Ipomoea transvaalensis
Nog een andere Ipomoea dan de eerder genoemden, heel bijzonder en ook zeldzaam, en vooral ook erg mooi, maar helaas ook wel wat lastiger te kweken.
Deze Ipomoea transvaalensis heeft heel veel meer warmte nodig bij het kiemen dan alle andere Ipomoea’s. De zaden zijn, in tegenstelling tot alle andere Ipomoea’s, oranje en zacht behaard. Ze lijken daardoor heel zacht maar vergis je niet; onder dat zachte oranje dons is de zaadhuid zeer hard.
Hier was de beste manier om de zaden te laten kiemen de zaden zeker een dag of 5 in behoorlijk warm water leggen, water van 40 tot 50 graden is prima (nooit echt heet water gebruiken). Zet het bakje met warm water op bijvoorbeeld een modem of mediabox of een ander apparaat dat altijd warmte afgeeft.
Mocht je een propagator hebben waarin je toch je pepers en paprika’s zaait, dan is het heel makkelijk, zo doe ik het zelf; kopje met water vullen, zaden erin, en gewoon een weekje in de propagator bij een constante temperatuur van 27 graden laten staan.
Als de zaden door het warme water zijn gaan zwellen (ze zijn dan 2 keer zo groot als de originele maat) kun je de zaden uit het water halen en ze zaaien, zo warm mogelijk (het liefst bij 20 graden of misschien nog iets meer (bij de verwarming, op een modem, in een propagator, achter het raam in de zon als die schijnt). De zaden kiemen na het voorweken in water binnen 2 weken.
Doe dit allemaal wel een beetje op tijd, Ipomoea transvaalensis groeit niet zo snel als andere Ipomoea’s, zaai haar begin maart voor. De zaailingen mogen dan vanaf half mei uitgeplant worden, zo zonnig en beschut mogelijk. Beter nog; houd haar in pot. Omdat ze zo tropisch en delicaat is groeit ze veel beter in een (grote) pot dan in de koude grond, want een pot warmt sneller op, je kunt er goede potgrond in gebruiken, haar bijvoeden wanneer nodig, de pot zo zonnig mogelijk zetten, etc.. Zorg dus wel voor een goede maat pot (doorsnede zeker 50 cm).
Ook dit is een slingerplanten, tot ruim 2 meter hoog, zet er dus een klimhek of gaaswerk bij. Er zijn geen andere Cultivars, dit is de (enige) soort. De plant bloeit vanaf ongeveer juli (zelfs als de plant nog klein is begint ze al), de bloemen zijn lila. Uiteraard kan deze plant geen vorst verdragen (ze komt oorspronkelijk uit Afrika).
Deze transvaalensis bloeit rijk, en bloeit zeker tot in oktober (afhankelijk van de eerste koude nachten).
Zeer gemakkelijk zaden van te oogsten (als de zaaddoosjes opengesprongen zijn en de knaloranje zaden aan dunne draadjes vrij hangen, zie foto onderaan de pagina).
Resumé: erg mooie plant, niet de gemakkelijkste om op te kweken, maar zo mooi dat ze het meer dan waard is om er extra je best voor te doen. En eenmaal gekiemd en groeiend en een goede standplaats (in verhoogde bak of pot), dan is ze een betrouwbare bloeier en een prachtige verschijning.