Cleome hassleriana
Cleome hassleriana kent 3 kleuren; zuiver wit, zuurstokroze en violetpaars. Je kunt er zaden van in bijna elk tuincentrum vinden, soms in 1 kleur, soms een mix van de 3 bekende kleuren.
Ze is een eenjarige die de hele zomer bloeit. Het zaaien kan nog wel eens een wat onregelmatige opkomst geven, maar geef niet snel op.
Ik heb de zaden meerdere keren gezaaid. Soms kiemden ze gewoon bij kamertemperatuur, soms niet. En als de zaden niet binnen 3 weken kiemen kan het handig zijn de zaaisels naar een platte bak, koude kas of desnoods buiten te zetten; een dip in de temperatuur kan helpen de kiemrust te doorbreken. In een kas of bak kun je haar laten staan, als je de zaaisels buiten hebt staan is het eigenlijk handiger de zaaisels na een week of 2 van kou weer naar kamertemperstuur te brengen voor de kieming.
Zaai haar om bovenstaande redenen wel op tijd, tussen eind februari en half maart. Kiemen de zaden niet binnen 3 weken, pas dan de koudemethode toe.
En dat is dan ook gelijk haar enige aandachtspunt, want verder groeit ze als zaailing probleemloos en vlot, plant de zaailingen op een zonnige plaats uit wanneer ze groot genoeg zijn (vanaf eind april). Als de planten ongeveer 100 cm hoog zijn gaan ze bloeien, met bijzonder gevormde bloemen, lastig te beschrijven, het beste is om gewoon naar de foto’s te kijken (en dan begrijp je ook gelijk waarom de Nederlandse naam Kattesnor is).
Bloeit vanaf ongeveer half-eind juni tot in september. Ondertussen zijn de planten dan al wel ruim 150 cm hoog, elke bloem groeit boven de vorige bloemen dus de planten worden zo vanzelf steeds hoger.
Erg vrolijke, ouderwetse éénjarige bloemen, mooi en opvallend van kleur, langbloeiend. Bedenk wel dat langs de stelen scherpe stekeltjes zitten, pas dus op met kinderen.
Makkelijk zelf zaden van te oogsten, na de bloemen verschijnen op dunne steeltjes de langwerpige zaadpeulen. Knijp er af en toe eens in, laat nog een weekje rusten als de peulen hard blijven. Maar als de zaden rijp zijn gaat de peul wat open als je er langs wrijft. En dat is het moment om de zaden er gelijk uit te halen (voor ze vallen), nog een weekje te laten drogen en dan donker en koel bewaren tot je ze weer zaait.
Houden de bijtjes ook van de Cleome, Diana?
Hallo Frank,
Jazeker! Een zusje van de Cleome hassleriana, Cleome serrulata wordt in Amerika zelfs ´Rocky Mountain Beeplant´ genoemd.
Ze wint het hier niet van Salvia en Cuphea, dat waren hier dit jaar de grootste hommel- en bijenlokkers maar er komen zeker meer dan genoeg bestuivers op af.
groetjes,
Diana
Graag nieuwsbrief
Het zaaien gaf en geeft eigenlijk geen enkel resultaat, jammer.
Hallo Ans,
Dat is heel jammer!
Ik weet niet waar je zaden vandaan kwamen (zelf geoogst, geruild, gekocht, hoe oud, etc.) maar Cleome is niet een heel makkelijke kiemer, soms heeft ze een koude periode nodig om daarna, wanneer ze weer warmer staat, alsnog te kiemen, en soms duurt het wat langer. Tom Clothier omschrijft het in zijn database van zaai-instructies als volgt:
direct sow in fall, or sow @ 80ºF(day) 70ºF(night) , 10-20d , needs oscillating temps
Geef dus vooral niet op en zet de zaaisels misschien nog een keer een poosje in de koelkast of zelfs 1 of 2 dagen in de vriezer, om ze daarna weer warm te zetten.
Ik hoop dat ze alsnog kiemen!
groetjes,
Diana