Lente!

Volkstuin 8 maart 2014Wat een heerlijk weer! En wat een drukte. Wij zijn druk, veel andere moestuinburen zijn druk, de pimpelmezen zijn druk (met het bouwen van een nestje), de eenden zijn druk (vrouwtjes voor zich te winnen). Ik heb zelfs al een vlinder gezien.

Op de foto zie je dat sommige stukken nog in grote plakken gespit liggen, maar er zijn ook al wat stukken die we hebben geharkt en klaar zijn om ingezaaid of beplant te worden. De vruchtwisseling is klaar en dus kunnen we komende week de kassen al wat op gaan ruimen en de tonkinstokken en klimrekken voor doperwten, etc. in de juiste vakken leggen.

Omdat het zo snel zo plotseling echt lente wordt hebben we het idee dat we flink op moeten schieten. dat is natuurlijk niet zo, we zijn niks te laat, maar het is zonde om geen gebruik te maken van dit lekkere weer. En dus vandaag de plantuitjes gepoot, maar ook gelijk behoorlijk wat gezaaid; een aantal bloemen, rucola, een aantal slasoorten, vroege savooikool, stengelui, knolselderij, krootjes, koolrabi. 2 trayen vol, en nog niet eens klaar, maandag verder zaaien.

Spitskool gekiemdOndertussen beginnen soorten die we eerder zaaiden al te kiemen (in de koude kas was het vandaag in de volle zon ruim 30 graden en dan kiemen veel zaden binnen enkele dagen). Op de foto zie je de jonge zaailing van spitskool, een week geleden gezaaid en nu al gekiemd.

Naast zaaien en de grond fijn harken zijn we dus ook begonnen om de kassen wat op te ruimen. Want niet schrikken maar ik heb zo ongeveer besloten om de tomatenzaailingen (de eerste beginnen in huis net te kiemen) naar de tuin te brengen. Zeker nog geen pepers en paprika’s, die blijven echt thuis tot in april. Maar tomaten kunnen wel net iets meer kou verdragen.

En voor de komende 14 dagen wordt er prima weer opgegeven, met vrij veel zon, nachttemperaturen die niet onder de 4 graden komen. In vergelijking met ons donkere, koele huis groeien de zaailingen ongetwijfeld heel veel beter in de koude kas op de volkstuin. Ik wacht nog even dit weekend af maar als de weerberichten zo blijven als ze nu zijn, dan gaat de tray met meer dan 100 tomatenzaden/tomatenzaailingen maandag of dinsdag mee naar de tuin.

Citroenmunt in potUiteraard gaan we dan de hele maand maart de weerberichten heel goed in de gaten houden. En bij kou kan ik dan nog wel bijvoorbeeld wat vlies in de nacht over de zaailingen draperen, wat emmers water naast de zaailingen zetten (en het water dat overdag in de zon opwarmt zorgt dan voor net 2 graden minder kou in de nacht). Oftewel, als je voldoende plaats in huis hebt, doe mij dan vooral niet na, maar ik denk dat mijn zaailingen het in dit jaar en in deze weken beter doen in de koude kas dan thuis.

Met het opruimen van de kassen gaan de meeste potten naar buiten. Gelijk onkruid eruit halen, dode takken en blad afknippen, voeding geven en water geven.

Munt kan heel goed tegen vorst, ook in pot, maar ik had verzonnen dat bij een plekje in de kas ik wellicht ook in de winter nog een wat blaadjes zou kunnen oogsten.

Thee maart 2014Uiteindelijk maakte het niet veel uit met de potten die buiten bleven, blijkbaar gaat het niet direct om minder kou maar gaan de planten hoe dan ook toch in rust in de donkere wintermaanden.

Dat neemt niet weg dat de planten wel in de kas sinds een week of 3 weer wakker worden en gaan groeien. En dat is dan toch een voordeel. Want vandaag al een flinke pot thee kunnen zetten van Zwitserse munt, Citroenmunt en venkel. Heerlijk, het smaakte als lente in een glas.

En dus zelf ook lekker buiten gezeten. Na gedane arbeid. En zo zal het ook de komende week gaan. Met de mooie weersvoorspelling in gedachten hebben we veel plannen voor de komende dagen, soorten die gezaaid kunnen worden, planten die verpot kunnen worden, komende week gelijk maar koemestkorrels strooien in de vakken waar we binnenkort willen gaan planten. De laatste strobalen naar buiten, de laatste potten naar buiten, de kassen dan harken en uit gaan meten, wat waar geplant gaat worden, stokken naar buiten, noem maar op.

Dit zijn de drukste weken in de tuin, en wij genieten wel van die bedrijvigheid. Onder het mom ‘wat je nu niet zaait kun je komende zomer niet oogsten’ hebben we veel plannen en zin in een nieuw tuinjaar.

Fuchsia in knopTot slot nog een foto van de bloemknop van een Fuchsia. Vorig jaar als zomerbloeier gekocht, en we lieten haar maar gewoon buiten staan. Maar door de zachte winter zijn de drie planten helemaal niet afgestorven. Afgelopen week heb ik ze uit hun pot gehaald, de 3 planten alle drie een eigen pot gegeven, opgepot met verse potgrond, water gegeven en nu gaat deze dus binnenkort al bloeien. Het zegt veel over afgelopen winter en het voorjaar tot nu toe. Hoe anders dan vorig jaar rond deze tijd, toen vroor en sneeuwde het nog in deze tijd.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
coby

Hoi Diana ,
Ziet er allemaal weer goed uit , hier was het gisteren 34 in de kas van mijn moeder .
Dus raam en deur open 🙂
Alles begint al leuk te kleuren in de tuinen , krijg je echt zin om lekker buiten bezig te zijn ;).

Groetjes coby

natuurlijk-rijk

Ik had mijn kas gisteren ook beter open gezet, veel te warm daar! maar het is wel heerlijk!!!

Maartje

Hai Diana,

Leuk om je verhalen weer te lezen. Ik heb je peper- en paprikazaden inmiddels gezaaid, en ze komen goed uit. Dus ik ben tevreden!

Ik had een vraagje: ik heb vandaag mijn veldje met winteruien en knoflook schoongemaakt van onkruid. Van de winteruien heb ik enkele moeten verwijderen omdat ze helemaal papperig waren. Hoe kan dat? Ik heb dat ook bij andere soorten uien (normale witte ui, rode ui). Staan ze dan te nat of is het een ziekte?

Alvast bedankt,

groetjes Maartje.

Eddy

Hello Diana,
Je schuwt het risico niet! Eén vlinder maakt de lente niet. Eén scherpe vorst in april en al je moeite is tevergeefs. Vliesdoek is uitstekend en maakt heel wat verschil. Toegegeven: ik zou waarschijnlijk precies hetzelfde doen maar mijn kas staat bij ons huis. Toch voorzichtig blijven en de weersvoorspellingen niet meteen geloven.

Groetjes

Eddy

Eddy

Hello Diana,

Ik kende die uitdrukking niet. Hier zegt men: één zwaluw maakt nog geen lente. Maar jullie liggen wat noordelijker, vandaar die zomer? Ook in het Duits luidt het: eine Schwalbe macht noch keinen Sommer. Die vlinder heb ik zomaar bedacht.
Dat experiment met zwarte plastic is erg boeiend. Ik ben benieuwd. Vorig jaar heb ik de grond van mijn kas zo bedekt. Ik had de indruk dat de bedekking eerder hinderlijk was voor het binnendringen van de warmte. Erg onwetenschappelijk! In warmere landen wordt die techniek overigens gebruikt voor grondontsmetting. Dat heet ‘solarization’. Maar ik denk dat men daarvoor heldere plastic film gebruikt. Ik probeer (van verre) te volgen.

Groetjes

Eddy

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties