Bouillonpasta
Ingredienten
- geurige en pittige groenten en kruiden naar smaak (zie de toelichting hieronder)
- zeezout
- wat citroensap
Details
(62 beoordelingen)
Bron: Diana Stek (met dank aan Anny)
Voorbereiding:
30 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Totale tijd:
50 minuten
Soort keuken:
Duits
Ik kreeg dit recept jaren geleden van Anny uit Duitsland, daar wordt het ‘suppengewürz’ genoemd. Sinds ik het recept kreeg maak ik het elk jaar, met heel veel plezier en succes. En elk jaar is het weer een beetje anders, door de gebruikte ingrediënten, maar het is altijd lekker!
Je kunt deze pasta gebruiken in plaats van bouillonblokjes, dus in soepen, sauzen, stoofschotels, pasta’s, etc.. Bedenk dat het zout is, en je dus nooit veel meer gebruikt dat een theelepel of koffielepel van deze pasta, afhankelijk van het gerecht en het aantal personen. Maar even ter vergelijking (en verdediging); in kant-en-klare bouillonblokjes zit gemiddeld 45 – 55% zout en slechts 5 tot 6% groenten (en de overige 40% zijn dus vetten, conserveringsmiddelen, smaakversterkers, etc.). Deze eenvoudig zelf te maken bouillonpasta bevat 12% zout en 88% groenten en verder niets anders.
Deze pasta verhit je niet, het is dus een rauwe pasta die houdbaar blijft door het conserverende zout (en daarom mag je het percentage zout niet verlagen). De pasta is minimaal een jaar houdbaar.
De smaak is als die van een groentebouillonblokje, maar dan lekkerder (vind ik); minder zout, zonder toevoegingen, met ruim 80% groenten in een mengsel dat je zelf maakt. Daarom is het wel belangrijk om die ingrediënten goed te kiezen want het is een bouillonblokje en daarvoor gebruik je vooral sterke smaken. Bijvoorbeeld: een spitskool of courgette kunnen er ook in maar die hebben beide niet heel veel smaak, je ‘verdunt’ er de smaak van de bouillonpasta mee en dat wil je liever niet. Groenten (maar ook kruiden) die zeer geschikt zijn: (knol)venkel, prei, ui, paprika, (winter)peen, snij-, bleek- en knolselderij, peterselie, chilipeper, dille, etc., afhankelijk van je smaak en wat je kunt oogsten.
En ook leuk: het hoeft niet mooi te zijn, als het maar schoon en gezond is maar je kunt er dus ook afsnijsels, stelen en blad van gebruiken (dus bijvoorbeeld knolvenkel eten en de stengels en het blad voor de bouillonpasta gebruiken, of het wit van prei eten en de wat stuggere donkergroene bladeren door de bouillonpasta).
Voor de mensen die liever helemaal geen zout willen gebruiken: dan kun je eventueel alle groenten die je ervoor zou willen gebruiken net zo fijn malen maar dan zonder het zout. En de zoutloze groentepasta kun je dan in een ijsblokjesvorm invriezen en later de bevroren bouillonblokjes in een zakje of doosjes in de vriezer bewaren. En er is nog een mogelijkheid: je kunt eventueel de groenten in stukjes snijden en in een voedseldroger volledig drogen en het mengsel al dan niet wat fijner gemalen in potjes bewaren.
Tot slot: ik bedacht later eens dat je op deze manier ook sambal oelek moet kunnen maken (in gekochte sambal oelek zit ook altijd minimaal 11% zout plus conserveringsmiddelen) en dat heb ik dus gemaakt: sambal oelek. En dat geldt ook voor groene currypasta en rode currypasta.
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Schil en pel alle geoogste groenten (en kruiden) die je wilt gebruiken, was ze en snijd in stukken. Laat in een vergiet goed uitlekken, dep eventueel droog (hoe meer vocht er nog in zit, des te natter wordt de pasta). Weeg de groenten en reken uit hoeveel zout je moet toevoegen: de hoeveelheid zout moet 12% van de hoeveelheid groenten zijn. Op internet wordt gesteld dat 10 gram zout per 100 gram groenten voldoende is om bacteriegroei tegen te gaan en de pasta dus houdbaar te maken. Zorg dus dat je altijd net iets meer dan 10 gram zout per 100 gram groenten gebruikt, dan weet je zeker dat het goed is en blijft (om die reden gebruikt ik de veilige hoeveelheid van 12% zout).
Stap 2: Mengen
Doe de groentestukjes samen met het zout in de keukenmachine (met het mes erin) en voeg wat citroensap toe (ik gebruik op ongeveer 750 gram groenten het sap van 1/4e citroen). Het citroensap voeg ik toe om de zuurgraad iets aan te passen (daardoor verklein je de kans op botulisme aanzienlijk en de kleur van de bouillonpasta blijft ook mooier). Pureer de groenten zo fijn als je wilt. Het is belangrijk om het zout egaal door de groentepasta te mengen: als dat niet het geval is bevat dat deel van de pasta minder zout en kan het gaan schimmelen. Je pureert het zout dus direct met de groenten mee, liever een minuut te lang dan een paar seconden tekort. Verwijder vervolgens het mes uit de kom en roer/schep dan nog een paar keer goed om, zodat je zeker weet dat ook de pasta die langs de wand van de kom en in de randjes zat goed gemengd zijn met het zout.
Stap 3: Inmaken
Zet de bouillonpasta apart en maak nu eerst de potten schoon. Was ze goed af en spoel potten en deksels daarna af met kokendheet water. Vul de potjes met de bouillonpasta en sluit ze direct af. Ze zullen niet vacuüm trekken, de houdbaarheid is gebaseerd op de conserverende werking van het zout. Bewaar de potjes donker en koel (hier is dat in de winter op zolder). Eenmaal geopende potjes bewaar ik in de koelkast (en uiteraard gebruik je altijd een schoon lepeltje om een schepje bouillonpasta uit het potje te nemen).