Paprika’s en pepers verzorgen

Paprika kaal 1Het gaat zomer worden de komende dagen (tot 26 graden wordt beloofd!). En dan wordt het de tijd voor de subtropische en tropische planten. Eindelijk kunnen dan de pepers en paprika’s en aubergines gaan groeien want die blijven ten opzichte van tomaten nu echt flink achter. Tomaten groeien nu eenmaal sneller en bij lagere temperaturen.

Op de foto een paprika (Capsicum annuum) zaailing zoals die nu in de kas staat.

Maar pepers en paprika’s hebben voldoende warmte nodig om te groeien. En dan niet alleen lucht-warmte maar ook bodemwarmte. Ik heb eens ergens gelezen dat als de grondtemperatuur onder de 20 graden is de zaailingen stil staan en wachten op meer warmte. Alleen daarom al krijgen ze hier het beste plekje bij de opkweek in het voorjaar; en het beste plekje is dan in een slaapkamer op het Zuidwesten, in het raamkozijn, zo dicht mogelijk bij zonnestralen.

En als ze dan eind april naar de koude kas mogen probeer ik ze ook daar een goed plekje te geven. En mochten de paprika´s en pepers buiten gaan staan, dan zet ik ze liever in een pot dan in de vollegrond (omdat de grond = wortels makkelijker en sneller opwarmen in een pot dan in de koude volle grond). Mocht je veel paprika’s en pepers in de kas willen telen, probeer dan eens te letten op het verschil in species, bijna alle paprika’s behoren tot de groep Capsicum annuum. Een aantal pepers behoren ook tot de groep Capsicum annuum, maar er zijn ook pepers die tot de groep Capsicum chinense behoren. En dan zijn er ook nog pepers die tot de groep Capsicum frutescens behoren, of tot de groep baccatum of Capsicum pubescens. En dan zijn er nog een klein aantal species maar die worden zelden geteeld.

Paprika kaal 2Op de foto zie je dezelfde paprika van de bovenste foto nadat ik het blad heb weggehaald.

Capsicum annuum zijn paprika’s en pepers die wat minder gevoelig lijken voor koude dan de pepers uit de groep chinense en baccatum. In een kas is het binnenste gedeelte het warmst (want langs de ruiten/wanden komt er in koele periode en koude nachten kou binnen – in het midden van de kas is de grondtemperatuur het meest constant). En dus probeer ik het zo te plannen dat als ik pepers heb uit die verschillende groepen (en dat heb ik altijd wel :-)), ik de annuums aan de randen van de kas zet, want die annuums kunnen daar goed tegen. En zeker de chinense-soorten zet ik zo mogelijk aan de kant van het middenpad, dus zo constant warm genoeg.

Bedenk dat baccatum-soorten ook veel warmte nodig hebben, maar die kunnen kruisen met de andere species en nakomelingen daarvan worden steriel. Dus zorg bij de planning dat die pepers echt flink uit de buurt blijven van de andere pepers. En pubescens is helemaal een soort apart, ze hebben veel warmte nodig bij de opkweek maar kunnen als volwassen planten veel meer koude verdragen en kunnen slecht tegen volle zon in de kas (dan groeien en bloeien ze prima maar de vruchtzetting is slecht). Maar kijk voor meer bijzonderheden daarover even op de pagina over pepers.

In ieder geval probeer ik dus het beste plekje, eerst in huis, en later in de kas te vinden voor paprika´s en pepers. En vervolgens wil ik graag dat ze zo snel mogelijk groeien zodat ze in onze korte zomer op tijd rijpe vruchten kunnen maken. En daarom verwijder ik van de onderste 25 centimeter alle zijtakjes (dieven) en blad. Uiteraard niet alles tegelijk, want een plant moet genoeg blad houden om voedingsstoffen op te kunnen nemen om te kunnen groeien.

Paprika kaal dichtbijMaar al die zijtakjes die vaak langs de hoofdstam groeien kosten de plant energie maar leveren maar weinig op. De zijstengels zijn slap, liggen vaak op de grond of breken af in een groter stadium en geven pas veel later wat bloemen = vruchten op, van mindere kwaliteit en grootte.

En dat komt omdat de plant eigenlijk op ongeveer een centimeter of 25 (soms nog wat meer) zich plotseling gaat vertakken. En dat zie je het best op foto 3; daar zie je dat de hoofdstam zich zonder ingrijpen (dus ik heb de zaailing niet getopt) zich zomaar splitst in 2, 3, 4 of heel soms 5 dikke stelen. En daar zie je ook gelijk het eerste bloempje.

Oftewel; vanaf dat moment voelt de zaailing zich blijkbaar volwassen en sterk genoeg om vruchten te gaan maken. En dan haal ik dus ook de laatste zijtakjes en bladeren weg, tot onder die eerste vertakking.

Peper chinense nog klein maar kaalLater maakt de plant aan de vertakking nog meer vertakkingen en daar bemoei ik me niet meer mee; ik blijf alleen zo eens per 2 of 3 weken nog even naar die onderste 25 centimeter kijken want ook in een oude stadium probeert de plant nog van die slappe stengels onderin de plant te maken en die haal ik dus weg.

Op de volgende foto vind je van dezelfde dag een zaailing van een peper Capsicum chinense. Dat zijn pepers die over het algemeen meer warmte en meer tijd nodig hebben. En dat compenseren ze door zeer hete pepers te maken (bekende pepers als Madamme Jeannette, Bhut Jolokia, behoren tot die groep). Maar ze groeien in het voorjaar dus minder snel, tot ook zij aan de vertakking beginnen en de bodemtemperatuur warm genoeg is.

Je ziet dan ook dat deze peper nog echt veel kleiner is. Niet ziek of zwak, mooi gedrongen, maar gewoon nog klein. Maar ook nu haal ik elke keer de onderste blaadjes en takjes/diefjes weg, want ik wil graag dat de plant elle energie die ze heeft gebruikt voor de groei van de top van de plant; want die moet groeien en ook zij zal op een hoogte van zo’n 25 centimeter de vertakking gaan maken en ze zal dan ook gaan bloeien. Dat duurt nog even, want ze is op de foto echt nog niet heel veel groter dan een centimeter of 10. Maar de komende (zeer warme) dagen zou best eens voor een kleine groeispurt kunnen zorgen.

Peper Schwarze peperoni bloempjeZo, een heel verhaal, maar soms krijg ik wel vragen van mensen voor wie dit gedeelte van de groei van paprika’s en pepers wat onduidelijk is. Dus ik hoop dat mensen iets aan de foto’s en het begeleidend verhaaltje hebben.

En bedenk dat dit mijn manier is, het is zeker geen regel of verplichting. Probeer vooral verschillende manieren uit, kijk eens goed in de kas komende nazomer; welke peper-/paprikaplanten groeiden het best in het midden van de kas en welke groeiden goed aan de zijkanten. En probeer eens bij een plant de onderste 25 centimeter kaal te houden en bij een andere plant juist niet; welke plant geeft de beste opbrengst.

Tot slot nog 2 laatste foto’s; 1 van een bloempje van de peper Schwarze Peperoni, met donkergroen blad dat een paarse gloed heeft en paarse bloempjes.

Eerste paprika 2014En daaronder een foto van de vroegste paprika van dit jaar (tenminste, dat verwacht ik, omdat er nu al wat miniatuur onrijpe paprikaatje in de planten hangt); de Earliest Red (een toepasselijke naam dus).

En dan nu maar genieten van het warme weer de komende dagen; niet dat ik er zelf nou zo van geniet, voor mij is 26 graden echt te warm, maar de tuin zal er zeker blij mee zijn en eenjarigen, pepers, courgettes, bonen, etc. zullen er goed van gaan groeien!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark en Marion

Nou, van ons mag het wel 30 graden worden! Wij zijn zelf ook dol op warmte. Vorig jaar op vakantie geweest naar Costa Rica en daar zie je pas hoe hard planten kunnen groeien als het warm en vochtig is. Prachtig was dat om te zien.

Maar een zomer zoals we vorig jaar hier gehad hadden zou ook weer prima zijn!

Overigens een vraag aan jou en iedereen die hier verder mee leest:

Wij kijken maandag altijd naar Maartens Moestuin, en dat is zeker informatief, maar vinden jullie ook niet dat Maarten op het eind altijd zo smerig zit te eten? Jakkes….

Mark en Marion

Is gardeners world een programma van de BBC? Als het zo’n goed programma is willen wij dat ook wel eens gaan zien!

Ellen

Hoi Diana,

Al een poosje maak ik graag gebruik van de informatie op jou website! Bedankt voor alle tijd en moeite die je er in steekt! En wat zien je peper/paprika planten er prachtig uit! Ik heb een vraagje over mijn paprika plantjes. Ik heb ze in februari gezaaid in een raamkozijn op het zuiden, genoeg warmte dus lijkt mij. Ze hebben al die tijd in 9cm potjes gestaan en staan nu sinds 2 weken in een pot in de tuin, wel op het zuiden tegen een stenen muur aan. Sinds ze buiten staan krullen de bladeren in de lengte naar binnen. Dit deden ze al een klein beetje toen ze nog in de potjes stonden maar sinds ze buiten staan word het steeds erger. Ook is het blad niet echt mooi groen, eerder een beetje geel/licht groen. Nu is het natuurlijk relatief koud geweest afgelopen week. Ze staan in nieuwe potgrond. Zou het voeding kunnen zijn of kou?

Alvast bedankt! Groetjes Ellen

Simone

Hallo Diana, wat een goed en verhelderend verhaal over de paprika en peper groei, geen van beide verbouw ik ; alleen jouw tomaten ( die het goed doen ook de coral queen !!) maar dat gegeven over de warmte in de kas vond ik interessant

Vr. Gr. Simone

Lars

Hallo Diana,

Bij mij gaan de pepers ook als de brandweer. Enkele planten (ik heb er 15, verdeeld over 5 potten… Pepers per 3 🙂 ) hebben al vruchten van ca. 5 cm. Bij mij staan ze nog binnen, achter glas (woonkamer). Ik had ze vanmiddag buiten gezet, maar kreeg het idee dat dat wat teveel van het goede was (slappe bladeren).
Ik zal ook ’s wat van de onderste bladeren verwijderen. Uiteraard niet allemaal tegelijkertijd.

Groeten,

Lars

moons stefan

hoi

is het zo dat paprika’s niet samen kunnen in een serre met voorbeeld bloemkool of aardbeien of ander soorten groeneten

vg stefan

Hans

Hallo, ik heb een vraag: moeten we de peper en paprika planten naar binnen halen voor de winter?

Peter

Ik heb 3 jaar geleden een Surinaamse peperplant gehad die het geweldig deed. Er kwamen zoveel pepers aan dat ik er 2 potten sambal van gemaakt heb omdat we ze anders niet op konden. Die plant was 3 jaar oud, stond in het erker in de volle zon en op hele warme dagen stond hij buiten. Toen kwam er luis in en er was helaas geen redden meer aan. Al het blad viel er af en het was het einde van de plant. Omdat ik er zoveel plezier van gehad had heb ik vorig jaar 2 Surinaamse peperplantjes gekocht, een rode en een gele. Beiden groeiden vorig jaar voorbeeldig maar de bloemetjes die er aan kwamen vielen er meteen weer af. Geen pepertjes dus. Ik dacht dat dat te maken had met dat ze nog erg jong waren, ik meende mij te herinneren dat mijn1e peperplant daar ook last van had het 1e jaar. Maar dit jaar zijn de beide peperplanten dus geen jonge planten meer en toch zit er nog niet één pepertje aan. Ze zitten allebei propvol met bloemetjes maar die vallen er allemaal na een paar dagen bloeien af, elke dag weer. Er liggen er soms wel meer dan 10 op de grond op een dag. Ze staan in het erker op dezelfde plek als mijn 1e plant, ik verzorg ze precies hetzelfde maar de bloemetjes blijven vallen. Heb jij enig idee waardoor dit zou kunnen komen? Ik wordt er soms verdrietig van als ik al die bloemetjes weer moet oprapen.

Robert de Goeij

Goedemorgen
Ik heb van peperzaatjes een grote peperplant gestekt.
Nu heb ik inmiddels en mooie grote plant.
Maar helaas komen er steeds kapotte bladeren, net of rupsen ze hebben opgegeten.
Heb heel de plant gecontroleerd maar zie geen luis of rups of iets anders.
Graag uw advies.
Groeten
Robert de Goeij

Wijnie

Hoi Robert,
Kun je iets meer vertellen over je plant? Staat hij binnen/in de kas/buiten? En in de volle grond/in wat voor pot? De mijne staan in pot buiten, met harde wind beschadigen altijd wat bladeren/takken en af en toe doen slakken een aanval op mn planten. Bij mij zitten ze dan onder de rand van de pot/onder de pot of ergens in het grind verstopt.
Groetjes Wijnie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties