Hulp

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik ga samen met iemand moestuinieren.

Jan is een jaar of 7 onze volkstuin-/moestuinbuurman geweest. Hij is juist vorige maand gestopt met moestuinieren. Nu kan ik zeggen dat dat komt omdat Jan al een paar jaar een slechte opbrengst had, en ook omdat hij wat tegenslagen heeft gehad. Daarbij kun je denken aan waterrot in de aardappelen, preimineervlieg in de uien en weinig tomaten doordat zijn kas grotendeels in de schaduw staat. En dat is ook zo. Maar eerlijk is eerlijk: Jan heeft iets ook iets minder groene vingers. Jan is meer een klussende moestuinder; altijd in de weer met het repareren van spullen: een kapotte ruit in de kas, een strimmer die weigert, een waterpomp met kuren: je kunt Jan dan altijd om advies en hulp vragen.

Jan had ook niet veel in zijn tuin staan. Een deel van zijn tuin was bijna permanent leeg (maar wel schoon en opgeruimd). Aardappelen, uien, tuinbonen, tomaten, bonen, rode aalbessen, dat was het wel zo’n beetje. Nogal een contrast met onze rommelige en volgepropte tuin met zoveel mogelijk verschillende groenten en allerlei soorten fruit, kruiden, eenjarige bloemen, vaste planten, bollen, bomen, knollen en ook ‘onkruid’. Hij weet waar hij aan begint 😄

Ruud en Jan hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden; ze zijn allebei gepensioneerd en hebben altijd in of rond de Rotterdamse haven gewerkt. Ze konden uren praten over mensen die ze kenden, bedrijven in de haven, werkzaamheden, schepen, containers, etc.. Een beetje ‘ouwe-jongens-krentenbrood’.

Jan is van het wieden en van het water geven. Ik ben van het zaaien en oogsten. Jan houdt van schoon en netjes (poeh, eigenlijk net als Ruud dus), ik hou van rommelig. Jan houdt van spitten en van zwarte grond. Zucht, daar is nog wel wat werk aan de winkel. We hebben dus ook nog wel wat verschillen te overbruggen, en dat is goed, van een discussie en wat geven en nemen is nog nooit iemand slechter geworden.

“Ik kom jou helpen” zei Jan een paar maanden geleden, toen hij al serieus overwoog om zijn tuin op te zeggen. Daar was ik ook al heel blij mee. Maar ik kan niet verwachten dat iemand de rommel blijft opruimen die ik door tijdgebrek laat liggen. Uiteindelijk is het mijn tuin en mijn verantwoordelijkheid. Nu zegt hij: “Ik kom bij jou tuinieren”. En dat is een ander verhaal. Het betekent dat we taken kunnen splitsen, ideeën kunnen uitwisselen en de oogst ook gaan delen. Jan houd van aardappelen, tuinbonen en bieten, ik hou van tomaten, bonen, fruit, venkel en kruiden. En de tuin is groot genoeg voor dat allemaal en nog heel veel meer. Ik moet hem de uien nog wel even uit zijn hoofd zien te praten (in verband met de preimineervlieg wil ik echt zeker 5 jaar geen uien/prei/sjalotten in de tuin). En dat lukt me wel; Jan heeft 7 jaar van redelijk dichtbij gezien hoe Ruud en ik moestuinierden. En dat kan ik kort samenvatten: ik ben uiteindelijk de baas 😁. Ruud vindt het allemaal goed, en de vrouw van Jan houdt niet van tuinieren maar was altijd blij met alles wat Jan mee naar huis nam; of dat nu om zijn eigen oogst ging of een paar komkommers, wat tomaten of een paar potten jam die ik aan hem meegaf.

En dus is Jan begonnen met het minutieus schoonmaken van de vakken buiten, elk blaadje, onkruidzaailingetje en worteltje gaat eruit. Gelukkig niet met een spa maar met een spitvork, dat scheelt in ieder geval flink wat wormen. En zodra hij klaar is zaai ik er een groenbemester in om het zo snel mogelijk weer te bedekken.

En eigenlijk is dat ook goed na dit volledig mislukte tuinjaar. Heel veel winde, heel veel ridderzuring, heel veel heermoes, Jan haalt er zoveel mogelijk uit, en heeft ondertussen ook al een verrotte plank van een verhoogde bak vervangen. Zelfde plaats, een week later….

En Jan heeft weer een vak klaar, morgen winterrogge zaaien (ervoor staat bladrammenas, beetje onregelmatig opgekomen, in het voorste vak heb ik deze week Westerwold’s Raaigras gezaaid (hetzelfde als wat je ook in het vak links ziet)

Ik doe, als ik een uurtje naar de tuin kan, nu vooral de kassen. Dat moet zeker mijn domein blijven, als we volgend jaar allebei lekker veel tomaten, komkommers, paprika’s, etc. willen oogsten en ik ze ook nog wil fotograferen voor de website, er zaden van wil oogsten en wil blijven experimenteren met bijvoorbeeld bijzondere rassen, 2 stammen, wel en niet dieven, 3 planten bij elkaar, etc.. Dus ruim ik de kassen leeg en zaai er groenbemesters in. Alle restjes verdroogde stro/mest/onkruid stop ik tijdelijk in zakken; om te composteren (net als bladaarde), en om komende winter aan de wormen te voeren (de wormentoren staat ondertussen lekker droog en relatief warm in de kas), of er een vak met grond of de bovenkant van potten mee te bedekken. Het gaat niet op de composthoop want die is nu wel echt propvol, na 2 jaar weinig tijd om er wat mee te doen. En dat komt goed uit want de ondertussen rijpe compost, ga ik komende winter gebruiken, in de kas, buiten, op karton, rond vaste planten en (fruit)struiken.

En zo zijn er nog wel wat meer aandachtspunten voor de komende maanden. Ik ben ook wel een beetje verliefd geworden op de minimoestuin. Ik weet dat ik moet opruimen en overbodig werk moet voorkomen. Dus de lavendel die nu nog in pot staat gaat de grond in. Dat scheelt water geven in de zomer. En dat geldt ook voor de oregano in pot.

De grote kuipen staan eigenlijk op een verkeerde plek. Ik had bedacht dat ze achterin de tuin niet in de weg zouden staan en ik er leuk tomaten, sla, aubergines en zo in zou kunnen telen. In de praktijk blijkt dat ze te ver weg staan, achterin de tuin, vaak ook nog in de schaduw van stokbonen of hoge maïs, etc.. Het bleek relatief ver lopen te zijn om ze goed te kunnen voeden, wieden en water geven waardoor ze altijd op de laatste plaats kwamen. Bovendien vind ik het leuk om de 3 grote kuipen (met een doorsnede van een meter, ruim 30 centimeter hoog) te mengen met de kleinere kuipen (van 60 liter) zodat ik er dan dichterbij de kas en terras lekker veel saladegroenten in kan telen. En nog iets; achter de kas is het vaak heel nat. Door daar kuipen te zetten hebben we er wat minder last van want planten kunnen door de afwateringsgaten vocht halen en bonen, aardappelen, etc. groeiden er juist door dat vocht minder goed.

Dit is zo’n XXL kuip, in 2022, vol met met verschillende soorten sla

Ik moet dus de kuipen leegmaken (gelukkig staan er wel een stuk of 6 lege kruiwagens voor algemeen gebruik op het complex), ze verplaatsen en dan weer vullen. Dat wordt een werkje voor de winter want eerst moet de plaats waar de kuipen komen worden schoongemaakt. En achterin de tuin, waar de kuipen weggaan en waar daarvoor altijd pompoenen hebben gegroeid, is er halfschaduw en een mooie losse grond. Een mooie plek voor de aardappelen voor Jan (en ook een beetje voor mezelf).

Er is nog genoeg te doen, en die kuipen (en de vaste planten ertussen) moeten dus allemaal weg zodat er een flink stuk grond voor aardappelen overblijft 🙂

Je ziet; als er eenmaal plannen zijn rolt de bal met grotere en kleinere karweitjes vanzelf 😉

Tot slot van dit blog nog een kleine opmerking: ik heb via de mail al flink wat vragen gehad over een eventuele zadenlijst (het wordt weer tijd voor nieuwe plannen). Ik heb zaden geoogst, geschoond en gedroogd, van de beste tomaten van dit jaar, en ook van wat paprika’s en 1 peper. Maar vooralsnog verloopt het verpakken, labelen en beschrijven door tijdgebrek tergend langzaam. Ik zou dus graag een kleine zadenlijst willen maken maar het gaat zeker deze maand niet lukken om af te maken. Misschien wordt het wel december, en dan kan ik in januari zaden versturen. Ik doe mijn best, dat is mijn enige belofte.

Dan nog 1 foto, van een mengsel van de tomaten van dit jaar. De laatste plant heb ik deze week, met een klein beetje pijn in het hart, uit de kas gehaald.

Ik kreeg deze zomer van Nanda, de vrouw van Augus (de technische man achter de website) een prachtig gedicht, van Alain Passard, en daar moest ik vaak aan denken als ik weer wat tomatenplanten opruimde:

Een tomaat is er drie maanden

in juli, augustus en september

Daarna verdwijnt ze weer.

Dan moet je op haar wachten

als op een verloren gewaande liefde.

Het weerzien is even prachtig.

En zo is het. Dus denk ook ik al heel voorzichtig na over de rassen die ik in 2025 wil gaan telen 😄

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Froukje

Wat fijn Diana dat Jan mee komt tuinieren! En ik verheug me al weer op de zadenlijst. Leuk dat je daar toch tijd voor maakt!

Sylvia

Goed zo! Ik ben blij voor je <3

wil

Wat fijn dat na de duistere dagen je toch weer een zon in je tuin kwam.

Luc

Hey Diana, super om te lezen uw co-gardening met Jan, een ideale oplossing en een hele geruststelling voor de trouwe lezers dat deze samenwerking gaat zorgen voor de voortzetting van uw boeiende blogs.

Helen Slappendel

Wat ben ik blij om dit te lezen Diana! Jan komt als geroepen en ik denk dat het top zal gaan….dacht jullie vanmiddag al in ‘overleg’ te zien toen we langs liepen. Ga duimen voor veel, droge dagen, kunnen we allemaal genie 😉

Jacomine

Hallo Diana,
Ik had ook preimineervlieg. Ik heb daarom “tunnels” – zelfgenaaid van insektengaas.
Geen mineervlieg die er bij kan, prachtige preien – en wortelen idem.
Het gaas is een investering in geld en moeite maar gaat 10 jaar mee, de construktie die het draagt zijn -over 2 meter 90 breed-
4 halfrondgebogen betonijzerstaven waar de tunnel pas overheen gaat.

Thony

Precies. Dit jaar is bij mij alleen de bieslook nog ontsnapt aan de preimineervlieg. Ik heb nu ook tunnels en insectengaas gekocht voor volgend jaar.
Alleen wel even uitkijken dat de tunnels op een plaats komen te staan waar niet vorig jaar preien zijn verdwenen, want daar zitten de poppen in de grond.
: na een jaar zijn de poppen in de grond weg. Je hoeft geen 5 jaar te wachten. En ls je een stuk tuin hebt waar dit jaar geen Alliums stonden hoef je helemaal niet te wachten.

Als er toch nog wat schade is: van de preien die ik bij de grond heb afgesneden is 100% toch weer gaan groeien zonder aantasting. Dat blijven natuurlijk kleinere preien. Wat ik heb laten staan was na twee weken snot en nog twee weken later niets meer van terug te vinden. En is nu waarschijnlijk een broedplaats geworden.

Barbara Van der drift

Wat een uitkomst, voor beiden! Zo zie je maar… Ben benieuwd naar jullie gezamenlijke tuinavonturen.

Debby

Wat een goed nieuws!
Fijn voor beide en zo kun je met een gerust hart (wat moestuin betreft) richting het nieuwe moestuin jaar!

Gwen

Wat fijn nieuws, Diana. Ik wens jullie heel veel tuinplezier en een weelderige oogst voor 2025.

Suzy

Dag allemaal,

Suzy

Hoe doen jullie dat ,: die verhoogde vakken om in te zaaien? Lijkt mij heel praktisch.

Wilhelmina

Dag Diana,

Allereerst zeer bedankt voor je leuke blogs, altijd weer fijn als je nieuwsbrief binnenkomt. Kan me voorstellen dat je blij bent met Jan , zou willen dat ik mijn Jan nog had!
ik heb mijn tuin in de Haute Vienne, heel vruchtbare grond. Zomers vaak behoorlijk droog en zeer natte winters.
Omdat de strijd tegen het onkruid me beetje zwaar begint te vallen heb ik alle blogs over bodembedekking opnieuw gelezen.
Nu heb ik afgelopen zomer de grond om m’n tomaten eerst bedekt met brandnetels, daar karton op en daar weer afgemaaid gras overheen. Is me heel goed bevallen.
ik vraag me af of ik dit – nu de tomatenplanten eruit zijn gewoon kan laten liggen voor de winter of dat ik beter alles op kan ruimen en bemesten. En dan opnieuw bedekken omdat anders het onkruid in het voorjaar weer kniehoog staat.

Dan nog een vraag – heb de blogs over schapenwol gelezen. Gaaf hoor.
Nu heb ik een hond, een Lagotto, die iedere 3 maanden geknipt moet worden. Komt iedere keer minstens een emmer vol vanaf, géén grap dit!
Die wol gooi ik nooit weg, als ik mollen heb stop ik de gaten vol met deze hondenwol en dat schrikt enorm af.En ik bind het om stammetjes tegen reeenvraat.
Zou ik ipv schapenwol ook m’n hondenwol kunnen gebruiken in de tuin , heb je daar weleens iets over gehoord?

Tessa

Wat een fijn nieuws Diana, gefeliciteerd met deze mooie oplossing. Iedereen bij!

Wilhelmina, briljant idee, waarom niet? Zonde om weg te gooien. Haar is haar, keratine is er in één soort. Enige verschil is dat schapenwol vettig is en meer klit dus blijft misschien wat makkelijker liggen (en vooruit wat poepiger). Hondenwol heeft als plus dat knagers bang worden van de geur. Ik zou graag een emmertje bij mn asperges leggen tegen de woelratten! Je gebruikt geen anti luizen middel? Wat dat zou dan wel in de grond komen. Verder, briljant 🙂

Thony

Dat is geweldig nieuws! Af en toe een dag hulp vanuit je fanclub had ook geholpen, maar dit is veel mooier.
Stel vooral nu geen datum vast voor de zadenlijst. Behalve voor die ene pepersoort is er niemand die voor maart de zaden nodig heeft.
Als het wél helemaal af is: wil je dan vooraf een emailberichtje aan de abonnees sturen met wanneer de winkel open gaat? De laatste jaren heb ik vrijwel achter het net gevist. Je zaden gaan bijna zo snel weg als Taylor Swift kaarten 🙂

Marjon

Ik ben super blij voor je!

Pien W

Hoi Diana! Wat een heerlijk stuk om te lezen! Absolute win-win situatie: Jan en zijn vrouw genieten van gezonde oogst en die heerlijke inmaakdingen van jou, en jij hebt de broodnodige hulp. En wij, lezers, genieten van jouw website waar de energie deze ochtend werkelijk van afspat!! De bladeren zijn nog niet eens van de bomen maar ik ben door jouw blog in gedachten al in 2025!! Super ook dat je toch in deze nare en drukke tijden energie kunt opbrengen voor een zadenlijst. Neem er de tijd voor hoor! Groeten,Pien

Annemiek van Osta

Gooi je eigenlijk alle onkruid op de composthoop? Ik neem best veel mee naar huis omdat ik bang ben dat het weer ontkiemt.

Ron

Fantastisch synergie voor jullie allemaal. Perfecte oplossing.

IMG-20241005-WA0000
Stephanie

Wat fijn Diana dat je hulp krijgt! Ik lees al heel lang je blog en leef er met jou en Ruud mee. Haal heel veel inspiratie uit al je blogs. En dat je nu hulp krijgt is je zo gegund!
En een kleine zadenlijst zou fantastisch zijn! Maar denk eerst aan jullie zelf. Dat is het belangrijkste en ik blijf je volgen. Op naar een mooi nieuw moestuinjaar!

Ingrid

Fijn om deze praktische informatie te lezen.

Sofie

Hoi Diana,

goed te horen van je nieuwe hulp/avontuur! Er is 1 klein dingetje waar ik je voor wil waarschuwen: hou de lavendel in de potten. In de grond is in Nederland lastig door de periodes met veel regen. Lavendel kan absoluut niet tegen natte voeten en op kleigrond is het extra moeilijk weet ik (helaas( uit eigen ervaring.

Yvonne

Wat een goede oplossing, fijn!

Henk Littel

Mooie berichten dat er iemand komt helpen.
Maar , een vraagje : is het ook mogelijk om nu al tomatenzaden bij jou te bestellen.
gewoon volgens jou goede soorten. Jij hebt er verstand van.
10 soorten of zo. Ik kweek ze altijd in een kas.
eigenlijk alleen tomaten.
ik zal ze vooraf betalen als het mogelijk is.

riekie de sain

Ben blij voor jullie drieen, mooie oplossing en jullie kunnen elkaar goed aanvullen

Pauline

Wat een fijne oplossing Diana, win-win voor ieder! Ben heel blij dat je nu met goede moed naar het nieuwe moestuinjaar kunt uitkijken. Groetjes, Pauline

Margriet.M

Hallo Diana, Ik ben superblij voor je dat je weer iemand hebt gevonden om samen de tuin te bewerken. Ik hoop op een goede samenwerking voor jullie.
Ook ik zou het heel fijn vinden als je weer een zadenlijst hebt en ook al verstuur je de zaden in januari , helemaal goed.👍
Lieve tuingroet Margriet.M

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties