Vlierbloesem

Vlierbloesem

 

Dit is maar een kort tuindagboek dit keer, want ik heb het even erg druk. Maar ik zag afgelopen week de vlier vol in bloei staan. En daar moet je eigenlijk gebruik van maken. Vlierbessen zijn erg lekker (in jam maar bijvoorbeeld ook in likeur), maar de bloesem van de vlier is ook heerlijk.

Op de foto hierboven zie je vlierbloesem en hieronder zie je de struik. het is bijna onkruid en je vindt de struiken vaak verwilderd in stadsparken. Je herkent ze op dit moment aan de bloemen; grote witte schermen van wel 10 tot 15 centimeter.

 

Voor wie het kent, sla dit tuindagboek dan dus maar even over. Maar ken je het niet, probeer het dan eens! Pluk schermen met bloemen, als je ze in het park plukt, pluk ze dan vooral boven een meter hoog (want daaronder kunnen er nog wel eens honden tegen de planten/bloemen plassen).

Ik pluk ze hier dichtbij huis, langs een sloot en een fietspad staat een hele rij vlierstruiken. En als ik ze weer eens ga plukken kan ik me altijd zo verwonderen over het feit dat 90% van de mensen die langs lopen/fietsen naar me kijken of ik van de planeet Mars kom. Ze hebben geen idee wat ze missen. Zo af en toe fietst er iemand langs die een goedkeurend glimlachje geeft. “Die maakt het zelf vast ook”, denk ik dan 🙂 .

Pluk een tasje vol schermen, neem ze gelijk mee naar huis. Was ze vooral niet (want dan verlies je veel van het juist zo smakelijke stuifmeel). Maar kijk ze wel goed na, verwijder eventuele beestjes, en knip zoveel mogelijk van de grotere/dikkere groene steeltjes weg.

Vlierbloesemsiroop

 

Doe de bloemen dan in een pan en druk ze stevig aan, voeg net zoveel water toe dat de bloemen precies onder water staan (leg desnoods een bord op de bloemen zodat ze onder water blijven, maar liever niet meer water toevoegen, want dat maakt de smaak natuurlijk minder geconcentreerd). Doe er eventueel wat lekkers bij, iets dat past bij de bloemachtige en ook honingachtige smaak van de vlierbloesem. Dat kan een stokje kaneel zijn, of een paar plakjes gember, wat anijszaden, een paar schijfjes citroen of wat je dan ook lekker vindt. Maar niet teveel natuurlijk, de vlierbloesem moet wel het belangrijkste element zijn in de siroop. Zelf heb ik een halve sinaasappel in plakken erbij gedaan.

Laat dit 24 uur staan, op een koele plaats. En dan zeef je het water. En na het zeven, zeef je het nog een keer, maar dan door een theedoek die je hebt opgevouwen tot je 4 laagjes hebt. Zo krijg je een ambergeel maar helder sap. De bloemen mag je nu weggooien, het sap wordt de siroop.

Maak de pan schoon en zet die nu op het vuur. Meet de hoeveelheid sap af en doe dat in de pan. En doe er dan op 1 liter sap 1250 gram suiker bij, en 25 gram citroenzuur (dat kun je vaak bij de Marokkaanse winkel of een toko kopen). Wil je liever geen citroenzuur gebruiken of kun je het niet vinden, vervang het dan door het sap van 2 citroenen. En breng sap, suiker en citroen aan de kook. Vergeet niet af en toe te roeren, anders kan de dikke laag suiker op de bodem aanzetten.

Maak ondertussen flesjes of potjes met een schroefdeksel schoon door ze (natuurlijk eerst gewoon goed afwassen en daarna) een halve minuut goed onder te dompelen in kokend water.

Ondertussen is de suiker en citroen opgelost in het sap. En giet dan de kokendhete siroop in de schone, hete flessen/potten. Keer ze om en zet ze ondersteboven neer tot ze afgekoeld zijn, dan trekken ze vacuum en kun je ze maanden bewaren.

En zo kun je een scheutje zelfgemaakte siroop gebruiken in desserts of in andere inmaak als jam of gelei. Maar ook lekker in een glas koud water, al dan niet met bubbels, of in thee. Of maak er Hugo van, dat drankje dat nu zo populair is. En een alcoholvrije versie ervan kun je hier vinden: Italiaans koken met Antoinette. Op deze website vind je trouwens nog veel meer heerlijke Italiaanse recepten.

Dit recept van de vlierbloesemsiroop heb ik op de website van Okke Amerongen gevonden: Okke houdt van vlierbessen. En op die website vind je nog meer recepten met vlierbloesem en vlierbessen.

En hier is het in ieder geval een succes. En probeer het vooral eens, het kost je alleen wat tijd, suiker en citroen, want de bloemen kun je in bijna elk park(je) vinden en zijn dus gratis. En nu zijn ze op hun best, sinds een week vol in bloei (wat eerder dan normaal).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Antoinette Coops

Hallo Diana,
Bedankt voor de verwijzing naar mijn pagina. En ik denk dat ik nog veel van je kan leren. Samen met mijn kinderen hebben we dit jaar voor het eerst een moestuintje!
Saluti!

Hetty Wijman-Velthuis

Hallo Diana en andere moestuinders,
ik heb heel erge last van muizen en woelmuizen. De peulen worden tot de grond toe afgeknaagd en meegenomen. Hele rij bijna weg, enkele plantjes zijn nog op normale hoogte. Kunnen jullie adviezen geven buiten het vangen met vallen om. Dat doen we al, hebben er 4 gevangen maar er zijn er veeeeeeel meer. Ik zou toch graag peulen eten deze zomer. En die afgeknaagde stompjes, lopen die dan nog weer uit? Of moet ik opnieuw zaaien?
dank jullie en Diana voor het meedenken.

Inge

Hallo Diana,
Ik ga de siroop zeker ook maken, lijkt me lekker!!

Ik heb, ook net als Hetty, veel last van een of meerdere woelmuizen of mollen in de kas, ik weet me er ook geen raad mee, ik heb al van die biologische bolletjes gegooid, <maar ik doe niet anders dan de grond weer aandrukken, (helpen niet erg hoor) ook al verschillende plantjes weg moeten gooien. Lastig!!

Groetjes, Inge

Antoinette

Hahaha, ik ben luid en duidelijk doorgekomen ;-). Dankjewel! Enneh…Die sbrisolona, ga ervoor! Ook je neefjes en nichtjes zullen ‘m lekker vinden!

Christa

hoi Diana,
goed, die aandacht voor de heerlijkste bloesem van het voorjaar!!
als je nu wat minder tijd hebt kun je ook heerlijke (en suikervrije) siroop maken door de vlierschermen in een weckpot te doen en ze dan te overgieten met diksap van appel en/of peer. samen met idd een schijfje citroen of sinaasappel. koel en donker wegzetten, niet langer dan 24 uur anders gaat de boel gisten (krijg je champagne, hihi). door een fijne zeef gieten en in de koelkast bewaren. deze siroop blijft wat troebel en is natuurlijk geen pure vlierbloesem, maar ook heel lekker!
groeten, Christa

Ellen

Hallo Diana,
Alweer een geweldige tip van je geleerd! Ik ga dit zeker proberen. Misschien heb ik ook nog een tip; ik heb een magnetronsterilisator aangeschaft voor de potjes en flesjes. Ideaal! En op marktplaats vind je ze al voor 5 euro.
Groetjes, Ellen

Karin

Hallo allemaal,
Ik gebruik altijd onze stoomoven om potjes te steriliseren. Echt ideaal! Geen geknoei meer met grote pannen kokend water, maar hup in de stoomoven. Ik zorg altijd wel dat de potjes van te voren al een keer in de vaatwasser zijn geweest, dus dan zijn ze lekker schoon als ze de stoomoven in gaan.
Groetjes,
Karin

Ellen

Wat leuk dat ik nog een kleine bijdrage heb kunnen leveren aan je mooie site Diana 🙂
Ik bewaar vaak restjes eigen gemaakte soep, maar heb niet genoeg ruimte in de vriezer. En in de koelkast bleef het vaak net te lang staan. Even een schoon (vaatwasser) potje pakken en in de magnetronsterilisator doen en dan de weer aan de kook gebrachte soep in het potje doen lost dat probleem mooi op. Zo heb ik altijd eenpersoons soepjes staan, ook makkelijk als tussendoortje. En het werkt niet alleen met soep!
Bij een eventuele nieuwe keuken in de toekomst zal ik aan die stoomoven denken, lijkt me nog makkelijker 🙂

Lotte

Dag Diana,

Ontzettend bedankt voor deze tip! Ik hield als kind al erg van vlierbloesemsiroop, maar heb er gek genoeg nooit over nagedacht dat je het (relatief makkelijk) zelf kunt maken! Ik fietste dus al een tijdje elke dag langs allerlei prachtig bloeiende struiken. Nu staat de siroop te trekken en het geurt heerlijk 🙂

Een vraag van heel andere orde; ik kom er net achter dat in onze platte bak een nest met miereneitjes zit.. Ik vermoed dat ik deze beter weg kan halen/verjagen. Heb jij hier toevallig ervaring mee? Ik lees online allerlei tips, van kruidnagels, lavendel of koffiedik strooien tot uiensap gieten of poedersuiker wat ze op zouden eten en daarna sterven. Ik wil het het liefst zo natuurvriendelijk oplossen. Maar ook dat ze niet terugkomen natuurlijk 😉

Groet,
Lotte

PS Ik had zaden bij je besteld en die zijn goed uitgekomen (helaas wel wat opnieuw moeten zaaien vanwege slakkenvraat, maarja). Nu hopen op een leuke oogst!

Lotte

Hallo Diana,

De siroop is heerlijk geworden!
Dank voor het antwoord over de mieren, ik ga ermee aan de slag.

(Balen die slakken. Als ze nou eens een klein hapje zouden nemen..)

Groeten,
Lotte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties