Gelei van zwarte bessen met sinaasappel en perzik
Ingredienten
- 4 sinaasappels
- 1 kilo zwarte bessen
- ongeveer 800 gram kristalsuiker (zie recept)
- ongeveer 400 gram perziken (300 gram schoon gewogen)
- 2 deciliter water
- 1 citroen
Details
Bron: Diana
Voorbereiding:
90 minuten
Kooktijd:
45 minuten
Totale tijd:
135 minuten
Soort keuken:
Mengelmoes
Ik ken niet heel veel bijzondere recepten met zwarte bessen, ze hebben zo’n heerlijke maar sterke eigen smaak dat ik er hier vaak toch vooral zwarte bessengelei van maak. En daarom sprak dit recept me gelijk aan. Want het is weer eens wat anders, en het klinkt leuk en lekker!! Helaas klopte het recept voor geen meter, niet in hoeveelheden en verhouding en het was ook nog eens onvolledig. Terug naar de tekentafel. Eigenblijk is het een heel nieuw recept geworden, gaande het recept bedacht ik dat er meer of minder moest, het was veel te veel water, te weinig suiker, te veel sinaasappelschillen waardoor de kans op bitterheid sterk toe zou nemen, etc. Het moest wel jam worden, geen waterige dunne en bittere marmelade 🙄😄.
Met veel aanpassingen is dit het geworden. En misschien is dit nog niet eens het beste recept. Mijn zwarte bessen zijn op, ik zal moeten wachten tot volgend jaar, dan kan ik met een nieuwe oogst dit recept maken en wellicht nog iets bijschaven. Maar voor nu is het zeker goed genoeg!
Als je van die sterke smaak van zwarte bessen houdt kun je misschien beter gewoon zwarte bessenjam of -gelei maken. Want in deze gelei/jam is die smaak een stuk vriendelijker en zachter. Dat geldt trouwens ook voor de kleur; in het potje ziet het er nog wel redelijk donker uit maar op brood of in yoghurt is de kleur rozerood met een vleug paars.
Je proeft de zwarte bessen dus prima, die smaak is zelfs ook nog steeds het sterkst vertegenwoordigd. Maar daarnaast proef je ook de sinaasappel, en die maakt het lekker fris. En tot slot proef je van de perzik vooral het zoete, zijdezachte en geurige: als ik niet zou weten dat er perzik in zit zou ik het misschien niet eens raden maar me wel afvragen wat er nou in zit wat het anders maakt dan zwarte bessen met sinaasappel. Nou, wellicht niet helemaal duidelijk, maar de combinatie is zeker geslaagd!!
Instructies
Stap 1: Dag 1
Pers van 2 sinaasappels het sap uit en giet dat in een pan. Boen de andere 2 sinaasappels onder de kraan schoon, snijd ze doormidden en vervolgens in heel dunne plakjes (met vruchtvlees en schil). Voeg deze sinaasappelplakjes met 2 deciliter water toe aan het sinaasappelsap in de pan. Doe een deksel op de pan en breng het geheel aan de kook, laat 20 minuten koken. Voeg dan de zwarte bessen toe, en het sap van 1 citroen. Kook dit mengsel nog eens 20 minuten, roer regelmatig en druk met bijvoorbeeld een pollepel of schuimspaan op de bessen tot ze knappen en hun vocht loslaten. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat een kwartiertje afkoelen. Giet het mengsel vervolgens door een kaasdoek of schone theedoek die je boven een kom hangt en laat uitlekken. Pers aan het eind het laatste beetje sap eruit door er op te duwen of in de theedoek te knijpen. Meet het sap dat je over hebt en voeg op 1 liter sap 800 gram suiker toe. Snijd een kruisje in elke perzik en leg ze 30 seconden in kokend water. Leg de perziken daarna in ijskoud water, daarna kun je het velletje gemakkelijk verwijderen. Verwijder vel en pitten en snijd het vruchtvlees in stukjes, voeg toe aan het mengsel van suiker en zwarte bessen-sinaasappel. Meng alles goed. Dek de pan af en laat een nacht op een koele plaats rusten. Als je nog een paar keer kunt roeren helpt dat, dan lost de suiker wat beter/sneller op en kan de pectine haar werk doen.
Stap 2: Dag 2
Zet alvast een schoteltje in de vriezer zodat je later snel kunt testen of je jam goed van dikte is. Zet de pan met het sap/suiker weer op het vuur en breng op middelhoog vuur aan de kook terwijl je constant roert. Hoe lang je de jam moet koken hangt vooral af van de rijpheid van de zwarte bessen, de sappigheid van de perziken, etc. Ik moest de jam iets meer dan 20 minuten koken maar dat kan dus ook iets korter of langer zijn. Controleer, wanneer de gelei/jam wat donkerder, dikker, lobbiger en glanzender wordt, de dikte van de jam door een theelepeltje op het ijskoude schoteltje in de vriezer te doen en dat weer terug in de vriezer te zetten, je kunt dan enkele minuten later zien en proeven of de jam goed/dik is.
Stap 3: Inmaken
Steriliseer op het laatste moment de potten en deksels zoals je dat gewend ben (ik maak ze schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot ik kan gaan vullen). Giet vervolgens het kokendhete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Sluit de potjes en laat ze ondersteboven afkoelen. Zo doe ik het al 35 jaar en heb er nog nooit problemen mee gehad. Maar er wordt de laatste jaren wel eens gesteld dat de jam het deksel kan aantasten. Ik heb het geprobeerd zoals het door die mensen wordt geadviseerd - niet ondersteboven zetten met rechtop laten afkoelen, maar dan blijken bij mij toch niet alle potjes helemaal goed vacuüm te zijn. En aangetaste deksels heb ik nooit gehad (mits die uiteraard niet beschadigd waren). Hoe dan ook; doe wat je wilt of denkt dat het beste is. Controleer na het afkoelen sowieso altijd nog even of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn ruim een jaar houdbaar.