Gelei van rode pepertjes
Details
herkomst recept: Trouw dagblad, Henja Schneider
voor 6 kleine potjes van 2 deciliter
Ingrediënten:
- 300 gram Piment d’Espelette pepers (zie opmerkingen bij het recept)
- 1 liter zoete witte wijn
- ongeveer 900 gram geleisuiker
Recept:
Heel bijzonder, heel lekker ook! Niet voor op de boterham hoor, maar wel bij een stukje kaas of gerookte kip, op salades gesprenkeld, in marinades, etc. En ik had dit jaar (2013) toevallig geen Piment d’Espelettes. Ik heb voor dezelfde hoeveelheid wijn en geleisuiker gebruikt: 2 kleine zoete paprika’s (Lipstick), 3 mildhete pepers Aji Blanco Cristal en 7 mediumhete pepers Serrano Purple. En zo kun je zelf je pepers uitzoeken, en tijdens het proces proeven en nog wat toevoegen wanneer je de gelei pittiger wilt.
Nog een opmerking; gebruik een redelijk goede zoete witte wijn, want je kunt die wel degelijk nog proeven in de zoete, peperige gelei. Hoeft niet duur te zijn trouwens, voor nog geen euro 3,00 heb je al een prima geschikte Spätlese, Graves superieur of iets dergelijks. Ik gebruikte voor dit recept een Riesling, voor nog geen 4 euro, en die smaakt erg lekker in deze gelei.
Doe de wijn in een pan. Maak de pepertjes (en eventueel paprika) schoon, kapje eraf, zaden en zaadlijsten eruit, en snijd ze in heel kleine stukjes (hoe kleiner de stukjes, des te meer en makkelijk worden smaak en heetheid in de wijn opgenomen). Doe de stukjes paprika/pepertjes in de pan bij de wijn en zet het vuur aan. breng op middelhoog vuur aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het wijn-pepertjes mengel een half uurtje zachtjes koken, roer af en toe.
Proef nu even, want je kunt nu nog een pepertje, of meer toevoegen. Houd bij het proeven rekening met het feit dat er nog eenzelfde hoeveelheid suiker bij komt, het mag dus pittiger zijn dan je uiteindelijk wilt.
Zet, als de wijn de gewenste heetheid heeft, het vuur uit en laat de peperwijn iets afkoelen. Giet de wijn (waar alle alcohol uiteraard uit is verdampt), door een zeer fijne zeef (of kaasdoek of theedoek), en vang het sap op in een maatbeker. Ik hield bij het afmeten 900 gram peperwijn over. De stukjes peper kun je weggooien.
Doe het heldere sap (het heeft nu een zacht oranjebruinrode kleur) terug in de pan en voeg net zoveel geleisuiker in grammen toe als je cc peperwijn had gemeten. Dus ik heb 900 gram geleisuiker aan mijn 900 cc peperwijn toegevoegd. Breng het mengsel aan de kook en laat een paar minuutjes doorkoken tot de geleisuiker goed is gesmolten en opgenomen.
Maak de potjes en deksels schoon met kokend water en soda, spoel na met kokend water. Vul de potjes met de pepergelei, sluit ze af en zet ze ondersteboven tot alles is afgekoeld.
Laatste opmerking; van vruchten maak ik zelf liever halvajam, met geleisuiker speciaal (minder zoet), omdat vruchten ook hun smaak hebben en zoet zijn. Deze pepergelei is echt gewoon lekkerder als je gewone geleisuiker maakt, en het dus zo heel zoet is en pittig tegelijk. Als je van goede kaas met een glas port houdt (zoals ik :-)), dan weet ik zeker dat je dezelfde kaas ook erg lekker vindt met deze pepergelei.
Henja Schneider geeft bij haar recept nog de tip: beleg sneden brood royaal met verse geitenkaas, en leg er dunne plakjes/partjes Granny Smit-appels op. Zet 10 minuten in een oven op 190 graden en doe er dan een koffielepeltje van deze pepergelei op. Klinkt ook erg lekker.