Oogst

Inmaak StoofpeertjesAl zoveel geoogst dat de vriezers vol zitten en we meer dan 70 potten-met-wat-dan-ook op zolder hebben staan. En toch is het nog niet voorbij.

Terwijl er op de tuin er steeds meer vakken leeg komen, vult de gang zich met oogst die nog verwerkt moet worden.

Zoals in het vorige tuindagboek gemeld zijn de Gieser Willdeman stoofpeertjes geoogst. Niet een heel grote oogst (die hadden we vorig jaar, maar we waren heel blij dat ze in dit ‘beurtjaar’ zeker nog een stuk of 70 peren gaf). We hebben ze gekookt in 2,5 liter rode wijn met suiker, kaneel, steranijs, gember, kardemom, peperkorrels en sinaasappelplakjes.

Oogst appels en peren nog verwerkenEn zo staan de potten dan af te koelen (ondersteboven zodat ze vacuüm kunnen trekken).

Ik ben er een halve middag en een hele avond mee bezig geweest maar niet voor niks; 2 emmers peren weggewerkt.

Maar dan kijken we in de gang en daar staat nog meer te wachten:

De fles wijn die er naast staat is niet voor het koken, die staat blijkbaar naast de emmers om de moed erin te houden, als beloning voor na het werk :-).

Morgen ga ik van 2 emmer appels appelmoes maken en inmaken. En dan wil ik een laag appelmoes in de pan houden en de laatste emmer appels gebruiken om appelstukjes van te maken en die heel kort in de appelmoes op te koken en dan in potten in te maken. Ik hoop op die manier appelstukjes in een klein beetje moes te hebben om te gebruiken voor desserts en appeltaart.

De peren vooraan op de foto zijn Conference-peren, maar die ga ik als stoofpeertjes koken in een siroopjes zodat ik die ook voor verschillende gerechten kan gebruiken komende winter.

En dat is nog niet alles, terwijl dit mijn karwei is staat Ruud in de keuken paprika’s en pepers te snijden. Zaden oogsten en vruchtvlees in blokjes snijden, voor in de vriezer en voor in de droger. Laatste emmer tomaten van dit jaar geoogst en daar soep van gemaakt en ingevroren.

Wortelen oogstEn is dat het dan? Nee hoor, vandaag 2 emmers wortelen geoogst. Wij wassen ze op de tuin in de regenton en draaien dan gelijk het blad eraf.

Op de foto liggen ze te drogen voor ze eind van de middag mee naar huis mochten. Ik ga ze schrappen en dan rauw invriezen, deels in blokjes, deels in plakjes en deels grof geraspt (voor in soepen, sauzen, roerbak, stoofschotels, etc.).

Dus nu staan er met de wortelen erbij 6 emmers in de gang. Gelukkig zijn er nu gewoon geen emmers meer, dan kan er ook niks meer in worden gedaan…..

Morgen en maandag dus thuis, om al die oogst te verwerken. En dan dinsdag weer naar de tuin. Want als je oogst en kookt kun je niet tuinieren. En dat is eigenlijk wel heel erg nodig.

Met dit warme nazomerweer groeit het onkruid sneller dan de groenten die nog in de tuin staan.

Maar het warme weer heeft ook voordelen; we hopen nog laat gezaaid bietjes te kunnen oogsten, de gezaaide winterrammenas groeit goed, we kunnen komende week de eind juli nog gezaaide snijbiet eten.

En we kunnen hopelijk volgende week boontjes oogsten van de planten die we na ‘het ongelukje’ in kas 2 hebben gezaaid. Die planten zijn nu ruim 2,2 meter hoog, beginnen al uit het dakraam te groeien en staan vol in bloei, maar er hangen ook al kleine boontjes aan.

Paprika Blue Jay kleurtjesEn verder beginnen nu ook de kassen leeg te raken; tomatenplanten eruit, meloenplant eruit.

Komende week gaan de komkommerplanten eruit, er komen nog steeds komkommers aan maar de planten zitten dik in de meeldauw. Voor ze de peperplanten en paprikaplanten aan gaan tasten mogen ze er dus uit.

Want al heel veel paprika’s geoogst, maar er hangen ook nog jonge en onrijpe  vruchten in, en dat geldt ook voor de pepers.

Eerst een foto van heel lief (vind ik): Paprika Blue Jay in al zijn verschijningsvormen aan 1 plant (ik heb wat blad weggehaald voor de foto).

De vruchten beginnen lichtgeel, verkleuren vervolgens naar lilapaars (hoewel ze het lichtgeel ook wel eens overslaat en gelijk paars begint, vooral in de warmste maand), en rijpen tenslotte naar rozig rood.

Heel veel minder lief zijn de pepers. Dit jaar heb ik er niet zo veel staan, juist meer paprikaplanten gezet. En ik heb ook wat mildhete rassen gezet, Pimiento del Piquillo, Piment d’Espelette, Ancho Poblano, Chilaca.

Maar ook een paar flink hete rassen, zoals de Congo Trinidad, True Jamaican Scotch Bonnet. Maar deze spant de kroon, Chocolate Scorpion:

Peper Chocolate Scorpion plantEn ja, ze smaakt ook wel net zo gevaarlijk als ze eruit ziet :-). Komende maand ga ik nog wel een paar potjes sambal maken, maar dan liever niet van deze pepers. Deze pepers mogen het droogapparaat in en dan maak ik van de gedroogde peperstukjes peperolie. En dat wordt dan, samen met natuurlijk suppengewurz (want dat is hier wel een groot succes, ik ben vorige week begonnen aan het laatste potje), de laatste inmaak van dit jaar. De kast met potten puilt uit, meer dan 70 potten jam, gelei, moes, siroop, zoetzuur, etc.. Als het lukt (want het is donker op de voorzolder) zal ik er eens een foto van maken.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Roelline

Geweldig, vind ik het, dat ik hier over wecken lees, want joo wij zijn er druk mee. Het lijkt op te komen, het wecken, maar voor ons ook gewoon een must, omdat de moestuin groenten niet allemaal in de diepvries passen. En dan de winter, waarin we heerlijk genieten van alle groenten die we in de zomer geoogst hebben. En natuurlijk ook het fruit. Echter, genieten we daar elke dag van, het wordt volop gegeten en er blijft weinig over voor potjes. Het hardere fruit wel. een prachtige blog waarvan ik geniet, ga vooral door aub.

Greetje

heb ik maar 1 woord voor: wauw!

Greetje

het is zo mooi om te lezen en de mooie foto’s te zien , ik heb zelf niet zo’n grote moestuin maar heb wel elk jaar de vriezer vol . wens je nog veel succes en vooral plezier met alle werkzaamheden.

Anita

Hallo Diane, ik geniet iedere keer weer van je tuindagboek. Ik heb een moestuin van 90m2 en onderhoud deze in mijn eentje. Mijn man vindt tuinieren helemaal niets. Ik herken veel uit je stukjes. Vandaag ook weer 3 uur onkruid gewied. De blaren staan op mijn handen. Als ik dan thuiskom met een mand vol groenten, volgt nog het inmaken en het invriezen. Ik word er wel eens moedeloos van. Maar als alles dan weer netjes in pot staat en Ingevroren is, kan ik weer met blijdschap denken aan mijn moestuin. Van de winter kan ik dan weer volop genieten van mijn biologische voorraad.

Mark en Marion

Die laatste pepers zien er inderdaad erg gemeen uit….
Zulke zouden wij niet eens durven eten!

Mark en Marion

Het is niet alleen melk dat je kan helpen. Ook het eten van brood of rijst helpt enorm! Vandaar de stokbrood bij de tapas!

wia bonte

Hallo Diana

Wat herkenbaar, die foto van de stoofpeertjes inmaak. In onze keuken ziet het er net zo uit. We hebben in onze achtertuin een hele grote stoofpeer staan van meer dan 30 jaar oud. Ook een Gieser Wildeman. Vorig jaar hadden we een recordoogst, dus rekenden we op een beurtjaar. Maar tegen alle verwachting in is de oogst ook dit jaar weer enorm. Mijn man schilt op dit moment de vijfde emmer (met kop) stoofperen. En nog is de boom niet leeggeplukt. Het huis ruikt al dagen heerlijk naar kruiden, wijn en peertjes. Dankzij jouw recept breken we ons hoofd niet meer over plekjes in de vriezers, maar buigen de planken in de schuur zo ongeveer door. Vroeger maakte ik de peertjes op de traditionele manier met alleen suiker, pijpkaneel en een scheutje rode wijn. Maar wat worden ze heerlijk door al die kruiden in jouw recept en die royale flessen wijn. Bedankt hoor! Ook de potjes die ik links en rechts uitdeel worden gretiger in ontvangst genomen.

Ik wens Ruud en jou veel energie toe bij het verwerken van jullie enorme oogsten aan groente en fruit. Het zal ook wel voorpret geven als je al die gevulde potten ziet staan als teken dat je goed werk hebt verricht.

Groetjes,
Wia

Dees

Wat een goede website, zelf ben ik dit jaar gestart met mijn moestuin.
De informatie en tips hebben mij een goed oogst jaar gegeven.
Zelf merk ik dat mijn rode pepers soms openbarsten en nogal verschillend zijn van pittigheid.
Soms zelfs helemaal niet pittig, weet jij hoe het komt dat ze openbarsten en los daarvan de pittigheid nogal verschillen kan zijn.
Groet Dees

Dees

Bedankt Diana het zaad heb ik van een peper uit de winkel, volgende keer andere zaden nemen. Welke zijn zaadvaste rassen?
Ik heb nog een foto toegevoegd, kun je de peper bekijken.
Zelf neem ik voor om een stukje peper te proeven hoe heet deze is voordat ik het gerecht afmaak.
Dit is riskant maar wel het meest logische.

IMAG0548-4.jpg

groet Dees

Dees

Bedankt Diana,

Wat betreft de foto die laat ik maar zitten.
Je verhaal is duidelijk ik ga zeker kijken op de website die je me geeft.

groet Dees

Chantal Quak

Hoi Diana, ik werk voor Radio Rijnmond en zou je graag iets willen vragen (telefonisch). Kun je me evt een mailtje sturen met je nummer?
Groetjes
Chantal

Jan DB

Waar heb je zaden van de Paprika Blue Jay gevonden? Ik zie voornamelijk amerikaanse/engelse websites om te kopen :/

Jan DB

Dat wordt dan een langere zoektocht 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties