Over de website…

Hoera, er lijken een paar dagen van heerlijk droog, zonnig en warm weer aan te komen. Goed voor de tuin en goed voor mijn humeur.

Ik ben er trouwens achter waarom een deel van de tuin (juist tussen de 2 kassen waar ik dit jaar mijn minimoestuin heb) telkens onder water staat. Het is juli en ik kan niet zonder waterdichte schoenen tussen de vakken lopen. En er valt vaak en veel regen maar toch niet zoveel dat er al 2 maanden constant plassen zouden kunnen blijven staan? Er blijkt, en hoe dom moet je als muis dan zijn, een nest in de regenpijp te zitten. En daardoor stroomde al het water vanuit één dakgoot (en dat is op een kas van 6 x 3 meter een substantiële hoeveelheid) niet in het 1000-litervat maar ernaast, op de grond.

Het nest had natuurlijk geen schijn van kans, want al het water sijpelde door die regenpijp (ik denk ook niet dat er een nest is geweest, het is gebouwd maar vóór de zwangere muis is bevallen heeft ze vast gezien dat het zo lek was als een mandje; geen veilige wieg voor babymuizen 😄). En ik heb het zelf niet eerder opgemerkt want ik loop niet vaak bij stromende regen in de tuin. En met 1000 liter valt het ook niet heel snel op wanneer die wat meer of minder vol zit. Sowieso is er veel regen gevallen; er waren jaren dat ik in mei of juni de waterpomp al één of meerdere keren mee naar de tuin moest nemen om tonnen te vullen of water te geven, maar dit jaar nog niet één keer. Hoe dan ook, de kletsnatte en in elkaar gedrukte prop bladeren, steeltjes, etc. heb ik uit de regenpijp gepulkt. En nu maar hopen dat alles weer goed stroomt.

Ik heb nog iets akeligs te melden: Phytophthora is terug in de kas. En dit keer ook bij wat meer planten en meer bladeren. Ik heb het blad voorzichtig verwijderd en vernietigd. En de planten verneveld met Borax (ik schreef er een paar weken geleden een blog over: Puzzelen). En tuinvriendin Laura vernevelde Borax (1 theelepel op 1 liter water) tegen dat wat waarschijnlijk Alternaria is. En vooralsnog gaat dat heel goed; er zitten akelige donkerbruine plekken onder aan de steel maar erboven is het blad groen en bloeien er gewoon tomatenbloemen alsof er niets aan de hand is. Ook in de kas is het nu vooralsnog weer rustig en lijken de planten gewoon verder te groeien en bloeien. Wordt vervolgd. Neemt niet weg dat ik extra blij ben met wat ik nu al kan oogsten (want ik weet niet hoe het verder gaat).

Eén van de favorieten dit jaar is Datterino Arancio. Eén van de vroegste tomaatjes van dit jaar, en een meer dan prima opbrengst. En dan ook nog heerlijk zoete tomaatjes met weinig sap (als tumtummetjes 😋).

Ik kreeg afgelopen voorjaar zaden van Russian 117, omdat ik zelf zo dol was op de Orange Russian 117. Zo konden we die gaan vergelijken. Maar de Russian 117 blijkt niet rozerood te zijn (dat zou ze moeten zijn) maar heeft precies dezelfde kleur, vorm, rijpingstijd, blad, smaak, etc. als mijn Orange Russian 117. En dus is het jammer dat ik de rozerode Russian 117 niet heb kunnen proberen/proeven maar heb ik nu niet 4 maar wel 8 Orange Russian 117-planten staan. En dat is allesbehalve een straf. Want ook dit is een vroege tomaat, in een hartvorm, met geen geweldige maar wel gewoon een goede opbrengst (hier zelfs prima, geteeld op 2 stammen). En ook nog eens een prachtige kleur van geeloranje met een rozerood verloop van kleur van buiten en een rozerode adering van binnen. Als toetje een erg lekkere, fruitige, zoete smaak met heel veel vlees en nog meer sap. Wat mij betreft top 10 tomaten aller tijden. Smaken verschillen, dat weet ik ook. En dit is mijn smaak 😁.

Ik durf het ook bijna niet te zeggen maar ik heb ook al wat zaden geoogst. Van de allerbeste rassen van dit jaar kan ik het gewoon niet laten, als de tomaten zo voor me op de snijplank liggen is het zo onnatuurlijk (voor mij dan) om ze in stukken te snijden en er met zaden en al soep van te koken. Ik heb geen idee of het me verder lukt om de zaden ook te schonen, labelen, verpakken en beschrijven, maar dat zie ik later wel, voorlopig staan de eerste zaden van Orange Russian 117, Datterino Arancio en Trixi (ook een geweldig leuk, vroeg en lekker tomaatje) in zilverzand te drogen 🙄😅. Het is ondertussen mijn favoriete manier om zaden met een kiemremmend geleilaagje (zoals tomaten maar ook cucamelon, komkommers, sommige meloenen, etc.) te drogen en schonen; zaden in een zeef spoelen, mengen met voldoende zilverzand, en over een week de zaden uit het zand zeven (en het zand kan dan weer hergebruikt worden).

Na al dit geklets dan nu over het eigenlijke onderwerp van dit blog, over de website. Ik heb er allemaal geen verstand van maar ik kreeg bericht dat de website flink onder vuur heeft gelegen (waardoor ik nog blijer ben met Augus want hij heeft het allemaal weten te pareren). Helaas zijn er wel wat zaken die door de aanpassingen even wat minder goed werken. De website is nu eenmaal heel groot, ik heb het wel eerder gezegd hè, met ruim 200 pagina’s, 800 blogs, 25.000 foto’s, 30.000 reacties, etc., de databases met alleen al ruim 500 tomatenrassen, de moestuinbloemen, de recepten, etc. Het zit in verschillende compartimenten (zo zie ik het zelf als digibeet) die uiteindelijk allemaal in verbinding met elkaar staan. Iets met de inmaakrecepten gaat op dit moment niet helemaal naar behoren, mocht je op zoek zijn naar een inmaakrecepten: bij de laatste/nieuwste 5 recepten die nog niet goed worden weergegeven of waar informatie mist heb ik het er even bij gezet. Ik hoop dat het binnenkort is opgelost!

En er is nog iets. Pien, die de website regelmatig bezoekt, opperde of het leuk zou kunnen zijn als andere mensen eens iets van hun tuin zouden laten zien, en iets zouden vertellen over hun manier van moestuinieren, van oogsten of het verwerken daarvan. Misschien is dat een heel leuk idee! Maar er zitten (voor mij) wel wat kanttekeningen aan. Want ik moet zo’n blog plaatsen, de foto’s ertussen zetten, wat als er mensen vragen stellen, etc. Als mensen, uit binnen- of juist buitenland eens een soort ‘gastblog’ zouden willen schrijven, dan is dat dus van harte welkom! Voorwaarden zijn dat je de tekst via de mail inlevert ([email protected]) en de foto’s in origineel groot formaat, bijvoorbeeld via wetransfer. Als je een eigen website hebt mag je die uiteraard met link vermelden. Geef in de tekst aan waar welke foto moet komen. En dan kan ik het op de website zetten en maak ik een apart categorie met ‘Gastblogs’. Ik ben benieuwd!

Edit zaterdagochtend; Augus las mijn blog en stuurde me een berichtje of het anders misschien een optie is om een forum aan de website toe te voegen, waar iedereen eigen ervaringen kan delen, vragen kan stellen, etc.? Ga ik over nadenken, want er is al een moestuinforum, en kan ik dat wel, is het wel nodig of gewenst, etc. alle hulp en meningen daarover zijn van harte welkom!

Ik blijf uiteraard zelf ook gewoon blogs schrijven, ook al heb ik misschien iets minder te vertellen dan in andere jaren. Het wordt bijvoorbeeld hoog tijd dat ik eens ga stekken. Misschien een leuk onderwerp voor een volgend blog. Deze stekjes nam ik afgelopen voorjaar:

Stekjes van lavendel, dragon en Griekse bergthee

Ik heb helaas afgelopen winter wat planten verloren door het kletsnatte weer. En nu wil ik dus graag van wat ik nog heb stekken nemen, als back-up, maar ook omdat ik steeds meer moestuin wil omtoveren tot siertuin voor mezelf en voor de hommels en bijen. Ik wil dus vooral Salvia’s gaan stekken, en lavendel, rozemarijn en oregano, maar ook misschien nog rozen, ik stekte 2 Clematisrassen en dat gaat echt heel gemakkelijk. Het wordt toch te warm om hard te werken in de tuin, en dat is eigenlijk wel mooi stekweer (mits je ze uiteraard na het stekken wel in de koele schaduw zet en goed nat houdt).

Tot slot nog één foto, van nieuw leven. Ik zaaide 5 dagen geleden in huis stamsperzieboontjes in een zonnig raamkozijn. Het duurt nog wel een weekje voor ik ze uit kan planten, mooi want ik heb ook even nodig om een plekje in de tuin onkruidvrij te maken 😄

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Froukje

Dag Diana,
Ik ben prachtige tomaten van de Coral Queen aan het oogsten en wil de zaden graag oogsten. Heb je, behalve de tip met het zand, een tip over van welke tomaat je het beste de zaden kunt oogsten? Is dat van een van de eerste, of kan je beter van een later rijdende oogsten? Groet, Froukje

Helen Slappendel

Weer met veel plezier gelezen! Zelf niet in het bezit van een moestuin maar wel heel enthousiast over al die mooie (en lijkt me vooral lekkere) tomaten 🍅jammer dat ik ze bij de groenteboer niet kan vinden, zeker te arbeidsintensief? Lijkt me leuk om te lezen hoe je de clematis, salvia’s ed stekt.

Petra

Hoi Helen,

Diana heeft enkele jaren geleden een blog geschreven: Salvia stekken.
Groeten,
Petra

Margriet.M

Hallo Diane,
Wat heb je dat weer mooi beschreven,
Wat een leuke geste van Pien van een gast blog en tuin van anderen.
Wat ik erg mooi vond waren de afbeeldingen van de orange Russian 117 en de doorsnede, ik heb daar een vraag over; kan die ook in de buitenteeld zonder bescherming? Ik heb nl. geen kas of iets dergelijks?
Hier beginnen in buitenlucht de vroege tomaten te kleuren evenals de paprika GypsyBaron die al rood begint te worden, er zit niet heel veel aan maar het is wel een hele leuke paprika. Van mijn pepers doet alleen de Scott Bonnet het fantastisch goed, de anderen zien het dit jaar niet zitten. Maar ik ben heel blij met de Scott Bonnet want die gebruik ik in een heerlijke pittige jam samen met perziken.
Groetjes Margriet.M

Esther

Hallo! Ik heb de Orange Russian 117 buiten en hij schiet niet zo op. Er hangen wel 2 joekels van tomaten onderin en die glimmen wel al maar ze beginnen nog niet te kleuren. Ik moet er wel bij zeggen: hij ging in mei ook naar buiten als het kleinste plantje en er kiemde van de 5 zaden ook maar ééntje, dus misschien heb ik gewoon pech gehad met zaaien/verspenen/opkweken. Ik heb wel al malakhitovaya shkatulka geoogst, vorige week ofzo, dus het is hier niet de eerste grote tomaat.

CarineP

Dag Diana,
orange Russian is bij mij ook steeds een vroege tomaat, alsook malakita-vaja skatulka die bij mij dit jaar ineens rood is 😤😤. Zowel buiten als in de koude kast.
groetjes van het puffende ZwFr
carine

Pien W

Hoi Margriet! Leuk dat je reageert maar “geste van Pien” wekt de indruk dat ik heb aangeboden een blog te schrijven. Maar ik woon gewoon in Nederland en ik ben weliswaar beretrots op mijn tuin (die wordt natuurlijk ook de àllermooiste van de hele wereld en omgeving 😂😂😂) maar ik hoop juist op mensen die in het buitenland wonen. Want die hebben heel andere ervaringen, fruit en groente die wij niet kennen, recepten waar wij nooit van gehoord hebben etc. Maar het idee van Augus (zie hieronder wat Diana schrijft) lijkt mij trouwens ook super! Groeten, Pien

Lous

Oh jee hier ook phytophthera bij de buiten tomaten. Zo jammer. Misschien toch eens Borax proberen. Dank je wel voor weer een heerlijke blog.

MROE

Klopt het e-mail adres wel die in je tekst staat?

Esther

Wat ongelofelijk balen dat je website gehackt is! Wie doet dat nou? Een mooie tomaten oogst al hoor! Hier beginnen ze ook binnen te druppelen, wat is dat genieten! En de bijtjes en de bloemetjes en de vogeltjes, oh ja netje over de appels hangen, haha! Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen rondom gastblogs of een forum. Het lijkt mij nogal veel extra werk en frustratie want een forum moet je ook moderaten…

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties