helemaal giftig worden toen ik je verhaal over de vijg las en Ik kan me voorstellen dat je je daarna helemaal hebt uitgeleefd op de paardenpoepkar!!!!
Hou je taai,
Janneke.
Hallo Janneke,
Nou, giftig is misschien niet eens het goede woord. Het idee dat er iemand, als je er niet bent, over je tuin loopt te struinen om te kijken of er iets leuks voor hem/haar bij zit, en het dan zeer waarschijnlijk ook nog iemand is die je kent, dat vind ik wel een soort van ‘ongemakkelijk’.
Maar we hebben ons daarna inderdaad wel uitgeleefd op de mestkar 🙂
Diana
Hoi Diana wat erg dat mensen van het eigen complex dat doen daar hebben wij geen last van, wel is er vlak bij ons landje 1 keer per jaar een ridderspektakel in een weekend dat toevallig ook bessen en aardbeien verdwijnen . roofridders denken wij
Groetjes Simone
Hallo Simone,
Wij hebben er ook heel lang geen last van gehad. Maar zo eens in de paar jaar is er zo’n periode dat er groenten worden gejat (dat vind ik nog vreemder, als je prei nodig hebt, kom het even vragen dan, dan mag je ze zo pakken), of iets wordt vernield of wat dan ook.
Een roofridderspektakel :-). Wel jammer dat die mensen zich buiten het spel dan niet weten te gedragen.
Wij hebben dat wel eens in de winter, aan de overkant van de weg ligt een landje dat in de winter wordt gebruikt als ijsbaan. En als het dan genoeg vriest dat men over de sloot kan lopen wil er ook nog wel eens wat gestolen of vernield worden. Afgelopen slappe winter dus geen last van gehad.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
De zaden die ik besteld had zijn aangekomen. Dank daarvoor en het kadootje wat erin zat ;).
Ik heb vorig jaar twee frambozenstruiken gepoot en beiden hebben het niet overleefd. Nu lees ik net dat jij je fruitstruiken in een pot met turf ingraaft vanwege de zware kleigrond. Zou dat verklaren waarvoor ze het niet hebben gehaald? ik heb namelijk ook kleigrond maar ik had het plantgat wel gevuld met potgrond.
Hallo Marieke,
Fijn dat de zaden goed zijn aangekomen!
Nee hoor, ik graaf alleen blauwe bessenstruiken in potten in, omdat die van zure grond houden en het in onze kalkrijke klei heel slecht doen (zelf ondervonden :-)).
Frambozen, zwarte bessen, bramen, etc. staan hier ook gewoon in de grond. Waarom je frambozen het niet hebben gedaan durf ik niet te zeggen. Misschien was het plantmateriaal al niet goed van kwaliteit (te weinig of uitgedroogde wortels). Wij planten ook altijd in een gat met potgrond, en dat gaat hier bijna altijd goed. Bemeste tuinaarde of mest is een slecht idee omdat in beiden te scherpe voedingsstoffen zitten, het verbrandt de jonge wortels.
Frambozen zijn op zich niet moeilijk, als ze maar in de rustmaanden worden geplant, bij niet vriezend weer, goede wortels hebben, in inderdaad wat potgrond, gelijk wat water geven. En als je dat allemaal hebt gedaan vrees ik dat het niet aan jezelf ligt maar aan de planten. Niet opgeven hoor, gewoon weer proberen (maar dan misschien plantmateriaal van een andere kweker, of frambozen uit pot – die zijn wat duurder maar hebben al meer wortelgestel en haarwortels en kunnen daardoor ook buiten de rustmaanden worden geplant en hebben meer overlevingskansen dan planten met kale wortel).
groetjes,
Diana
Hier ook nog eens bedankt voor de extra zaadjes 🙂 als ik even nieuwsgierig mag zijn, waar heb je jouw zaadjes besteld? Hebben ze een leuke cataloog om door te nemen?
Hallo Jan,
Ik bestel bijna elk jaar weer ergens anders, soms bij Baumaux (Frankrijk), soms Thompson & Morgan (GB), soms Baker Creek (Amerika), soms het Vlaams Zaadhuis (BE), soms Peter Bauwens (BE/NL), sowieso altijd wel bij van der Wal (NL), en vaak bij meerdere zaadhandels. Maar dit jaar denk ik naast v.d. Wal alleen maar zaden te kopen bij Plants of Distinction (GB). Website: http://www.seedsofdistinction.co.uk/. Ze hebben een leuke catalogus (beetje vergelijkbaar met Thompson & Morgan).
De mooiste catalogus heeft Baumaux, een enorm dik boekwerk, bijna elke soort voorzien van een kleurenfoto. Helaas is de prijs van de zaden daar wel in verwerkt want ze is niet goedkoop, maar heeft wel heel bijzondere soorten. De website van Baumaux: http://www.graines-baumaux.fr/ (en je kunt via een link aan de rechterkant ook een papieren catalogus of e-catalogus aanvragen).
groetjes,
Diana
Direct eens checken, dank je. Btw, misschien moet ge ooit eens overwegen zadenveredelaar/kweken te worden 😀 gezien uw succes 🙂
Je zegt dat er weinig voeding in de paardenmest zit. Is dit doordat er in verhouding veel stro in zit en weinig “poep”?
Ik ben er altijd vanuit gegaan dat er altijd veel voeding in mest zat.
Hallo Ton,
Ik heb dat ook nog wel jarenlang gedacht, maar niets blijkt minder waar.
Hier heb ik een tabel gedeeltelijk overgenomen uit het boek van Velt, met bemestingswaarden van de meest gebruikte producten:
https://www.mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Meststoffen-in-pdf.pdf
En daar kun je zien dat er echt heel weinig voedingsstoffen in mest zit, mede door het stro, maar ook gewoon al weinig voeding van nature (maar heel veel andere goede eigenschappen die vooral in de hoek van bodemleven, humusvorming, sporenelementen, etc. gezocht kunnen worden.
Het boek van Velt is al wat ouder dus ik heb gelijk eens op internet gezocht, en vond hier een onderzoek van Wageningen: http://www.mestverwerken.wur.nl/home/..%5CInfo%5CBibliotheek%5Cpdf/rapport_mestscheiding.pdf
Allemaal vooral voor de professionele veeteelt maar ik zag wel op pagina 18 dat er in runderdrijfmest 4,9% stikstof zit (Velt noemt 0,6% maar heeft het dan waarschijnlijk over de mest van ouderwetse koeien – die in de wei lopen en gras eten), en niet over de mest die tegenwoordig wordt geproduceerd door het slachtvee dat in stallen op roosters staat.
groetjes,
Diana
Jeetje Diana! Gebeuren zulke dingen bij ons op de tuin?! Ik ben zelf ook even niet geweest maar maak me nu zorgen dat al mijn net nieuwe bessenstruiken weg zullen zijn. Ik ga morgen gelijk kijken. Wat een vreselijk idee is dit!
Hallo Wendy,
Nou, op wat gepikte prei of een portie bonen na is dit voor mij de eerste keer sinds 1991 dat er zoiets zo groot en bijzonders is gestolen. Dus ik denk niet dat je je druk hoeft te maken om je bessenstruiken. Maar dat neemt niet weg dat we 59 leden hebben, met allemaal een sleutel van het hek. Iemand kan natuurlijk ook het hek niet achter zich op slot hebben gedaan waardoor mensen van buiten de tuin op het complex komen, maar gezien deze plant op deze plek die niet zomaar even gevonden wordt is de kans heel groot dat het een tuinlid is. En ik ken ze nu eenmaal niet alle 59 even goed :-).
Ruud heeft nog steeds een envelopje met zaden in een envelop met bestuurszaken voor je in de container liggen. Dus als je vandaag naar de tuin komt kun je die gelijk meenemen. Zelf ga ik vandaag niet naar de tuin, maar ik zie je wellicht komende week eens op de tuin.
groetjes,
Diana