Cobaea scandens

Cobaea is zeker niet de gemakkelijkste eenjarige. Deze slingerplant heeft veel warmte en een heel lang seizoen nodig om bloemen te maken.

Ik heb haar al meerdere keren geteeld zonder succes, maar het is ook een paar keer wel gelukt.

Er zijn een aantal regels om die kans te vergroten: als eerste, zaai op tijd (begin  maart), zaai warm (rond de 20-22 graden) en zaai in arme zanderige losse grond die je niet te nat maakt (anders rotten de zaden). Steek de vrij grote, platte zaden verticaal (met de puntige onderkant) in de zaaigrond (als je ze plat neerlegt kunnen ze ook weer makkelijker rotten).

Kweek de zaailingen ook vrij warm verder op, en plant ze niet voor half mei uit. Plant ze op een warme, zonnige en beschutte plaats uit (uiteraard bij een klimrek of gaas) in voedselrijke grond die echter wel goed los en niet te nat mag zijn. In 2013 teelde ik haar een extra grote pot (doorsnede wel ongeveer 75 centimeter), en daarin deed ze het geweldig goed, klom zeker 3,5 meter hoog, en bloeide van eind juli tot ver in november. De mooie zomer heeft daar natuurlijk ook aan meegeholpen, maar zeker ook de warme pot met voedingsrijke potgrond, niet te nat, etc..

De planten kunnen dus in optimale omstandigheden ruim 3 meter hoog worden.

Ze bloeien altijd pas later in het seizoen, vanaf augustus. Maar dan weet je ook gelijk dat al die inspanningen niet voor niets waren want ze bloeit met prachtige, grote klokvormige bloemen, tot ver in de herfst (maar dat is uiteraard ook afhankelijk van het weer).

Op zich redelijk gemakkelijk om zaden van te oogsten maar doordat ze zo laat bloeit en dus ook pas laat zaden maakt, is het hier al vaker gebeurd dat zaden niet geoogst konden worden (te koud, te nat of nog gewoon nog niet rijp voor de vorst kwam).

Oogst in ieder geval de grote bollen zo laat mogelijk, maar voor het gaat vriezen, en laat ze op een warme plaats langzaam verdrogen. Als de bollen helemaal bruin, droog, en hard zijn kun je ze openmaken en de grote, platte en verticaal geplaatste zaden eruit halen en na laten drogen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
HENRIKE SWAM

BEDANKT, IK GA ZE ZAAIEN, VORIG JAAR EENTJE GELUKT DIE HEB IK NU NOG IN EEN POT STAAN EN HIJ|ZIJ LEEFT NOG

R schoenmaker

Dit jaar maart gezaaid na 2 keer vetpotten eind mei geplant buiten nu 3 meter hoog

Ina ten Hove

Ik heb een ‘vaste’ Cobea pringlei, zou ik die ook kunnen stekken?

EDAM

Ik heb dit jaar voor het eerst een cobaea (gekregen), die het geweldig doet. Dus ik wil heel graag proberen om ‘m volgend jaar zelf te zaaien en kweken. Je schrijft ‘Oogst in ieder geval de grote bollen zo laat mogelijk’. Ik vroeg mij (wellicht een beetje onnozel) af welke ‘grote bollen’ dat zijn. Zijn het de groene ‘boxjes’ waar de bloem uit groeit? Ik hoor het heel graag!

EDAM

Oh, dank je wel; ik heb de foto’s op die site bekeken en had geen idee dat dat er nog aan zou kunnen groeien (hier is er nog geen spoor van te zien). Fijn dat ik nu in elk geval weet waar ik op moet letten. Nu maar hopen op nog meer zacht (en droog) weer!

Joke

Ik heb hem dit jaar ook voor het eerst. De plant is waanzinnig en bloeit overdadig. De zaaddozen zijn inmiddels verschenen maar nog niet dat geschupte effect. Ik ben benieuwd heb inmiddels ook stekken genomen die het lijken te overleven.

Maren

Beste Diana,

Heb nu een zaailing van de cobaea scandens die opgekomen is. Nu vraag ik me af, hoeveel doe je er in pot? Of zou hij ook tegen de blauwe regen aan kunnen groeien?
Ik heb ook een klimzuil die ik voor 3 stuks suzanne met de mooie ogen had bedacht maar misschien kan ik deze wel combineren?
Ben benieuwd of je hierin kan/wil adviseren.

Groet Maren

haerkens

In een grote diepe pot (zeker 70 diep en breed) doen ze het geweldig. Zorg voor goede drainage. Kan zowel in zon als halfschaduw. Je kunt ze eventueel in het begin wat “helpen” door ze op te binden, totdat ze zelf voldoende steun gevonden hebben. De hele dag in de volle zon zorgt ervoor dat het blad sneller naar een roodachtig groen verkleurd, en daarnaast zie ik dat ze minder hoog worden. Ik kweek ze ieder jaar, al zeker twintig jaar, en heb ook ontdekt dat zaden van een goede leverancier, i.p.v. een tuincentrum, (waar ze in de warmte hangen gedurende langere tijd?) een veel betere oogst opleveren. In geval ik zaden van een tuincentrum had, kwamen er misschien twee of drie per tien zaden op, terwijl ik de laatste jaren via een bekende online zaadhandel bijna 100 procent opkomst heb. Ik kweek voor in potjes met goede potgrond (eventueel met wat cocopet) en zet ze rond half mei uit in de volle grond. Maar als het warm weer is, zet ik ze overdag wel al buiten. (Of ik zet ze iets eerder buiten, maar dek ze ’s avonds af met een stolp tegen de koude.) Tot de eerste vorst, kunnen ze nieuwe bloemen maken. Daarna zijn de takken en het blad slap en trek je ze makkelijk los van hekwerk of steun.

Meld je aan voor de nieuwsbrief