Rode kool
Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van rode kool in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:
- Latijnse naam: Brassica oleracea var. capitata rubra
- Engelse naam: Cabbage, Red cabbage
- Duitse naam: Rotkohl
- Franse naam: Chou rouge
Rode kool behoort (samen met witte kool, savooikool en spitskool) tot de sluitkolen. Alle sluitkolen hebben min of meer dezelfde eigenschappen, voedingsbehoeften, etc.. Voor de algemene teeltaanwijzingen van sluitkolen (zaaien, planten, bodem, bemesting, etc.), zie daarom het hoofdstuk van de Sluitkool.
Hieronder vind je alleen nog wat aanvullende informatie m.b.t. rode kool, en uiteraard de zaaitabel en hopelijk in de toekomst nog wat recepten.
OVERIGE BIJZONDERHEDEN M.B.T. RODE KOOL
Bedenk dat er vroege en late rassen zijn. Ik wil niemand iets opdringen maar probeer ook eens een vroeg ras! Wij vinden ze zelf erg lekker, ze zijn veel zachter van smaak en structuur. Zomer-rode kool is veel lichter van kleur, bijna lila tijdens het koken. Ze bewaren wel wat minder goed en ze zijn minder koudebestendig dan de herfst- en winterrassen.
Op de foto hieronder zie je ze even naast elkaar. Links de zomerrodekool maar haal bijna lilapaarse kool. En rechts zie je rode kool in de vroege winter: mede door het weer (maar ook het ras) is de kool diep donkerpaars van kleur geworden.
Leuk is ook dat je de rode kool van vroege zomerrassen al in juli/augustus kunt oogsten, dat betekent dat nog voor het einde van de zomer dat stukje grond vrijkomt voor een nateelt.
De latere rode kool (de bewaarsoorten) zijn donkerder, iets stugger van structuur (maar ook heel lekker hoor, moeten vaak iets langer koken). Wij planten van beide soorten een aantal planten; zo kun je van de nazomer tot de winter verse rode kool eten (en ook het verschil proeven tussen zomerkool en bewaarkool 🙂 ).
Voorbeelden van zomerrassen:
- Langedijker Vroege (oogstbaar vanaf juli-augustus)
- Red Jewel F1
- Omero F1
- Red Express
Onze favoriete bewaarsoort:
- Langedijker Bewaar
- Lectro F1
- Lodero F1 (knolvoetresistent)
- Ruby Perfection F1
We hebben zelf wel eens rode kool ‘ingekuild’, onder de grond. Vroeger was dat een veelgebruikte bewaarmethode. Hier niet – we hebben de kolen nooit meer teruggevonden op wat paarse blaadjes na 🙂 . Muizen, rot, geen idee…….maar sindsdien bewaren we ze een paar weken op een donkere koele plaats, of ik vries ze in, gesneden en geblancheerd.
ZAAITABEL / PLANTAFSTAND
Ik krijg geen koolvorming in mn plant.
Wat doe ik verkeerd
Hallo Anita,
Als het zo makkelijk was was tuinieren de simpelste hobby ter wereld 🙂
Ik vrees dat ik je zonder informatie niet kan helpen (welk ras, grondsoort, wanneer gezaaid, zon of schaduw, welke voeding en wanneer, vochtig of droogte, etc.).
groetjes,
Diana
Hallo Anita, op internet zou je kunnen zoeken op ‘koolgalmug’ en ‘draaihartigheid’, en vergelijk dan de plaatjes met je eigen kolen. Misschien is dat het probleem? De larven van de koolgalmug vernietigen de groeipunten van de kolen en veroorzaken een ‘leeg hart’ en verdraaiingen in de top van de plant. Als je dit hebt, dan komt er echt geen kool meer.
Of: knolvoet in de grond?
Beetje meer info, ook over het uiterlijk van je planten en de wortels ervan, kan echt helpen om een goed antwoord te krijgen.
Groetjes, Carola
ook wij hebben dit jaar geen succes met de rode kool, de planten zijn door de vroege warmte omhoog geschoten, en hebben nu moeite met sluiten, we hopen van de 20 dat er nog een paar gaan sluiten. We hebben dit voor het eerst nooit eerder gehad. De spitskool, witte kool en savooie kool doen het uitstekend. We hebben nu nog wat plantjes gekocht en hopen toch nog op rode kool. Wij telen op zand grond en paardenmest en goed wateren iedere avond bij droogte. Verder zijn we eigenlijk het hele jaar voorzien van groente heerlijk.
hoi Diana, wat maakt dat rode kool niet later dan mei gezaaid kan worden? en bv bonen en bieten tot in juli nog wel gezaaid kunnen worden. De reden voor mijn vraag is namelijk als je nu rode kool zaait en je hebt een hele lange nazomer zou dit iets opleveren? en wat is jouw ervaring hiermee. Dankje voor je steun en toeverlaat Baukje
Hallo Baukje,
Dat ligt aan de teeltduur. Zoals bijvoorbeeld bonen een teeltduur hebben van ongeveer 60 dagen, zo is de teeltduur van rode kool veel langer. Je zaait dus zo vroeg om te zorgen dat de kool tijd genoeg krijgt om voor het einde van de herfst een sluitkool te maken. Als dat niet op tijd gebeurt staat de plant in de winter stil, en groeit in het voorjaar wel weer verder maar heeft dan, in haar tweede jaar, ook sterk de neiging om door te gaan schieten, nog voor er een goede kool is. Maar tijden veranderen, er zijn ondertussen nieuwe rassen en de winters zijn meestal niet streng meer. En dus is het leuk om met een geschikt eens een poging te wagen. Misschien nog een tip: ik heb vorige week nog spitkool gezaaid en ook de rode variant (Kalibos). Dat is een kruising tussen spitskool (die een kortere teeltduur heeft) en rode kool. Ik vind in het voorjaar gezaaide en in de zomer geoogste Kalibos vooral naar rozerode spitskool smaken, maar later gezaaide Kalibos die ik in de late herfst oogst is donker van kleur en steviger en heeft in de smaak veel meer rode kool in zich.
groetjes,
Diana
Dankje wel Diana voor je ondersteunende reactie. Ik ga de rode kool zaaien en kijk wat het doet. En ook dankje voor de tip van de rode variant. Ook de moeite waard om uit te proberen. Groet Baukje
Hoi, Diana,
Ik heb dit jaar verschillende kolen staan.
o.a. rode – groene en koolrabi.
Hoe bewaar ik de kolen het beste als ik ze niet direct op kan eten?
Hallo Piet,
We bewaren sluitkolen zoals rode kool en groene kool zo koel en donker mogelijk (in de schuur), dan kunnen ze wel een paar weken goed blijven. Koolrabi kun je niet goed bewaren, maximaal een week of zo in de koelkast. Je kunt het oogsten eventueel uitstellen door de wortels aan één kant door te spitten, dan barsten de kolen minder snel na een regenachtige periode en kun je ze dus gewoon in de tuin laten en pas oogsten wanneer je ze wilt eten.
Je kunt sluitkolen ook inkuilen maar daar heb ik geen ervaring mee (wel ervaring, lang geleden maar beide keren geen succes doordat het ene jaar de kolen rotten door de hoge grondwaterstand en het andere jaar werden ze opgevreten door muizen of ratten). Googel even op kool inkuilen voor meer informatie als je daar interesse in zou hebben. Rode kool kun je ook prima invriezen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Heb voor het eerst zaailingen geplant een tijdje terug. Ze doen het ok. Vroeg me af of ik nu al hier en daar een blad af kan knippen? Is dit eetbaar? Is dit schadelijk voor de plant? Thx en groeten
Hallo Annick,
Je kunt de bladeren van rode kool eten (hoewel het blad door blootstelling aan regen, zon en wind wel harder is dan het malse blad in het binnenste van een rode kool). Maar het blad is nodig om voedingsstoffen op te nemen: er kan alleen een mooie vaste rode kool ontstaan als er voldoende ‘omblad’ is. Als je het al wilt oogsten, dan dus zeker zeer met mate, en vooral nu nog niet want het is pas april, de jonge planten zullen toch zeker niet groter zijn dan enkele weken en zullen eerst nog veel meer moeten groeien (want doordat het blad voedingsstoffen op kan nemen groeien vervolgens de wortels, komen er weer meer bladeren en komt er hopelijk ergens in de zomer of nazomer een kooltje in het hart van de plant, en ook die moet weer groeien.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Is het bij rode kool net als bij witte kool nodig om onder een net te telen in verband met de koolwitjes of is een koolkraag voldoende bescherming?
Groet,
Yvonne
Hallo Yvonne,
Rode kool en witte kool zijn allebei sluitkolen (zie op die pagina voor meer informatie) en hebben dezelfde belagers. Maar een net houdt een koolwitje niet tegen (tenzij het net fijnmazig is). En een koolkraag gebruik je niet tegen koolwitjes (die leggen eitjes onder en tussen bladeren) maar tegen de koolvlieg (die eitjes bij de voet van de plant in de grond legt). Een grofmazig net gebruik je vooral om jonge koolplanten te beschermen tegen vogels.
groetjes,
Diana
Na veel zoeken vond ik een rode kool soort met een FIJNE nerf, die ook bij de door jou aanbevolen soorten staat. Maar ik kan nergens vinden waar ik dat zaad kan bestellen.
Zou je kunnen/willen aangeven waar dat zaad te bestellen is ? Het betreft LECTRO F1.
Misschien zijn ook de zomer rode kolen wat minder grof van nerf ? Hoewel me dat nog niet gebleken is.
Graag zie ik een reactie tegemoet.
Hartelijke groet,
E. Kommers
Hallo meneer of mevrouw Kommers,
Er zullen vast meer webwinkels zijn maar ik koop zaden van Lectro F1 altijd hier: Zaadhandel van der Wal – Lectro
groetjes,
Diana
De rode kool ‘Lodero’ F1 zou knolvoet resistent moeten zijn. Helaas, niets is minder waar. Mijn rode kool planten zijn totaal verziekt door de knolvoet.
Hallo Gerrit,
Dankjewel voor je waarschuwing en voor de foto!
Ik heb nog nooit knolvoet gezien (hier in onze vette klei zou de kans op knolvoet een stuk kleiner zijn en dat blijkt dus ook echt zo want ik heb het in al die 30 jaar dat ik moestuinier ook nog nooit bij tuinburen en -vrienden die op de Zuid-Hollandse klei moestuinieren gezien). Wat een akelig vervormde wortels.
groetjes,
Diana
Hallo Anita. Ik doe nu iets wat ik nog nooit heb gedaan: ik vind jou en je site geweldig! Goed uitgelegd zonder wazige verhalen eromheen. Chapeau. Ik heb nog wel een vraagje: klopt het dat de zaai- en oogsttijden hier in spanje anders zijn? En dat in Nederland gekochte zaden in spanje niet bruikbaar zijn? Vriendelijke groet
Dag Doris,
ik lees per toeval jouw vraag en ga even hiervan gebruik maken met mijn ervaring. Ongeveer 20 jaar geleden zijn wij naar ZW Frankrijk verhuisd en ik kan je ten stelligste bevestigen dat de periodes niet te vergelijken zijn. Er zijn zaken die ik hier in het najaar zaai en vroeger in België in het voorjaar. Mijn vroeger schema is compleet veranderd en dit heb ik volledig veranderd met vallen en opstaan en nog steeds luister ik vooral naar de mensen ter plaatse. Ook hangt het vooral af van de droogte periodes en de hitte waar we de laatste jaren niet van gespaard bleven.
Een klein voorbeeldje… citroengras vind ik hier niet in de winkel, behalve van die uitgedroogde stokjes. Ik dacht het toch eens zelf te zaaien, alhoewel men zegt dat die te klein zouden blijven. Wel, ik kan je verzekeren dat ik elk gekiemd plantje in een p9 potje verspeend heb en in mei buiten geplant heb. Zelfs niet meer in een koude kas (serre in België). Je moet de planten nu zien, ze zijn allemaal 1 meter hoog met aardige verdikkingen. Dit zou niet mogelijk zijn in NL of Be.
Ander voorbeelden, spinazie zaai je hier niet in maart maar wel in het najaar zoals vele andere groenten. Bepaalde tomaten smaken gewoon helemaal anders door de grondsoort en ook de grootte is verschillend. Ik herinner mij green giant van Diana waar ze over een gemiddelde schreef van 200 gram per tomaat. Wel, ik plant ze bijna elk jaar (met dank aan Diana) en heb tomaten van gemiddeld 600 gram zonder het geven van meststoffen
Daartegenover heb ik soorten die bijzonder weinig geven, vooral de langwerpige soorten zoals blush etc. Soorten die gevoelig zijn aan neus rot, de langwerpige tomaten zoals speckled roman, eros etc hebben hier veel last van neus rot alhoewel de druppelbevloeiing voldoende water geeft. Dit heeft allemaal te maken met het grote verschil in temperatuur.
Zo zou ik nog vele voorbeelden kunnen noemen.
Hopelijk heb je iets aan dit antwoord. Misschien een goed idee om eens een kalender op te stellen voor diegenen die zuidelijker wonen 🙂
groetjes
carine
Hallo Doris en Carine,
Dankjewel voor je reactie op de vraag van Doris!
Ik heb zelf alleen maar ervaring met tuinieren in Nederland maar het lijkt mij inderdaad heel duidelijk dat tuinieren/zaaien/rassen in elk klimaat andere soorten en tijden hebben. Ik kreeg via facebook een vergelijkbare vraag, maar dan van iemand die in Zweden woont en waar de temperatuur nu al in de nacht tot onder de 5 graden zakt. En bij navragen bleken de dagen ook al sneller korter te worden.
Hier heb ik citroengras in maart vanuit stek opgekweekt, in mei in de kas uitgeplant, en zelfs in deze heel warme zomer zijn de planten nu pas zo’n 60 centimeter hoog en beginnen net hun eerste zijscheutjes te krijgen, terwijl Carine met zaaien al grotere planten heeft :-).
Doris antwoordde in reply op de mail met melding van een bericht, ik zal het antwoord hieronder nog even plakken.
groetjes,
Diana
reactie van Doris:
Bedankt Carine, ik heb hier zeker iets aan. Ik ga toch maar een schriftje aanleggen. Je ziet ook wat klimaatverandering kan doen. Ik had kousebandzaden die helemaal niets deden. Ik heb ze allemaal in een bak gegooid om te kijken of het iets zou worden. Deze zomer was/is tropisch met 5 hittegolven en ja hoor! Ik heb kousenband. Daarentegen 0,00 tomaten. Paprika’s komen nu uit.
Bedankt en groetjes,
Doris
Dag Doris,
jouw voorbeeld van kousenband…. Ik heb ze deze week voor de 2de keer gezaaid, buiten. Het is een beetje riskant maar uiteindelijk zitten wij nu nog steeds met 34 graden. De nachten zijn veel kouder en het verschil tussen dag en nacht is ongeveer 20 graden.
De maand september is voor mij bv. het buiten zaaien van spinazie, wintersla of snij sla, paksoi, andijvie soorten, rammenas, winter radijzen, koriander, kervel, dille, rapen. Eigenlijk lijkt dit heel erg op de lijst van Diana, alleen zaai ik rechtstreeks buiten.
Kolen worden hier dan uitgeplant die ik in juli heb gezaaid.
Saffraankrokussen worden in de grond gestopt.
In de koude kas kan ik ook plantjes van voorgaande zetten, maar slechts vanaf oktober. Tomaten/paprika/aubergine blijven tot een stuk van november in de koude kast staan.
Hopelijk’ helpt dit een beetje
groetjes
carine