Sojaboon
Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken, of bijvoorbeeld zaden van sojabonen in een niet-Nederlandstalige webwinkel:
- Synoniem: Edamame sojaboon
- Latijnse naam: Glycine max
- Engelse naam: Edamame soybeans, Edamame beans
- Duitse naam: Sojabohnen Edamame
- Franse naam: Soja Edamame
Sojabonen behoren tot de ‘nieuwerwetse groenten’, al begint ze in Nederland ondertussen aardig ingeburgerd te raken, zowel in de winkel als in het zelf telen ervan. En we eten natuurlijk al heel lang sojabonen, denk aan sojaolie, sojasaus, tofoe/tahoe/tempeh en sojamelk.
Zelf hebben we er jaren geleden voor het eerst mee kennis gemaakt in een ‘Japans’ restaurant. Daar worden deze boontjes gekookt en in de peul geserveerd (met wat zout bestrooid, en dan kun je de peultjes zelf doppen en de groene ‘erwtjes’ eten – de peulen zijn harig, hard, taai en draderig en daarom niet lekker/eetbaar. Daarna kwamen we ze tegen in de diepvries van de toko, in een maaltijdsalade van de supermarkt. En vervolgens kochten we eens wat zaden en teelden we ze zelf.
De smaak van sojabonen ligt een beetje tussen die van doperwt en verse kapucijner in, er zit iets zoetigs in, maar je proeft ook het romige zetmeel. En daarnaast heeft ze ook nog een bijna nootachtige smaak.
Sojaboon zijn geen bonen: sperzie- en snijbonen hebben de Latijnse naam Phaseolus vulgaris, de sojaboon heet Glycine max. Maar het zijn wel allebei warmteminnende peulvruchten. Waar bij de sperzie-/snijboon vooral de peul wordt gegeten, al dan niet met de zaden (boontjes) erin, zo eet je bij de sojaboon alleen die verse zaden.
Doordat ze net zoveel behoefte aan warmte heeft als sperziebonen zijn er wel flink wat overeenkomsten in de teelt. De tijd dat je ze in ons land kunt telen is bijvoorbeeld maar kort (zie Teeltwijzen), en ze houden van zon, een luchtige grond en niet teveel vocht.
Je eet de boontjes vers (of je vriest ze rauw in), je kookt ze kort en daarna kun je ze op allerlei manieren verder bereiden; roerbakken, stoven, afgekoeld in salades, etc.. De verse dopboontjes zijn altijd groen, gedroogd kunnen ze zwart, geel, oranje, bruin, groen en allerlei tinten daar tussenin van kleur zijn.
PLANT
De plant van de sojaboon lijkt in de verte wel wat op die van een stam(struik)sperzieboon; de planten worden zo’n 40 tot wel 75 centimeter hoog (afhankelijk van het ras), ze bloeien met minuscuul kleine wit met paarse bloempjes (heel anders dan de bloei van erwten of bonen). Ze houdt van veel zon en een warme temperatuur.
Om die reden kun je, als je zaden wilt kopen, het beste een ras kiezen waarbij duidelijk staat aangegeven dat ze ook geschikt is voor ons koele klimaat (want er zijn rassen die echt meer tijd en vooral warmte nodig hebben en in warme gebieden in Azië, Amerika en Zuid-Amerika worden geteeld).
TEELTWIJZEN
Zoals gezegd hebben sojabonen veel tijd en warmte nodig om een goede oogst te geven. Om die reden zaai je ze direct na het moment dat er geen nachtvorst meer wordt verwacht (en dat is rond IJsheiligen, 12 mei). Je kunt ze vanaf eind april of begin mei bij kamertemperatuur voorzaaien, of een weekje later in de koude kas, of vanaf half tot eind mei buiten (kijk dan goed naar het weerbericht en wacht nog even als de grond nog heel koud is).
Je kunt de boontjes per stuk in een zaaitray zaaien, of ter plaatse in een rij in de volle grond. Zelf vind ik het handig om de planten per 3 uit te planten (omdat dan de plant(en) wat voller wordt, de oogst per vierkante meter wat groter en de planten elkaar bij regen en wind wat steunen en minder snel omvallen).
De oogst valt (afhankelijk van het weer, het ras en de temperatuur) ergens tussen half juli en begin september, precies op tijd voor het weer kouder wordt.
RASSEN
Er bestaan veel rassen maar zoals al eerder gezegd is niet elk ras geschikt voor ons koele klimaat. Bij de aankoop van zaden is het belangrijk dat je daarop let, zeker als je zaden in het buitenland koopt/bestelt.
Er zijn rassen met kleine/korte peulen, waarbij er vaker 1 of 2 dan 3 boontjes in de peul zitten, en rassen waarbij er bijna altijd 3 boontjes in de peul zitten. Ook de grootte van de boontjes kunnen per ras wat verschillen. En tot slot bepaalt het aantal peultjes in een tros en per plant natuurlijk ook gedeeltelijk de hoeveelheid opbrengst.
Voorbeelden van rassen:
- Fiskeby (deed het hier zelfs nog redelijk goed in een koele en erg natte zomer in de volle grond)
- Fledderjohn (deed het juist heel goed in een warme en droge zomer)
- Black Jet (met, in gedroogde toestand, bijna zwarte erwtjes)
- Green Shell
- Summer Shell
- Envy
- Tankuro
- Shirofumi
BODEM / BEMESTING
Sojabonen houden niet van zure grond, op zure gronden is het aan te raden om te kalken. Ze houden van warme grond die het liefst niet te nat is. En dat betekent dat je op zandgrond bij direct ter plaatse zaaien iets vroeger kunt beginnen (half mei) omdat zandgrond vrij droog is en snel opwarmt in het voorjaar. Op zware gronden zoals onze vette klei zaai je, als je ter plaatse wilt zaaien, beter pas vanaf eind mei (want natte klei warmte minder snel op). Aan de andere kant houdt klei de warmte aan het einde van de zomer wat langer vast en dus kun je dan vaak wel wat later maar juist lang oogsten. Je kunt bij ter plaatse zaaien de grond eerst luchtiger maken (met grelinette, spitvork, drietand, etc.). En dan een week of 2 voor het zaaien wat zwart plastic of gronddoek over de grond draperen, daardoor warmt de grond wat sneller op.
Zelf zaaien we echter liever voor, omdat we zuinig zijn op de relatief dure zaden van bijzondere rassen, maar ook omdat muizen en vogels de zaden erg lekker vinden. Zie verder hieronder bij ‘Zaaien/Opkweek’.
Sojabonen hebben niet veel bemesting nodig. Zelf geven we alleen wat koemestkorrels en wat kali, een paar weken voor de planten worden geplant. De koemestkorrels zijn voor algemene groei en ondersteuning, de kali is voor een goede bloei en vruchtzetting.
ZAAI- EN PLANTTABEL / PLANTAFSTAND
ZAAIEN / OPKWEEK
Ik zaai zelf graag sojabonen voor. Om de al eerder genoemde redenen. En ook omdat ik dan meer controle heb over vocht en temperatuur. Te natte grond kan zorgen voor het rotten van de zetmeelhoudende zaden. En de zaden kiemen slecht bij lagere temperaturen (ze kiemen het best bij temperaturen rond de 25 graden). Om die reden zaai ik in mei in huis of in de kas voor.
Ik zaai soms in een grote plastic bak voor waar je bijvoorbeeld vlees, verse pasta of een roerbakpakket in koopt. Ik maak wat gaatjes in de bodem voor de afwatering. De bak vul ik tot aan de rand met een zanderig mengsel van 3/4 potgrond en 1/4 brekerzand (grof zand).
De eerste jaren dat ik sojabonen teelde zaaide ik net als stamsperziebonen, door 5 bonen bij elkaar te zaaien en vervolgens de dotjes met 5 zaailingen op 30 centimeter van elkaar uit te planten. De laatste jaren ben ik erachter gekomen dat, zeker bij de grotere rassen, het toch prettiger werkt om 3 zaailingen bij elkaar te planten, en dan op een wat kleinere afstand. De opbrengst is hetzelfde maar de wortels hebben net iets meer ruimte om te groeien.
De boontjes leg ik dan, dus met 3 bij elkaar op de aarde en dan druk ik ze een centimeter of 2 tot 3 naar beneden. Maar ik zaai soms ook in een tray (als ik die beschikbaar heb in de drukke meimaand), en dan 1 boontje per vakje, in hetzelfde zanderige potgrondmengsel.
Het sojabonen-zaaisel krijgt vervolgens alleen matig water, dus wel vochtig maar zeker niet kletsnat. De zaden kiemen (afhankelijk van de temperatuur) binnen 1 tot 2 weken.
Een week of 2 na het kiemen zijn de zaailingen vaak al groot genoeg om uit te planten – de ‘dotjes’ sojabonenzaailingen steek ik met een klein schepje uit de bak. In het geval van een tray duw ik met de achterkant van een oude houten keukenlepel onderin de gaatjes van de tray en duw zo de plugjes met zaailingen naar boven en uit de vakjes.
Plant de zaailingen uit op een warme, liefst wat beschutte plaats. Hier houd ik een afstand van zo´n 40 centimeter tussen de rijen, en in de rij plant ik elk dotje van 3 zaailingen op zo´n 15 tot 20 centimeter afstand van elkaar (soms iets krapper of juist ruimer, afhankelijk van de grootte van het ras).
Je kunt sojaboontjes ook per stuk zaaien hoor, en later per 3 of juist per stuk uitplanten. Als je per stuk uit wilt planten hou dan een plantafstand aan van ongeveer 8 centimeter. Ik zaai en plant zelf dus liever telkens 3 boontjes bij elkaar op 15 tot centimeter. Als je het uitrekent zie je dat de opbrengst per vierkante meter net iets groter wordt. Maar daarnaast vind ik het ook fijn als er 3 planten dichtbij elkaar groeien zodat ze elkaar hier in de wind een beetje vasthouden en daardoor minder snel omvallen.
VERZORGING
Uiteraard zijn er de algemene teeltzorgen als wieden en water geven in droge periodes. Toen we nog in de volle grond teelden hoefde we eigenlijk nooit water te geven. Maar sinds we de sojabonen in verhoogde bakken telen is water geven wel nodig, zeker in een droge zomer.
Het is handig om bij hoge rassen (meer dan 50 centimeter) een stok ter ondersteuning te zetten. Hier aan de kust kan het soms zo hard waaien dat de planten om kunnen waaien (ook omdat de grond hier in de verhoogde bakken veel losser van structuur is). In de volle grond, en in het binnenland is het plaatsen van een stok waar de planten aan aangebonden kunnen worden, wellicht niet nodig.
Doordat ik telkens 3 planten bij elkaar plant op een afstand van 15 tot 20 centimeter van elkaar groeien de planten mooi dicht tegen elkaar aan, maar hebben wel genoeg ruimte om te groeien, en heb ik een ´veldje´ vol met planten:
OOGST / BEWAREN
Oogst de peulen als ze nog groen zijn, maar er wel al duidelijke verdikkingen in zitten waar je de boontjes kunt zien zitten. Oogst de peultje met 2 handen (of knip ze met een schaar af), ze zitten opvallend vast aan de plant.
Je kunt de geoogste peultjes met de boontjes erin dan nog wel een dag of 3 bewaren, maar ze zijn natuurlijk het lekkerst als ze dezelfde dag worden gegeten.
Je kunt de boontjes ook invriezen, rauw of 2 minuten geblancheerd, met peul of alleen de boontjes (zoals je ook bij doperwten doet). Als je naar een wat grotere toko gaat kun je daar sojabonen in de vriezer vinden; ze zijn dan in de peul ingevroren. De peulen gooi je bevroren in het kokende water en na 4 minuten koken kun je ze vervolgens uit het water halen, iets af laten koelen, doppen en daarna verwerken volgens het recept dat je hebt. Dit is ondertussen ook de manier waarop ik onze sojaboontjes invries en gebruik.
ZADEN OOGSTEN
Sojabonen zijn éénjarig en zelfbestuivend, kruisbestuiving is alleen mogelijk als er meerdere rassen te dicht bij elkaar staan (een plantafstand van zo’n 25 meter tussen 2 verschillende rassen wordt aangeraden om kruisbestuiving te voorkomen). Sojabonen kruisen niet met snijbonen, sperziebonen, droogbonen, pronkbonen, en ook niet met tuinbonen, doperwten, etc..
Het is vrij gemakkelijk zelf zaad te winnen: laat een aantal peulen van een ras (dus goed gescheiden gehouden van eventuele andere rassen), dor, droog en bruin worden en oogst dan de peulen. Laat de peulen op een luchtige, warme droge plaats in huis nadrogen en haal dan de boontjes uit de peulen. Laat de boontjes nog een paar dagen drogen, en bewaar ze vervolgens droog, koel en donker tot het volgende jaar. De zaden zijn dan nog minimaal 3 jaar kiemkrachtig.
Over het invriezen van bonen voor de zaadteelt:
Even als uitleg: de bonenkever maakt heel kleine gaatjes in boontjes om daar hun eitjes in te leggen. Om te zorgen dat deze eitjes zich niet kunnen gaan ontwikkelen tot larven die van binnenuit je gedroogde boon volledig opvreten, vries je bonen voor de zaadteelt 2 tot 3 dagen in, gewoon in de vriezer.
Bij sojabonen heb ik dat nog niet gedurfd, het feit dat ze geen boon of erwt is, en dus wellicht helemaal geen bonenkever aantrekt. En omdat ze zeer vorstgevoelig is heb ik nog nooit zelfgeoogste sojabonenzaden 2 dagen ingevroren om vraat door de bonenkeverlarve te voorkomen. Maar ik heb al wel meerdere keren zelf zaden geoogst en die bewaard en gezaaid, en daar was telkens niets mis mee, zonder invriezen dus. Ik begin er dus vanuit te gaan dat de zaden van sojabonen geoogst kunnen worden zonder invriezen. Als iemand iets anders heeft ervaren, dan hoor ik het uiteraard heel graag!
Hallo Diana,
Wij gaan dit jaar voor het eerst (Soja) bonen laten groeien op de tuin.
Ik ben erg nieuwsgierig waarom er drie zaden naast elkaar in de tray worden geplaatst en niet “los”?
We hebben 50 zaden gekocht dus de voorraad voor succes is enigszins beperk vandaar mijn vraag.
Mvg.
Ronald
Hallo Ronald,
Dankjewel voor de tip, misschien stond het er niet heel duidelijk.
Ik heb de tekst zojuist aangepast en volgens mij moet het zo beter zijn (zie bij de stukjes ZAAIEN/OPKWEEK en VERZORGING).
Ik hoop dat het er zo wat duidelijker staat!
groetjes,
Diana
Is nu duidelijk, bedankt! Dan zaai ik ze dit jaar per stuk uit met eventueel wat ondersteuning. Als de opbrengst tegen valt probeer ik het volgend jaar per 3.
Hoe is de opbrengst van sojabonen, met welke peulvrucht kan ik het vergelijken? Mij lijkt de opbrengst laag omdat het maar kleine peultjes zijn. Ik ga het ras Siverka dit jaar proberen. Ik weet van boeren dat ze de sojabonen regelmatig bespuiten om witte schimmel te voorkomen, daar zijn ze gevoelig voor. Ik durf ze daarom ook bijna niet te zaaien, omdat witte schimmel heel veel soorten waardplanten heeft.
Groet, Richard
Hallo Richard,
De opbrengst is inderdaad niet heel groot, al is dat ook nog wel afhankelijk van ras, standplaats, etc.
Het ras Siverka ken ik niet. En eerlijk gezegd weet ik ook niet wat witte schimmel is, bedoel je daar echte meeldauw mee?
Het enige dat ik ooit bij sojaboontjes heb gezien is botrytis en dat had te maken met een koele natte zomer. Het is dan ook belangrijk dat de planten op een luchtige en warme plaats staan.
De opbrengst kun je enigszins vergelijken met doperwten (niet de opbrengst per plant maar de opbrengst per 1 x 1 meter als je doperwten zo zou uitplanten).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik bedoel deze schimmel: sclerotinia, ook wel rattenkeutelziekte genoemd. Ik ga het gewoon proberen en leg wel een veldje aan in mei en dan zien we wel. Mijn plan is om de bonen te gebruiken voor tofu. Siverka is een nieuw Engels ras. Deze schijnt stevig te staan en maakt meer peulen aan.
Groet, Richard
Hallo Richard,
Ik heb hier nooit Sclerotinia bij de sojabonen gezien, maar op tijd zaaien en planten, een warme en luchtige standplaats is belangrijk. Ik heb wel Sclerotinia in sperziebonen gehad die ik half augustus (te laat) nog in de kas zaaide, waarschijnlijk door de hoge luchtvochtigheid in de kas in combinatie met de koeler wordende nachttemperatuur). Voor zover ik weet maak je tofu of tahoe van gedroogde sojabonen. Ik zou er zelf geen zelf geoogste verse sojaboontjes gebruiken (te lekker om rauw of kort geblancheerd te gebruiken 🙂 – een beetje hetzelfde als dat ik nooit kapucijners aan de planten laat rijpen en drogen maar die altijd jong en groen eet). Maar het moet wel kunnen, mits de nazomer niet te nat is (want ik oogst soms wel rijpe zaden voor het jaar erop van sojabonen). Succes met de teelt en het tofu maken!
groetjes,
Diana
Nu lees ik hier dat ze beetje giftig zijn, als je er teveel rauwe eet. Toch maar koken elke keer?
https://deliciousmagazine.nl/site/2018/08/27/dit-wisten-we-nog-niet-zijn-verse-sojabonen-ongezond/77325/
Hallo Saskia,
Ja, ik las het nu ook, op deze website: https://en.wikipedia.org/wiki/Lectin. Met een paar zal het wel meevallen maar toch iets om rekening mee te houden. Aan de andere kant, Lectine zit ook in granen, aardappelen, melkproducten, pinda’s, tomaten, pepers, alle peulvruchten, etc. en het wordt niet volledig afgebroken na koken, dus we krijgen er hoe dan ook altijd wel wat van binnen. Maar het zit ook in Ricinis, en dat is wel heel erg giftig (ricine blijkt een ‘soort’ lectine te zijn?), er blijken dan ook verschillende ‘soorten’ Lectine te bestaan (waar ik verder niet genoeg van weet). Dus hoe dan ook wel handig om te weten en er waar nodig rekening mee te houden. Voor wie er interesse in heeft, ik vond hier ook nog iets over Lectine in voedingsmiddelen: https://www.fitsociety.nl/onderzoek/volle-granen-bonen-en-pindas-grootste-gevaar-in-westers-dieet/
groetjes,
Diana
Fijn alle informatie te lezen. We willen graag sojabonen Fledderjohn gaan zaaien maar we hebben moeite om deze online te vindne. Heb je een tip waar je goed sojabonen kan kopen ? groet Judith
Hallo Judith,
Ik kocht het ras Fledderjohn eens bij rareseeds in Amerika. Maar kijk vooral even op de website van De Nieuwe Tuin, die verkoopt meerdere rassen voor het Nederlandse klimaat. Wij telen dit jaar het ras Envy dat we daar hebben gekocht, waren we vorig jaar tevreden over.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, Heb voor het eerst sojabonen gezaaid. Vind nogal tegenstrijdige info mbt combinatiemogelojlheden… Zou het OK zijn om sojabonen. Stoksnijbonen, courgette en komkommer in één en hetz. vak(je) te zetten? In dit vak heeft voorheen niets gestaan, maw is “vers” gemaakt . Alvast bedankt voor de goeie raad.
Groetjes, Dymph
Hallo Dymph,
Kijk vooral even op deze wiki-pagina voor ‘companian planting’, daar vind je van bijna alle groenten de goede en slechte buren. Bij sojabonen vind je dat zonnebloemen, maïs en bonen (sperzie, snij) goede buren zijn: Companian planting list
groetjes, Diana
Hoi Diana. Ik heb ook voor het eerst soja gezet dit jaar ras Envy op klei maar mulch al een paar jaar en spit niet. Jou adviezen opgevolgd en heb een top oogst. Moest wel even de planten optillen dacht eerst, he er zit niets aan. Bedankt voor jou uitgebreide beschrijving.
Hoi Diana,
Wat fijn om zoveel informatie te kunnen vinden, super!
Ik vraag me af of je de sojabonen kunt doorplukken of dat je de oogst in 1 x moet oogsten. Ik heb voor het eerst Green Shell staan.
Groetjes Rianne
Hallo Rianne,
Wellicht is dat ook mede afhankelijk van het ras en de omstandigheden (misschien groeien en bloeien ze in een heel lange en mooie zomer en herfst door, mijn ervaring is dat de peulen met sojabonen vooral in trosjes in het onderste gedeelte van de planten hangen (bijna in het hart van de plant). Ik heb dit jaar Green Envy en ik kan aan het einde van deze week gaan oogsten. Ik kan dan zeker nog niet alle peultjes tegelijkertijd oogsten, ik oogst de dikste (met volle sojaboontjes erin), en dan kan ik de week erop weer wat oogsten, ongeveer 3 weken lang (afhankelijk van het weer).
groetjes,
Diana
Hoi Diana, vries jij de peulen rauw of geblancheerd in? Ik ben een beetje laat met oogsten, de bonen zijn niet groen meer maar lichtrood..ik twijfel wat te doen..
En dan meteen een vervolgvraag, weet jij of je de al ingedroogde bonen nog kan weken en eten? Zoniet heb ik wel heel veel zaai goed voor volgend jaar.
Hallo Mikki,
Ik vries sojabonen rauw in, in de peul, zo kun je ze ook in de toko kopen dus dat leek me de beste methode. Als ik ze wil gebruiken kook ik water en gooi de rauwe peulen in het kokende water, een paar minuten koken en dan doppen en verder verwerken (wij eten ze vaak in een salade of peuzelen ze met wat zout op vanuit de peul).
Of ze als droogboon lekker zijn weet ik niet, heb ik nog nooit geprobeerd dus is moest ook even googelen (op ‘are dried soybeans edible’, en ik vond dit: Cooking whole dried soybeans – Just Hungry
groetjes,
Diana
Merci voor je snelle antwoord en voor het uitzoeken. Dan gaan ze bij mij ook zo rauw de vriezer in.
Hallo Diana,
Hoe gaat het met jouw sojabonen? Bij mij worden ze al geel, maar de peulen zijn nog niet mooi opgezwollen. Ik heb het ras summer shell, dat andere ras is niet opgekomen. De rijping van de peulen is ook ongelijkmatig. Ik wil ze als edamame oogsten en dan als erwtje invriezen. Ik heb een tool gekocht om ze snel te doppen, ik hoop dat het werkt. Volgend jaar ga ik Midori Giant telen. ken je dat ras. Schijnt grote bonen te geven en rijpt vroeg.
Groet, Richard
Hallo Richard,
Ik heb de sojabonen hier ongeveer anderhalve week geleden geoogst. Ze waren hier ook niet zo mooi dik als in andere jaren, maar de planten werden geel en de boontjes groeiden niet meer. Ik had het ras Envy en de planten stonden in een verhoogde bak. Ik denk dat de boontjes door de droogte zo dun bleven, zeker in de dagen rond de hittegolf heb ik er af en toe wel een gieter bij gegooid maar dat was gewoon niet genoeg want het grondwater stond zo laag dat al het vocht binnen enkele uren ook weer gewoon was gezakt.
Het ras Midori Giant ken ik niet, ik zag dat De Nieuwe Tuin er zaden van verkoopt maar ik heb die zelf nog nooit geteeld.
Ik weet het dus niet zeker maar ik denk dat de bonen groter-dikker zouden kunnen worden als de planten wat vaker/meer vocht zouden krijgen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
De peulen van mijn sojabonen zijn ineens een stuk dikker geworden. Volgende week kan ik oogsten. Sommige planten zijn nog volledig groen en anderen zijn echt aan het verkleuren. Wij hebben ze ook al geproefd, ik vindt ze wat lafjes, niet echt een bonensmaak. Ze smaken meer naar een gekookte aardappel, maar lekker dus. Mijn zoete aardappelen gaan ook goed. Ik heb vandaag een beauregard geoogst, zaten 3 knollen aan van 200 gram per stuk. Ze kunnen nog een maand doorgroeien, ik hoop dat de knollen nog groter zullen worden.
Groet, Richard
Hallo Richard,
Misschien dat de regen van de afgelopen 2 weken ervoor heeft gezorgd dat de sojabonen alsnog dikker zijn geworden, ik heb ze hier 2 weken geleden geoogst en toen waren ze helaas nog niet heel dik (maar de planten al geel zodat ik bang was dat de boontjes anders zouden verdrogen).
Ik ga nog zeker een maand wachten met de oogst van zoete aardappelen. Maar ik ben wel ontzettend benieuwd, het kost heel veel van mijn zelfbeheersing :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb een bron in de tuin en heb de soja altijd besproeid. Maar regen is natuurlijk wel veel beter, daar kan een bron niet tegenaan. Ik heb tussendoor steeds zoete aardappels geoogst om de ontwikkeling van de knollen te volgen. De knolvorming komt laat op gang, pas in augustus. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat. Witte van ecohoeve is direct al zoet en beauregard niet, die moet rijpen. Ecohoeve heeft wel het nadeel dat het loof ongelooflijk lang wordt. Ik hou je op de hoogte.
Groet, Richard
Als je soyabonen oogst,hoelang moet je ze in de peul koken voor je de bonen er uit kunt halen,en kun je ze dan stoven?
Hallo Patricia,
Dat hangt een beetje af van hoe dik de peulen (en dus hoe groot de boontjes) zijn. Ik kook ze gemiddeld zo’n 8 tot 10 minuten en dan laat ik ze iets afkoelen, dop ze en dan verwerk ik de boontjes verder. Ik gebruik ze bijna altijd in een salade, maar als je ze wilt stoven kan dat natuurlijk ook (niet te lang, ze hoeven dan eigenlijk alleen nog maar verwarmd te worden in de saus of samen met de andere ingrediënten die je gebruikt).
groetjes,
Diana
Hallo Diana
wij telen al drie jaar sojabonen. Tot dit jaar met veel succes. Wij eten niet de peulen , maar de erwtjes. Werkelijk heerlijk. Ik kweek ze voor, en plant ze uit eind juni , op de plaats waar daarvoor tuinbonen hebben gestaan. Twee jaar lang uitstekend gegaan. Ik gebruik steeds het zaad van het vorige jaar. Dit jaar een uitstekende plant, ook mooie peulen. Maar de erwten wilden niet groeien en plotseling vond ik alle peulen op de grond . In een paar dagen tijd waren alle planten ‘in de rui gegaan’. De plannen hadden de peulen afgestoten. Wat kan daarvan de reden zijn geweest: droogte?; degeneratie van het zaad ?: te laat in het jaar?; ziekte?. Mocht U dit probleem herkennen, dan hoor ik daar graag iets over.
mvrgr
Peter Popma
Hallo Peter,
De peulen zijn oneetbaar hoor, wij eten ook alleen de erwtjes, we koken ze alleen wel eerst in de peul voor we ze eruit halen en dan in bijvoorbeeld salade verwerken.
Over je vraag: hier zijn de planten ook in augustus ‘in elkaar gestort’, met slechts dunne en kleine peultjes/erwtjes. Hier stonden de planten in een verhoogde bak en hier was vrijwel zeker de droogte de oorzaak. Ik ken natuurlijk de omstandigheden niet maar degeneratie van de zaden lijkt me alleen mogelijk als het om F1-hybridezaden zou gaan (en dan zouden de planten, peulen en erwtjes wellicht een andere kleur, vorm en opbrengst geven maar zeker niet in de rui gaan). Een ziekte is ook mogelijk, ze schijnen gevoelig te zijn voor onder andere Fusarium, Pythium (waarbij wortels rotten), etc. Googel vooral even op ‘edamame plant diseases’ en dan vind je lijstjes van mogelijk ziekten en plagen, en foto’s, informatie en voorbeelden.
Ik hoop dat je via die manier kunt achterhalen of het simpelweg de droogte was of er toch iets meer aan de hand was met de planten!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb nieuwe zaden besteld, Envy en Midori Giant. Van het ras dat ik dit jaar teelde kon ik geen rijpe zaden oogsten, ze rijpten niet volledig af en ratten waren er dol op. Ik moet er ook bij zeggen dat ik pas laatste week mei ging zaaien in de kas. Heb jij Envy wel volledig rijp gekregen dat je er zaden van kon oogsten? En zal dat ieder jaar mogelijk zijn? Soja zaden zijn nogal prijzig en ik ben van plan om heel wat te gaan zaaien.
Groet, richard
Hallo Richard,
Ik zaai sojabonen altijd in huis voor, rond eind april, dan kunnen de planten rond de derde week van mei worden uitgeplant.
En zo kan ik zelf inderdaad wel zaden oogsten (op een zonnige plaats in een mooie zomer rond eind september). Als de zaden nog niet helemaal rijp zijn in de herfst kun je overwegen om de planten met wortel en al uit de grond te trekken en op een droge en warme plaats ondersteboven op te hangen of op kranten uit te spreiden. Na enkele weken narijpen en drogen kun je dan alsnog de zaden uit de peulen oogsten. Ik heb Midori Giant nog nooit geteeld maar Envy wel (en van die laatste ook zelf zaden geoogst).
groetjes,
Diana
Beste Diana en Ruud,
Ik wil in 2021 voor het eerste sojabonen kweken. Welke rassen zijn het hoogst en het vaakst met drie bonen en een dop? Ik ga ervan uit dat de hoogste planten ook de meeste bonen geven?
Heb je al eens kikkererwten geprobeerd? Ik zie geen artikel hierover op je – zeer gewaardeerde! – website.
Vriendelijke groet van maya.
Hallo Maya,
Ik heb een aantal sojabonen geteeld (zoals Envy, Black Jet, Tankuro, etc.) maar zeker niet allemaal. Om die reden kun je wellicht beter kijken op deze pagina van De Nieuwe Tuin, daar kun je zaden van verschillende rassen kopen maar kun je dus ook per ras lezen hoe groot de planten worden, wat de opbrengst is en hoeveel boontjes er 1 peul zitten. Uiteraard zijn grootte van de planten en de opbrengst ook voor een groot deel afhankelijk van omstandigheden als vocht, voeding, temperatuur, grondsoort, zon, etc.
Ik heb wel eens kikkererwten geprobeerd te telen, 2 keer, beide keren was de opbrengst per plant van ongeveer 60 centimeter hoog: 1 peultje met 1 kikkererwt per 1 plant. Dat moet vast beter kunnen maarom die reden zaai ik ze niet meer, tenzij ik eens ergens iets lees over een ras met betere opbrengst (ik zaaide gedroogde bonen uit een pak van de supermarkt, misschien niet geschikt voor de teelt in Nederland). Als je het wilt proberen kan ik je aanbevelen om dus in ieder geval veel planten te zaaien, op korte afstand van elkaar, met iets wat de ranke planten een beetje overeind kan houden. Maar misschien heeft iemand die dit leest betere ervaringen en tips voor je. Ik heb er een paar jaar geleden in een blog iets over geschreven: dat kun je hier vinden.
groetjes,
Diana
Beste Diana, hartelijk dank voor je informatieve en zeer snelle antwoord. Fijne Kerst en een goeie roetsj in het nieuwe jaar!
Hallo Diana,
Zou je sojabonen ook kunnen kweken in de kas (en daar dus laten staan in de grond)? Bv. voor de tomaten?
Alvast bedankt!
Groeten,
Carl
Hallo Carl,
Ik denk dat je bedoelt of je sojabonen in de kas naast tomatenplanten kunt telen (ik dacht even dat sojabonen als voorteelt voor tomaten zou willen zaaien en dat is uiteraard niet mogelijk want sojabonen kunnen niet tegen kou en hebben daar een te lange teeltduur voor).
Ik heb zelf nog nooit sojabonen in de kas geteeld maar dat moet zeker kunnen (mits je uiteraard een goede plantafstand ten opzichte van tomaten of andere planten aanhoudt). Bedenk dan wel dat de kans vrij groot is dat de sojabonenplanten een flink stuk hoger/groter worden dan wanneer je ze buiten teelt. En omdat er weinig insecten in de zomer in de kas komen zul je zelf voor de bestuiving moeten zorgen (door elke dag tegen de planten te tikken).
groetjes,
Diana
Hoi, onze sojaboontjes zijn zo’n vingerkootje lang en kleine boontjes. Hoe groot moeten de peultjes zijn om geoogst te worden?
Hallo Charlotte,
Afhankelijk van het ras kunnen de peulen wat groter of kleiner zijn, het gaat vooral om de dikte; als je voelt en ziet dat de boontjes in de peul zich ontwikkelen en dus dikker worden kun je er eens één plukken en openmaken om te kijken of ze al dik genoeg zijn om te oogsten. Sojaboontjes van eigen tuin blijven (hier althans) altijd wat kleiner dan de verse sojabonen die je in de koeling in de winkel kunt kopen.
groetjes,
Diana
Hallo Diane, de sojabonenplanten groeien dit jaar erg goed hoge planten. Echter, de planten bloeien wel maar er zijn nog geen peulen gevormd. We hebben ze vlak na ijsheiligen gezaaid. Komt dit misschien door het koude voorjaar en minder zon deze zomer? De vorige 2 zomers waren de planten minder hoog maar hadden we veel peulen.
Hallo Margje,
Ik durf het niet te zeggen, dit is zo’n vreemd jaar dat ik de tuin niet goed meer begrijp.
Je hebt dus wel bloemen maar geen vruchtzetting. Dan zou dat iets met temperatuur of luchtvochtigheid te maken kunnen hebben, maar ik weet het niet zeker. Hier zijn de planten pas 40 centimeter hoog en nog geen bloempje te zien (half mei gezaaid). Ik hoop dat het nog wat wordt maar ik reken maar nergens meer op :-).
groetjes,
Diana
Dag allemaal. Ik zit net voor het eerst deze leuke ervaringen te lezen. Ik heb dit voorjaar begin juni voor het eerst soja gezaaid uit een pakje in de biologische winkel. Ik eet en maak zelf namelijk sinds december natto, een fermentatieproduct van soja dat heel gezond is. De planten in de tuin zijn prachtig gegroeid, nu eerste week september uitgebloeid, er zitten veel kleine peultjes in de bladoksels, maar nog geen dikkere zaden. Ik vraag me af of het niet te laat wordt. Ik ben heel benieuwd.
Hallo Henk,
Zo’n 3 weken had ik hetzelfde als jij, planten die pas net jonge platte peultjes hadden. Ik heb de planten in de afgelopen weken 2 keer per week wat water gegeven en met dank aan het (toch nog) mooie weer kan ik de peultjes nu plukken, ze ondertussen allemaal mooi gevuld (al worden ze hier nooit do dik/groot als de losse sojaboontjes die je in de koeling in de winkel kunt kopen). Dus ik hoop dat we nog een paar mooie weken krijgen en dan zou je wellicht op de scheiding van september en oktober toch nog kunnen oogsten.
groetjes,
Diana
p.s.: ik heb gegoogeld op ‘Natto’, oef, ook al moet het heel gezond zijn, ik geloof niet dat het iets voor ons is, ik ga ze toch maar gewoon lekker in een salade gebruiken 🙂
Hallo Diana, altijd leuk om om jouw verhalen te lezen, ik lees echter nooit iets over gedroogde sojabonen, ik verbouw al jaren een soort die zwarte gedroogde sojabonen geeft, de soort weet ik echt niet, ik houd elk jaar wat gedroogde bonen achter om het volgend jaar te zaaien, een klein gedeelte kiem ik voor in een bakje in de kas, en het grootste gedeelte zaai ik na 1/2 mei ter plaatse, het voor-gekweekte gedeelte is iets eerder rijp en daar pluk ik de peultjes van omdat mijn dochter en haar kinderen daar dol op zijn, de rest laat ik aan de struik hangen tot deze geel wordt en verdort, daarna hang ik ze in de veldschuur verder te drogen en oogst ik na een tijdje de droge peulen en haal daar de zwarte bonen uit , die je vervolgens prima een jaar kunt bewaren, om ze te gebruiken week ik ongeveer een kopje vol bonen gedurende 24 uur, laat ze daarna goed uitlekken en maak ze droog, vervolgens in een platte ovenschaal ongeveer 40 a 50 minuten op 180-200 graden (Af en toe omscheppen), er moet een krokant korstje op komen en sommige barsten open, vervolgens in de oven af laten koelen. Ik gebruik ze als krokante bite met een heerlijke smaak door de muesli
Hallo Cees,
Wat bijzonder! Ik heb sojaboontjes nog nooit zo gegeten, altijd in een salade, of in de peul en dan aan tafel doppen met wat zout, of in een roerbak.
Ik ga dit zeker eens proberen, dankjewel voor de tip!
groetjes,
Diana
Dag Diana en andere tuinliefhebbers,
Heb even een vraagje of iemand ervaring heeft met het invriezen van de gedroogde zaden van sojabonen?
Door het echte slakkenjaar, ben ik 80% kwijt van mijn soja plantjes. Nu heb ik het overige laten staan om niet opnieuw deze vrij dure zaden te moeten kopen. Vorig jaar verliep dit heel goed, maar dit jaar merk ik vrij veel de zwarte bonenkever in de peulen. Ik heb de neiging om deze ook in te vriezen zoals bv. bij boontjes of tuinbonen, maar twijfel wat.
Heeft iemand dit reeds gedaan?
Met dank voor een reactie.
Grt
Carine
Hallo Carine,
Ik heb het zelf nooit gedurfd, omdat het een heel ander soort is dan Phaseolus (sperziebonen, snijbonen, bruinen bonen, pronkbonen, etc.). Ik hoop dat iemand anders een antwoord met ervaring voor je heeft. En mocht je het anders eens met gewoon 10 boontjes of zo willen proberen, dan hoop ik dat je hier nog eens wilt laten weten of de boontjes volgend jaar nog willen kiemen of niet. Ik ben benieuwd!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
even terugkomen op de ingevrozen sojabonen edamamer. Ik heb ze ineens allemaal ingevrozen, brute pech moest het niet lukken. Ik heb ze 4 dagen geleden gezaaid en ze komen allemaal boven. Dus invriezen kan best hoor. Nu nog te hopen dat de slakken toch nog wat overhouden.
groetjes
carine
Hallo Carine,
Goed om te weten dat ik voor de oogst van zaden de edamame boontjes gewoon ook 48 uur in kan vriezen.
Ik hoop ook voor je dat de slakken wat voor je overlaten!!
groetjes,
Diana
Blijken de slakken niet te zijn, de vogels heb ik de boontjes uit de grond zien halen. Zonet netten gespannen. Na 3 keer moet het nu toch eens lukken hé. 🙂
groetjes
carine
Hoi Diana, is het mogelijk om de sojaboontjes in de woonkamer in een kweekbak te kweken gedurende de winter? Dan staan ze droog en warm? Ik wil eigenlijk nu ermee beginnen. Of zeg je van ‘nee, zoiets kan echt niet’
Mvg Steffie
Hallo Steffie,
Bedenk dat een plant niet alleen warmte nodig heeft, licht (zowel in intensiteit als in voldoende uren per dag) is misschien nog wel veel belangrijker.
Ik zal niet zeggen dat het niet kan, ik denk alleen dat de kans op succes vrij klein is, tenzij je de temperatuur zoals die in de zomer is na kunt bootsen (met 20 tot 25 graden overdag en 12 tot 18 graden in de nacht) en vooral het licht kunt vervangen, en ik denk dat daar in de donkerste maand van het jaar een groeilamp voor nodig is.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik wou nog even laten weten hoe de soja teelt vorig jaar bij mij verliep. Chiba Green en Midori Giant had ik geteelt. Beide groeiden mooi en hadden mooie grote erwtjes in de peul. Chiba stond stevig en maakte dikkere stengels en was bestand tegen harde wind. Midori werd hoger en moest aangeaard en ondersteund worden. Beiden hadden evenveel zon. Midori hing helemaal vol met peulen en blad bleef ook zeer lang groen/vitaal. Chiba had een lagere opbrengst en blad werd wat eerder geel, terwijl de rijping gelijk was aan die van Midori. Eind augustus kon ik ze oogsten als edamame en eind september waren de peulen en plant volledig droog om geoogst te worden voor zaad. En het was toch geen warme zomer? Dik tevreden met deze beide rassen. Foto van Midori Giant: Groet, Richard
Hallo Richard,
Dankjewel voor je het delen van je ervaring en de foto!
De Midori Giant geeft een mooie oogst!
groetjes, Diana
Hoi Diana,
Ik wil soja telen om droge sojabonnen te oogsten, mijn perceel ligt in west van Groningen, klei grond, welk soort ras soja is geschikt? Waar mag ik de zaden opvragen? Kunt u advies geven?
Alvast bedankt.
Mvg,
Andy
Hallo Andy,
Ik denk dat je het best kunt informeren bij een zaadhandel, zij kunnen je vast een beter advies geven dan ik want ik heb alleen op hobbyniveau ervaring met de teelt van verse sojabonen.
Kijk vooral even op de website van Vreeken. En Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin verkocht een aantal leuke rassen. Hij schreef ook artikelen over de teelt van sojabonen (hij noemt ze vooral edamame sojabonen). Kijk dus ook even op zijn oude website De Nieuwe Tuin. En wellicht verkoopt zijn dochter nog zaden, haar webshop heet Nanotuin, allebei in België trouwens.
Ook hier hebben we vette klei. Sojabonen houden van warmte en een luchtige grond; een standplaats in de volle zon, beetje beschut en vooral een flink verbeterde grond (compost, bladaarde, etc.) vinden ze heel fijn, in koude en natte vette klei groeien ze niet goed (is mijn ervaring).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Hartelijk dank voor uw snelle reactie. De informatie is heel nuttig voor mij.👍 😊
Nogmaals bedankt.
Groetjes,
Andy
Dag Diana. Dit jaar ga ik ook soja kweken. We zullen zien hoe dat gaat want ik ga de bonen gebruiken die ik bij de ekowinkel heb gekocht. Ik woon in midden Frankrijk en het is hier in de zomer tropisch warm. Gek genoeg zie ik niet de toepassing die, althans voor mij, belangrijk zijn en in grote delen van Azië gebruikt wordt nl voor het maken van tofu en tempe. Trouwens dank je wel voor de enorme schat aan info op jouw site
Tofu en tempe wordt van een ander type sojaboon gemaakt dan de ‘edame’ bonen die je als snack bij de japanner krijgt.