Bijna 12 mei
Er is Kerstmis, Moederdag, Pasen, Vaderdag, Wereldgezondheidsdag, Koningsdag, Suikerfeest, week van de teek, Wereldbijendag, Rokjesdag, Bevrijdingsdag, de Nijmeegse Vierdaagse, Sneekweek, dierendag, de Elfde van de Elfde, Black Friday en zo nog veel meer bekende en minder bekende (en al dan niet belangrijke) dagen of weken. In dat rijtje hoort ook IJsheiligen. Voor moestuinders staan die dagen misschien wel met stip op de eerste plaats.
Ik ken de term al bijna mijn hele leven. Mijn vader met moestuin sprak al over IJsheiligen, net als een oom die boer was en een andere oom die tuinder was. Ik dacht vroeger altijd dat het één dag was; 12 mei. Later hoorde ik dat het wel drie dagen zijn (11, 12 en 13 mei), en pas enkele jaren geleden googelde ik eens en begreep dat het er zelfs wel vijf zijn! De verwarring met de drie of vijf dagen schijnt te worden veroorzaakt doordat drie een heilig getal is. En na wat onderzoek blijken deze vijf dagen (naamdagen) niet de geboortedagen te zijn maar juist de sterfdagen (en dat komt dan doordat de sterfdag van een heilige op aarde wordt gezien als de geboortedag in de hemel).
Nog heel even kort over wie die vijf heiligen waren, gewoon, omdat het toch interessant is om te weten (vind ik zelf):
Mamertus: een bisschop in Frankrijk in de vijfde eeuw. In zijn tijd was er veel veel ellende, van aardbevingen tot ziekten en oorlogen. Mamertus kondigde, om de rampspoed een halt toe te roepen, een processie door de straten van de stad aan die nog elk jaar nog wordt gehouden. Mamertus stierf op 11 mei 475
Pancratius: als wees in Rome geboren rond het jaar 290. Hij hielp christenen in de tijd van de christenvervolging en weigerde zelf ook afstand te doen van zijn geloof. Om die reden werd hij op 14-jarige leeftijd op 12 mei 304 onthoofd.
Servatius: een bisschop die in de 4e eeuw belangrijk was in zowel de kerk als politiek en moest vluchten door zijn overtuiging en uitlatingen. Zijn sterfdag is 13 mei 384 en hij ligt begraven in de Sint Servaas basiliek in Maastricht.
Bonifatius: dit is niet de bekende apostel Bonifatius maar een Romeinse burger die zich in de derde eeuw bekeerde tot het christendom. Tijdens de christenvervolgingen werd hij gevangen genomen, gemarteld en op 14 mei 307 in gloeiende pek gegooid/gedood.
Sophia van Rome: ook wel Sophie, een weduwe die het slachtoffer werd van de christenvervolging. Zij en haar 3 dochters werden op 15 mei 304 met een zwaard gedood. Sophia is beschermheilige tegen de nachtvorst, en wordt daarom soms ook ‘Koude Sophie’ genoemd. In Duitsland wordt de spreuk: ‘Pflanze nie vor der kalten Sophie’ nog steeds gebruikt.
De eerste berichten over IJsheiligen dateren van rond het jaar 1000 en ze wordt in alle landen in Europa gebruikt waar er 4, duidelijk van elkaar te scheiden, jaargetijden zijn, zoals Nederland, Duitsland, Hongarije, Zwitserland, Engeland, Frankrijk, etc..
Tot zover over de heiligen zelf, wat betekent het uiteindelijk voor de tuin? Deze dagen luiden de periode in waarin de kans op nachtvorst heel klein wordt en er een periode aanbreekt met warmere temperaturen, zowel overdag als ’s nachts. Om die reden kun je vanaf (ongeveer) die dagen vorstgevoelige planten uitplanten. Hoewel ik ook wel eens ergens heb gelezen dat er rond eind april/begin mei, net voor IJsheiligen, een grotere kans is op een noordelijke stroming met dus nog wat extra koude dagen en nachten. Tegelijkertijd lees ik ook berichten dat in de afgelopen decennia de laatste nachtvorst in het voorjaar al 10 dagen terug is geschoven (waarbij IJsheiligen dus eigenlijk al rond 1 mei zou komen te liggen).
Hoe dan ook…. ik heb nog even de weersvoorspelling voor de langere termijn bekeken en tot 12 mei lijkt de nachttemperatuur niet onder de 7 graden te komen. En dat betekent dat alles naar buiten en naar de kas kan en mag, en uitgeplant kan worden. Al zijn er natuurlijk wel een aantal ‘maren’: gisteren vroor het nog en het voorjaar was tot nu toe koud en nat. Dat betekent dat de grond nog heel koud is. Mocht je lekker warm in huis voorgezaaide plantjes willen uitplanten kun je daar wellicht toch beter nog heel even mee wachten want de overgang van warme potgrond naar koude en natte tuingrond kan bijvoorbeeld voor een groeistilstand of een grotere gevoeligheid voor ziekten en plagen zorgen.
Sowieso is het handig om snel kiemende en ook snel groeiende zaden niet te vroeg te zaaien. Ik kreeg vorige maand vragen van mensen die in maart al pompoenen en bonen zaaiden en zich een paar weken geleden al afvroegen wanneer die naar buiten konden. Te lang in krappe potjes in huis of kas moeten wachten en dan de koude tuingrond in is ook geen pretje voor jonge planten. Uiteindelijk snap ik het wel hoor, en na al die jaren moestuinieren doe ik er zelf ook nog wel een beetje aan mee. Denk alleen al aan de eind januari gezaaide paprika’s en pepers die nu wel echt heel graag de grond in willen. En in de kas en buiten in pot mogen ze dat ook want dat is toch net weer wat anders dan in de natte koude vette klei (want potten warmen sneller op, je gebruikt er een veel luchtiger potgrondmengsel in, en er is meer controle over standplaats en hoeveelheid vocht).
Het is te laat voor dit jaar maar mocht je volgend jaar (net als ik) weer te vroeg willen zaaien, denk dan aan deze oude fijne weerspreuk: “Mei, tot juichmaand uitverkoren, heeft toch de rijp nog achter de oren” 😀
De bonen, mais, courgettes, etc. worden hier allemaal dit weekend gezaaid. Voor wie er interesse in heeft; de kosmosagenda geeft aan dat de vruchtgewassenperiode met goede constellaties deze vrijdagavond om 21 uur ingaat en duurt tot tot maandagavond 20 uur (dan begint de wortelperiode). En laat ik nu net deze vrijdag tomatenzaailingen in de kas uit willen planten. Maar vrijdag is Ag (Apogeum, waarbij de maan het verst weg staat van de aarde en dat is per definitie ongunstig omdat de maan de krachten uit de geplante zaailingen zuigt). Voor alle duidelijkheid: ik heb het niet bedacht en weet ook niet of ik het geloof maar onder het mom ‘baat het niet dan schaadt het niet’ heb ik maar diep gezucht en bedacht dat ik dan vandaag iets anders zou gaan doen :-).
Dit weekend wordt in ieder geval Vruchtgewassenweekend: op vrijdag hebben we onkruid verwijderd, de mest opzij geschoven, alles uitgemeten en de stokken alvast gezet. Morgen ga ik de tomaten, paprika’s, pepers, aubergines en komkommers in de kas uitplanten.
Op de foto hieronder zie je de stokken die gezet zijn en de zaailingen die ernaast staan en morgen de grond in mogen (zucht, ik wist dat tuinieren met de kosmosagenda zo zijn beperkingen heeft :-)). Achterin zie je vaag de mest die we in november aanbrachten, nu opzij schoven en na het planten van de zaailingen tussen de zaailingen gaan leggen (omdat het onkruid tegenhoudt, nuttige stoffen aan de grond geeft, bodemleven stimuleert en verdamping van vocht in de warme kas tegen gaat.
En ik ga zondag in huis (want lekker warm en geen last van muizen, vogels en overvloedige regen) mais, stambonen, stokbonen, droogbonen, courgettes en pompoenen zaaien.
Daarnaast geef ik eerlijk toe dat er zo belachelijk veel planten staan (allemaal opgestroopt door ruimtegebrek, kletsnatte grond en vrieskou) dat ik het me niet kan veroorloven om heel principieel te zijn, en dit weekend gewoon zoveel mogelijk uit wil planten – dus ook eenjarige bloemen, rucola, bietjes, kool en al die andere zaailingen die groot genoeg zijn en in de kas of in huis staan te wachten. Dat gaat niet lukken, ik weet het, maar dan ben ik in ieder geval op weg en komt er hopelijk ook een beetje structuur, zowel in de tuin als in mijn hoofd, het is nu gewoon een ongeorganiseerde stapeling van tray’s, potjes en bakjes met allerlei soorten zaailingen in allerlei formaten. Ik zeg het zelfs tegen ze: “Eruit allemaal, dat is goed voor jullie, goed voor de tuin en beter voor mij”! 😀
Tot slot heb ik nog 2 mededelingen: eindelijk heb ik de teeltpagina van Oregano klaar. Het heeft weken geduurd en iedere keer onderbreken zorgt ervoor dat ik het ook telkens weer moet lezen voor ik verder kan schrijven. Ik heb het dan ook zelf nog niet gelezen sinds het (gisteren) klaar is. Op- en aanmerkingen en verbeteringen van typefouten zijn uiteraard alvast van harte welkom, ik hoop de pagina zelf ook dit weekend voor de laatste keer te controleren. De link: Oregano
En eindelijk, na enige jaren van twijfel, heb ik paardenbloemengelei gemaakt. En wat blijkt dat lekker te zijn!! Ik heb het recept op de website gezet: Gelei van paardenbloemen
En aan het einde van dit blog nog een paar foto’s die ik deze week maakte. Bovenaan dit blog zie je trouwens de laatste radijsjes die we uit de kas hebben geoogst.
En tot slot deze dan nog: om geen andere reden dan dat ik het een mooie foto van appelbloesem vind…
Ik kijk bijna altijd naar de agenda van Maria Thun, gaat niet alleen om de maan,maar ook vele planeten,leuk dat je nog 1 dag gewacht heb
Is dat (Maria Thun) de kosmos agenda welke genoemd wordt?
ik volg…
Hallo Estella (en Joke),
Ik denk dat Riekie hier misschien niet meer komt kijken of er iemand een vraag of opmerking heeft.
Vandaar dat ik die maar beantwoord. Ik denk dat ze inderdaad de kosmosagenda van Maria Thun bedoelt.
Ik schreef over het tuinieren met de maanstanden een pagina met uitleg wat het is en hoe het werkt, wellicht interessant om te lezen: Moestuinieren met de maanstanden
Je vindt er ook wat links naar websites met een al dan niet vereenvoudigde kosmoskalender, en ook in de reacties kun je wellicht nog handige informatie vinden.
groetjes,
Diana
Mooi verhaal weer Diana,ik ga morgen mijn bloemkool en spitskool planten in de volle grond,mits het niet te hard regent.vandaag 25 graden,het is hier in Frankrijk ook niet te filmen deze lente , courgette staat nog lekker binnen evenals de pepers en tomaten,ook hier hou ik 15 mei aan,ook al wordt er geen vorst meer voorspeld.súcces Diana
Leuke weetjes! Ik had doperwtjes en peulen in de volle grond gezaaid, maar zie niets op komen. Dit weekend nog maar eens gaan doen. Verder loop ik enorm achter met alles. Afgelopen donderdag hebben we de grond schoongemaakt, er stond zoveel onkruid. Losmaken lukte niet omdat de kleigrond zo nat was. dus voordat ik iets kan planten moet het eerst een paar dagen droog blijven.
Midden Finland. Ijsheiligen, die zijn hier nog voolopig op bezoek, Elke nacht minimum – 5 in de kas. Sneew bijna weg.
Maar net als ik niet op de kaleder kijk, hoe oud ik me voel, kijk ik ook niet op de kalender wanneer ik ga zaaien.
Ik ken de hardheid van de planten tegen vorst en neem geen risiko, als ik dat doe, is dat altijd een teleurstelling.
Ik wacht tot de warmte zekerheid en dan zaai ik. Ik haal makkelijk iedereen met ongedult weer in.
Seizoen is hier heel kort, maar krachtig.
Net rond eind junie 24 uur licht , en bijna altijd warm genoeg, hoef ik alleen maar water te geven, en beschermen, in Augustus, tegen een te warme zon.
Ik heb nu alleen nog maar bloemen gezaaid in de kas
Martien
Hoi Diana, zoals altijd weer een leuk verhaal op de zaterdagochtend! Ik was wel benieuwd wanneer jij de winteruien in de kas oogst.
Hallo Janna,
Als ik ze laat afsterven zou ik ze rond eind juni kunnen oogsten (ongeveer een maand eerder dan de uien die je in maart plant).
Maar omdat we nu geen uien meer van eigen tuin hebben oogst ik deze uien vaak al wat eerder, niet om te bewaren maar om vers te eten vanaf ongeveer eind mei, ze zijn dan vaak nog wel wat kleiner maar wel erg lekker en we eten ze dan met stengel en blad. Wat we niet opeten laten we staan en oogst dan alsnog wanneer ze zijn afgestorven zijn. Ze zijn dan in de schuur zeker nog wel een paar maanden houdbaar.
En handig hier omdat de uien in een rand langs het middenpad groeien, kost weinig ruimte, de tomaten, paprika’s, etc. hebben er geen last van, en ze geven toch een heel leuke opbrengst!
groetjes,
Diana
Eindelijk weet ik wie de Ijsheiligen zijn!Jouw blog inspireert mij.Bedankt voor de schat aan informatie die ik kan raadplegen.
Dank voor je leuke blog! Zo heerlijk om de vensterbanken nu leeg te kunnen maken :-). Wat ik wel lastig vind, is het afharden van vensterbank naar kas. Eens heb ik bijna mijn aubergines en pepers verloren door de overgang naar zoveel meer UV-licht. De blaadjes werden wit en heel zacht. Snel alles weer naar binnen, kapotte blad weggeknipt en ze hebben het wel gered. Nu plaats ik het eerst in de kas onder vliesdoek en ‘s nachts weer naar binnen. Maar dit is zo’n gesjouw. Hoe doe jij dat? Veel plezier nog deze komende dagen!
Hallo Arianne,
Ja, er is altijd een grotere kans op bladverbranding als binnen gezaaide en opgekweekte plantjes naar de kas gaan.
Ik breng plantjes daarom op bewolkte dagen naar de kas, wanneer er de dagen daarna ook niet volop zon wordt voorspeld. Er zijn jaren dat dat niet met allemaal lukt omdat de zon heel vaak volop schijnt; in dat geval zet ik de plantjes in de kas waar een perzikboom voor staat zodat ze schaduw krijgen. Beschermen met vliesdoek, vitrage, een oud kamerscherm, etc. is ook prima…. en dan elke dag de plantjes wat langer in de zon laten voor je de bescherming er weer voor zet/hangt tot je die na ongeveer een week helemaal weg kunt halen. Soms gebruik ik ook Temperzon, een soort witte ‘verf’ die voor filtering van het zonlicht zorgt maar dat gebruik ik alleen als er een hittegolf in de zomer komt, nu is het voor kleine plantjes wat veel maar ben ik nog heel blij als de zon de grond en lucht in de kas opwarmt.
groetjes,
Diana
Dank voor je reactie! Ik houd t goed in de gaten en gebruik nu dan maar het vliesdoek om de plantjes te laten wennen. Fingers crossed…
Goedemorgen, wat is het een feest om je blog te lezen. Naar aanleiding van je perzik in de kas heb ik een vraag. Ik heb twee leiperzik buiten staan, vol met krulziekte. Mijn plan is ze kaal te plukken en dan in het najaar in de kas plaatsen. Denk jij dat ze daar zullen aanslaan of zal ik ze verwijderen en een nieuwe in de kas planten? Groetjes Esther
Hallo Esther,
Ik weet heel zeker dat je perzik het in de kas heel veel beter gaat doen (want de schimmel die krulziekte veroorzaakt heeft vocht nodig om te kunnen verspreiden en in de kas regent het nooit).
Ik schreef er eens een blog over, met informatie wat het is, hoe en wanneer het zich verspreidt, wat je er tegen kunt doen, etc.): Krulziekte
Ik zou de bomen zeker niet kaal plukken maar wel de krulbladeren verwijderen, dan kunnen de bomen nog herstellen en deze zomer groeien en sterk worden zodat je ze komende herfst kunt verplanten.
groetjes,
Diana
Dit verhaal over de ijsheiligen doet me denken aan een tuinbuurman die jaren geleden tegen zijn buurvrouw zei: “na allerheiligen planten”. Ik moest wel even denken, hier klopt iets niet.
Hoi Henk,
Na 1 november planten lijkt me inderdaad vrij laat 😀
groetjes,
Diana
Hallo Diane, ik lees graag je blogs maar nog nooit gereageerd. Maar nu las ik iets: je hebt het over bietjes zaailingen. Kun je die dan voorzaaien? Ik lees vaak dat je ze niet moet verplanten…
Ik zaai zelf een aantal dingen, zoals sugarsnaps, voor in wc-rollen. Het is een beetje geknoei met aarde, maar met uitplanten super handig, want met mijn bollenplanter maak ik een gat dat precies groot genoeg is voor de wc-rol.
En ik vroeg me af of dat met bieten ook kan.
Hallo Liesbeth,
Ja hoor, dat kan zeker ook met bietjes. Ik zaai ze al 30 jaar voor. Mijn tuinbuurman zaait ze ter plaatse en op zich is dat ook prima. Maar ik zaai ze graag voor, omdat ze in onze vette klei toch vaak wat onregelmatig kiemen, maar vooral omdat uit elk zaadje 2 tot 4 zaailingen komen. Mijn tuinbuurman dunt zijn zaailingen in de volle grond uit als ze eenmaal iets groter zijn. Ik verwijder uit de zaaitray heel gemakkelijk uit elk vakje het teveel aan zaailingen en laat de sterkste staan en plant ze daarna pas uit. En het lukt ook heel vaak om (als de vakjes groot genoeg zijn) om de zaailingen die uit één zaadje zijn gekomen van elkaar te scheiden zodat ik 2 of 3 zaailingen per zakje/zaadje apart van elkaar uit kan planten. Op de teeltpagina kun je foto’s zien van bijvoorbeeld gekiemde zaden en zaailingen in een tray: Rode biet
groetjes,
Diana
Leuk verhaal weer, met prachtige foto’s 🙂 Ben een beetje jaloers op je appelbloesem en je gezonde knoflook, onze appelboom heeft er geen zin in dit jaar 🙁 Hopelijk klopt die weersverwachting waar je het over hebt: het is de afgelopen weken al vaker voorgekomen dat ze iets te optimistisch waren en ik zie voor in Purmerend alweer nachttemperaturen van rond de 5. Brrr… Hier moet sowieso alles trager nu want ik heb deze week mijn enkel gebroken. Gelukkig had ik me dit jaar voorgenomen om minder opvolgteelt te doen want vorig jaar werd ik aardig gestrest van dingen die eruit *moesten* omdat er iets voor in de plaats *moest*. Het moet wel een beetje leuk blijven. Ik moet er dan ook niet aan denken om ook nog eens ‘met de sterren’ te tuinieren: nog meer beperkingen! Daarnaast weet ik wel het één en ander van astronomie en werk ik samen met professionele astronomen en er is geen enkele moderne sterrenkundige die in astrologie gelooft.
Veel plezier met zaaien, zeulen, planten, enzovoorts!
Hallo Esther,
Och jee, wat akelig! Van harte beterschap en een goed herstel na het breken van je enkel!!
Ja, ik ben zelf het ´moeten´ ook een beetje aan het loslaten en probeer vooral te genieten wat er goed gaat en wat minder te kijken naar lege plekken, opgehoopte rommel en stukjes waar veel onkruid groeit.
Ik kan me voorstellen dat astronomen niets van astrologie moeten hebben, omdat dat eerste wetenschappelijk is en het tweede allesbehalve dat 😀
Maar het gaat zoals met heel veel soorten ‘geloven’ (in wie of wat dan ook); het is vaak vooral gebaseerd op gevoel, wil, opvoeding, etc.
Ik zie in de zaaiagenda ook veel dingen staan waar ik mijn vraagtekens bij heb en die ik ook niet volg. Zoals een kiezelpreparaat van heermoes waarbij er eerst een aantal minuten linksom in het water moet worden geroerd en vervolgens rechtsom – dat klinkt meer als een dwangneurose en daar heb ik er zelf al genoeg van 😀
Maar ik geloof bijvoorbeeld wel dat de zon en maan invloed hebben op de grond en planten (als zon en maan zo sterk zijn dat ze voor eb en vloed kunnen zorgen zullen ze ook voor bijvoorbeeld een sterkere of juist minder sterke sapstroom in bomen kunnen zorgen, of meer of minder activiteit van het bodemleven).
Toch vind ik het leuk om het na al die jaren weer eens te volgen. En dan kan het zomaar zijn dat ik er volgend jaar weer mee stop. Of het juist toch nog een jaar volg. Ik ga me maar laten leiden door m’n gevoel 🙂
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Geen idee of de maan invloed heeft op onze zaaisels, maar met baden heeft het absoluut niets te maken.
Het spreekwoord luidt dan ook: ‘Baat het niet, dan schaadt het niet.’
Hallo Carla,
Ha, natuurlijk, het komt van baten en niet van baden.
Ik vrees dat ik over dat soort woorden altijd even na moet denken (net als over loodjes of lootjes) en soms heb (of neem) ik daar niet de tijd voor.
Dus hartelijk dank voor de tip, de beste manier om het nooit meer te vergeten is om er op gewezen te worden 🙂
Ik heb de zin gelijk aangepast.
groetjes,
Diana
Heeft iemand tips hoe je kaasjeskruidroest te lijf kan gaan? Het blad van de Stokroos is weer aardig aangetast.
Hallo Marieke,
Ik vrees dat ik je zelf niet kan helpen. Maar ik heb even gegoogeld en vind dat kaasjeskruidroest = Puccinia malvacearum, een soort sporenvormende parasiet.
Met de Latijnse naam kom je vervolgens een stuk verder, omdat je er dan ook in het Engels mee kunt zoeken. Als je dan googelt op ‘Puccinia malvacearum treatment’ vind je heel veel informatie/links, over ontstaan, voorkomen, terugknippen, behandelingen met zwavel, bepaalde soort plantenolie, etc..
Ik hoop dat je hier in ieder geval verder mee kunt!
Diana