Appeltaartjam

Details

(16 beoordelingen)

Hier vind je in woord en beeld hoe ik Appeltaartjam maak. Het recept heb ik zelf verzonnen, na andere recepten voor appeljam te hebben gelezen en gemaakt, heb ik zelf bedacht wat ik er nou in miste, en wat ik er zelf lekker in zou vinden.

Allereerst de ingrediëntenlijst:

  • 1750 gram appels, schoon gewogen (geschild en klokhuizen verwijderd, in stukken gesneden)
  • 900 gram geleisuiker speciaal (of deels geleisuiker speciaal en deels gewone suiker, zie opmerking bij het stukje over suiker toevoegen)
  • citroensap naar smaak
  • 55 gram amandelschaafsel
  • 4 steranijs
  • 8 centimeter verse gember
  • 3 kaneelstokjes
  • 4 deciliter water
  • 150 gram rozijnen
  • 150 cc Frangelico hazelnootlileur (of iets anders lekkers)

___________________________________________________________

Voor wie er nog zo bekend mee is, volgen hier eerst nog even de regels m.b.t. hygiëne, het allerbelangrijkst bij zelf inmaken. Was de potten en deksel goed af, spoel ze om en zet ze daarna leeg in een schone gootsteen. Tip; kook wat water in de waterkoker, dat heb je toch nodig en giet wat van het kokendhete water langs randen en over de bodem; alle bacterieën alvast dood.

Inmaak 1

Op de foto zie je de potten, schoon, leeg en nu gevuld met een klein beetje soda. En zet dan de waterkoker maar aan, want je hebt wel aardig wat kokend water nodig.

____________________________________________________________

En vergeet de deksels niet. Ook deksels moeten schoongemaakt worden, afgespoeld en vervolgens in een schone gootsteen neerleggen en er ook weer wat soda in doen.

Inmaak 2

Je kunt zien dat de deksels ook ‘heel’ zijn. Controleer voor je gaat inmaken altijd even of er niets kapot is aan het deksel; de deksels gaan zorgen voor het vacuüm, als er een scheurtje in zit gaat dat niet lukken (inmaak mislukt), en als de coating van het deksel kapot is en je het metaal ziet dan is je inmaak niet direct mislukt maar je inmaak kan gaan occideren en daar wordt het niet lekkerder van.

___________________________________________________________

Kook water, op welke manier dan ook maar mijn favoriete manier is de waterkoker (gaat snel, geeft niet zoveel hitte als een fluitketel en neemt geen plaats in op het fornuis). Maar wat je wilt, en wat je hebt…… als het maar kokendheet is.

Inmaak 3

Giet het kokendhete water in de pot, tot over de rand, en ook in de deksels. Laat dit een paar minuten staan en giet de hete potten dan leeg en zet ze weer terug. Dan weer water koken en dat ook weer in de potten doen en laten staan, als je het hebt afgegoten is de pot schoon. Laat het kokendhete spoelwater vooral in de potten en deksels staan (tot je inmaak klaar is, lekker heet en zorgt ervoor dat er niet snel een paar bacterieën zich kunnen gaan nestelen).

____________________________________________________________

Inmaak appeltaartjam 1Ten eerste, en dat moet je het liefst 2 dagen van tevoren doen: rozijnen weken in dat wat je lekker vindt. Gebruik er een schoon potje voor(waar geen zoetzuur in heeft gezeten), en je moet het kunnen afsluiten. Alcoholpercentage is niet echt belangrijk want 99% van de alcohol zal verdampen, maar de smaak is het belangrijkst. Ik heb in dit geval Frangelico Hazelnootlikeur gebruikt. Maar je kunt bedenken dat cognac ook heel lekker is, of Amaretto, of Cointreau, of Grand Marnier. En omdat het alcoholpercentage niet belangrijk is kun je ook overwegen om een goedkopere Likorette te gebruiken, als ze maar wel lekker is, natuurlijk. Zelf vind ik de hazelnootlikeur wel echt heel lekker in deze jam, als ik het nog eens zou maken zou ik wellicht voor Amaretto kiezen, een notensmaak is in ieder geval duidelijk aanwezig en past goed bij de rest van de smaken.

En mocht je geen alcohol willen gebruiken, dan is appelsap heel lekker. Of druivensap. Of water, ook prima, maar zonder smaak.

Als je water of sap gebruikt kun je die eerst verwarmen en dan hoeven de rozijnen maar een paar uur te weken in een open bakje. Als je een alcoholhoudende, en dus koude vloeistof gebruikt, dan moet je minimaal 24 uur, maar liever nog 36 of 48 uur van tevoren de rozijnen mengen met de vloeistof, zodat de rozijnen de tijd krijgen om de vloeistof op te nemen en zachter te worden/op te zwellen.

Ik heb zelf dus 150 gram rozijnen gemengd met 150 cc hazelnootlikeur, en dat een kleine 24 uur in een potje met deksel afgesloten laten intrekken (dat ging goed, maar als ik had mogen kiezen had ik het een nachtje langer laten staan).

______________________________________________________________

Inmaak appeltaartjam 2

Moet ook ruim van tevoren, maar mag wel op dezelfde dag: bak het amandelschaafsel in een droge koekenpan op middelhoog vuur, regelmatig even keren, zodat het schaafsel geurig en knapperig en lichtbruin wordt. En laat daarna afkoelen.

In de pan waarin je de jam gaat maken giet je nu 4 deciliter water. En daar voeg je aan toe wat je lekker vindt. Ik heb er 3 kaneelstokjes, 4 steranijsjes en zo’n 8 centimeter verse gember in plakjes in gedaan. Breng dit aan de kook en laat een half uurtje op een klein pitje pruttelen. Zet het vuur dan af en laat afkoelen in de pan.

______________________________________________________________

Inmaak appeltaartjam 3

Ik had iets meer dan een halve emmer appels, in dit geval Discovery, een friszure handappel. Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Weeg de appelstukjes. Ik had na het schillen en verwijderen van de klokhuizen 1750 gram appelstukjes.

___________________________________________________________

Inmaak appeltaartjam 4

Zeef het water met de kaneel, gember en steranijs. Door het inkoken is er nu iets minder vocht dan de 4 deciliter die je gebruikte, ik heb nu nog een kleine 3 deciliter vocht overgehouden. De kruiden zijn gebruikt en kun je weggooien, het geurige sap doe je terug in de pan en breng je aan de kook.

______________________________________________________________

Inmaak appeltaartjam 5

Voeg de appelstukjes toe en kook dit tot de stukjes moes worden (doe dat op niet te heet vuur en roer regelmatig om aanbranden of spatten te voorkomen).

Proef nu eerst even wat je van de smaak vindt. Ik had van tevoren verzonnen dat wat citroensap lekker fris zou zijn en de smaak nog op zou halen, maar omdat de Discovery een friszure appel is bleek dat niet nodig. Mocht je een zoetere appel gebruiken, dan is een paar eetlepels citroensap misschien juist wel lekker. Of misschien wil je iets meer kaneel, dan zou je nu nog wat kaneelpoeder toe kunnen voegen.

______________________________________________________________

Inmaak appeltaartjam 6Voeg nu de suiker toe. Ik heb op 1750 gram appelstukjes 850 gram geleisuiker speciaal toegevoegd (te koop in elke supermarkt, van Gilse, en soms bij de Aldi van een ander merk).

opmerking: de dag na het maken van de jam is de jam echt heel stevig. Heerlijk om op een boterham, etc. te smeren, en dan toch zacht en smeuïg. Maar ik kan me ook voorstellen dat je haar liever wat meer ‘lopend’ wilt (voor bij een dessert). Als je haar wat minder stevig wilt, vervang dan bijvoorbeeld 300 gram van de 900 gram geleisuiker door gewone suiker.

Breng het mengsel weer aan de kook en kook dit op zacht vuur nog 5 minuten door, tot alle suiker is opgelost. Hier zitten er nog wat stukjes appel in het mengsel, als je dat niet wilt kun je het mengsel nog langer laten koken of het met de staafmixer glad mixen (pas daarmee dan wel op, het appelmengsel is echt kokendheet).

______________________________________________________________

Inmaak appeltaartjam 7Voeg dan het geroosterde amandelschaafsel toe.

En giet nu de potten en deksels, die nog met kokendheet water erin staan te wachten, leeg en zet ze klaar.

______________________________________________________________

Inmaak appeltaartjam 8Voeg dan de rozijnen plus het vocht toe, roer dit er snel door, zet het vuur af en je kunt de potten gaan vullen.

_______________________________________________________________

Inmaak appeltaartjam 9

Vul de potten tot net iets onder de rand. En raak die rand natuurlijk verder niet meer aan (want die is schoon). De schone deksels liggen met de binnenkant naar boven klaar, ook schoon. Pak een deksel voorzichtig vast (raak het niet aan de binnenkant aan, houd het aan de rand/zijkant vast) en schroef het op de rand van het potje (dat je ook niet aanraakt). De pot is heet dus goed vast aan draaien is lastig maar gebruik een handoek of ovenhandschoen om de pot vast te houden en draai dan de deksel zo vast mogelijk aan.

______________________________________________________________

 

Zet de potten vervolgens ondersteboven. Zo kunnen de potten vacuüm trekken. Laat ze zo maar staan tot ze afgekoeld zijn. Mocht je eens een soort ‘plop’ of ‘klik’ horen: dat is het goede teken :-), het teken dat de pot vacuüm is (het deksel trekt dan iets naar binnen). Heel vaak hoor je niets hoor, het hoeft niet te klikken, maar het mag/kan dus wel.

____________________________________________________________

Als de potten afgekoeld zijn zet je ze rechtop. Controleer de deksels (als je er licht op drukt mogen ze niet ingedrukt kunnen worden, ze moeten als het ware een beetje naar binnen getrokken zijn).

Als dit je niet heel duidelijk is: kijk dan eens naar een potje appelmoes of jam uit de supermarkt: als je het koopt voel je dat de deksel iets naar beneden is ingetrokken. Als je de pot open gemaakt hebt (met een klik) druk dan nogmaals op het deksel, dan voel je dat er nu speling is, dat je het deksel iets in kunt drukken.

Je wilt bij je inmaak dat de pot vacuüm is en het deksel dus wat ingetrokken is. Dan is de jam zeker een jaar houdbaar.

En mocht het zo zijn dat er een pot niet vacuüm is: dat is geen ramp, de inhoud is alleen niet lang houdbaar. Maar alles is schoon dus bederven zal het niet, houd zo’n pot apart, zet die in de koelkast en maak die als eerste op. In de koelkast zal ze ondanks dat ze niet vacuüm is nog wel weken goed blijven. Als je haar eenmaal hebt opengemaakt en er wat jam uit hebt geschept, kun je haar het beste binnen een paar weken op maken.

De ander potten geef je een label (vooral erg handig als je meerdere soorten inmaak maakt). En zet ze dan weg op een donkere plaats die ook redelijk koel is (kelderkast, gangkast, en anders een zolderkast, of zoiets). In de koelkast mag natuurlijk ook maar is niet persé nodig.

Potten die je open maakt moeten daarna in de koelkast bewaard worden. Als je gelei wilt gebruiken pak je dat met een schoon lepeltje uit de pot, zorg dat er geen bacterieën van buitenuit bij kunnen komen (van bijvoorbeeld een gebruikt mes, boter, etc.), dan blijft een geopende pot in de koelkast ook nog wel een paar weken goed.

Bedenk dat er geen conserveringsmiddelen in zitten en je dus niet zo maar een lepeltje af kunt likken en dat weer in de pot kunt doen, dan zal de jam, zelfs in de koelkast, vrij snel gaan schimmelen.

En tot zover het recept voor Appeltaartjam, in woord en beeld. Ik vind het zelf erg lekker, ik hoop jij ook!

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief