Jam van blauwe bessen met kokoskaramel

Ingredienten

  • 800 gram blauwe bessen
  • 400 gram suiker
  • het sap van 2 kleine citroenen (of 1 grote)
  • 1 blikje gezoete gecondenseerde kokosmelk

Details

Bron: Diana
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Dat kokoskaramel moet ik uitleggen. Ik maakte eens deze lekkere jam: Perenboter met vanille en karamel (waarbij boter natuurlijk niets met boter heeft maar duidt op een soort smeerbare jam/moes/pasta die echter niet heel dik is. In de jamwereld worden die diktes vaak zo opgebouwd: moes (kan dun of dik zijn maar is losjes van structuur) – boter (heeft wat meer dichtheid, smeerbaar maar licht) – crème of pasta (nog ietsjes dikker) – kaas (en dat heeft dus ook niets met zuivel te maken maar kan zo dik en smeerbaar zijn als bijvoorbeeld roomkaas).

Ik vind de smaak van gebrande suiker erg. En misschien nog lekkerder in combinatie met wat vettigs, zoals echte karamel waarbij onder andere slagroom aan de gebrande suiker wordt toegevoegd (ja, de calorieën stapelen zich wel op 🙄😄). En ik vind Dulce de Leche dus ook erg lekker. Dat kun je zelf maken, van melk en suiker en vanille maar het makkelijkst is om het te maken van een blikje zoete gecondenseerde melk (door het blikje 3 tot 4 uur lang in water te koken – pas op dat het blikje ruim onder water blijft anders kan het ‘klappen’, in het water af te koelen en dan het blikje open te maken). Maar ik vind het toch een beetje risicovol om dat in een inmaakrecept te gebruiken. Maar het zal al wel een poos in mijn achterhoofd, en bleef daar zitten tot ik ineens iets tegenkwam wat ik wel zou kunnen gebruiken: er is ondertussen een vegan variant op zoete gecondenseerde melk en dat is zoete gecondenseerde kokosmelk (ik noem er maar even het merk bij want het is, voor zover ik weet, tot nu toe het enige merk dat te koop is, bij de grotere en meer uitgebreide supermarkten en ook op internet te vinden, het merk is Nature’s Charm). Om daar karamel van te maken moet een blikje wel 6 uur koken en dan nog is het minder stevig dan karamel van gecondenseerde echte melk, maar het is wel echt heel erg lekker: het heeft een zachte en zoete karamelsmaak met op de achtergrond het frisse van een vleug kokos.

Een heel verhaal maar dat zocht ik! En dat kan ik gebruiken. Ondertussen ben ik alweer een stukje verder aan het denken en bedenk ik of ik bijvoorbeeld zelf karamel van suiker zou kunnen maken en dan santen (een stuk van een blok kokoscrème) zou kunnen gebruiken, ook omdat dat flink goedkoper is. Daar ga ik volgend jaar eens mee experimenteren. Voor nu werkt dit prima zo. Mits je wel zorgt dat je voldoende van de kokoskaramel gebruikt want ik maakte dit recept ook met appel maar met maar 1 blikje op 1250 gram appels proef je nu de kokoskaramel nog te weinig. Ik gebruikte nu 800 gram blauwe bessen en 1 blikje en dan is het precies goed: met heel veel blauwe bessensmaak en een vleugje kokoskaramel.

Afijn, misschien is het voor sommige mensen nog wat te experimenteel maar ik deel hier het recept toch maar alvast. Ook voor mezelf (het blaadje waar ik het recept op krabbelde ben ik nu al weer kwijt), want ik wil hier volgend jaar zeker mee verder en bedenk wat je er meer mee zou kunnen inmaken (aardbeien natuurlijk, aardbeien met karamel en een vleugje kokos lijkt me heerlijk 😄).

Instructies

Stap 1: Kokoskaramel

Dit kun je ook dagen of zelfs weken van tevoren doen. Vul een diepe pan met ruim water en leg er een dicht blikje gezoete gecondenseerde kokosmelk in. (zie bij de toelichting hierboven). Breng het water aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het blikje 6 uur lang zachtjes koken (vul, indien nodig, kokend water bij, het blikje mag nooit voor een deel boven water komen want dan kan het kapot klappen). En het moet dus echt koken, mag niet onder 100 graden want dan karamelliseert het niet. Zet na 6 uur koken het vuur uit en laat het blikje in het water afkoelen. Bewaar het blikje op een donkere plek tot gebruik (hoeft niet in de koelkast).

Stap 2: Voor de jam

Was de blauwe bessen, verwijder eventuele steeltjes en dep droog, doe ze in een pan. Weeg de suiker af en voeg toe aan de blauwe bessen. Pers de citroenen uit en voeg ook het sap toe aan de blauwe bessen. Meng goed en laat op een koele plaats minimaal 2 uur inweken (met als doel dat de pectine al haar haar bindende werk kan doen), een hele nacht mag ook. Zet de pan dan op het vuur en breng het blauwe bessenmengsel aan de kook. Zet ook alvast een schoteltje in de vriezer om later de dikte van de jam te kunnen testen. Laat 5 minuten doorkoken en voeg dan de inhoud van het blikje gezoete en gecondenseerde gekaramelliseerde kokosmelk toe. Breng wederom aan de kook en zet het vuur halfhoog. Je zult zien dat de jam-in-ontwikkeling veel meer borrelt dan normaal (dat was hier in ieder geval zo). Na ongeveer 10 minuten wordt het borrelen/schuimen minder, vanaf dat moment moet de jam nog ongeveer 20 minuten koken (maar hangt uiteraard af van de grootte en sappigheid van de bessen en hoe hard de jam kookt en dus inkookt, blijf altijd opletten en controleren en regelmatig roeren.

Stap 3: Inmaken

Steriliseer op het laatste moment de potten en deksels zoals je dat gewend ben (ik maak ze schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot ik kan gaan vullen). Controleer, wanneer de jam wat donkerder, dikker, lobbiger en glanzender wordt, de dikte van de jam door een koffielepeltje op het ijskoude schoteltje in de vriezer te doen en dat weer terug in de vriezer te zetten, je kunt dan enkele minuten later zien en proeven of de jam goed/dik is. Giet vervolgens het kokendhete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Sluit de potjes en laat ze ondersteboven afkoelen. Zo doe ik het al 35 jaar en heb er nog nooit problemen mee gehad. Maar er wordt de laatste jaren wel eens gesteld dat de jam het deksel kan aantasten. Ik heb het geprobeerd zoals het door die mensen wordt geadviseerd - niet ondersteboven zetten met rechtop laten afkoelen, maar dan blijken bij mij toch niet alle potjes helemaal goed vacuüm te zijn. En aangetaste deksels heb ik nooit gehad (mits die uiteraard niet beschadigd waren). Hoe dan ook; doe wat je wilt of denkt dat het beste is. Controleer na het afkoelen sowieso altijd nog even of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn ruim een jaar houdbaar, hoewel ik daar met dit nieuwe recept wel een kleine slag mee om de arm houd en het zelf gaat testen (ik ben niet bang voor de houdbaarheid maar wel benieuwd tot wanneer het lekker en goed van structuur blijft).

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief