Mimulus
Mimulus is eigenlijk een vaste plant, maar dan helaas niet altijd voldoende winterhard. Ze is echt prima als éénjarige te zaaien, vandaar dat ze toch in deze database staat.
Zaai alle soorten en rassen van Mimulus in maart voor, bij kamertemperatuur. Mimulus-zaden zijn echt heel klein, en zaai ze dus heel oppervlakkig; maak een mengsel van 3/4e deel potgrond en 1/4e deel brekerzand en of wat vermiculiet zodat de zaailingen makkelijk kunnen wortelen in de losse grond.
En zaai de zaden zo dun mogelijk, op het oppervlak en dek alleen maar af met een heel dun laagje zand of wat vermiculiet. Bedenk dat je bij zo oppervlakkig zaaien wel moet zorgen dat je elke dag even met een fijne plantenspuit sproeit zodat die bovenlaag met daarin de kiemende zaden niet uitdroogt. Op deze manier gezaaid kiemen de zaden binnen 7 tot 14 dagen.
De heel kleine zaailingen groeien vervolgens best snel. Dun uit wanneer je denkt dat dat nodig (omdat de zaden zo klein zijn is de kans vrij groot dat er teveel zaailingen te dicht bij elkaar staan).
Vanaf begin mei mag je de zaailingen buiten uitplanten. Mimulus houdt van zon of halfschaduw en zeker niet te droge grond.
De planten worden zo’n 30 centimeter groot en maken een mooie pol die, afhankelijk van het ras of de soort, eigenlijk bijna altijd overdadig bloeit met voor zo’n klein plantje behoorlijk grote, bijna exotisch uitziende bloemen.
Als er 1 nadeel is, dan is dat eigenlijk gelijk ook weer haar voordeel: ze bloeit slechts een week of 4 tot 6 lang en dan gaat de plant zaden maken en stopt ze met bloeien. Knip dan vooral direct die droger wordende takjes met zaadpeultjes weg, geef wat voeding en binnen een paar weken begint een nieuwe bloeiperiode.
En zo kun je dat zo rekken dat de planten bloeien van half juni tot in de herfst (en laat uiteraard na de laatste bloei de takjes wel aan de plant zodat je in de herfst zaden kunt oogsten). In de praktijk betekent het dat ik de zaailingen begin mei uitplant, voedt, en de planten bloeien dan van eind juni tot eind juli. Zodra de bloei ten einde is knip ik ze terug, geef ze eventueel weer voeding (hoewel ik ook graag langwerkende voeding geef zodat ik daar verder niet meer aan hoef te denken), en zo rond half augustus begint dan de tweede bloeiperiode, en die gaat door tot eind september. Uiteraard hangt dit ook altijd mede af van het weer.