Klaar voor de start…
Het begint nu wel op te schieten, voor we het weten is het lente. Dus koud of niet, we zijn druk met de laatste winterwerkzaamheden. Ruud heeft nog een deel gespit en is daar op 2 vakken klaar mee (maar daar staan de winterpreien). Ik heb de verhoogde bakken verder schoongemaakt en de appelbomen gesnoeid. Ergens volgende week (afhankelijk van het weer) moet ik de perenboom nog snoeien en de aalbessen. Ook de pruimenboom is nog niet gesnoeid, maar die mag niet in de winter gesnoeid worden en moet dus maar een jaartje worden overgeslagen.
Op de foto zie je het eerste radijszaadje dat ik de grond uit zag piepen in de koude kas, die voelt ook de lente aankomen :-).
We hebben fruitbomen besteld, komende week horen we of ze geleverd kunnen worden, en wanneer we ze dan af kunnen halen. Ik hoop dat ze hebben wat ik wil! (en dat zal met de appel ‘Schone van Boskoop’ en met de ‘Noord-Hollandsche Suikerpeer’ niet zo’n probleem zijn, maar ik hoop dat ze ook het zoete stoofappeltje ‘Dijkmanszoet’ en de pruim ‘Avalon’ voor ons hebben).
En verder hoop ik hier dinsdag of woensdag wat te schrijven over het zaaien van de pepers. Want die worden dinsdag gezaaid. Alles is geregeld, de propagator wordt morgen (maandag) geïnstalleerd en voorverwarmd. Ik twijfel nog een beetje of ik via de denomethode ga zaaien of weer eens ouderwets in tray’s met potgrond. Maar gisteravond de labels alvast geschreven en ik denk niet dat alles in tray’s in de propagator past. En dus zal het wel weer geheel of deels de denomethode worden, ik ben er altijd prima tevreden over en heb er de spullen nog voor (plastic zakjes en koffiefilters).
Op de tweede foto zie je een spontaan opgekomen zaailing van de Borago (komkommerkruid). Op een beschut plakje voor de kas heeft ze besloten dat het al lente genoeg is om te gaan bloeien.
Bij het zaaien van de pepers dit jaar eens een nieuw testje; ik ga een paar soorten in kamillethee laten kiemen (niet in een pot thee natuurlijk maar de koffiefilters bevochtigen met slappe thee). Ik kreeg de tip van Ger (waarvoor dank!), en kon vervolgens zelf ook verzinnen dat ik het al eens eerder had gehoord/gelezen.
Het klinkt wellicht vreemd, maar in thee zitten tannines (die ook in wijn zitten). Het is een soort looizuur dat de zaadhuid wat sneller en makkelijk week maakt. En Kamille staat om haar gezonde eigenschappen bekend, bevat stoffen als azuleen en diverse flavonolen en ik heb daar helemaal geen verstand van, maar het zou bijvoorbeeld een licht antibacteriële werking hebben. Dus de zwarte thee verzacht de dikke zaadhuid en de Kamille zorgt ervoor dat de zaden minder gemakkelijk schimmelen en rotten.
Of het werkt…. we zullen het zien. Ik ga het in ieder geval met een deel van de zaden proberen, vooral de zaden waarvan ik genoeg heb voor een tweede poging zonder thee, mochten de eerste zaden met thee de test niet overleven.
Tot slot nog even een foto van de veldsla die nu groot genoeg is om te eten. Wellicht komende week eens een stamppotje mee maken…
Wat zien die schoon gemaakte verhoogde de bedden er goed uit op onze moestuin is het nog gewoon wachten , nu ligt er al sneeuw op en het is koud met die oosterwind. Ons moestuincomplex heet het Oosterland dus dan begrijp je het wel 😉
Hello Ruud en Diana,
Wat zijn jullie bezige bijen. Ik moet ook eens aan de slag en jullie goede voorbeeld volgen. Hier zijn de volkstuinders duidelijk nog in winterslaap.
Die pruim Avalon is een prima keuze. Voor de blauwe bes ben ik van idee veranderd: ik ga Brigitta nemen(de bes bedoel ik).
Eddy
Ook bij ons nog winterslaap… Maar wel vandaag een wandeling naar de tuin gemaakt en even een rondje gelopen. De boerenkoolplanten die ik na het strippen heb laten staan krijgen mooie kruintjes, de tuinbonen (Aquadulce) staan er prachtig bij en inmiddels zijn alle knofloken bovengronds. De rest van de tuin ligt rustig te wachten tot het eerste weekend van maart, dan beginnen we buiten weer!
Beste Diana,
Ik zou je graag iets willen vragen voor een tijdschrift. Zou je mij een berichtje willen sturen zodat ik je kan antwoorden? Ik krijg mijn berichtje aan jouw mailadres namelijk terug. Vast hartelijk dank!
Vriendelijke groeten,
Mirjam Enzerink
Wat grappig van die Borage, in mijn moestuin staat ie ook in bloei, evenals wat goudbloemen, die ik vorige jaar aan het einde van de zomer nog zaaide. Enkele wintertuinbonen, die ik per abuis in het najaar heb laten liggen, zijn buiten spontaan gaan groeien en bloeien ook. Helaas zijn er geen insecten die voor de bevruchting zorgen. Ik zal een kijken of ik de natuur een handje kan helpen. Nu die rare tuinboon toch bloeit zou het een klein wonder zijn wanneer er iets meer zou gaan gebeuren. Ik houd je op de hoogte.
Groet,
Corine!
Hallo Corine,
Nee, helaas geen insecten om wat dan ook te bestuiven.
Maar wie weet, met handbestuiving en niet teveel vorst kun je dit jaar als eerste tuinboontjes oogsten :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat een leuke webpagina heb jij. Jij weet alles van tuinieren!
Groeten van je (oud-)collega.
Hoi Nicolle,
Wat leuk om je hier tegen te komen!
Ik hoop dat het goed met je gaat, en met je man, en de kinderen natuurlijk!
Ik ben erg benieuwd, werk je nog in het RPZ, en zo ja waar? Bestaat de afdeling nog, en wie werken er daar dan nog. Ik kwam vorig jaar Anne tegen en die werkte toen ondertussen op de Radiologie, zei ze.
Ik ga je morgen mailen, leuk om nog eens contact te hebben en te horen hoe het met jullie gaat!!
Diana