Ketchup van paprika

Details

voor 1 fles van 6 deciliter

Ingredienten:

  • 1 kilo rode paprika’s
  • 225 gram sjalotten
  • 1 zure moesappel
  • 4 rode chilpepers
  • 1 takje tijm
  • 2 takjes peterselie
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel koranderzaad
  • 6 deciliter water
  • 3,5 deciliter rode wijnazijn
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel zout

Recept:

Verwarm de oven op 225 graden. Leg de paprika’s op een bakplaat en zet ze ongeveer 30 minuten in de oven (draai ze regelmatig) tot ze geblakerd zijn. Doe de paprika’s in een plastic zak en laat ze daarin afkoelen. Ontvel de paprika’s (dat gaat nu heel gemakkelijk). Snijd ze in kwarten, verwijder zaad. Leg de ongepelde sjalotten in een kom en giet er kokend water over, laat 5 minuten staan, spoel ze dan af en pel ze. Hak ze fijn.

Schil appel, verwijder klokhuis en snijd in blokjes. Verwijder de zaden en zaadlijst uit pepertjes en snijd ze fijn. Doe de tijm, peterselie, laurier in een stukje doek of gaas, Doe het kruidenzakje met het water in een pan en breng aan de kook. Doe paprika’s, sjalotten, appel, pepers erbij en zet het vuur laag en laat 30 minuten pruttelen, Verwijder dan het ‘kruidenzakje’ en laat het 15 minuten wat afkoelen.

Pureer het mengsel in keukenmachine of zeef en schenk de saus die je overhoudt in een schone pan. Doe de azijn samen met het zout en de suiker bij de saus. Breng aan de kook en laat pruttelen tot de suiker is opgelost. Laat dan nog minimaal een uur zachtjes inkoken tot hij is ingedikt. Mocht de saus echt na lange tijd nog te dun blijven, dan kun je overwegen om het te gaan binden (met bijvoorbeeld wat arrowroot of maizena).

Schenk de saus in met kokend water en soda schoongemaakte flessen. Minimaal 3 maanden houdbaar. Als je de gevulde flessen nog weckt is deze ketchup wel 18 maanden houdbaar.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief