Crème van appel en kaneel
Details
(2 beoordelingen)
voor 4 potten van 0,4 liter
Ingrediënten:
- 5 deciliter droge witte wijn
- 500 gram moesappelen
- 500 gram handappelen
- 1 citroen
- ongeveer 700 gram kristalsuiker
- 1 theelepel kaneel
Recept:
De naam ‘boter’ gaat natuurlijk niet over een ingrediënt, maar het recept geeft een inmaak dat je kunt smeren als boter. Vandaar de naam.
Schil alle appels, verwijder klokhuizen en snijd ze in blokjes. Boen de citroen goed schoon, rasp de schil en pers er het sap uit. Doe de wijn in een pan, breng aan de kook en laat doorkoken tot je nog de helft over hebt. Voeg dan citroensap, citroenrasp en beide appelsoorten toe. Kook dit 10 minuten zachtjes met het deksel op de pan.
Haal vervolgens het deksel van de pan en laat nog 20-30 minuten zachtjes koken tot alles helemaal zacht is. Laat het mengsel iets afkoelen en pureer het dan in een keukenmachine of wrijf door een zeef of passe-vite.
Weeg de puree af en voeg per 600 gram puree 275 gram suiker toe. Voeg de kaneel toe en verwarm het geheel op zacht vuur tot de suiker gesmolten is. Draai dan het vuur hoger en kook het mengsel in 20 minuten in tot een dikke en bijna smeerbare “moes”. Schep de hete appelkaneelboter in met soda en kokend water schoongemaakte potten, sluit ze af en zet ze ondersteboven tot alles is afgekoeld.
6 maanden houdbaar.