Nigella
Kort bloeiende eenjarige. Dat is niet zo heel erg want die bloei is dan wel kort, maar wel zeer rijk. En na de bloei krijgt ze erg decoratieve zaaddozen (die je trouwens vaak ziet in droogboeketten).
Ze is heel gemakkelijk, zaai de zaden in maart of april voor, bij kamertemperatuur kiemen ze binnen week. Maar je kunt haar ook in april-mei direct ter plaatse buiten zaaien (al is dat niet mijn voorkeur). Ik zaai bijzondere, en vaak ook kostbare rassen en soorten graag voor om zaailingen later uit te planten, het rendement is vaak heel veel groter dan zomaar op een stukje grond zaaien met alle risico’s van dien (onkruid dat het overgroeit, vraat door slakken, niet opkomen door droogte of juist hevige regenval). Maar als je een Nigella-ras eenmaal hebt gehad kun je er normaliter wel zoveel zaden van oogsten dat je het jaar erop gewoon een hele hand ter plaatse kunt zaaien.
En als je toch langer van de mooie bloemen wilt genieten, zaai haar dan gewoon in mei nog een keer, en eind juni nogmaals; op die manier kun je toch de hele zomer nieuwe bloeiende planten hebben (handig ook, tussen bijvoorbeeld uitgebloeide bollen in – snel zaaien, snel kiemen en snel bloeien is altijd handig om kale plekken op te vullen.
Plant de zaailingen uit vanaf eind april, op een zonnig of half beschaduwd plekje, ze bloeien dan al een week of 5 tot 6 later, en ze bloeien ongeveer een week of 5-6 lang. De planten worden zo’n 40-50 cm hoog en de bloemen moet je vooral eens van dichtbij bekijken; dan zijn het bijzondere kunstwerkjes, bijna als van ‘kantwerk’.
Gemakkelijk zelf zaden van te oogsten; laat de grote zaadblazen bruin en papierachtig worden, ze gaan aan de bovenkant vanzelf openstaan zodat je de vrij grote zwarte zaden al kunt zien. Dan kun je de zaden eruit schudden en drogen.
Mijn favorieten: ik heb de Nigella damascaena gehad (de bekendste vorm, met de Nederlandse naam ‘Juffertje in ’t Groen’, ze zijn er met witte, blauwe en met roze bloemen). En ik heb de Nigella papillosa geteeld; die is er in een blauw en in een wit ras (de witte kocht ik onder de naam ‘African Bride). De Nigella papillosa leek hier iets langer te bloeien dan de Nigella damascaena (maar dat kan ook komen door een andere zomer met andere omstandigheden). Beide erg mooi in ieder geval.
Tot slot nog een foto van een uitgebloeide bloem, zo zie je ze wel in droogboeketten. Als je de uitgebloeide bloem aan de plant laat verdrogen en verdorren tot ze bruin en hard is geworden, kun je de gitzwarte middelgrote zaden er gemakkelijk uit schudden.
Mijn zaden van de juffertjes in het groen heb ik 2 weken geleden gezaaid, maar er komt niks op. Ben ik te ongeduldig, heeft het ontkiemen misschien meer warmte nodig? Ze staan in de kas, maar het is niet zo heel warm geweest de afgelopen weken.
Hallo Miriam,
Vooral de nachten zijn nog flink koud. Ik zou inderdaad iets meer geduld houden.
Ik hoop dat ze komende week, nu de laatste nachtvorst voorbij is, alsnog kiemen. Als dat niet zo is kun je denken aan droogte tijdens het kiemen of juist te nat waardoor zaden kunnen rotten, of oude zaden of slecht (niet rijp) geoogste zaden.
groetjes,
Diana
Mag ik je wat vragen? Ik heb al twee keer de Nigella “ blue star” gezaaid, in zaai en strekgrens maar er komt gewoon niks boven, zo jammer want ik vind ze zo mooi? Heb jij een idee hoe dat komt? Vast bedankt voor je antwoord
Hallo Annemarie,
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen want ik ken je omstandigheden niet (wanneer heb je gezaaid en waar, waarmee heb je de zaden afgedekt, welke temperatuur, hoe oud zijn de zaden, etc.).
Nigella kiemt hier heel gemakkelijk, in gewone potgrond waar ik een klein beetje zand door heb gemengd voor de luchtigheid. De zaden dek ik af met wat vermiculiet of zand (een dun laagje van 2 tot 3 millimeter), goed vochtig houden op een plekje buiten. Misschien kun je hier iets mee. En anders zou je misschien ook nog kunnen bedenken of slakken de boosdoeners zijn, zij kunnen pas gekiemde zaailingen opvreten als die pas enkele millimeters groot zijn, dan lijkt het alsof ze niet kiemen maar in feite worden ze dan al opgegeten wanneer je ze amper kunt zien.
groetjes,
Diana
Waar koop je jouw zaadjes?
Hallo Joke,
Kijk vooral eens op de pagina die ik maakte met links naar allerlei zadenwebshops in en buiten Nederland: Moestuinzaden
groetjes,
Diana
Diana ik heb nagellak gezaaid ongeveer5 dagen geleden en er komen twee plantjes op. Ze missen de ronde kiemblaadjes en zien er erg krachtig uit. Ik vraag me af of het hier om twee verstekelingen gaat of is dit de nigella ? Kan ik je een foto sturen en waar naar toe.? Met groet Jeanette
Hallo Jeannette,
Ik bedacht ook al wel dat het Nigella moest zijn, autocorrectie heeft helemaal niets met tuinieren, dat is duidelijk :-).
De foto van de Nigella sativa op deze pagina geeft al wel een redelijk beeld. Nigella damascaena (ik neem aan dat je die hebt gezaaid) heeft iets dieper ingesneden blad.
Je kunt me een foto sturen naar [email protected] maar het is nog veel gemakkelijker om even te googelen op ‘Nigella damascaena seedling’, dan vind je bijvoorbeeld deze overduidelijke foto van een zaailing die pas haar eerste echte blaadje krijg (soorten zijn aan kiemblaadjes maar zelden te herkennen want die lijken heel vaak heel veel op elkaar): Nigella damascaena zaailing
groetjes,
Diana
Nagellak is natuurlijk Nigella !!!!
Ik vindt ze erg op komkommer bloem lijken of te wel borage bloem.
Hallo Patricia,
Ik zie heel in de verte wat je bedoelt, ik heb er zelf nog nooit zo over nagedacht. Want het formaat is heel anders, het hart van de bloem is heel anders, de kleur komt niet overeen, en ze zijn in de verste verte geen familie van elkaar (Borago – komkommerkruid behoort tot de ruwbladigenfamilie en Nigella behoort tot de ranonkelfamilie). Maar nu ik erover nadenk, ze hebben wel allebei 5 bloemblaadjes, wellicht is dat het :-).
groetjes,
Diana