Kriebels
“Het wordt niks dit jaar”, zei ik voor de zoveelste keer tegen tuinvriendin Laura. Ik zag haar toen ik snel even naar de tuin ging om wat rucola en palmkool uit de kas te oogsten. “Jawel jôh, kijk maar… alles gaat groeien”, antwoordde ze.
En dat is zo; een tuin is hoe dan ook groen in de zomer, als het niet van allerlei groenten is, dan wel van struiken en bomen en onkruid, en van cadeautjes in de vorm van zaailingen van doorgeschoten groenten, bloemen en kruiden van vorig jaar. Waar maak ik me dus eigenlijk druk over? Dat vindt Laura ook; “Laat het een beetje los en geniet van wat het wel doet. En let niet zo op de plekken die niet naar jouw zin zijn want de tuin zelf zorgt dat ze hoe dan ook vol staat, met wat dan ook”. Ja, daar heeft ze een punt. Ik hou enorm van tuinieren maar ben in mijn eerste 25 moestuinjaren behoorlijk ‘resultaatgericht’ bezig geweest, met de 5 V´s als leidraad (verzorgen, voeden en vervolgens veel vergaren 🙂 ). ‘Adam’ van Gardener’s World omschreef het eens perfect: hij noemde moestuinieren niet de makkelijkste vorm van tuinieren, waarbij je soms beter kunt kijken naar het (leer)proces dan naar het resultaat. Daar ga ik dit jaar vast nog vaak over nadenken :-).
Ik moet ook maar kijken of ik de komende 3 maanden tijd heb voor de website en blogs. Wij wonen al ruim 30 jaar in ons huurhuis en dat wat er toen nieuw in kwam is nu, soms letterlijk, wel ‘op’. Van gescheurd zeil in de gang tot een kast die bij het openen moet worden tegengehouden omdat die anders uit het scharnier valt, en een ‘lamp’ op de overloop die bestaat uit 3 peertjes zonder kap. En dan heb ik het nog niet over het 30 jaar oude granol op de muur en rauhfaserbehang in de slaapkamer. Het werd/wordt echt hoog tijd dat er iets gebeurde/gebeurt. En dus ben ik de hele winter al aan het verven en opruimen. En komt nu het uit handen geven van de rest. Direct na Pasen komen een stukadoor en schilder die 2 weken nodig hebben voor alles wat ze gaan doen, en daarna nog 2 weken mensen die de vloeren komen leggen, behangen, spullen weer ophangen, de meubels (terug)brengen, etc.
Ja, het was goed dat we dat niet in de koude en vooral kletsnatte winter deden. Maar het betekent wel dat we de hele maand april op 2 kamertjes op de bovenverdieping moeten bivakkeren – daar waar nu de paprikazaailingen nog staan. Ik moet vaak thuis zijn, en tegelijkertijd heb ik geen idee of ik nog internet heb en wat aan de website kan doen of een blog kan schrijven. En tot slot kregen we bericht dat de woningstichting vanaf half juni 2 weken lang een nieuw toilet en nieuwe badkamer gaat plaatsen. Twee weken lang ook weer vooral thuis zijn, met allerlei mensen over de vloer die komen slopen en bouwen en tegelen en herrie maken, een nooddouche en een chemisch toilet. Mmm…. het wordt een bijzonder jaar, ik schreef het al.
Ik ben van nature nogal een probleemoplossende tobber en dus lig ik nu al vaak wakker van hoe het allemaal moet, ook met Ruud, en met de kat, en de meubels en de nog behoorlijk volle vriezer. Maar ook de tomaten die juist dan groeien en moeten worden opgebonden en getikt, en natuurlijk het water geven, het onkruid, zaaien, en zo kan ik nog even doorgaan. Kriebels dus. Volgens mij gezonde kriebels want het is nogal wat (vind ik zelf). Ik geef toe dat ik blij zal zijn als alles voorbij is en de rust is wedergekeerd (en we een prachtig huis hebben waar we hopelijk nog jaren in kunnen wonen). Ik hoop vanaf juli, als ook de badkamer en het toilet zijn vernieuwd, de rest van de zomer lekker naar de tuin te kunnen gaan. Misschien om wat te doen maar de kans is ook vrij groot dat ik moe ben en vooral wil luieren. Ook goed. Tegelijkertijd: ik ken mezelf; als er (hopelijk) dan toch tomaten rijpen, de overvloed courgettes begint, we de eerste sperzieboontjes kunnen eten en pootaardappeltjes kunnen oogsten moet ik nog maar zien wat er van dat luieren terecht komt…… het zit heus wel in mijn aard maar dan weer niet als het om tuinieren en oogsten gaat :-).
Genoeg over mijn bekommeringen en beslommeringen. Er zijn nog meer kriebels. Echte lentekriebels. We zien het bij het avondeten (zonder verlichting!), horen het aan het winterkoninkje (wat een geluid komt er toch uit zo’n klein vogeltje), zien het aan alles wat uitloopt, en voelen het (soms) aan de temperatuur. Er wordt op de tuin al gevochten om het nestkastje. En de rabarber lijkt bijna elke dag wel een paar centimeter te groeien. We oogsten nog volop van de rucola en kool in de kas maar zien ze nu ook doorschieten. Ik laat ze zo lang mogelijk staan en verheug me nu al op de bloemen! En ik hoop de hommels en bijen met mij. Waar ik er trouwens nog maar weinig van heb gezien. Ik zag toevallig wel vandaag (vrijdag) de allereerste vlinder in het zonnetje voor de kas zitten.
Pas over zo’n 6 weken moeten deze planten eruit, om de kas in orde te maken voor de tomaten, paprika’s, komkommers, etc.. Op die paprika’s hoop ik maar veel vertrouwen is er niet want ondanks 2 keer vernevelen met een bio zeepsopje hebben ze nog steeds luis. De tomaten heb ik eergisteren gezaaid; veel minder rassen dan in andere jaren. In mijn probleemoplossende modus bedacht ik dat het handig zou zijn om minder rassen maar meer planten van dezelfde en vooral grote tomaten te zetten (voor broodbeleg en salades en voor het inmaken/wecken van soep en saus). Niet dat ik geen cherrytomaatjes zet hoor, ik heb bijvoorbeeld Datterino Arancio en Sprite gezaaid, maar ik ga dit jaar vooral planten met grote tomaten zetten, zoals Russian 117, Homestead, Tseknovsky Gigant, Coeur de Boeuf de Nice, etc.
En ik hoop op lekker veel fruit. Want de perzik en abrikoos in de kas bloeien volop. Zie ook de foto van de abrikoos bovenaan deze pagina. En hieronder zie je de perzik (let niet op de ruiten, die moet ik eigenlijk nog wassen maar dat staat zeker niet heel hoog op mijn nogal volle werkbriefje):
Zelfs buiten zie ik de peer en appel al heel voorzichtig uitlopen, en dat geldt ook voor de bramen, bessen, etc.. Oh ja, het geldt ook voor de brandnetels die al volop verschijnen. En ze zijn nog niet zichtbaar maar bij het planten van wat Salvia’s en fruitboompjes kwam ik heel veel wortels van heermoes (van die vertakte korte zwarte) en winde (dikke lange witte) tegen. Dat belooft nog wat!
Tot slot nog 2 foto’s en een kleine tip (of misschien is aanmoediging een beter woord). Ik zaaide op de laatste dag van januari de paprika’s en pepers. Maar paprika Etkezesi Pelso (al oudere zaden) wilde niet kiemen. Uiteindelijk heb ik het vermiculiet waar ik de zaden in had gezaaid in een potje gedaan en dat een week in een hoekje buiten de propagator gezet, bij zo’n 16 of 17 graden, met het deksel erop zodat het goed vochtig bleef. En daarna weer open, en terug de warme propagator in (25 graden). Ruim 5 weken na het zaaien kiemen de zaden nu alsnog! Ik heb dat wel eerder ervaren; paprika’s en pepers kiemen graag bij een hoge en constante temperatuur van ongeveer 23 tot 28 graden. Maar als zaden ouder zijn of om een andere reden niet willen kiemen kan het helpen om de zaaisels een weekje koel te zetten en daarna weer warmer. Je kunt het zien als een heel milde vorm van stratificatie, om de dormantie te doorbreken. In gewoon Nederlands: tijdelijk een beetje kou om de slapende zaden wakker te schudden.
Mooi!! Voor het geval een aantal paprika’s het niet halen (en die kans is dankzij de luizen vrij groot) heb ik ze vanmorgen allemaal verspeend/opgepot.
Dan de laatste foto: de zon zorgt voor lentekriebels, de vlinder die ik zag, de rabarber, het zaaien van de tomaten en al die andere dingen, maar zeker toch ook de eerste bloeiende narcis!!
Oh wat een goeie tip om de peper zaadjes en weekje koel te zetten als ze niet kiemen! Ga ik meteen probleem met de helft die het niet doet! 🤞. Sterkte met de verbouwing/verbetering, zo zaten wij vorig jaar, zo blij dat het nu voorbij is!
Probleem is proberen 🙈
Oh Diana: je gaat inderdaad een heel druk jaar tegemoet . En je had al zoveel om je hoofd.. en dan weer zo’n mooie blij makende blog.
ik hoop dat alle werken goed verlopen en je snel in je vernieuwde huis, terug thuis mag komen !
En vooral, leef elke dag voor jezelf, Ruud en je moestuin en vergeet ons maar een tijdje. We zijn nog een hele tijd zoet met te (her)lezen wat je allemaal ooit allemaal al schreef!
En je hebt m.i. een heel wijze tuinvriendin!
Hartelijke groeten !
PS : die abrikozen – en perzikenboom in je kas : staat die in volle grond of in een grote kuip ? Ik heb ook een perzikenboompje gekocht voor in mijn koude kas maar weet niet goed wat ik er mee zal doen..
Hallo Elisabeth,
Ze staan hier in de volle grond, omdat het toch behoorlijk grote bomen worden (die ik uiteraard zo snoei dat ze als een soort onregelmatige waaier in de kas passen).
En dan moet het wortelgestel ook groot genoeg kunnen worden om te zorgen voor voldoende groei, bloei, vruchten, gezond blijven, rijpen, voeding opnemen, etc.
Het kan natuurlijk wel in een pot, maar dan wel een heel grote, en dan hoop ik dat je een laagstam/struik of misschien wel ballerina hebt. Ik kocht zelf een paar weken geleden een ballerina nectarine van het ras Licecol en twijfelde een beetje of ik die misschien pot zou kunnen houden. Maar ik denk toch dat ik die ook maar in een hoek in de volle grond in de kas plant, want in pot is er toch ook meer verzorging nodig (voeden, water geven). Dan kies ik ervoor om misschien andere planten in potten te houden want de wortels van de boom groeien (zeker in de kas) heel snel, ik moet nu al regelmatig opslag wegknippen van de perzik. Maar een peperplant of tomaat in pot lijkt mij wat logischer om dan voor de boom te zetten, dan andersom. Maar dat is dus mijn situatie, dat ligt ook aan het formaat van je kas, wat je verder nog wilt telen, etc.
groetjes en succes met je keuze!
Diana
Dank je Diana .
Heb weer genoten van je verhaal, ben ontzettend onder de indruk van je kennis en tomeloze energie! Ik zie je vaak, ben de buurvrouw om de hoek, sjouwen, fietsen, altijd een bezig bijtje (om naar bij de natuur te blijven)
Veel succes met alles, gaat goed komen!
Hallo buurvrouw-om-de-hoek Helen,
Dankjewel, wat leuk dat je hier een berichtje plaatst!
En dank voor het hart onder de riem! Ik kan blijkbaar slecht tegen de controle kwijt zijn en het overzicht verliezen 🙂
Ik ga het maar loslaten, het komt inderdaad vast goed.
groetjes,
Diana
Let go…all will be GOoD 🍀
De lichtpuntjes s’avonds in je tuin zijn natuurlijk de beste therapie, je bloeit vanuit het zelf weer op 🌻
🤗🌸
Hi Diana, succes met alles wat je op je bordje hebt, zowel met de drukte als hopelijk eind vd zomer ook allerlei lekkers uit de tuin. Jij bent al jaren echt mijn bloggende moestuin-mentor, dankjewel! En we kunnen genoeg herlezen als jij even je hoofd ergens anders hebt. 🙂 Ik kan me zo voorstellen dat er ook heel veel lieve mensen zijn die met liefde paprika’s, tomaten en andere favorieten voor je willen opkweken en komen helpen om ze in de tuin te zetten als jij je handen nog vol hebt thuis! Ik gun je wel wat hulp als je dat zou willen. Helaas ben ik een vreemde voor je en woon ik ver weg, anders had ik ’t zelf aangeboden. Fijne lente gewenst
Hallo Saskia,
Ja, dat klopt hoor. Ik vind het vervelend om het aan mensen te moeten vragen maar ik bedacht al dat ik de kassen open zou kunnen laten en dan willen tuinburen en -vrienden vast wel af en toe een paar gieters water geven. Zoals wij dat ook altijd deden en doen als iemand op vakantie is.
En in april, mei en juni is het heel lang licht, ik bedacht al dat ik dat ’s avonds, als alle werkmensen naar huis zijn, lekker even naar de tuin zou kunnen, even verstand op nul, weg uit de drukte en rommel en simpelweg 2 uurtjes in de tuin werken, om weer op te laden voor de volgende dag.
groetjes,
Diana
Joh dat is inderdaad een hoop gedoe voor 1 jaar. Ik hoop dat het allemaal meevalt en je toch nog een beetje kunt genieten van de tuin dit jaar! Maar zo niet, denk dan aan jezelf en geniet van alles dat wel groeit, bloeit, lekker ruikt, zoemt, enzovoorts.
Hoi Diana,
Ik voel met je mee. Vorige week de sleutel gekregen van ons nieuwe huis. Een boerderij waar een en ander aan moet gebeuren en nog geen moestuin is gerealiseerd. Mijn oude moestuin en kas moeten achter blijven bij ons oude huis, dus helaas geen moestuin dit jaar, wel een hoop werklui en andere klusjes om te doen. En dit jaar een moestuin en kas opbouwen zodat ik volgend jaar de schade ruimschoots kan inhalen!
Diana probeer ondertussen naast alle drukte te genieten van de bomen die (gaan) bloeien, planten en struiken die uitlopen. En de bollen natuurlijk, hier al narcissen, krokussen en blauwe druifjes in bloei!
Groetjes, Marjolein
Hallo Marjolein,
Ook jij veel sterkte dit jaar, want een heel nieuw huis plus een nieuwe tuin is nog een stapje verder dan wat ik doe!!
Ik probeer zeker ook te genieten, al zijn er nu even teveel zorgen, dingen te doen, beslissingen te nemen, etc. Ik neem me al een week voor om komkommers te zaaien. Elke dag kwam het er niet van, klusje van een 10 minuten. En nu ben ik de zaden kwijt (net als mijn beitel, 2e bril, maatbeker, en zo nog wat dingen die ergens in een doos op zolder liggen 🙂 ).
Nog 2 weken en dan moeten keuken, woonkamer, gang, overloop en slaapkamer helemaal leeg zijn. Ik moet nog hard doorwerken.
Nogmaals sterkte, en vooral ook succes met de verhuizing en de start van een nieuwe moestuin!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik zou willen dat ik je kon helpen met alle drukte. Ik wens je met alles heel veel sterkte.
Ik zal aan je denken, misschien helpt dat een beetje.
Lieve groet,
Ria
Hallo Ria,
Dankjewel! En dat helpt zeker!
Ik mis Ruud, ik moet niet alleen alles zelf uitzoeken, opruimen en sjouwen maar ik mis vooral ook zijn mening en hulp als het om financiën, overwegingen, beslissingen, relativering, humor, etc. gaat.
Nog ruim een week en dan gaan de laatste spullen de deur uit, gaan we kamperen in eigen huis, in een hoekje op een andere kamertje slapen, tv-loos leven, etc.
Ach, het is toch niet meer tegen te houden, dus we dompelen onszelf maar onder en zien wel wanneer we weer boven water komen 🙂
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Zo herkenbaar voor mij om alles alleen te moeten beslissen. Nooit meer kunnen zeggen: “zullen we dit zo doen of had jij iets anders in gedachten”. En dan heb jij ook nog alle drukte in je huis erbij. Nogmaals heel veel sterkte.
Groetjes, Ria
Hoi Diana, wat een heerlijk vooruitzicht!! Nu complete chaos maar over een paar weken een nieuw huis!! Ja, chaos en nee, dan maar even geen website. Maar wat zal het straks heerlijk zijn, na een dag lang sjouwen in de tuin thuiskomen in een nieuw huis en genieten van ook je nieuwe badkamer!! Vergeet niet zo nu en dan een kringloop binnen te wippen, voor een prikkie wat gezellige nieuwe spulletjes!! Ik heb zo gelachen om je 5 V’s. Dacht eerst dat je je vergist had en dat het er drie waren. Maar ik zag dus vervolgens en veel over het hoofd. En heb er zelfs over gedroomd. Het lijkt wel of alles om de “V”draait. Volkstuin, Voorjaar, Verloren jaar, Volgend jaar, Verdraaid-wat-is-dit-nou weer, lege Vakken Vullen, Voorzaaien, Verspenen, Voedselbos, oogst Verwerken, Vraatschade, diepvries Vullen, Vreugde en vooruit….Vloeken. Maar nu eerst….Verbouwen.
Sterkte Diana! Tot Volgend kwartaal!! Groeten…uhh…Vriendelijke groeten, Pien
En …Vertrouwen, Pien😀
Haha! Die mag inderdaad voor de Volledigheid zeker niet ontbreken😂😂😂
Komt wel goed met die luizen hoor. Als de paprika’s en pepers in pot staan, dan de potten lekker buiten zetten. Als de luizen niet uit zichzelf verdwijnen, dan de plant een koud bad geven. Hoppa, ondersteboven de regenton in. Dan zijn de luizen binnen een week of twee verdwenen, is mijn ervaring. Die plant kan wel tegen een fris bad, die luizen niet.
hallo Diana, even door de zure appel heen bijten, misschien een klein caravannetje bij de moestuin plaatsen en de werklui mooi in je huis laten rondscharrelen, ik raak al behoorlijk op leeftijd en zal komend jaar afscheid moeten nemen van m,n hele grote moestuin en kas en verhuizen naar een nieuw complex van 5 seniorenwoningen in ons dorpje Teuge, ik heb wel bedongen dat ik de de grootste kavel heb, waar ik dan toch nog een kleine moestuin kan realiseren, want ik ben net zo als jij verslaafd. Onze woning met 2700 vierkante meter komt te koop voor wellicht een echte moestuinliefhebber.
Hallo Cees,
Ja, het is een zure appel maar wel één met een mooi vooruitzicht.
Helaas geen caravan in onze tuin (we hebben bij huis alleen een klein achtertuintje en ook nog eens geen achterom, alles wat er naartoe of uit moet gaat via de voordeur :-)).
We gaan 3 weken lang boven op een slaapkamertje bivakkeren, hopen dat we daar een kleine tv en wat internet kunnen realiseren zodat we ons in de avonden kunnen vermaken. En anders vroeg naar bed 🙂
Wat een geweldig grote tuin heb je gehad, wat een rijkdom!! Maar ik begrijp ook dat het teveel kan worden als je ouder wordt. Heel veel succes met de verhuizing, en de start van een nieuwe moestuin!!
groetjes,
Diana
Wat een drukte in de volgende maanden!
Maar wat een genieten is het voor mij elke vrijdagavond als je nieuwe blog verschijnt (ik ga meestal pas slapen als ik de blog helemaal gelezen heb). Ik heb maar een heel klein moestuintje en mijn vingers zijn maar lichtgroen in vergelijking met die van jou maar als ik je blog lees herken ik toch een aantal dingen en voel ik me een echte “moestuinier”. Ik heb net de Zaaiagenda besteld omdat ik hem zo leuk en mooi vind. Zodra hij toekomt begin ik weer te studeren.
Ik heb gisteren het filmpje over verspenen van tomaten bekeken en ga het nu ook zo doen, ik heb voor de eerste keer gezaaid in vermiculiet, dat was hier in België tot nu toe blijkbaar niet zo gemakkelijk te vinden, dit jaar lag het plots in het tuincentrum.
Voor de renovatie van jullie huis wens ik je veel goede moed (wij hebben dat 2 jaar geleden gedaan, het was heerlijk! Achteraf dan toch!!!)
Hartelijke tuingroeten
Rita
Hallo Rita,
Dankjewel voor je reactie, wat leuk dat je de zaaiagenda hebt besteld! Ik hoop dat je er heel veel plezier (en nut) van krijgt!!
De eerste jaren dat ik vermiculiet gebruikte was het ook hier niet in een tuincentrum te koop en kocht ik het bij een kachel- en open haardenwinkel (omdat daarbij ook wordt gebruikt, vermniculiet kan enorm veel hitte verdragen). Nu zie ik het ook in de tuincentra, en gelukkig is het ook via internet te koop.
Heel veel plezier en succes met het verspenen van de tomaten!!
groetjes,
Diana
Tip voor een uitje…🍀
Op een mooie pinksterdag op reis, op safari in het postzegelland. Een mooie gelegenheid waar veel natuurlijke diversiteit samen komt 🤠
https://rinekedijkinga.nl/blog/open-dag-pinksteren-heerlijk-westerwolds-land.html
Beste Diana en anderen;graag het volgende;ik had van diverse bietensoorten de grote knollen in de herfst geoogst en bewaard in compost.
Dat is goed gegaan maar toen we ze deze week aten waren ze smakeloos.
Vragen:
1.zijn er bietensoorten die je ook na de winter wilt eten en dan nog een goede smaak hebben?
2.moet je wellicht bieten die je wilt bewaren veel vroeger oogsten?
Wie heeft ervaring?
Hoi Siebren,
Helaas is dat nu eenmaal zo bij bewaren. Ik ben geen bioloog dus ik kan het niet helemaal goed uitleggen maar uiteindelijk zijn aardappelen, bieten, knoflook, pastinaken en al die andere bewaarbare soorten levende wezens. Ze ademen, weliswaar heel zachtjes, maar toch. En daarbij worden er gassen geproduceerd (zoals mensen ook zuurstof en koolstofdioxide in- en uitademen). En dat veroorzaakt bijvoorbeeld het verlies van suikers. Je ziet het ook bij mais of doperwten die je na de oogst te lang laat liggen. Het is dus een natuurlijk proces, er zijn geen rassen die daar minder last van hebben. Om het te voorkomen moet je zorgen dat de bewaargroenten zo min mogelijk ademen want dat veroorzaakt het ademen en dus de uitwisseling van gassen. En dat doe je door de bieten zo donker en constant koel mogelijk te bewaren. Vroeger kon dat prima in een schuur maar door klimaatverandering zie je vaak in de winter flinke temperatuurschommelingen en hogere temperaturen, en dat zorgt voor het doorbreken van de ‘slaap’ van de groenten. Hier zien we daardoor sneller in het voorjaar uien, knoflook en aardappelen die in de schuur al weer wakker worden en uitlopen (want uiteindelijk willen we weer gaan groeien en nieuwe planten maken).
Sorry dat ik het niet beter uit kan leggen dan dit, als iemand met meer verstand van de biologie van bewaargroenten er aanvullingen of correcties op heeft, dan hou ik me van harte aanbevolen!!
groetjes,
Diana
Hallo ik heb en abrikoos 0nder een afdak en die doet het erg goed en levert bijna elk jaar behoorlijk wat vruchten
De boom heb ik ook voor de schaduw dus wil ik hem het liefst niet te veel snoeien
Nu zitten er dit jaar wel heel veel vruchtjes aan en ik denk dat daardoor de vruchten wat klein zullen blijven
Kan ik nu straffeloos een deel van de vruchtjes weg halen opdat derest meer ruimt krigen
Dag Johan,
Normalerwijze snoei je de abrikozen (steenvruchten) na de oogst (bij volwassen bomen) Kan ook nadien hoor, maar theorie zegt na de oogst. Wel is het zo dat abrikozen op 1, 2 tot zelfs 3 jarig hout vrucht dragen. Oudere takken zullen vrij weinig fruit leveren. Dus, de kunst is om steeds vrij jonge takken te behouden om voldoende vruchten te hebben. Snoei je niet, dan ga je vrij lange takken krijgen die onmogelijk het gewicht van die vruchten kunnen houden en breken de takken. Ik snoei soms ook wel eens niet de abrikozen en perzikbomen omwille van tijdsgebrek, geen probleem, maar doe dit niet te dikwijls.
Ivm met jouw vraag of je straffeloos vruchten mag verwijderen. Ja, dag mag hoor, dan wel de juiste vruchten. Logisch dat hoe meer vruchten hoe kleiner de vruchten zullen zijn, maar de natuur zorgt ook voor een natuurlijke selectie. Hetgeen teveel is, laat de natuur vallen. Wil je echt grote vruchten, dan kan je best uitdunnen. De keuze is eigenlijk aan jou
succes en groetjes
carine
Ik worstel met twee vragen. Kan iemand mij helpen met een antwoord?
-Ik heb ergens gelezen dat brandnetelgier minder goed is voor tomatengewas, dan bijv. smeerwortelgier. Is dat een feit?
-ik overweeg om een ‘combigier’ te maken van brandnetel, smeerwortel, heermoes en vogelmuur. Is dit mogelijk en misschien goed of zelfs beter dan een enkelvoudige gier?
Dag Jan,
brandnetelgier is zeker niet slechter dan smeerwortelgier of welke andere gier dan ook. Elke gier heeft zijn specifieke kenmerken. Brandnetelgier is vooral nuttig voor het snel toevoegen van veel stikstof. Stikstof is in het begin vooral belangrijk voor een goed wortelgestel wat sterk groene bladeren als resultaat zal hebben. Smeerwortelgier bevat vooral kalium wat de bevruchting ten goede zal komen. Uiteindelijk kan je gier van alles maken, zelfs van (on)kruid. Elke plant zal zijn eigen specifieke voordelen hebben, waarbij je niet echt zal weten of het vooral stikstof of kalium zal zijn.
Qua tomaten, paprika, peper, aubergine, courgette, patisson, pompoen, meloen etc is het in het begin vooral belangrijk om een goed wortelgestel te hebben en nadien vruchten. Dus, in het beginne netels en nadien smeerwortel.
Ik maakte vroeger ook veel gier, maar ben daar erg in veranderd. Gier is heel sterk en is echt een boost voor planten. De laatste jaren maak ik meer gebruik van de bladeren die geleidelijk aan hun stoffen afgeven. Bij tomaten etc. is dit het toevoegen van versnipperde netelbladeren in elk plantgat en ook bovenaan de grond. Pas weken later als er voldoende smeerwortel te versnipperen is, leg ik een dikke laag rond elke plant.
groetjes
carine