Voorbereidingen voor de hitte

Het schijnt vanaf vrijdag volop zomer te worden, met veel warmte en nog meer zon. En dus gisteren nog maar even de kassen in geweest om te dieven, op te binden en water te geven. Want als het buiten 27 graden wordt, dan wordt het in de kas ruim 55 graden en dan kunnen we er overdag niet meer in.

Morgen gaan we de kassen wit kalken, want de zomer lijkt nu echt te gaan beginnen, en dan wordt het echt te warm en zonnig voor ieder geval meloenen en komkommers, maar de luchtvochtigheid kan ook zo hoog worden dat stuifmeel kan klonteren en dat is dan slecht voor de vruchtzetting van tomaten, paprika’s, pepers en aubergines

Kas 2 op 2 juni 2014 2

Op de foto zie je kas 2 (zoals we die noemen, handig wanneer je de schrepel zoekt en Ruud kan zeggen ‘die heb ik in kas 3 gelegd’ :-)). Het is de enige kas waar we het antiworteldoek hebben laten liggen.

Peper Schwarze Peperoni onrijpEr zitten voor- en nadelen aan het doek. Grootste voordeel: het blijft er wat langer vochtig onder, de grond warmt wat beter op. Grootste nadeel; het is een ideale schuilplaats voor pissebedden en slakken. Maar de planten groeien er in ieder geval prima, maar ik zie nog niet heel veel verschil met de andere kassen. Het is in ieder geval een leuk en nuttig experiment.

De pepers in deze kas zijn wel veel kleiner maar dat komt omdat ik alle chinensepepers in deze kas heb gezet (in kas 1 staan alle annuums en in kas 3 alle paprika’s – vind ik zelf een handig systeem)

In kas 1 staan de annuums en daar staan 3 (x 3) planten van de Schwarze Peperoni. Nu al een favoriet want ze is de eerste peper die nu al kleine pepertjes draagt.

Het blad is frisgroen met wat paars in nerven en stelen. De bloempjes zijn opvallend en felpaars. Ze is zeer vroeg (zowel in groei als bloei/vrucht).

En de pepers zijn nu nog klein maar bijna lakzwart van kleur, uiteindelijk zullen ze rijpen naar donkerrood. En ook van de smaak kan ik nog niks zeggen, maar vooralsnog ben ik erg blij met dit ras.

Ik heb sowieso wel wat met paars, zowel in blad als bloem als vrucht (afgelopen weekend de geweldige Salvia Amistad gekocht, ook zo mooi paars). En dus heb ik dit jaar ook de Pimienta da Neyde weer staan (hete peper met donkerpaars blad en donkerpaarse pepers), de Blue Jay (een grote blokpaprika in een mooie violetpaarse kleur), de paarse broccoli ‘Summer Purple’, en zo nog wat kleurtjes.

En ook maar weer eens een blauwe tomaat:

Tomaat Dancing with Smurfs jong

Dit jaar het ras ‘Dancing with Smurfs’. Eerdere jaren had ik al de OSU Blue, Blueberry en Bosque Blue, allemaal geweldig mooi maar wat een matige smaak. Ondertussen wordt er heel veel gekruist en veredeld, om een tomaat te krijgen die blauw is maar beter smaakt. En dit zou één zo’n goed geslaagde kruising moeten zijn, waarbij de blauwe kleur (inclusief de geroemde anthocyanine) behouden blijft maar de smaak duidelijk beter is.

Het duurt nog even voor ik het zelf kan proeven en testen maar de blauwe kleur is in ieder geval goed aanwezig. Nu de smaak nog. En dan zou een wat betere opbrengst wellicht nog een volgende stap in het proces van veredeling kunnen zijn, want met de 6 tot 10 kleine tomaten die er nu per tros hangen is dat nog voor verbetering vatbaar.

Nog een foto (ook weer paars, het kan bijna geen toeval zijn :-)) van de eerste aardappelen die we hebben gerooid.

Eerste aardappeltjes 2014

Nog veel te vroeg en veel te klein natuurlijk. Maar wat is er nou lekkerder dan een maaltje vroege, verse aardappelen van eigen tuin. Bovendien kunnen we zo ook gelijk zien hoe het met de aardappelen gaat. Ze zijn prima, hebben nog zeker wel een week of 4 nodig om op de goede grootte te komen, dus kunnen we dat al zo ongeveer vast zetten. En er zaten 3 aardappeltjes tussen die waren aangevreten door naaktslakken.

Helaas weet ik niet meer welke rassen het zijn (de paarse natuurlijk wel, dat is de Bleue d’Artois), maar het gele ras zal waarschijnlijk Tiamo zijn (ik had de labels van de zaadhandel aan een ijzeren pin bij de aardappelen gebonden, maar die labels bleken niet weersbestendig te zijn :-).

Het wordt in ieder geval dit weekend een mooi weekend. Mooi weer, wat zal het gaan groeien (eerst regen en daarna 28 graden). En lekker eten want bij die eerste verse aardappeltjes eten we vers geplukte doperwtjes en peultjes. En de eerste courgette…

Courgettetweeling

Leuk, het is een tweeling.

En aardbeien toe natuurlijk :-).

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
coby

Voor de tuin is het heerlijk dat warme weer , voor mezelf dus niet krijg er vaak erge koppijn van die bedrukte warme ;(
De kas staat hier elke dag sowieso open ( deur en raam )het is niet zo grote kas .
Het raam staat 24/7 open en we hebben aan de bovenkant witte doek hangen hopend dat , dat genoeg schermt .
Leuk tomaten die “dansen met de smurfjes “( wat een naam je moet er maar op komen hahaha).
Het ziet er allemaal al smakkelijk uit bij jullie in de mooie tuin .
Dat van de knoflook heb ik genoteerd dank je wel .

groetjes coby

Mark en Marion

We hopen dat het heet, droog en zonnig gaat worden. Dan rijpen de bramen en de frambozen tenminste goed. En onze kerstomaatjes krijgen dan ook een groei boost!

Hans

Wat een leuke en complete site heb je Diana!
Ik heb eigenlijk een urgente vraag betreffende een probleem met mijn spitskolen, maar kan nergens je emailadres op de site vinden?

Wendy

Hallo Diana

Ik lees elke dag met heel veel plezier je tuindagboek. Super leuk.
Klopt het dat jij heel veel bladeren van de tomatenplanten verwijder?
Bij mij begint de kas al aardig op een oerwoud te lijken, ik knip af en toe eens wat blad weg en dief de stamtomaten maar daar blijft het bij.
Hoeveel blad mag of kan je verwijderen?

Irene

Beste Diana,

Ik ben een beginner met een moestuin van 3 are.
Schrok eerst een beetje van de afmetingen maar inmiddels komen we ruimte tekort! De tuin staat hutjemutje vol! En gelukkig niet met onkruid al is dat best aanpoten om dat zo te houden met een parttime baan en een peuter!

Omdat er wat (uit Griekenland) gekregen zaden niet zijn opgekomen zoek ik naar iets leuks/bijzonders wat ik nu nog in de volle grond kan zaaien. Weet jij misschien iets?
En wat zet jij op de grond die is vrijgekomen nadat de tuinbonen en de half vroege aardappels zijn geoogst?

Vast bedankt voor je antwoord en complimenten voor je prachtige site!
Ik heb er onwijs veel aan gehad en gebruik hem als een soort naslagwerk!

coby

Hoi Diana ,
Het hoort wel niet in jouw tuindag boek thuis , maar wilde dit toch even delen met je.
Wat een leuke plant is de muizenmeloentje .
De eerste bloemetjes zijn al uit en ik wilde je deze foto graag laten zien .

Helemaal verlieft op dat kleine spul 😉

Groetjes coby

Eddy

Hello Diana,
Je bent nu volop met groenten bezig maar ik heb een vraagje over de zaailingen van Allium Millenium. Ik heb een tiental dagen geleden een aantal bloemknoppen uitgenepen. Die waren te vroeg, dacht ik. Ik lees dat die allium bloeit in juli-september. Wat staat er nu te gebeuren? Wat doet die allium bij jou?

Groetjes

Eddy

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Wat een mooie bloemenfoto’s.

Diana, mag ik bij aardbeien ook het te veel aan blad wegknippen? Of beter van niet?
Ook heb ik al aardig wat uien die door gaan schieten, moet ik deze dan al rooien of gewoon laten staan.
Het groeit hier niet zo snel als bij jou hoor, bij mij nog geen courgettes of zo, maar geduld is een schone zaak, toch?
Groetjes! Inge

Eddy

Hello Diana,
Ondertussen heeft de Allium Millenium al nieuwe bloemknoppen aangelegd. Ja, ik zal zeker een foto posten. Ook Ipomoea transvaalensis bloeit al. Ik heb de helft van de zaden gezaaid en daaruit heb ik 3 zaailingen die ik als luie tuinier niet heb uitgeplant. Die klimmen nu samen in een pot, dus een trio zoals jij het zou noemen. Een mooie en bijzondere kleur.
Groetjes

Eddy

Anne Marie

Hallo Diana,

Hoi Diana,

Ik ben net terug van vakantie. Mijn buurvrouw heeft de tomaten verzorgd (water gegeven). Tot mijn schrik zagen een paar tomatenplanten er niet zo mooi uit. Het leek of de bladeren verdroogd waren. Ze zijn allemaal omgekruld. Er zitten wel kleine tomaatjes aan. Ik kon geen beestjes vinden. Ik heb nu twee planten buiten gezet.
Komt dit nog goed? .En is er nog iets aan te doen? Ik heb wel veel blad onderaan de stam weggehaald. Weet jij wat dit kan zijn (warmte en droogte in de kas? ramen staan altijd open).

Alvast bedankt.

Groet uit Baflo,

Anne marie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties