Verschil in paprika’s

Ik word altijd een beetje weemoedig van september: ik ruik het in de eerste vleugjes ontbinding van planten en ik zie het in de kleur groen (die in het voorjaar wel mintgroen lijkt, in de zomer grasgroen en nu langzaam verkleurt naar olijfgroen). Natuurlijk is er nog genoeg te genieten. Ik geniet sowieso van alle seizoenen en de veranderingen die daarmee gepaard gaan hoor, dus ook van de herfst. Maar ik ga mijn tomaten missen. Nu al, terwijl ik ze nog kan plukken en ook al genoeg soep en saus heb ingevroren/ingemaakt/geweckt; het is gewoon het idee dat ik straks weer 9 maanden tomaatloos ben

Het overgrote deel van de tomatenoogst viel min of meer tussen de 3e week van juli en de 3e week van augustus. Het was hard werken voor de planten (me dunkt, voor mij ook 😄), en nu worden ze moe en raken uitgeput, het einde is duidelijk in zicht. Hetzelfde geldt ook al een beetje voor de paprika’s. Zie de foto bovenaan dit blog voor een schaal met oogst van deze week.

Ik krijg elk jaar weer vragen over paprika’s+ wanneer ze rijpen, wat de rijpe kleur is, of ze überhaupt verkleuren als ze rijpen, of ze onrijp ook eetbaar zijn, waarom ze juist niet rijpen, waarom ze pittig zijn geworden, etc.. Misschien is het handig om het eens in een blog te benoemen zodat ik mensen daar zo nodig naar kan verwijzen. En het is altijd leuk om lekker veel kleurige foto’s te laten zien 😊, van dit jaar en van eerdere jaren.

Een schaal met paprikaoogst in 2022

De paprika’s zijn hier dit jaar, net als de tomaten, later dan in andere jaren. Ik zeg wel eens: juli is de beste tomatenmaand, augustus is paprikamaand en september is de maand waarin ik de meeste pepers kan oogsten. Ze zijn dit jaar alle drie een maandje opgeschoven. In mijn geval komt het wellicht ook voor een deel door een luizenplaag in maart/april in de paprikaplanten in huis – sommige zaailingen/planten hebben het maar ternauwernood overleefd (sommige hebben het ook niet overleefd), en ze hebben veel tijd nodig gehad om te herstellen. Dat herstellen is bij een groot deel van de planten wel gelukt, maar goede groei en bloei vielen daardoor later, en dat gold vervolgens dan dus ook voor het rijpen.

Oogst van paprika´s en pepers in 2018

Er zijn, de titel van het blog zegt het al, grote verschillen in paprika’s. In de winkel zien we groene, rode, gele en oranje blokpaprika’s. En rode puntpaprika’s. Maar er is zoveel meer: zowel in smaak (die kan fris, knapperig, bitter, fruitig, zoet (in alle gradaties van mildzoet tot zeer zoet), sappig, kruidig, etc. zijn), in kleur (denk ook eens aan paars, bicolors, crème, of zelfs lakzwart), in formaat (van de amper 2 centimeter grote Biquinho tot heel grote paprika’s die nauwelijks in je hand passen), en in vorm (denk aan blok en punt maar ook aan de conische vorm, Spaanse pepervorm, gekreukeld en gedeukt, etc.).

Paprika Lombardo; ziet eruit als een cayennepeper maar is een dunwandige zoete paprika

En bedenk ook dat paprika’s en de meeste pepers tot dezelfde plantensoort behoren (Capsicum annuum) waardoor ze kunnen kruisen en er dus ook niet of nauwelijks hete pepers bestaan en paprika’s die toch ook een beetje pittig zijn. Sterker nog, ik kan me wel vaker dan eens herinneren dat de eerste paprika’s die ik van een plant/ras oogstte heerlijk zoet waren maar de paprika’s die ik in september van dezelfde plant oogstte ineens een flinke vleug pittigheid rond de zaadlijsten hadden. Ziekte, plagen, droogte, etc. kunnen trouwens ook zorgen voor zo’n extra ‘pepertje’ in een paprika (en ze kunnen een peper nog pittiger maken dan die al was).

En nog een variatie: er zijn vroege en late paprikarassen. Vroege rassen zijn vaak wat kleinere planten en kleinere paprika’s, late rassen zijn vaak grotere planten met grotere paprika’s (uiteraard uitzonderingen daargelaten, denk aan de grote planten van het ras Gypsy Baron met heel veel kleine paprikaatjes). En dan is er nog een heel grote groep die daar tussenin ligt, want de meeste paprikaplanten zijn ongeveer 60 tot 80 cm hoog en de meeste paprika’s zijn ongeveer 10 centimeter in doorsnede.

Paprika Gypsy Baron; ruim 80 centimeter hoge planten met heel veel kleine puntige paprikaatjes die van donkerpaars naar donkerrood afrijpen

Als je zaden koopt staat bijna altijd vermeld of het om een vroeg, middelvroeg of laat ras gaat, en/of er wordt gesteld dat het om een ras gaat dat geschikt is voor de buitenteelt of juist voor de teelt onder glas. Onderschat de vroegheid van een ras niet; om een voorbeeld te geven; ik oogstte dit jaar het eerste paprikaatje van het ras Dumas (bekend staand als vroeg ras) in de tweede week van juli. Van het late ras Titan kan ik komende weekend pas de eerste rijpe paprika oogsten. In dezelfde omstandigheden = in de kas scheelt de eerste oogst tussen een vroeg en een laat ras dus wel 7 of 8 weken. Als je paprika’s buiten wilt telen is het daarom extra belangrijk om een vroeg ras te kiezen want voor een laat ras kan het té laat worden (met minder licht en kouder) om nog op tijd te bloeien, vrucht te zetten en al dan niet rijpe paprika’s te geven.

Paprika Titan; een laat ras maar wel een prima opbrengst van extra grote paprika’s die van groen naar rood rijpen

Voorbeelden van vroege rassen zijn:

  • Amanda
  • Apple Bell
  • Buran
  • Coral
  • Doe Hill
  • Earliest Red
  • Early Sensation
  • Etkezesi Pelso
  • Gypsy Baron
  • Jimmy Nardello
  • Kaboutermuts
  • King of the North
  • Lipstick
  • Popti
Paprika Kaboutermuts, een klein, vroeg en redelijk dunwandig paprikaatje, blijft één van mijn favorieten

Uitgesproken late rassen zijn bijvoorbeeld:

  • Chocolate Bell
  • Cubanelle
  • Nocera Giallo
  • Ramiro
  • Red Giant
  • Spanish Sweet
  • Titan
  • Toreador
  • Yellow Monster
Paprika Giant Aconcagua, ik kon dit jaar in de eerste week van september pas de eerste rijpe paprika’s oogsten maar dan heb je ook wat: grote planten en een meer dan prima opbrengst van extra grote paprika’s

In de kas is de keuze voor een ras op basis van vroegheid wat minder belangrijk maar toch let ik er zeker ook op als ik zaden zoek. Ik kies graag wat vroege en juist ook late rassen; zo kan ik al vroeg wat rijpe paprikaatjes van de vroege rassen oogsten voor in een salade, zomerse roerbak, etc. en vervolgens wat later in de nazomer en herfst nog flink oogsten van de late en vaak rassen met wat grotere rassen (bijvoorbeeld om te vullen, in herfstige stoofschotels en ook om in te vriezen of in te maken). Oh ja, ik geef het toe; ook voor de lol. Want net als bij tomaten kan ik heel erg genieten van al die verwachtingen, momenten, kleuren, vormen en formaten.

Lilapaarse paprikarassen blijven hier altijd favoriet!

Zelf vind ik rijpe paprika’s heel veel lekkerder dan onrijpe, maar er zijn ook mensen die juist van die frisse, knapperige en ietwat bittere smaak van onrijpe paprika’s houden. Ook dat kan natuurlijk een reden voor een bepaald ras zijn. En zelfs in dat onrijpe stadium zijn er verschillen in de smaak: mijn ervaring is dat hoe donkerder groen de onrijpe kleur is, hoe sterker, kruidiger en bitterder de smaak is, en dat geldt ook voor de heel donkerpaarse onrijpe paprika’s. Hoe lichter de kleur, hoe milder, frisser en minder bitter de smaak is: dat geldt voor onrijpe groenwitte paprika’s als Etkezesi Pelso en Belinda maar bijvoorbeeld ook voor de meer lilapaarse onrijpe paprika’s (die, ook heel bijzonder, van binnen bijna doorschijnend wit zijn).

Paprika Etkezesi Pelso, een vroege paprika die van witgelig groen, links (met een milde smaak) rijpt via geeloranje naar rood (en dan lekker friszoet wordt)

Er is nog iets wat variabel is, en belangrijk: de dikte van de vruchtwand. Het is zeker niet iets wat elke zadenwebshop vermeldt maar soms wordt nog wel ‘dunwandig’ of ‘dikwandig’ genoemd. Er zijn rassen waarbij de dikte van de vruchtwand nauwelijks 2 of 3 millimeter dik is. Ruud vindt die niet lekker, hij noemt het ‘velletjes’ en daar zit wel iets in: het wat hardere buitenvelletje proef je wat beter omdat er weinig vruchtvlees is. Ik vind ze wel lekker, in een salade of roerbak want deze paprika’s zijn vooral knapperig. En niet onbelangrijk: het zijn de beste paprika’s om te drogen voor paprikapoeder. Het andere uiterste zijn paprikarassen waarbij de vruchtwand wel bijna een centimeter dik kan zijn. Deze paprika’s zijn niet zo knapperig maar juist heel erg sappig: en daardoor zeer geschikt voor bij bijvoorbeeld soepen, sauzen, stoofschotels, etc. En heel goed om te roosteren en te ontvellen (bij dunwandige paprika is dat laatste bijna niet te doen, en je houd ook nauwelijks iets over).

Op deze foto zie je doorsnedes van paprika’s van dit jaar, waarbij Dumas onderaan en Lesya Yellow rechtsboven de dikste vruchtwand hebben van bijna een centimeter dik

Ik heb nog nooit een paprika gezien die niet verkleurde bij het rijpen, en ik heb er best veel gezien. Maar er zijn wel verschillende onrijpe kleuren. Dat is heel vaak groen, maar het kan ook witgroengeel zijn, of lilapaars, lakzwart, donkerpaars of chocoladebruin. Rijpe kleuren zijn rood, oranje, geel en chocoladebruin. En dan zijn er nog wat rassen waarbij de paprika’s bijvoorbeeld een blos in een andere kleur hebben, of streepjes. Chocoladebruin is de enige kleur die zowel onrijp als rijp kan zijn. Maar, zoals gezegd, elke paprika verkleurt bij rijping: een rijpe chocoladebruine paprika was in het onrijpe stadium donkergroen. Een onrijpe chocoladebruine paprika rijpt meestal naar rood.

Paprika Magic World, kleine paprikaatjes in compacte planten (met witbont blad) rijpen van groen met gele streepjes, via oranje, soms wat paars, baksteenrood, chocoladebruin, etc. (zie foto) naar uiteindelijk egaal rood (paprikaatje rechts is bijna rijp)

Bij paprika’s zie je het niet zo vaak, bij pepers juist wel: het via meerdere kleuren afrijpen. Bij de pepers is bijvoorbeeld een ras als Chinese Five Color heel bekend: de pepers van dat ras zijn onrijp paars en rijpen vervolgens via wit, geel en oranje naar rood. Bij de paprika’s zie je soms rassen die bijvoorbeeld van wit via geel en oranje naar rood afrijpen (zoals het ras Morgenrot). Maar rassen waar een vleug paars in zit kunnen (vaker bij pepers dan bij paprika’s) nog wel eens van groen via paarszwart naar rood afrijpen. Ik krijg daar wel eens vragen over omdat mensen dan denken dat die paprikaatjes/pepers rotten, terwijl er dus gewoon wat meer geduld nodig is.

Peper Chinese Five Color (als je alle tussentinten meerekent zijn het er zelfs misschien wel 7 🙂

Je kunt zelf niet heel veel doen om het rijpen te bevorderen. Tijd is tijd. Het is bij paprika’s (en pepers) dus altijd belangrijk om te kiezen voor het juiste ras met de gewenste vroegheid, maar ook om op tijd te zaaien (tussen eind januari en half tot uiterlijk eind maart) zodat de jonge plantjes in mei al een voorsprong hebben als ze kunnen worden uitgeplant. In de buitenteelt kun je dan nog het beste kiezen voor de teelt in pot op een warm terras, omdat de wortels in een pot sneller en meer opwarmen dan in de nog koude volle grond (al is dat belangrijker in vette kleigrond dan in zandgrond).

Een verhoogde bak warmt ook wat sneller op, maar in een pot kun je meer gericht water en voeding geven en is het ook handig als je de potten met planten in een zomerstorm kunt verzetten, of in de herfst naar binnen kunt halen voor de laatste paprika’s die daar wellicht nog rijpen. Je kunt in de nazomer wel de grootste bladeren wegknippen die voor de vruchten hangen; net wat meer licht en zon kan helpen om iets eerder het zetje tot rijpen te geven. En natuurlijk is een lekkere warme zomer belangrijk, en een goede start.

Paprika Midnight Dreams (onrijp, rijpt uiteindelijk naar donkerrood)

Tot slot van dit blog dan nog even:

Ik zet elk jaar zeker 30 paprikaplanten (x 3 want ik zet van paprika’s en pepers altijd 3 planten bij elkaar, meer daarover kun je vinden op deze pagina: Paprika’s en pepers per 3. En meer informatie over de teelt van paprika´s (over het zaaien, verzorging, voeding, etc.) kun je hier vinden: Paprika. En als je eens wilt zien welke paprikarassen ik de laatste jaren heb geteeld, kijk dan even in deze kleine database van zelf geteelde paprika’s. En nog een link; mocht je zaden willen kopen van dit soort wat meer bijzondere paprikarassen, kijk dan nog even op de pagina met links naar heel veel (al dan niet gespecialiseerde) zadenwebshops: Moestuinzaden

Oogst van pepers op de voorgrond, met daarachter een schaal met geoogste paprika’s, foto’s van 2022
Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Con

Hallo Diana, leuk blog. Wij zitten hier nu in een zwaar weer gebied. Vorige week nog 30 graden plus nu was het vanmorgen 5 graden. De eerste sneeuw is al gevallen (zeer uitzonderlijk) hier hebben nog alleen regen. Zeker tot woensdag blijft het koud.
Nu heb ik nog veel paprika en pepers hangen die nog niet allemaal rijp zijn. Wat zou jij doen, oogsten of laten hangen?
foto van 1 van de planten

WhatsApp-Bild-2024-09-13-um-17.47.18_17c114ef
Con

en nog een andere plant

WhatsApp-Bild-2024-09-13-um-17.47.17_75308a0b
Helen Slappendel

Wat onvoorstelbaar dat er zoveel soorten zijn. Paprika’s en Pepers! Dit is al genieten van de foto’s, laat staan hoe deze zullen smaken. Als je geen moestuin hebt blijkt nu dat je heel veel smaken mist. Ik heb zelf altijd paprika in huis, bijna ieder gerecht bevat paprika’s maar verder dan de standaard kom ik niet. Nog nóóit zag ik zulke als jij ons laat zien. Dik of dunwandig een totaal nieuw begrip. Ben er nu van overtuigd : in mijn volgend leven komt een moestuin 😉
Dank je wel voor weer zo’n geweldig ‘inkijkje’ Diana
Lieve groet, Helen

Carrie

hai Diana, deze week heb ik de eerste Gypsy Baron paprika ( uit de zaadjes die ik bij je kocht) geoogst en opgegeten! Een feestje….de kleurontwikkeling van dieppaars naar prachtig donkerrood is een lust voor het oog en een heerlijke smaak!

Nel

Hi Diana
Ten eerste wil ik je veel sterkte wensen de komende tijd.
Ik durf het daarom bijna niet te vragen maar ga je dit jaar nog zaden verkopen? Ik ben nl nog steeds op zoek naar een paprika die een goede opbrengst heeft van grote dikke paprikas. Ik hoef niet allerlei soorten te hebben maar gewoon voor in de diepvries. Heb jij een voorkeur?
Nogmaals veel sterkte de komende tijd (en daarna)

Lous

Superblij weer, dank je wel. Ik zou wel een bundel willen hebben hiervan.

Elisabeth

Dag Diana,
Wat een indrukwekkend verhaal alweer!
En wat een mooie foto’s van al die rijkdom : ongelofelijk!
Het is zeer goed dat je de paprika’s en de pepers eens onder de aandacht brengt. Om er me de komende wintertijd eens in te verdiepen… Voorlopig nog genieten van de laatste warme dagen – hoop weken – en de tomaten. Heel veel dank  🙂 

CarineP

Dag tuinliefhebbers,
Even wil ik hier voor het eerst een heel negatieve ervaring met jullie delen. Vermoedelijk kennen jullie allicht de schildwantsen of beter gezegd stinkwantsen. Vorig jaar hadden wij hier in ZWfrankrijk een ware invasie van deze hatelijke beestjes. Normalerwijze einde september heb je wel wat wantsen, maar vorig jaar was dit met duizenden. Ook de bruingemarberde (van Azië afkomstig) waren massaal aanwezig. Lastig, vies en stinkt, Mijn oogst van broccoli was volledig verwoest door deze wantsen. Dit jaar dacht ik slim te zijn en heb de planten lange tijd met netten beschermd, maar…..
We hebben hier aardig wat perenbomen staan en dit jaar kon ik geen enkele peer snijden. Deze waren volledig vervormd en hadden harde plekken waar je met een mes niet doorgeraakt. Door met fruittelers te spreken, blijkt dit het werk van de wantsen te zijn.
In september begint de oogst van de paprika’s, tot mijn grote verbazing rotten de paprika’s als ze nog groen zijn. Mijn hele kast staat volledig gevuld met paprika’s en hiervan heb ik slecht een tiende kunnen oogsten. Ook dit blijkt het werk van de wantsen te zijn. Zij zuigen het sap op in de paprika en blijken een gif te injecteren met hun speeksel. Hierdoor krijg je plekken op de paprika en uiteindelijk rot de paprika en zelfsvolledige planten.
Op de frambozen zie je witte stipjes, niet opeten want smaakt naar wants, verschrikkelijk vies.
Voor zover ik lees zijn de wantsen volop aan het opkomen in BE en NL. Ik wil jullie alleen maar verwittigen.
Voor diegenen die er wat meer over willen lezen : https://royalbrinkman.nl/kennisbank-gewasbescherming/plagen/zuidelijke-groene-stinkwants-bestrijden#:~:text=De%20zuidelijke%20groene%20stinkwants%20(Nezara,vooral%20voor%20in%20de%20paprikateelt
Groetjes
carine

Pien W

Jakkes, er komt dus weer een plaag aan! Ik heb een beetje gegoogled en lees weer een pleidooi voor het planten van bloemen die zweefvliegen/sluipwespen etc.aantrekken. Past helemaal in de trend van alles door elkaar, bloemen etc.En als je nuttige insekten wil aantrekken moet je dat in een relatief grote groep doen. Dus….wilde venkel, wilde peen, pastinaak etc. Staat superleuk en in de zomer geniet je van al dat gezoem! Groet, Pien

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties