Dragon

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van dragon:

  • Latijnse naam:     Artemisia dracunculus
  • Engelse naam:     Tarragon
  • Duitse naam:     Estragon
  • Franse naam:     Estragon

Allereerst; er zijn 2 soorten dragon die nauw aan elkaar verwant zijn (beide behorend tot Artemisia dracunculus) maar een zeer groot verschil in tuin en keuken maken. Russische dragon is een winterharde tuinplant die behoorlijk kan woekeren. Ze bloeit en maakt zaden. De smaak is matig: een licht anijssmaak met vooral bittere ondertonen. En dan is er Franse dragon: die bloeit niet (en maakt dus ook geen zaden), is matig winterhard, en houdt van een vrij droge standplaats. De smaak is heerlijk: vol anijs met iets zoets en peperigs.

Oftewel: als je dragon koopt, kies dan de Franse dragon (ook wel echte dragon, True Tarragon genoemd), want dat is veruit de lekkerste. En koop dus ook geen zaden van dragon want zaden zijn altijd van Russische dragon (want de Franse bloeit niet en geeft dus geen zaden).

Op deze pagina beschrijf ik de teelt van de Franse dragon, ik heb geen ervaring met de teelt van Russische dragon (één keer geproefd en besloten dat ik alleen Franse dragon wil 🙂 ).

En die Franse dragon is dan ook gelijk één van mijn meest favoriete kruiden; zo verfijnd zoet, fris, zacht en anijsachtig. Je moet wel echt van anijs houden (en ik houd ervan, net als van knolvenkel, basilicum en het kruid venkel). Heerlijk bij visgerechten, in pasta (vooral die met knolvenkel en chorizo :-), groentegerechten, salades, in marinade, soep, saus, vinaigrette, etc.).

Dragon is niet alleen geweldig in de keuken maar ook in de tuin; ze is een vaste plant met kleine langwerpige blaadjes die heerlijk geuren als je er met je benen tegenaan kont als je er langs loopt of er met je handen door wrijft. Wat mij betreft onmisbaar in een kruidentuin en ook in een tuin met een mediterraan tintje.

Franse dragon in een verhoogde bak in de moestuin

PLANT

Franse dragon wordt uiteindelijk ongeveer 50 centimeter hoog en behoorlijk breed (de plant breidt zich langzaam maar zeer zeker met ondergrond uitlopers uit). Tegelijkertijd is ze niet heel winterhard. Ze kan best goed tegen matige vorst maar slecht tegen onze in de winter kletsnat blijvende vaste koude klei. Om die 2 redenen staat ze hier in een grote pot en dat heeft wat mij betreft alleen maar voordelen: de wortels zijn zo begrensd waardoor ze niet kan woekeren. Ze heeft weinig aandacht nodig, met een handje voeding in het voorjaar, en ze heeft natuurlijk in een warme en droge zomer wel voldoende water nodig. Omdat ze in de pot op kniehoogte groeit is het extra makkelijk en lekker om er vaak aan te ruiken en van te oogsten. En bij extreem weer kun je de pot verzetten (bijvoorbeeld bij strenge vorst of een zomerstorm, etc.). Op zandgrond zou ik dragon zeker ook wel in de volle grond durven telen, maar pas dan wel op voor haar groeikracht.

Dragon sterft pas rond november af, en rond eind februari (afhankelijk van de temperatuur) beginnen de eerste steeltjes en blaadjes al weer te groeien (in april kunnen we er al weer ruim van oogsten). Als je de beschikking hebt over een kas of tunnel en de pot met plant daar in oktober in zou kunnen zetten denk ik dat je misschien wel 10 van de 12 maanden per jaar verse dragon zou kunnen oogsten.

STANDPLAATS / BEMESTING

Franse dragon is een mediterrane plant; en dan kun je dus bedenken dat ze van een plekje in de volle zon houdt, in niet te rijke en vaste grond die ook niet te nat is/blijft. Als de planten echt heel droog staan gaan de blaadjes slap hangen. De plant gaat niet snel dood maar regelmatig water geven is in de zomermaanden wel belangrijk. Dat geldt overigens vooral voor de teelt in pot, in de volle grond kan de plant veel meer droogte verdragen omdat de wortels behoorlijk diep in de grond het noodzakelijke vocht op kunnen halen. Samengevat kan ik het beste zeggen dat dragon van een redelijk droge maar niet kurkdroge grond houdt.

Hier in pot geef ik de plant eind februari, wanneer ik de eerste blaadjes weer boven de grond zie komen, wat samengestelde organische voeding voor kruiden of moestuin. En dat herhaal ik eind juni of begin juli. Geef na half augustus in ieder geval geen voeding meer want dat kan er voor zorgen dat de planten verzwakt de winter in gaan. Als je de planten in de volle grond teelt kun je ook in februari en juli wat voeding geven. Omdat dragon diep genoeg wortelt en dus zelf ook voeding en vocht zoekt is bijvoorbeeld alleen wat koemestkorrels dan al voldoende.

Voor de teelt in pot heb ik een klein formaat speciekuip (45 liter) met afwateringsgaten onderin gebruikt, wat kleikorrels over de bodem verdeeld en daarop een mengsel aangebracht van potgrond, wat grof zand/perliet (voor vochtdoorlatendheid) en wat vermiculiet (voor juist de vochtvasthoudendheid). Mijn dragonplant staat 365 dagen per jaar buiten en is ondertussen zeker 8 of 9 jaar oud. Ze doet het nog steeds prima en heeft zelfs de -20 graden in de winter van 2021 overleefd (en ook de kletsnatte winter van 2023). En omdat ze hier in een grote pot staat is de kans vrij klein dat de wortels in het midden van de pot bevriezen: hoe kleiner de pot, hoe groter de kans op ernstige schade. Uiteraard is en blijft het belangrijk om je plant in de gaten te houden en in te grijpen als het heel lang flink vriest en ook nog heel nat is geweest. Hetzelfde geldt voor de plant in de volle grond want vooral de combinatie van strenge vorst na een kletsnatte periode kan wel funest zijn. Je kunt de planten (die bovengronds zijn afgestorven) dan enigszins beschermen door er bijvoorbeeld stro, herfstbladeren en takjes overheen te leggen. Een plant in pot kun je meer beschut zetten, of onder een afdakje, je kunt er wat stro en/of jute omheen wikkelen, of zet de pot desnoods tijdelijk in een schuur of garage.

Franse dragon in een kleine speciekuip, ik maakte deze foto in april en je kunt zien dat je er dan al best veel van kunt oogsten

STEKKEN

Stekken is eigenlijk niet het juiste woord. Dat is trouwens wellicht ook mogelijk (een stengel met een hieltje in een potje met luchtig potgrond/zandmengsel oppotten) maar je kunt heel gemakkelijk een nieuwe plantje maken door met een scherp mesje een stukje stelen/bladeren met een stukje van de wortel van de plant te snijden. Pot het stukje wortel met steel op, in een potje met potgrond waar je wat grof zand door hebt gemengd, en zet het op een een niet te warme en zonnig plekje. Geef direct water en herhaal dat regelmatig tot het plantje groeit en je binnen enkele weken nieuwe worteltjes onderuit de afwateringsgaten ziet komen; dan kun je het plantje uitplanten.

Dit is niet alleen een leuke manier om zelf aan meer planten te komen maar ook een erg leuk cadeautje. En het kan handig zijn om dit ook in september te doen en het plantje in oktober in huis op een koele slaapkamer te zetten, als back-up voor het geval de moederplant toch de winter buiten niet overleeft. De in huis overwinterde plantjes mogen in april naar buiten (of in maart naar de kas om af te harden).

Dragon (de echte, Franse dragon) kun je niet zaaien want ze bloeit niet en geeft dus ook geen zaden.

Ik maakte deze foto eind februari, gewoon buiten; je ziet dat de eerste stengels dan al weer uitlopen (maar dat hangt uiteraard altijd af van het winterweer, er zit soms enkele weken tussen het uitlopen in verschillende jaren)

VERZORGING

Dragon is een heel gemakkelijk kruid dat geen bijzondere zorg nodig heeft. Bij de verzorging gaat het dus vooral om de al eerder genoemde zaken als voeden, water geven bij droogte, beschermen bij strenge vorst, etc. Uiteraard verwijder je onkruid zodat de plant kan blijven groeien en niet wordt overwoekerd door onkruid. En pluk vooral regelmatig: als je delen van stelen met blaadjes oogst zal de plant weer nieuwe stelen willen maken, gaan vertakken, etc.. Aan de andere kant: zeker in het voorjaar en bij jonge planten zorg je ervoor dat er na het oogsten altijd wat stelen en blaadjes te zien blijven want die zorgen ervoor dat de plant kan blijven groeien.

OOGST / BEWAREN

Pluk stukjes steel met blaadjes wanneer je wilt, zo kort mogelijk voor je die in de keuken wilt gebruiken. Je kunt een takje met blaadjes nog wel een paar dagen fris houden, door ze losjes in wat papier te rollen en zo in de koelkast te bewaren maar zo vers mogelijk is het lekkerst.

Een goede manier om dragon te bewaren is het drogen van blaadjes. Daarvoor plak je de afzonderlijke blaadjes van het takje/steel en spreid dat uit over een bakplaat. Zet de oven op 40 graden en droog de blaadjes ongeveer 4 tot 6 uur in de oven, houd de deur op een kier (zet er bijvoorbeeld een lepel tussen) zodat de vochtige lucht weg kan. Of droog de blaadjes in een voedseldroger. Omdat de blaadjes heel zacht zijn en veel vocht bevatten is de kans op succes met het drogen in de lucht wat kleiner, maar als je het wilt proberen: hang de stelen met blaadjes eraan dan op een warme, droge en vooral heel luchtige plaats.

Een andere manier om dragon te bewaren is het invriezen van de fijn gesneden blaadjes met wat water in ijsblokjes; zo kun je altijd enkele minuten voor het opdienen zo’n blokje laten smelten in het gerecht.

Zelf vind ik het ook heel lekker om dragonazijn te maken (heerlijk om een klein beetje in bijvoorbeeld een dressing te gebruiken of in zelfgemaakte mayonaise). En heel gemakkelijk te maken want het enige wat je doet is de dragonblaadjes een aantal weken in goede kwaliteit azijn laten weken voor je het zeeft. Het volledige ‘recept’ vind je hier: Dragonazijn

Dragonazijn in wording
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vanessa Morgante

Hallo, een vraagje, onze dragen is nu volledig bruin, moet ik deze nu snoeien?

Meld je aan voor de nieuwsbrief