Gelei van druiven en pruimen
Details
voor 5 potten van 0,3 liter
Ingrediënten:
- 2 kilo pruimen
- 1 kilo blauwe druiven
- 1 deciliter water
- sap van 1 citroen
- 1 kaneelstokje
- ongeveer 1 kilo geleisuiker
Recept:
Was de pruimen en snijd ze doormidden, verwijder pitten en snijd ze grofweg in kleinere stukken. Kneus de druiven en doe ze samen met de gesneden pruimen in een pan. Voeg kaneelstokje en water toe en breng zacht aan de kook. Laat een half uurtje met deksel erop pruttelen tot het sap loskomt. Verwijder deksel, en laat nog 10 minuutjes doorkoken (af en toe roeren). Verwijder kaneelstokje, en doe het mengsel in een zeer fijnmazige zeef of in een doek samengebonden aan de keukenkraan en zet er een kom onder. Laat de puree de hele nacht uitlekken.
Meet de volgende dag het sap af en voeg per 1,1 liter sap 1 kilo geleisuiker toe. Doe dit samen met het sap van 1 citroen in een pan en breng aan de kook. Laat 10-15 minuten doorkoken tot alle suiker is opgelost (controleer de dikte van de gelei met een theelepeltje gelei op een koud schoteltje).
Doe de hete gelei in met kokend water gesteriliseerde potten, sluit af en laat de potten ondersteboven afkoelen. Ongeveer 12 maanden houdbaar.