Een sprookje
Er was eens, lang, lang geleden, een tv-programma, waarin ik zag dat iemand uit opgestapelde autobanden een hele wintervoorraad aardappelen oogstte. Hij pootte slechts 1 aardappel in een laag potgrond in een autoband. En daarop stapelde hij in de maanden daarop autoband na autoband en begroef de bovenkomende aardappelplant telkens weer met een nieuwe laag grond/compost. En de aardappelplant groeide mee, als in het sprookje ‘Sjaak en de bonenstaak’. En de plant maakte alsmaar nieuwe aardappelen langs de steeds langer/hoger wordende stam. Tot de maker van het filmpje liet zien dat hij emmers vol aardappelen oogstte bij het weer afpellen van de aardappelen/grond/autobanden.
Ik zag dit filmpje zeker 25 jaar geleden op de BBC, maar in de afgelopen jaren zag ik soortgelijke filmpjes ook op youtube en instagram voorbij komen. Zou het dan echt kunnen? Ik weet dat een aardappelplant heel hoog kan worden (als je de stengels maar blijft begraven), en ze is niet voor niets heel nauw verwant aan de tomaat (die heeft geen enkele moeite met een groei van 2 meter of meer per jaar). Maar een tomaat maakt bovengronds vruchten, een aardappel maakt ondergronds knollen, dat is toch wel een groot verschil.
Dit jaar had ik bedacht om het eindelijk gewoon maar eens te proberen. Niet met autobanden maar gewoon een stuk gaas en een oude kunststof compostton. Tuinvrienden en -buren waren al sceptisch; dat ging vast niet lukken. Ik denk dat ik het sprookje ook niet echt helemaal geloofde maar ik wilde het na al die jaren dan toch gewoon zelf maar eens ervaren. Ik kocht er speciaal wat pootaardappelen van een laat ras voor. Want, zo las ik, als je wilt dat een pootaardappel verticaal steeds meer aardappelen maakt heb je er een ras voor nodig dat dat kan. Om terug te komen op haar zusje, de tomaat; die heb je in vroege rassen (en dat zijn vaak struiktomaten = determinate), in middelvroege en in late rassen, en de late rassen zijn vrijwel altijd stamtomaten (indeterminate). Als je wilt dat aardappelen langs de stam omhoog steeds weer nieuwe aardappelen maken, dan heb je er dus een stamvorm = indeterminate voor nodig. Zo leggen Engelstalige websites dat in ieder geval uit. Oké, ik kocht dus late aardappelen, van het ras Cammeo, omdat dat ras een goede resistentie tegen phytophthora heeft (dat leek me essentieel omdat de aardappelplanten tot in september zouden moeten blijven staan).
Uhh, hoeveel aardappelen in de ton? Nou, 5 vond ik wel een goed idee. Want 1 aardappel die 25 kilo aardappelen opbrengst zou geven leek me wellicht wat overdreven. Met de kennis van nu zou ik zeggen dat 3 aardappelen genoeg was geweest voor het formaat van de ton, ze moeten natuurlijk ook nog genoeg ruimte krijgen om te groeien. Ik heb eerst een laagje van 15 centimeter compost/grond op de bodem gelegd, daar de aardappelen op een ruime afstand van elkaar gelegd en die bedekt met een laag grond/compost. Ik heb er een rond gaasrek over gezet zodat de planten een beetje bij elkaar zouden blijven en de grond niet af zou brokkelen of weg zou spoelen.
Zodra de aardappelen uitliepen bracht ik weer wat grond/compostmengsel aan, telkens opnieuw. Tot een hoogte van ongeveer 50 centimeter, toen werd het tijd om de compostbak erover te zetten, zodat aardappelen die zich eventueel zouden ontwikkelen in het donker zouden liggen. En zo begon ik dus ook de ruimte tussen gaasrek en compostbak langzaam steeds meer op te vullen; met restjes potgrond uit potjes of tray’s, wat oude stalmest, bladeren van smeerwortel, de grond die ik overhield na het aanvegen van het pad, etc.. In de zomer werd dat aanvullen door het slechte jaar steeds meer een probleem, soms propte ik er (ik geef het toe) gewoon wat onkruid in dat ik lukraak uit de moestuin plukte (ik hoefde er niet eens voor te bukken). En als ik naar de tuin kon gooide ik er ook gelijk even een gieter water bij.
Het is dus helaas niet helemaal een gelukt experiment geworden, in een ander jaar met meer tijd en aandacht had ik er wellicht wat meer van kunnen maken. Maar toch heb ik er genoeg van gezien en geleerd om wat conclusies te kunnen trekken.
Het bleek inderdaad een sprookje: een aardappel maakt niet tot 2 meter hoog aardappelen als je de grond blijft aanvullen. Maar in elk sprookje zit een wijze les, en in dit geval is dat planten van een laat aardappelras wel tot een hoogte van ongeveer 40 centimeter witte wortels met uitlopers maken waar aardappelen aan zouden hebben kunnen groeien als ik wat meer tijd had gehad om ze beter te verzorgen/bedekken. Ik las dat vroege aardappelen slechts 15 centimeter lange witte wortels met aardappeluitlopers maken dus het ras is wel echt bepalend.
En het toont maar weer eens aan hoe waardevol het is om late aardappelen wel aan te aarden (en waarom het bij vroege = struik = indeterminate minder belangrijk is): je kunt er de opbrengst zeker flink mee verhogen. Daarom houd je bij de vollegrondsteelt van late aardappelen dus ook een grotere plantafstand aan (want een grotere aardappelopbrengst heeft meer ruimte onder de grond nodig).
Ga ik dit nou nog eens proberen? Nou, niet waarschijnlijk. Want deze manier van telen kost ook wat: materiaal als potten/gaas, etc. maar bijvoorbeeld ook potgrond of compost of meststoffen, en vooral veel tijd en werk (voor het water geven, telkens ophogen, etc.). Als ik het nog eens probeer, dan niet meer in een compostbak want die was duidelijk te hoog; aardappelplanten kunnen 2 meter hoog worden maar de aardappelen die onder de grond groeien zeker niet. Als ik een balkon zou hebben en aardappelen in een pot zou telen zou ik deze ervaring zeker gebruiken. Ik zou een wat hogere pot dan normaal kiezen. En ik zou de aardappelen (uiteraard van een laat ras) op een laagje grond van 15 centimeter leggen en dan telkens de grond ophogen wanneer de aardappelplant bovengronds zou komen, tot een hoogte van ongeveer 50 centimeter (40 cm is genoeg voor de groei maar de aardappelen moeten ook wel ondergronds blijven, anders worden ze groen). En dan denk ik dat de opbrengst per pot/plant misschien wel 1,5 tot 2 keer zo hoog zou kunnen zijn in vergelijking met de gewone vollegrondsteelt van late aardappelen. Tenzij je die laatste heel goed zou aanaarden, dat zou ook heel veel schelen.
Weet je wat: na 33 jaar lang vroege en middelvroege aardappelen te hebben geteeld (i.v.m. de kans op phytophthora maar ook omdat ik de grond na een vroege oogst nog kon gebruiken voor een leuke nateelt van bieten, bonen, winterandijvie, winterharde koolsoorten, etc.), ga ik in 2025 eens late aardappelen in de volle grond telen, en aanaarden. Zo zie je, met nog een tuin vol onkruid en werk voor maanden borrelen de eerste ideeën voor een nieuw tuinjaar al weer op. Eind goed, al goed (om maar met een sprookjesachtig optimistisch einde af te sluiten 😄).
Wat een geweldig leuk experiment! Ik zou zelf nooit aan een “laat ras” hebben gedacht maar weet nu al dat ik dit volgend jaar ga doen! Fijn dat je geen autobanden heb gebruikt. Autobanden= Pfas en dat willen wij niet. Dank en groet, Pien
Hoi Pien,
Ik zit al te verzinnen hoe ik volgend jaar ga ‘aanaarden’ (ik heb er helemaal geen aanaarder voor en in mijn herinnering is het zwaar werk, zeker op onze vette klei). Ik denk al na over zelfgemaakte boxen van bruin karton die ik over de aardappelen kan zetten en kan opvullen met compost/tuingrond, maar ik hoop dat er voor volgend jaar april het idee voor een makkelijker alternatief in me op komt 😄
Ik las dat er onder andere ook Cadmium en Lood in autobanden zit. Tegelijkertijd las ik dat het overgrote deel van de slechte stoffen in autobanden al via het autorijden in het milieu komen en de afgedankte autobanden die je gratis kunt ophalen niet zoveel slechte stoffen meer bevatten (ze worden bijvoorbeeld ook verpulverd en dan worden er van die zachte stoeptegels voor op kinderspeelplaatsen van gemaakt, en die schijnen te zijn getest op de hoeveelheid nog aanwezige schadelijke stoffen).
Afijn, ik weet het verder ook niet hoor, ik wil ze zelf niet (ik vind ze lelijk, ze stinken en het is lastig om ze op mijn fiets op te halen en naar de tuin te brengen 😄).
groetjes,
Diana
Ik ga deze herfst weer hele grote vuilniszakken vullen met herfstblad om bladaarde van te maken. Jij hebt daar eens over geschreven. Wereldtip. Van een bomvolle zak blijft prachtige aarde over maar met wel veel minder volume. In zo’n zak ga ik die piepers doen. En die vul ik dan bij met bladaarde uit zak 2,3,4,5. Wat denk je, zou dat een goed idee zijn?
Haha, september ‘24 maar nu in gedachten al bezig met volgend tuinjaar. Voorpret neemt niemand ons af, heerlijk!
Groet, Pien
Hoi Pien,
Ik hoop het dit jaar ook weer te kunnen gaan maken!
Ik denk dat het prima kan werken voor de teelt van aardappelen. Ik zou zelf wel bedenken dat er wat kali nodig is voor de ontwikkeling van de knol. Misschien zou ik dat ergens halverwege de teelt toevoegen (bijvoorbeeld in de vorm van smeerwortelblad, -gier of houtas of desnoods kali uit de winkel.
Ik ben benieuwd, laat vooral volgend jaar (vreemd om het daar nu al over te hebben) weten hoe het gaat!
groetjes, Diana
Ik heb ooit op moestuincursus geleerd om eerst diepe voren te graven. De aadappels plant je dan op het diepste punt. Als de planten mooi boven het maaiveld uitsteken gooi je de voren dicht. En als je dan nog puf hebt kan je als de planten nog wat groter zijn nieuwe voren graven op de plek waar de grond eerst hoog was en die grond gebruiken om de aardappels nog een keer aan te aarden. Werkt prima, de grondhopen worden ook lekker warm. Dat kan de aardappel ook waarderen. De lestuin was wel op zandgrond dus wat minder inspannend dan klei. Ik heb t ook een keer gedaan in mijn eigen tuin (zware klei) en daar was de oogst nog groter. Het was een droog jaar dus geen wateroverlast in het voorjaar. Ik hou helemaal niet van aardappels dus na 1 keer vond ik t wel welletjes Duidelijke uitleg? Anders maak ik een tekeningetje 😋
Hoi Tessa,
Ja, ook ik heb ook ooit zo geleerd aardappelen te poten (van oude tuinburen). Het is hier altijd heel lastig, we tuinieren ruim 2,5 meter onder NAP, ik heb al zo vaak gezien en zelf ervaren dat 80% van de gepootte aardappelen nooit bovenkwamen door ‘waterrot’, dat ik zelf erg voorzichtig ben en de laatste jaren alleen nog maar aardappelen in een verhoogde bak poot (en zelfs die zijn dit jaar voor 75% niet opgekomen en weggerot door alle regen en modder. Maar goed; we gaan het zien; late aardappelen worden natuurlijk ook later gepoot, in een tijd dat er hopelijk al minder regen valt. Als het niet al te nat is en er geen grote hoeveelheid regen wordt verwacht ga ik het eens proberen!
groetjes,
Diana
Ik had ’t dit jaar ook zeker niet willen proberen. Grondwater op minder dan een spade diep… Maar in een droog jaar is ’t best handig. Zou toch leuk zijn als we dat van tevoren wisten 😋
Dag Diana,
Leuk experiment, maar inderdaad moet je constant in ‘t oog houden. Dus, ik ga het ook niet proberen 😜 Zelf steek ik nog aardappelen begin juli in de grond die ik binnenkort ga oogsten. Heb dit ook in september geprobeerd, maar dan was de opbrengst te laag gezien het werk.
Groetjes
Carine
Hoi Carine,
Ja, de late teelt is hier ook iets wat ik nog eens wil proberen. Maar het weer in september en oktober is hier zoveel anders dan bij jou in Zuid-Frankrijk dat de kans op succes veel kleiner is, door alle regen die er dan normaal gesproken al valt en de aardappelen die dan in de modder liggen. Aan de andere kant, de klimaatverandering zorgt er ook voor dat we ook in Nederland steeds verder de grenzen op zoeken als het gaat om een latere teelt, het buiten overwinteren van subtropische planten, etc. Ik was vorig jaar zeker heel tevreden over de aardappelen die ik in juli stekte , oppotte en in november in de kas oogstte – dat is iets wat in 1991 echt nog ondenkbaar was – qua temperatuur, rassen, phytophthora, etc.).
groetjes en succes met de oogst!
Diana
Wat een leuk experiment! Had dat nooit kunnen bedenken. Ze zien er goed uit, ben benieuwd hoe ze smaken…
Leuk om te lezen, had er al eerder van gehoord
Maar is niets voor mij
Dank voor je verhaal
Groetjes Riekie
Dag Diana, ja inderdaad leuk experiment! Dank je wel om het te delen.
Maar zit het verschil tussen de ‘autobandmethode’ en die van jou er niet in dat in het eerste geval de aardappelen al van in het begin in het donker groeien ? Ze zullen hier geen wortels zoeken naar de buitenlucht toe . Of begrijp ik het niet ?
En als je nu de pootaardappelen dieper in de grond van de moestuin zou stoppen, dan bespaart je dat toch dat aanaarden?
Ik ben niet zo’n aardappelfan ( je merkt het😃) noch in het eten ervan, noch in het telen . De eerste vroege aardappelen met zachte schil vinden nog genade in mijn ogen, die zijn heerlijk . Maar de rest vind ik de moeite niet waard . Ze nemen veel plaats in, je moet aanaarden en coloradokevers in het oog houden. En de smaak is niet bepaald beter dan de winkel aardappelen. Maar misschien heb ik het juiste ras nog niet gevonden..
Alleen : mijn kleinkinderen die met hun handjes in de aarde woelen en triomfantelijk een patat boven halen als was het een diamant : daar doe ik het voorlopig voor 🙂
Vriendelijke groeten.
Hoi Elisabeth,
Een aardappel die uitloopt zoekt het licht. In een autoband is er maar één weg en dat is naar boven. In mijn gaasrek kan het naar boven maar ook de zijkant zijn. Maar dat is dan ook de reden dat ik er op een hoogte van 50 centimeter een zwarte compostton overheen heb gezet die ik ben gaan aanvullen met grond. Zo was het toch donker en dicht. Ik had geen enkele groene aardappel bij de oogst dus het was ook echt donker en dicht genoeg. Ik had wel 1 aardappel die ik moest breken, omdat die in een vierkante maas van het gaas was gegroeid 😄
Wij poten aardappelen altijd al behoorlijk diep (zeker 15 centimeter onder de grond of nog wat meer. Voor vroege en middelvroege rassen is dat genoeg maar late aardappelrassen geven dus nog meer opbrengst als je bovenop nog een verhoging maakt, doordat ze nog enkele tientallen centimeters hoger uitlopers met knollen maken. Het grote risico van extra diep poten is wel altijd dat ze in een nat voorjaar voor het uitlopen kunnen rotten als het flink regent.
Mijn vader at 7 dagen per week aardappelen, en ik als kind dus ook. Geen pasta, rijst of iets anders, altijd gekookte aardappelen met groenten, vlees en jus: 6 dagen per week en op zaterdag patat 😄
En daardoor eet ik nu ook niet zoveel aardappelen meer, ik hou van pasta, rijst, gnocchi, soep, lekkere broodjes, risotto, naan, flammkuchen, etc.. Maar witte asperges met gekookte aardappeltjes en een eitje blijven hier favoriet. Net als gebakken aardappeltjes met een visje. Of een lekkere salade met aardappelen, verse doperwtjes. En niet te vergeten zuurkoolstamppot, etc. We eten nog maar 1 of 2 keer aardappelen in de week maar genieten er dan wel van. En er zijn zeker grote smaakverschillen hoor, en ook verschillen in structuur, een goed ras maakt een wereld van verschil (vind ik zelf, en er zijn ook rassen die meer geschikt zijn voor koken, andere voor salades, frituren, etc.).
groetjes,
Diana
Bedankt Diana! Ik krijg er honger van 😋
Het is mij altijd bijgebleven. Een man met twee vlechtjes en een stapel banden in Gardeners World. Bob flowerdew? Ik heb het jaren geleden geprobeerd in een hoge container maar had de verkeerde soort. Ga het zeker nog een keer met de late aardappels proberen.
Hoi Ellen,
Wat leuk! Ja, dat is hem!! Ik wist zijn naam niet meer, alleen maar dat hij presentator of co-presentator was in de tijd rond of net na Geoff Hamilton en voor Alan Titchmarsh.
Ik heb ook nog eens gezien dat hij oude bananen bij een tomatenplant legde zodat de eerste tomaten eerder zouden rijpen. Heb ik ook nog wel eens geprobeerd, met een paar van die verschrompelde zwart geworden bananen naast wat trossen 😄 (nu niet meer, bananen veel te kostbaar en het werkt wellicht in een heel kleine ruimte maar niet in onze wat grotere/hogere kas). En ik kan me ook herinneren dat ik bij hem voor het eerst een yacon zag en hij toen al volop het biologisch tuinieren promootte. Goede herinneringen aan Bob met de vlechtjes, trouwens ook aan Geoff Hamilton en Alan Titchmarsh en nog zoveel meer 💚
Ik ben heel benieuwd wat je ervaringen worden als je het met een laat aardappelras gaat proberen en hoop dat je het hier nog eens wilt laten weten!
groetjes,
Diana
Inderdaad was het Bob Flowerdew! Ik herinner het me ook. En hij had een vlecht, geen vlechtjes! Fantastische man. Ik heb nog een tuinboek van hem.
Ik lach nog heel vaak om de heerlijke humor van Bob, ik luister wekelijks naar GardenersQuestionTime van de BBC, dat kan je als podcast luisteren dus je hoeft BBC radio niet te kunnen ontvangen. Hij zit regelmatig in het panel (3 ervaren tuiniers die vragen beantwoorden). Oudgediende Pippa Greenwood zit er ook vaak bij, ook zo’n leuke uit het oude tijdperk van Geoff/Alan.
Hoi,
Dank voor de tip!!
Oh ja, Pippa, ook zo’n leuke vrouw met veel kennis van tuinieren. Ik moet ook nog wel eens denken aan Diarmuid Gavin, een Ier met een nauwelijks te verstaan accent die later die later in Gardener’s World werd gevolgd bij de voorbereiding en deelname aan de Chelsea Flower show.
groetjes,
Diana
Spannend verhaal!
Bij mij was Cammeo dit natte jaar de enige van m’n zes rassen die geen phytophthora kreeg – ik wil m volgend jaar dus ook proberen voor een late teelt! Zelfs de Sarpira (die denk ik van de Sarpo Mira afstamt die ook resistent zou zijn) werd gewoon ziek… Cammeo it is!
Hoi Tessa,
Dank je voor het delen van je ervaring!
Mocht ik nog hebben getwijfeld, dan nu niet meer. Ook hier in 2025 de Cammeo als late aardappel!
groetjes,
Diana
Hoi Diana, echt ontzettend fijn dat jij dit soort sprookjes uittest en erover rapporteert zodat wij er niet intuinen. Ik hoop zo voor je dat 2025 een heel veel beter (tuin)jaar wordt voor je. Groetjes van Esther
Ja die autobanden op de BBC is mij ook bijgebleven! Leuk dat je dit alternatief hebt geprobeerd. Kunnen wij allemaal ook weer van leren. Dank je wel en droom maar alvast over 2025 en de tuinexperimenten.