Geduld
Bijna alles is voor nu gezaaid, en dus is het wachten op het kiemen. Soms gaat het snel, de eerste sla zag ik (voorgezaaid in de koude kas) al binnen 3 dagen opkomen. Soms gaat het tergend langzaam. En helaas wordt het soms niks, dat kan ook gebeuren (oud zaad bijvoorbeeld, of gewoon te nat geweest, opgevreten of wat dan ook).
Vandaag de jonge spitskoolzaailingen in de koude kas gered, die waren in 1 nacht tot op de nerf opgevreten, ongetwijfeld door slakken. Ik heb ze maar gelijk verspeend en bovenop de werktafel gezet, in een bak met een scherpe rand, eens kijken of ze er dan nog bij kunnen komen. Wellicht ook deze week maar alvast de Escargo slakkenkorrels meenemen, voor ze groot worden en volgende maand meer schade geven aan andere zaailingen.
Met de tomatenzaailingen in de kas gaat het redelijk. Ik heb ze afgelopen weekend voor een groot deel verspeend, en ze staan er prima bij. Ze groeien amper, maar dat is best logisch, de lente lijkt weer even voorbij. Maar ze worden hier wel heel sterk van, kunnen prima tegen de nog koude nachten maar ook tegen de felle zon. Uiteraard hou ik wel de weersvoorspellingen goed in de gaten, zodra er nachtvorst dreigt zullen de zaailingen weer mee naar huis moeten. Maar dat gaat in ieder geval deze week niet gebeuren. En de eerste tomatenzaailingen lijken voorzichtig aan hun eerste echte blaadje te beginnen.
Soms tref ik ook wel zo’n zaailing waarbij de beide blaadjes vast zitten in het zaadhoesje (foto). Vroeger was ik nog wel ongeduldig en maakte ik dat zelf los, altijd met een scheurtje in het blad als gevolg.
En dus laat ik het tegenwoordig maar zo, blaadje en zaadhoesje vechten het samen maar uit, en 99 van de 100 keer wint het blaadje. En mocht dat niet zo zijn, dan is het vroeg genoeg om dan nog maar een handje te helpen.
Dit kan ik trouwens wel makkelijk zeggen bij tomatenzaailingen, die hebben echt sterke blaadjes.
Maar ik heb toch ook wel peperzaailingen gezien waarbij beide kiemblaadjes nog samengevouwen in het zaadhoesje bleven steken en de zaailing uiteindelijk dood ging.
Maar ook dan geeft met de hand (of een mesje) helpen vaak schade.
Op de foto zie je zo’n ‘helmpje’ op een zaailing van een peper of paprika. Best lastig om dat te verwijderen. Toch maar een weekje aankijken voor ik probeer te helpen.
Zeker niet alle peperzaailingen zien er zo uit hoor, gelukkig maar. Ik heb een week of 2 geleden nog een paar allerlaatste peper- en paprikazaden gezaaid en die hebben alleen nog de 2 kiemblaadjes.
Alle andere zaailingen groeien best goed. Wat een verschil met vorig jaar, toen het huis zo lang koud bleef, en zonder zon en met koude nachten het dichtbij het raam ook zo koud bleef. Met alle zon van de afgelopen 2 weken zijn de peperzaailingen nu al vaak aan hun 5e en 6e blaadje begonnen.
Wellicht is het nog handig om hier tot slot nog even een kleine update te geven; ik doe mijn best om regelmatig nog wat op de website te zetten maar ik vrees dat tijdgebrek dat een beetje tegenhoudt. Maar in ieder geval heb ik een week of 3 geleden eindelijk eens de groentezaaikalender in excel op de website gezet (waardoor je die nu kunt openen en opslaan zodat je die zelf verder kunt invullen zoals je dat wilt).
Verder ben ik nog druk bezig met de database van eenjarigen, maar dat vlot niet erg omdat het heel veel werk is, maar er is toch al flink wat te zien, en met veel foto’s. En ik heb een hoofdstukje geschreven over de teelt van de sojaboon. En eindelijk eens tijd gehad om de tekst na te kijken en foto’s te plaatsen op de pagina over de mooie moestuin. Nog niet af maar ik probeer dat deze week wel af te kunnen ronden.
En dan helemaal tot slot nog een tip: Gardener’s World is weer begonnen. Elke vrijdagavond, van 21.30 tot 22.00 uur op BBC 2, zeer de moeite waard.
Hoi Diana,
Dit is mijn 1e moestuin jaar. Met dank aan jouw site gaat het zeker een succes worden. Onderstaande informatie heb ik van collega tuinders.
– Ik heb de Escargo slakken korrels op advies van mijn tuincommissie 2-3 weken geleden al gestrooid. Dit voordat de naaktslakken uit de grond komen. Als ik dit in juli nogmaals doe bij de 2e generatie naaktslakken, heb ik gegarandeerd het hele jaar geen last van slakken.
– Mijn 2e puntje gaat over asperges. Mijn moestuinbuurman zet asperges in de zware zee klei van Almere. Dat ga ik dit jaar ook doen. De asperges die we zetten komen van http://www.neessen.nl/ uit Limburg. Het zijn Gijnlim asperges, geschikt voor zeeklei. Dit omdat je op je site aangeeft dat asperges bij jou op de klei niet lukt….
Nogmaals dank voor je informatieve en zeer nuttige site en ik hoop dat je dit nog lang volhoudt.
Warme groet Rolf Wagenaar
Hallo Rolf,
Dank je voor de tip. Op de volkstuin geven we eigenlijk alleen maar slakkenkorrels in de kas. Buiten is het ondoenlijk, omdat het terrein open/toegankelijk is voor alle slakken uit Spijkenisse :-). Dus als ik slakkenkorrels gooi komen ze met bosjes weer vanuit de tuinen ernaast, of vanuit de slootkanten of het ernaast gelegen parkje. Om die reden hebben we een vijvertje met kikkers, en doen we ons best om zoveel mogelijk vogels naar onze tuin te lokken. Uiteindelijk is er hier in de afgelopen jaren een redelijke balans ontstaan, uiteraard wel eens met een uitschieter naar boven of beneden. Maar in de kas moeten we ze wel bestrijden, omdat dat een afgesloten ruimte is en ze daar dus vrij hun gang kunnen gaan.
En dank je voor de tip over de asperges!
Ik kon zo snel even niet vinden of ze ook planten/klauwen versturen, of ze anders wederverkopers hebben.
Maar ik ga zeker verder zoeken op de naam.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Bastin verkoopt Asparagus officinalis ‘Gijnlim B’. Ik was er vorig weekend en heb nog getwijfeld of ik ook niet enkele planten zou kopen. Je kunt ze ook online bestellen.
groetjes
Saskia
Hall Saskia,
Dankjewel voor de tip!
Voor andere geïnteresseerden: http://www.bastin.nl/webwinkel/a/results,51-50.html
Ik ga er zelf nog even over verzinnen, zit zo middenin het zaaien, planten, poten dat ik nu geen geschikte plek heb, alles is bezet of ingepland.
Maar ook Bastin noemt dat deze asperges geschikt zijn voor kleigrond, dus ik ga de naam en websites zeker onthouden.
groetjes,
Diana
Ik heb dit jaar voor het eerst ook sojaboontjes, dus ben erg blij met deze info! Je hebt je alleen bij de IJsheiligen in de maand vergist… Er staat 12 november 😉
Hallo Anja,
Dankjewel voor de verbetering! Geen idee hoe ik november op kon schrijven, het is ook niet dat ik daar erg naar verlang en dat het om die reden in mijn hoofd zit :-). Ik vond gelijk ook nog een typfout, beiden gelijk veranderd.
Mocht iemand niet werkende links of fouten zoals hierboven genoemd op de website tegenkomen, ik ben altijd echt blij om zoiets te horen!
Ik kom er zelf vaak niet aan toe om pagina’s na een tijdje weer eens terug te lezen, dus alle hulp/tips m.b.t. fouten zijn welkom!
groetjes,
Diana
Hello Diana,
Kiemblaadjes die niet openvouwen: natmaken. Sommigen zweren bij speeksel.
Die groentezaaikalender: ik sta in bewondering !
Groetjes
Eddy
Hallo,
Nog een leuke tip, op 7 april begint een 10 delige serie “Maartens moestuin”. Een serie waarin Maarten ’t Hart de kijker meeneemt in zijn moestuin. Maarten is al jaren een tuinierder, heeft het van zijn opa en vader geleerd.
Hé, dat wist ik niet. Heel hartelijk dank voor de tip!
Ik heb Maarten ’t Hart eens over zijn moestuin zien/horen praten in het programma zomergasten, en dat klonk al erg leuk.
Ik ga het gelijk even in mijn agenda zetten.
groetjes,
Diana
Leuk zulke tips, staat genoteerd!
Ik geniet ook weer volop van Gardeners World.
Janneke
Ps,
Diana, hoe lang kun je tomatillo’s in de vriezer bewaren?
Tot mijn schande vond ik vorige week nog een doos bij de grote “vriezervoorjaarsschoonmaak”.
Hallo Janneke,
Ik durf het niet te zeggen, ik weet ook niet wat je met de Tomatillo’s wilt doen. Maar als het voor een Chile verde of een andere stoofschotel is, dan zal het geen probleem zijn. Als je ze bijna rauw/beetgaar in gerechten wilt gebruiken (al ken ik daar maar weinig recepten van), dan zou het kunnen dat ze ondertussen wat zompig zijn geworden. En je kunt ze zeker nog voor inmaak gebruiken.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Hou je peper- en paprikaplanten wel eens over? Ik heb ze (Lila purpur en Rotundum) vorig jaar vanuit de vg in de kas opgepot (jouw tip!) en naar binnen gehaald. Ik heb op een gegeven moment de blaadjes afgeknipt, want er zaten veel luizen op. Nieuwe blaadjes liepen alweer snel uit op de toch koude lichte zolderkamer. Het voordeel lijkt de voorsprong en de verhoutte onderstam, het nadeel is duidelijk. Wat een ellendige beestjes! Niet uit te roeien!
Ik ben benieuwd hoe de opbrengst dit jaar zal zijn.
Heb een mooi seizoen!
Groetjes,
Oscar
Bennekom
Hallo Oscar,
Ik heb dat in het verleden wel een aantal keren geprobeerd maar ben daar uiteindelijk mee gestopt. We hebben hier nu eenmaal geen ideale overwinteringsplaats voor pepers, eigenlijk alleen een te koude maar vooral klamme en donkere zolder. En natuurlijk mijn zaaikamer, maar die houd ik zo schoon mogelijk en ik wil niet dat daar dan ook maar iets van luis in de buurt komt :-). Maar als mensen een lichte en minder klamme plaats hebben, dan is het zeker het overwegen waard. Want omdat het al volwassen planten zijn zullen ze, als ze goed de winter uitkomen, in de zomer groter worden, eerder bloeien en dus ook eerder rijpe vruchten geven.
Dus als je de planten goed de winter door hebt gekregen en nu al weer aan het groeien zijn, dan weet ik zeker dat je erg tevreden gaat worden met vroegheid en oogst dit jaar. Veel succes ermee!
Diana
Vorig jaar geprobeerd in onze lichte en warme serre op het zuiden en ook daar al snel vol met luis, helaas, het leek me zo leuk!
Janneke
Beste Diana
Wat een prachtige site. Ik had je graag per email een vraag gesteld maar vind je contactgegevens nergens.
Groetjes.
Hallo Thomas,
Mijn emailadres kun je altijd vinden op de pagina van de zadenlijst (in de menubalk). De reden dat ik die niet op meer plaatsen op de website zet is dat er veel mensen dan zomaar vragen gaan stellen zonder verder eerst even op de website te kijken of daar het antwoord ook te vinden is (en dan ook vragen of ik een vruchtwisseling voor ze wil maken, of ze bij mij 25 kilo pootuien kunnen bestellen, hoe ze tomaten kunnen zaaien, etc. :-)).
En ik heb het in deze tijd ook best druk (en dat is een understatement), en krijg nu ook al zo’n 15 mailtjes per dag met vragen en opmerkingen. Als je een vraag hebt, stel die dan vooral hier. Dan kan ik er wellicht een antwoord op geven waar andere mensen ook iets aan hebben. En nog mooier, als ik er geen antwoord op heb kunnen de mensen die dit lezen ook meedenken en wellicht antwoord geven.
Oftewel, graag hoor ik wat je wilt vragen, en dan bij voorkeur op deze plaats :-).
Diana
Hoi Diana,
Ik heb even een blik geworpen op de groentezaaikalender. De afstand voor de late aardappel klopt niet, hoe later de aardappel hoe groter de afstand.
Ziet er verder goed uit. Net als de rest van de site, erg leerzaam…
Vriendelijke groet,
Cilia
Hallo Cilia,
Dankjewel voor de tip.
En ik zag zelf ook nog een klein foutje, bij de sojaboon, heb ik ook al even veranderd.
En ik kreeg van Paul al een herziene versie, hij heeft wat aan de layout gedaan zodat alles bij het printen nu zonder passen en meten op 4 A4’tjes past.
Ik hoop dat iedereen begrijpt dat het best een gepriegel was om alle informatie en kleurtjes in de kalender te zetten. En dat er daardoor nu nog even best wat foutjes in kunnen zitten. Ik zou blij zijn als mensen het even laten weten als er iets niet klopt, want dan kan ik dat snel aanpassen. Ik hoop zelf ook één dezer dagen nog eens tijd te vinden om zelf goed naar de kalender te kijken.
In ieder geval dank voor het meedenken, Cilia, ik zag dat ik de plantafstand bij de aardappelen af heb laten lopen in plaats van op heb laten lopen.
Ik ga het veranderen…
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat heb je een fantastische site!
Ik doe de mbo opleiding biologische dynamische land- en tuinbouw bij de Warmonderhof, 1e jaars en ben een beginneling. Maar alles wat ik lees leren wij. K heb mijn studiegenoten dan ook over je site getipt.
Het is heel prettig om het hier nog eens na te kunnen lezen, met mooie foto’s, snijbloementips, uitstekende zaaikalender enzovoort.
Heel fijn en leerzaam (ben een beetje jaloers op alles wat jij weet en ik nog niet:).
O ja, en de bbc met Gardner’s world is een echte aanrader!
Wat een passie en plezier.
Hartelijke groet,
Helga
Hallo Helga,
Dankjewel.
En lees ook even de tip van Sylvia bij de reacties, Maarten ’t Hart blijkt per 7 april een programma over moestuinieren te presenteren.
Lijkt mij ook erg leuk.
Heel veel succes met je studie!
Diana
Hallo Diana,
Mooie site en veel handige informatie!
Heb je ook ervaring met het kweken van aardbeispinazie? Ik heb begin maart zaden in de volle grond gezaaid, maar er komt helemaal niets op. Als ik op internet zoek zou het een makkelijk te kweken groente moeten zijn, waarvan de bladeren na 10 weken al te oogsten zouden moeten zijn. Maar nu na bijna 4 weken geleden te hebben gezaaid is er nog niets opgekomen.
Wat zou de zaaidiepte moeten zijn? Ik las ergens 2 tot 3 cm diep, maar dat vind ik vreemd omdat de zaadjes heel erg klein zijn.
En is binnen of in een koude bak een optie?
Groet,
Roos
Hallo Roos,
Het is alweer een paar jaar geleden dat ik voor het laatst aardbeispinazie zaaide (ik wil de pret niet bederven maar ik vond de vruchtjes mooi maar niet lekker, het blad juist wel, dat is een beetje spinazie-achtig). Ik zaaide het toen zo rond maart in de koude kas voor (dat is overdag duidelijk warmer naar in de nacht net zo koud), maar ik kan me herinneren dat het toen ook wel een week of 3 duurde voor de zaden kiemden hoor. Misschien moet je nog een weekje geduld hebben. Maar misschien heeft iemand anders die je bericht/vraag leest een beter antwoord dan ik kan geven.
Heel algemeen kun je stellen dat een zaadje ongeveer 2 keer zijn eigen dikte diep gezaaid wil worden. Dus als een zaadje 2 mm groot is, hoeft het maar met 4 mm zand/grond/vermiculiet te worden bedekt. De enige zaden die 2 tot 3 centimeter diep moeten worden gezaaid zijn echt grote bonenzaden, Ricinus, etc.. Maar zeker geen aardbeispinazie. En als zaden te diep worden gezaaid en ze dus niet kunnen kiemen dan is de kans groot dat ze gaan schimmelen/rotten.
Ik hoop dat je in ieder geval iets aan de informatie hebt. En wellicht heeft iemand anders die dit leest nog een tip voor je.
Diana
Bedankt voor je reactie, en goede tip om het in de kas voor te zaaien. Ik heb de aardbeispinazie 7 dagen geleden in een muurkasje gezaaid in een pot en het is nu al opgekomen. ( van wat ik buiten heb gezaaid is overigens nog steeds niets gekiemd) Als de plantjes straks wat groter zijn ga ik ze verspenen en daarna alsnog buiten uitplanten, waar het eerst niet is gelukt.
Groet,
Roos