Thunbergia alata

‘Suzanne met de mooie ogen’; de Nederlandse naam voor deze mooie plant zegt mensen vast veel meer. In de meeste gevallen is de spreekwoordelijke ‘Suzanne’ oranje, maar er bestaan ook witte, abrikooskleurige, gele, rode en bonte Suzanne’s :-).

Zaai haar in maart voor, bij kamertemperatuur (liefst nog iets warmer, ik zaai ze ook wel in een propagator op 25 graden). Zorg dat de grond niet te nat is en blijft, want dan kunnen de zaden rotten. De grote bijna ronde zaden kiemen binnen 2 tot 3 weken. De zaailingen mogen na half mei (IJsheiligen) buiten worden uitgeplant, op een zonnig, warm en beschut plekje. En bij een stuk gaas of een andersoortig klimrek, want ze dus een klimplant (eigenlijk een slingerplant) en kan wel 160 tot 200 cm hoog worden.

Mijn ervaring is dat deze slingerplant het veel beter in een pot dan in de volle grond (in ons geval is dat vette klei) doet: een pot warmt veel gemakkelijker op en je hebt meer controle over vocht, voeding en omstandigheden als het grondmengsel. Je kunt een pot verzetten bij storm of heel veel regen, allemaal voordelen voor een plant die graag in voedzame losse grond op een warme plek groeit. Onze vette klei is vaak te vast, te koud en te nat waardoor wortels zich er niet altijd even goed in ontwikkelen. Op zandgrond heb je daar wellicht minder last van. En ik plantte 2 jaar geleden een Thunbergia in een verhoogde bak (minder nat en een luchtiger grondmengsel dat ook iets sneller opwarmt) en daarin had de plant het ook al veel meer naar de zin dan in de volle kleigrond.

Kies voor de teelt in pot natuurlijk wel een wat grotere maat pot, door er dan 3 tot 5 zaailingen in te planten (plus een klimrek of stokken als wigwam) krijg je een mooie en volle plant (want het zijn er dus meer dan 1). Ik zou zelf 3 zaailingen in een pot van 40 liter inhoud zetten, ik teelde haar ook eens in een 60-liter speciekuip en daarin groeiden wel 5 zaailingen uit tot een heel grote en hoge plant vol met bloemen.

Thunbergie/Suzanne bloeit vanaf half tot eind juli en die bloei gaat door tot ver in de herfst de eerste koude nachten daar een eind aan maakt. De meeste rassen hebben bloemen met een effen kleur (wit, geel of oranje) met een zwart hartje (de spreekwoordelijke mooie (zwarte) ogen).

Daarnaast zien we de laatste jaren steeds meer mooie rassen (kruisingen) in mooie kleurschakeringen, vaak met rokerig roze of donkerrode kleuren, of in een kleur die verbloeit (dus bijvoorbeeld zachtroze begint en bij het ouder worden van de bloem meer rood wordt), waardoor het lijkt alsof er bloemen in verschillende kleuren in 1 plant bloeien. Voorbeelden van die moderne rassen zijn Blushing Susie, African Sunset, Tangerine Slice A-Peel, Sunny Susie Brownie, etc.. Mijn ervaring met deze rassen is dat ze veel warmte nodig hebben en dan heel rijk en lang kunnen bloeien. Maar helaas geven ze amper of geen zaden. Ik heb wel geprobeerd om een plant in een koude kas te overwinteren maar dat lukte hier niet (te koud). Bedenk dat ze geen echte eenjarige is maar een vaste (klim)plant die helaas niet winterhard is maar wel in het jaar van zaaien al bloeit en dus als eenjarige kan worden behandeld/gezaaid/geteeld. In 2021 kwam ik op het idee om er begin september stekken van te nemen. Dat ging heel gemakkelijk, ik knipte net onder een knop stukken stengel van ongeveer 12 centimeter en potte die in een luchtig mengsel van 5 delen potgrond + 1 deel grof zand met perliet op. Bij kamertemperatuur zag ik na ongeveer 3 weken dat de stengels groeiden en dus waren geworteld. Ik heb de pot met stekjes op een licht verwarmde kamer overwinterd (bij ongeveer 15 tot 18 graden). In maart werd het huis warmer en begonnen de stekjes weer te groeien en zelfs ook al te bloeien. Ik heb de stekjes verpot, en zo groeiden de stekken in huis tot ze in mei weer naar buiten mochten (en dat jaar veel eerder en dus langer bloeiden dan gezaaide plantjes).

Mocht je haar dus het jaar erop ook weer als plant willen hebben, dan kun je dus zaden oogsten (bij de wat oudere rassen met effen bloemen), of de plant vorstvrij overwinteren, of in de nazomer stekken nemen en die bij minimaal 15 graden overwinteren.

Hieronder zie je nog wat foto’s van planten en rassen…….

Een plant in een metalen ‘koker’, ze kan er wat makkelijker in klimmen dan wanneer ze alleen langs stokken kan slingeren
Thunbergia alata Blushing Susie
Thunbergia alata Blushing Susie
Thunbergia alata Sunny Susie Brownie
Thunbergia alata Sunny Susie Brownie
Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sandra Mucek

Hallo Diana,

Mijn 4, deze week gekochte en in een ruime pot geplante, Suzanne’s met de mooie ogen heeft witte en gele vlekken op haar groene blaadjes (zag ik al in het tuincentrum, maar dacht dat het achtergebleven kalk uit water was).
Is dit iets wat bekend is voor deze soort en enig idee wat dit zou kunnen zijn?

Hartelijke groet

Eline de Jong

Hoeveel zaailingen zet je bij elkaar in 1 pot Diana(waar je dan drie stokken wigwam bij zet). Drie? Ik had er vorig jaar maar 2 in een grote hangzak en die werden gigagroot….
Ik ben al aan het zaaien en er komt al wat op, ga ik voorlopig binnen In potten zetten.
Ik hoor het graag!
Groet, Eline

Harrie Burg

Dag Diana,
Door vervelende omstandigheden, ging ik op zoek naar een andere beleving: Het ‘zaaigenot’ kreeg mijn genoegdoening op een balkon. Ik wilde die ‘Suzanne-met-de- mooie-ogen’ eens uitproberen.
Door enig gegoogel kwam ik op uw website terecht, met de meeste informatie hierover.
Inmiddels heb ik al enkele potjes met 4 zaadjes in een warme omgeving gezet (altijd minstens 22 graden) en nu maar hopen of dat resultaat gaat opleveren. Ook een hele grote pot met 8 zaden voor op mijn balkon op het zuiden. Een ‘wigwam’ zal ik nog wel gaan maken.
Ik ga eveneens proberen om een grote afhanger te maken in in mijn woonkamer.
Mijn leeftijd is 85 jaar, wonen in Den Bosch, en wij moesten ons huis (met grote tuin), door fysieke beperkingen gaan verlaten voor een appartement, en dat valt niet mee.
Mochten er echter méér van zulke aardige initiatieven bij u bekend zijn, dan wil ik dat in hoge mate vernemen.
Een warme groet heeft uw welkom,
Harrie Burg.

Erik Deruytter

Ik heb ze reeds gezaaid sedert begin maart 22 doch ze komen niet uit.
Misschien een beetje geduld ?

Alfred

Ken je deze Thunbergia al, heb em voor het eerst gezien in de botanische tuin op Madeira en was op slag verliefd, hij lijkt compleet niet op suzanna,
Heb er twee op internet kunnen scoren…
Thunbergia mysorensis

Meld je aan voor de nieuwsbrief