Nog veel te doen

Zo, de meeste wind en regen lijkt achter de rug, gelukkig maar. We konden wel wat regen gebruiken maar dit was wel overdreven :-). Er zijn hier helaas door alle stortbuien en vooral windvlagen wel wat planten en takken gesneuveld, nu maar weer aanbinden en wat nieuwe pompoenen zaaien (want die waren tot net boven de grond geknakt en dat gaan ze waarschijnlijk niet overleven).

Verder noemen we dit wel groeizaam weer. Niet koud, veel regen, kool, prei en dat soort groenten houden daar wel van. Onkruid trouwens ook.

Bonen kiemen
De stokbonen, voorgezaaid in de koude kas, zijn gekiemd.

En de tomaten in de kas doen het ook prima, ongeveer de helft van hen bloeit al en dus moet er getikt worden (om bevruchting in de windstille kas tot stand te brengen). En gediefd, en opgebonden. Ook bloeien er al een aantal paprika’s, en de pepers lijken eindelijk aan de overgang van het warme huis naar de koude kas te wennen en beginnen wat te groeien. Alleen de aubergines hebben het zwaar, een aantal planten aangevreten door slakken, groeien vooralsnog niet of nauwelijks, blad vergeelt. We zullen zien of het nog wat wordt, en anders ga ik ze tijdig verwijderen en binnenkort wat tomaten stekken om die legen plekken op te vullen.

Want tomaten stekken heel gemakkelijk. Ik zal er morgen een foto van maken en hier alsnog plaatsen. Als je tomaten dieft kun je zo’n dief, mits groot genoeg (een centimeter of 10 groot) stekken. Breek de dief af, snijd die met een scherp mesje schuin af (daarmee vergroot  je het oppervlak van waaruit worteltjes moeten worden gemaakt). Mocht je stekpoeder hebben, doop de schone, schuine kant daar dan even in, maar het kan ook zonder stekpoeder. Vul een potje met een mengsel van potgrond met wat grof zand, prik er een gaatje in en zet de stek erin, met zeker de helft van zijn lengte onder de grond. Aandrukken en direct water geven. In de schaduw zetten. De eerste dagen zullen de stekken wat slap hangen, maar binnen een week zullen ze weer overeind komen. En dan mogen ze weer de zon in om snel verder te groeien tot ze genoeg wortels hebben om uitgeplant te worden. Kind kan de was doen :-).

Krootjes in een zaaitray zijn gekiemd en groot genoeg om uit te planten.
Krootjes in een zaaitray zijn gekiemd en groot genoeg om uit te planten.

Driekwart van alles wat ik had gezaaid is nu uitgeplant. Helaas hebben een paar soorten daarvan het niet gered (door regen, wind, slakken of wat dan ook), maar aan de andere kant begint de tuin nu wel echt weer vol te worden. Zie foto, stokken zijn gezet, aardappelen groeien goed, aardbeien bloeien, kool staat onder een net, sla, andijvie, nog wat gekiemde zaaisels van worteltjes en winterpeen. Ik heb zelfs nog wat ruimte over. En dus vandaag maar eens zaden uitzoeken, kijken wat ik nog zou willen zaaien, zeker nog wat sla en krulandijvie, maar wellicht ook nog wat stambonen, wat extra pastinaken, want die vinden we zo lekker. Misschien nog wat lage bonen, of wat sojabonen. In principe kun je nu nu nog bijna alles zaaien, alleen voor paprika’s, pepers en aubergines is het nu wel erg laat.

Een deel van de volkstuin op 10 mei, foto gemaakt net na een flinke regenbui, en bij windkracht 7...
Een deel van de volkstuin op 10 mei, foto gemaakt net na een flinke regenbui, en bij windkracht 7…

In de nieuwe tuin, met de verhoogde bakken gaat het ook prima. Zo af en toe meet ik nog even de grondtemperatuur, gewoon uit nieuwsgierigheid. En de grond in de kas is uiteraard het warmst, maar de grond in de verhoogde bakken blijkt ook 2 graden warmer te zijn dan de gewone buitengrond. En dat geeft duidelijk wel wat voordelen (ook wel een nadeeltje want ik heb voor de regen sinds een paar dagen de afgelopen weken wel heel veel en vaak water moeten geven). Maar alles groeit er prima. En er groeit ook wel onkruid is, maar omdat de grond losser is, is dat wat makkelijk te verwijderen. En daarbij hoeven we toch net 15 tot 20 centimeter minder diep te bukken, en dat klinkt als weinig maar voor mijn spieren blijkt het toch net genoeg te zijn om het wat makkelijker te maken 🙂

Een verhoogde bak met Mediterrane kruiden; de salie, rozemarijn, dragon, oregano, tijm groeien meer dan prima en ik kan er al volop van oogsten.
Een verhoogde bak met Mediterrane kruiden; de salie, rozemarijn, dragon, oregano, tijm groeien meer dan prima en ik kan er al volop van oogsten.

Tot slot nog even; de foto’s heb ik ook dit keer weer met mijn telefoon gemaakt, en eigenlijk ben ik er wel tevreden over. Bovendien worden de foto’s in een ander formaat gemaakt en kan ik ze niet meer naast tekst plaatsen, maar wel eronder en erboven, en zo kan ik dus grotere foto’s plaatsen. ook wel leuk.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke

Tandenknarsend zit ik nu naar buiten te kijken, de ene pot na de andere rolt over het terras, stelen van planten knakken af door de rukwinden en de slakken hebben dikke pret! En nog begrijpen veel mensen niet wat er nou zo leuk is aan tuinieren. Maar als het voorbij is, gaan we de schade weer opnemen, de boel opruimen, alles weer vastsjorren en doen alsof er niks aan de hand is. Heerlijk, tuinieren. Vanmorgen zat ik weer even je hoofdstukken “nieuwe tuin” door te spitten en vroeg me af hoe je verhoogde bak met kruiden er nu zou uitzien en verhip, ik kreeg meteen respons! Leuk om het verschil te zien met vorig jaar september. Ik vroeg me ook af hoe het met de Yacon is gegaan afgelopen winter. De mijne heeft het helaas niet gered en er is best wel moeilijk aan te komen. Jij weet niet toevallig een adresje voor een nieuwe plant?

succes met alles,
groeten,
Janneke

Janneke

…dank je wel voor de links, ik ga het proberen.
Als geboren Papendrechtse ben ik ook bekend met de uitdrukking: uit je verschoning waaien. Ik kom bij jou wel vaker woorden of uitdrukkingen tegen waarbij ik denk: hé, grappig! Al 42 jaar in Friesland, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Groet, Janneke

Karin

Hallo Diana,
Wat ziet het er allemaal alweer mooi uit bij jou! Leuke tip ook over het stekken van de tomaten, dat ga ik zeker eens proberen.
Ik had nog even een vraagje over je afdekking van de kool. Op de foto zie ik allemaal witte gebogen buizen. Zijn dat elektriciteitsbuizen waar je dan vervolgens het net overheen legt? En zo ja, gaan die buizen eigenlijk wel lang mee als ze steeds buiten staan? Ik wil ook de kolen af gaan dekken, want vorig jaar heb ik er alleen de rupsen heel blij mee gemaakt! Ik wil best delen met de natuur, maar de natuur niet met mij, hahaha!
Groetjes,
Karin

lina bakker

hallo diana, nog even een reactie op de bieslookbloemen: ik neem altijd een fles bio-wittewijnazijn, doe dat in een lege pot, samen met een kudde bieslookbloemen en laat dat een tijdje trekken. je krijgt een prachtig roze azijn met een subtiel uienaroma! wel door een koffiefilter doen en dan in leuke flessen! groetjes, lina

Riet Boelee

Hallo Dianna als ik jouw dagboek leest herken ik de groei in onze eigen tuin . de vraag is ik heb van de winter tomaten zaadjes gekocht en ze groeien prima kan ik ze ook buiten zetten ? want ik heb er teveel voor in de kas.
Groetjes Riet

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties