Andere oogst
Steeds meer vakken komen leeg (al staan ze soms wel nog vol met laag onkruid als gras, vogelmuur en dat soort spul). Als het nog droog wordt zullen we het schoffelen maar nu het zo vochtig is laten we het maar groeien (want A: geen tijd, en B: als we het allemaal weg willen halen zit er zoveel grond aan elk onkruidje dat dan wordt weggegooid dat een heel jaar mesten en composteren voor niks is geweest).
Per vak oogsten we nu, maken we min of meer schoon en harken we wat glad. Klaar om over een maand of 3 gespit te worden. Gisteren de mais geoogst. Ik heb jaren geen mais gezet (op siermaïs na), want eigenlijk wist ik nooit goed wat ik eens mee moest doen. Ik lust geen boter en ik ken die filmpjes waarin mensen zo’n met klodders boter ingesmeerde maïskolf weg zaten te werken en tot achter hun oren glommen. Brrrr, niks voor mij.
Maar ik kreeg wat zaailingen aangeboden van een tuinbuurman, en er werd me verteld dat ze toch echt heel lekker zijn.
Met wat opmerkingen erbij: pluk ze op tijd, wanneer de maiskorrels nog lichtgeel zijn, als je er met je vingernagel in duwt moet er wat melkachtig sap uitkomen. Want dan zijn ze het lekkerst, dan zijn de suikers nog niet omgezet in zetmelen en zijn ze sappig en zoet. En dus sinds vandaag 24 maiskolven rijker. Morgen gaan we ze eens proberen. En door de andere tip van de tuinbuurman gaan we de maiskolven rauw invriezen. Als we ze eten zou ik ze het beste bevroren in kokend water kunnen doen en dan een minuut of 10 koken. Ik ben benieuwd, als het bevalt ga ik ze volgend jaar zelf weer eens zaaien.
Ook de appels beginnen nu te rijpen. En de stoofpeertjes van het ras Gieser Wildeman beginnen langzaam te rijpen. Ze zijn door alle regen van de afgelopen 2 weken alsnog flink gegroeid.
Voor de appels kwam de regen te laat, de appels zijn wel een kwart kleiner dan normaal. Dat mag de pret niet drukken, want het zijn er zoveel dat ik toch nog moet zoeken of ik genoeg potten heb voor de appelmoes die ik er van wil gaan maken. Op de foto zie je de appels van het ras Gloster, we gaan ze komend weekend oogsten.
De tomaten in de kas lopen zo op hun eind. Ik top planten wanneer ze zo’n 2 tot 2.10 meter hoog zijn (tot ik er met mijn armen omhoog niet meer bij kan). En dat blijkt ook altijd wel een mooie hoogte te zijn, want nu de tomaten in de bovenste trossen hangen zien de planten er ondertussen ook wel uitgeput uit. De eerste planten zijn leeg en klaar en kunnen we verwijderen. En dat moeten we wel voorzichtig doen want tussen alle tomatenplanten staan natuurlijk ook nog paprikaplanten, peperplanten en aubergineplanten die nu juist op hun top zijn, of gaan beginnen.
Op de foto zie je wat paprika’s en pepers van dit jaar.
Linksboven de Piment d’Espelette (eigenlijk een pepeper met zoet vruchtvlees maar behoorlijk pittig rond de zaadlijsten), vervolgens de Purpurnij Kolokol, Pimiento de Piquillo. Volgende rij; Jalapeño Dulce (is een Jalapeño maar dan zonder enige heetheid), Super Yellow Heavyweight, Strawberry, Jimmy Nardello en Golden Marconi. En de onderste rij; Mini Bell mixed, Ozark Giant, Golden Treasure en Elephant Ear.
En dat is dan voor dit jaar wel echt heel veel paprika’s, en veel minder pepers, want dit is natuurlijk maar een klein deel van de oogst (en er hangen nog heel veel kleine paprika’s in de planten, het hangt van het weer af of deze vruchten nog voor de kou begint voldoende kunnen groeien en af kunnen rijpen).
Ik heb nog iets verzonnen voor de paprika’s die ik niet meer in de vriezer kwijt kan; ik kocht vorige maand bij de Makro Chili-Explosion. Prijzig, ik betaalde euro 9,65 voor deze (wel grote) molen met daarin een lekker mengsel. Ik kocht het vooral om eens te proeven, en eigenlijk met het idee of ik het zelf ook zou kunnen maken, en misschien dan nog wel lekkerder?
Want het is heel lekker. Maar er zitten wel veel zaden in, en de kleur is niet mooi helder, maar wat dof. En er zit toch ook iets bitters in de smaak. Zouden er wat steeltjes bij gemalen zijn? Of gewoon paprika’s die niet zoet genoeg zijn?
Voor wie er interesse in heeft: het bestaat uit 37% zout (en dat ga ik er zeker niet in doen, zout voeg ik liever naar smaak zelf toe maar niet in zo’n mengsel maar gewoon apart. Daarnaast zit er 8% gemalen gedroogde tomaten in (en dat proef je ook echt en dat is echt heel erg lekker). Verder nog 21% paprika en 20% pepers. 2% zwarte peper en wat mosterdzaad. Tot slot Guindilla-extract (en Guindilla is een mildhete Spaanse peper), en een vleugje Chipotle (en dat is dan gerookte pepers). Ik tel dan 78%, en kom dus nog 22% tekort, van wat dan ook 🙂
En dus ga ik mijn best doen om ook zoiets te maken. Op dit moment staan er tomaten te drogen in het droogapparaat. En dat duurt lang, na 8 uur op 68 graden zijn ze nog lang niet klaar en moet er zeker nog 4 uur bij. En paprika’s heb ik gedroogd, en ook al wat pepers (die drogen in een uur of 6 tot 7, ook op 68 graden). Ik moet nog pepers roken om erdoor te mengen. Maar dan hoop ik ook echt iets heel lekkers te hebben. Voor wie geen droogapparaat heeft; je kunt ook drogen in de oven (op 60 tot 70 graden, met een pollepel tussen de deur zodat de vochtige lucht weg kan, en uiteraard op roosters zodat de lucht goed door de vruchten heen kan waaien).
En dat wordt dan samen met de appelmoes en de peren in rodewijnsiroop mijn laatste inmaak voor dit jaar. En niet te vergeten de ‘suppengewurz, want dat is hier wel een groot succes gebleken.
Hieronder nog een foto van de Tropaeolum. Ze bloeit nog steeds volop, sommige planten zijn ondertussen meterslang. En ik kan de eerste zaden oogsten (ze zijn knapperig en zo heet als radijsjes), je kunt trouwens ook het blad (iets minder pittig) en de bloemen (nog iets minder pittig) eten.
En dan tot slot een huishoudelijke mededeling; ik krijg al regelmatig mailtjes met vragen of ik nog een zadenlijst maak dit jaar. Ja, die ga ik maken, ik ben op dit moment heel erg druk met alle zaden te oogsten, drogen, beschrijvingen maken, etc.. Ik heb de mensen die me mailden beloofd in dit tuindagboek af en toe te laten weten wat de vorderingen zijn. Nou, bij deze, ik heb nog veel tijd nodig, en er zijn ook soorten die helemaal nog niet rijp zijn. Vanaf half oktober zal ik in dit tuindagboek melden wanneer ik hoop de zadenlijst klaar te hebben, ik verwacht dat dat zo ongeveer half november zal zijn. En er zullen dan vooral tomaten, paprika’s, pepers en eenjarige bloemen in staan, en daarnaast nog wat kruiden of andere eetbare soorten.
ik kook de mais kolven altijd een paar minuutjes en doe ze dan in de vriezer. Als we ze willen eten ontdooi ik ze, zet een grillpan op het vuur en laat die lekker heet worden. Ondertussen maak ik een bakje met wat olijfolie en diverse kruiden, hiermee smeer ik de maiskolven in terwijl ze in de pan liggen, af en toe omdraaien en weer even insmeren.
Heerlijk en zonder die glibberige boter.
Gr Tanja
Hallo Tanja,
Dankjewel voor de tip! Ik moet gewoon eens oefenen en verschillende manieren proberen en zo uitvinden wat voor mij de beste manier is.
Dat insmeren met olijfolie en kruiden klinkt in ieder geval al enorm veel aantrekkelijker dan besmeren met boter, dat wordt mijn eerste oefening/ervaring :-).
groetjes,
Diana
Ik ben benieuwd hoe je pepers rookt. Met wat voor hout en hoelang en welke temperatuur. Kan mijn man ze voor mij roken met zijn rookkast
Hallo Monika,
Wij hebben een kleine ‘Dam-rookoven’ (met zo’n schuifdeksel). Wij drogen de pepers eerst, want als je ze eerst rookt houd je een natte boel over die je niet meer kunt drogen (niet erg als je van plan bent om het verder bijvoorbeeld zoals Helma te malen en in de vriezer te bewaren), maar als je gedroogd gerookt poeder wilt kun je dus het beste eerst drogen en dan pas roken.
En het roken moet dan dus heel voorzichtig gebeuren omdat het volledig gedroogde stukjes vruchtvlees zijn; ze kunnen heel gemakkelijk verbranden. Als ik een echte uitgebreide rookoven had zou ik ze koud roken. Nu roken we hooguit een minuut of 6 maar laten het deksel dicht tot alles helemaal is afgekoeld. Maar ook dan heel voorzichtig, we hebben ook wel eens gehad dat alles al bijna zwart was en we het weg moesten gooien. Wij roken om die reden het liefst meerdere keren kleine beetjes. En we gebruiken eikenhoutmot dat we eens bij de Makro kochten.
Als je man een echt uitgebreide rookoven heeft maakt dat het een stuk makkelijker en kun je dus op lage temperatuur of zelfs koud roken. En koud roken kun je zo lang doen als je zelf wilt, hoe sterk je de rooksmaak wilt. Als je mildhete pepers hebt en ze in grotere hoeveelheden zou willen gebruiken zou ik ze bijvoorbeeld minder sterk roken dan wanneer ik zeer hete pepers zou hebben waar ik ook maar weinig van gebruik, die mogen wat mij betreft zwaarder gerookt zijn.
groetjes en veel succes ermee!
Diana
Nog een idee ,Thaise maiskoekjes. Even googelen, ik gebruik het recept van deliciousmagazine . Dit kun je op het net vinden, altijd een traktatie, lekker dippen in een heerlijk pittige chilisaus.
Verder hier ook de piment d’espelette. In de oven grillen, steeltjes eraf. Daarna doe ik ze door de passé-vitte. Deze pasta vries ik in, daarvoor gebruik ik ijsblokjes vorm. Eigenlijk toepasbaar voor alle paprika’s. In de winter heerlijk door een soep of saus.
Nog veel tuinplezier, dat komt er nog genoeg.
Halo Helma,
Dat klinkt heel lekker. Is het een vrij nieuw recept? Want ik heb sinds december 2013 na jaren afwezigheid weer eens een abonnement op de Delicious genomen, bij een nieuw recept moet ik het in mijn bewaarde tijdschriften kunnen vinden. Ik ga even googlen…… 🙂
Ik had het plan om van de oogst Piment d’Espelette en Pimiento del Piquillo samen ook een deel in de oven te grillen en er dan een soort suppengewurz van te maken, malen en mengen met zout tot een houdbare ‘bouillonpasta’. Maar invriezen is natuurlijk ook een optie.
groetjes,
Diana
groetjes,
Diana
Ik had dit jaar ook voor het eerst suikermais, lekker vroeg geoogst, thuis meteen gekookt en de korrels met een vork afgedaan en plat in een zakje ingevroren, nu kan ik zo stukjes afbreken en door het eten doen, erg lekker en gemakkelijk. Ik vond 10 min koken niet genoeg trouwens, heb iets langer gekookt.
groetjes Annemiek
Hallo Annemiek,
Ook jij bedankt voor de tip!
Ik mail je zo even voor het versturen van de oerprei-bolletjes, dat ga ik vandaag proberen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wat een mooie diversiteit aan paprika’s heb jij. Ik had dit jaar twee plantjes bij het tuincentrum gekocht en die hebben allebei welgeteld….. 1 (!!!!!) … paprika gegeven! Nou ja zeg, ze waren zeker heel tevreden met zichzelf dat ze ieder een paprika hadden geproduceerd en vonden het wel best zo voor dit jaar. Heb jij enig idee wat hier aan de hand is geweest? De planten zagen er verder prima uit, maar maakten gewoon geen nieuwe paprikaatjes meer. Misschien kan ik toch beter eens paprikazaadjes bij jou bestellen, als je nieuwe zadenlijst klaar is 😉
Groetjes,
Karin
Hallo Karin,
Ik durf niet te zeggen waarom je geen goede oogst aan paprika’s hebt dit jaar, dat kan veel oorzaken hebben. Het kan heel goed aan het ras liggen, maar het kan ook aan omstandigheden liggen (vocht, voeding, etc. – als een plant veel stikstof krijgt zal ze veel groen en blad maken maar dat gaat ten koste van de bloei en vruchtzetting). Als het te vochtig is in de kas kan het stuifmeel klonteren en kan er daardoor een minder goede bestuiving zijn. En vergeet vooral niet te tikken bij de teelt in de kas, want in de kas waait geen wind en zijn er geen insecten, je moet daar net als bij tomaten elke dag tegen de planten tikken om zelf de bevruchting tot stand te brengen.
Als je de planten buiten hebt kan het aan de omstandigheden liggen (in de volle grond is het altijd kouder voor de wortels dan in een pot en groeien planten minder goed. Er zijn vroege en late rassen, dus kan het dan daarmee te maken hebben.
Misschien kun je de oorzaak hiertussen vinden…
groetjes,
Diana
hoi Diana,
Ik ben weer vol bewondering voor je pepers en paprika’s! Wat een prachtige verzameling! Zoals ik al eerder schreef lukt het bij mij steeds niet erg. Ik ben ook niet zo dol op echt heet eten. Dus eigenlijk zoek ik mijn eigen pepers uit een tube 🙂
Best een goed idee, bedacht ik me: peperpuree maken. Handiger te doseren dan een vers geval, voor mijn verfijnde smaakpapillen (haha). Dus 1 Serrano, 1 Large Red Cherry en een halve zoete paprika in het keukenmachientje fijngemalen, vervolgens 10 minuten zachtjes gekookt, een theelepel zout (conserveren) en een paar druppels azijn (mooie kleur) erbij en nogmaals gemalen. In een potje en voila: mijn eigen peperpuree!
Groetjes, Christa
Hallo Christa,
Dankjewel voor de tip. Ik was van plan hetzelfde te doen, maar dan met alleen True Jamaican Scotch Bonnets (dus wel heel erg heet maar ook heel erg geurig en smaakvol). Ik heb er al mini-potjes voor apart gezet, want het wordt geen peperpuree die ik theelepels zal kunnen gebruiken, eerder mespuntjes. En ik sla het koken over, hoewel ik nu bedenk dat met verhitten er bij Scotch Bonnets weer een andere geur vrij komt, dus wellicht ook maar eens wat mee experimenteren :-).
groetjes,
Diana
Hey Diana,
Allereerst proficiat met je website. Heel goed gedaan, echt waar. Respect. Zoveel info kan je nergens anders vinden.
Ik heb een vraagje voor je. Mijn schoonvader beweerd namelijk dat als ik iedere keer opnieuw Chiliplantjes kweek met zaadjes van mijn vorige oogsten dat de kwaliteit van de Chili’s dan zal verminderen. Klopt dit?
Groeten, Hans
Hallo Hans,
Ik weet niet welke kwaliteit hij bedoelt? Worden de planten minder groeizaam en rijkbloeiend, worden de pepers minder talrijk, of wordt de smaak anders of minder heet?
Ik kan hoe dan ook zijn bewering niet bevestigen, ik heb hier nog nooit gemerkt dat nakomelingen van een peper minder goed groeit of bloeit of minder pepers geeft of een andere smaak. Het beste voorbeeld dat ik heb is de True Jamaican Scotch Bonnet; die heb ik dit jaar voor de 5e keer gezaaid, een jaar of 10 tot 12 geleden voor de eerste keer, en omdat ze zo lekker en heet is en zo’n goede opbrengst geef zet ik haar elke 2 jaar weer. En ook dit jaar geeft ze weer heel goed, de pepers zijn hetzelfde, de planten ook, de smaak ook even lekker.
Dus ik denk dat je schoonvader het wellicht ook heeft geprobeerd, maar dan met een F1-hybrideras (en daarvan is heel duidelijk dat nakomelingen niet meer dezelfde eigenschappen zullen hebben, lees daarover hier meer: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/f1-hybride-zaden/. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat in zijn 2e en latere kweekjaren de omstandigheden anders waren, meer voeding geeft meer groei maar minder pepers en vaak ook minder hete pepers. Meer zon en droogte geeft juist vaak meer pepers en een intensere heetheid. etc.. En anders kan het nog te maken hebben dat met kruisen; pepers kruisen vrij gemakkelijk, met andere pepers en ook met paprika’s. Als er meerdere rassen te dicht bij elkaar staan is de kans groot dat er een paar pepertjes/paprika’s kruisen en dan zullen nakomelingen duus een mix van eigenschappen van vader en moeder zijn.
Ik hoop dat dit voldoende is om je te helpen in de discussie met je schoonvader 🙂
Diana