Stilte voor de storm
De tuin ziet er akelig leeg uit. Op een paar broccoliniplanten, wat winterpostelein en de oermoes na hebben we alle planten die er nog van 2022 stonden geoogst/opgeruimd. Omdat we de doperwten en peulen graag uit willen planten, omdat we de vroege aardappelen willen poten, worteltjes willen zaaien, en pastinaken, etc..
Maar helaas regent het hier nog elke dag en staan er stukjes tuin onder water. En er staat windkracht 7. En begin volgende week gaat het in de nacht weer even vriezen. Zucht, nog steeds geen tuinweer. Even als voorbeeld: ik wilde gisteren een nieuwe Clematis uitplanten en groef een gat van 30 centimeter diep en 20 centimeter breed en lang (want deze Clematis moet 5 tot 10 centimeter dieper worden geplant dan ze in haar pot staat). Zo zag dat er al snel uit:
Bij elke (loodzware want modderige) schep die eruit haalde steeg het grondwater mee naar boven. Nou…. nog maar even wachten met planten dan. En zo kunnen we ook geen aardappelen poten, of doperwten uitplanten. Het waait elke dag hard, maar niet hard genoeg om dat wat er als regen valt weer droog te blazen.
Het is dus geen tuinweer, maar wel tuintijd. En dus zoek ik naar manieren om toch te beginnen. Dan maar in huis of in de kas voorzaaien. Maar in de grote kas is geen plek omdat die nog vol staat met groenten, van andijvie, rucola en sla tot lenteui, snijbiet en kool.
Het is er heerlijk; windstil, groen als gras, het ruikt er lekker, en als de zon schijnt is het er ruim 20 graden. Er zoemen al wat hommels en bijen langs de doorgeschoten en bloeiende kailaan, rucola en komatsuna. Zie ook de foto bovenaan dit blog.
Het is bijna zonde om dit op te ruimen. Ik weet het. Maar we moeten nog heel veel doen en ik moet ergens mijn zaailingen kwijt, wil ook alvast mest de kas in kruien om later tussen de tomaten en paprika’s te leggen. Als we niet buiten kunnen tuinieren, dan de kassen maar alvast in orde maken zodat we gelijk buiten kunnen beginnen als dat wel kan.
En dus eten we deze hele week elke dag nog uit de kas; andijviestamppot, pluksla, frittata met snijbiet, pasta met Italiaanse bladkool en rucolasla. En alles wat doorschiet en bloeit halen we voorzichtig uit de grond en zetten we in de compostbak; zo blijven de planten nog wel even bloeien en hebben de hommels en bijen er nog plezier van.
En zo komt de kas bijna leeg (op de weeuwenteelt bloemkolen na, en nog 6 kroppen andijvie die er nog zo mooi bij staan dat ik het niet over mijn hart kon verkrijgen om ze eruit te halen). En zo hoop ik de andere kas eens op te kunnen ruimen. Sorry, geen fraaie foto maar het is wat het is:
Deze kas staat vol met snel even naar binnen geschoven zaaitray’s, stekken en planten, tussen en op emmers, potten en spullen die we nog op moeten ruimen. Maar kijk, erachter zie je de andere kas en hoe licht en leeg het daar is! Daar kan ik dus alles netjes naast elkaar gaan zetten zodat ik makkelijker water kan geven, beter kan zien wat er niet kiemt of al verspeend moet worden, etc. Je ziet buiten rechts zelfs de stokken voor de tomaten al staan die we uit kunnen tellen en in de kas kunnen gaan zetten (al duurt dat nog weken hoor, ze zijn pas net gekiemd). Terwijl ik in de kas werkte heeft Ruud het vak voor de aardappelen zelfs al helemaal klaar: opgeruimd, gewied, aangeharkt: de aardappelen kunnen er zo in :-).
En ook al kunnen wij met onze tere groentezaailingen buiten nog weinig doen, de planten die in de tuin staan voelen de lente wel al. In de kas bloeien de abrikoos en de perzik al volop, en buiten begint de perzik nu ook te bloeien. De bessen beginnen voorzichtig uit te lopen, de eerste bloemknoppen verschijnen in de perenboom en ook de Franse dragon loopt zo goed uit dat ik er zelfs al wat kleine takjes van kan plukken. En dat geldt ook voor de bieslook, knoflookbieslook en citroenmelisse.
Het komt wel…. is het echt al zo lang te koud, te nat en te winderig of ben ik gewoon ongeduldig? Ik denk een beetje van allebei, maar het wordt wel tijd dat de grond hier wat opdroogt. Normaal gesproken zaai ik komkommers in april maar nu ik toch door hagel, regen en wind binnen zit (en zie dat het vandaag/vrijdag vruchtgewassendag is (tot zaterdagmiddag 14 uur, dan wordt het wortelperiode), ga ik die vandaag maar alvast zaaien. Nee, nog geen pompoenen en courgettes, daar wacht ik echt nog 3 weken mee.
Ik durf het bijna niet te zeggen maar ook vandaag worden er nog wat allerlaatste rozen en Clematissen bezorgd, daar kan ik me de komende dagen ook nog mee vermaken. En natuurlijk met de zorg voor de pepers, paprika’s en aubergines die langzaam maar gestaag groeien. En ik wil nog even Helichrysum zaaien, en knolselderij, en peterselie. Na de 2 koude nachten op maandag en dinsdag (ik zie op de weerapp sneeuwvlokken staan 🙄 ) gaan we beginnen om zaailingen, stekken en overwinteraars die nu nog in huis staan naar de kas te verhuizen (mits het niet stormt). Nee, de pepers, aubergines en paprika’s nog niet, maar wel Dahlia’s, eenjarige bloemen, Colocasiastekken, Salvia’s en Begoniaknollen. Dan kan ik die in de kas alvast verspenen of oppotten.
Het duurt dit jaar erg lang maar heel voorzichtig wordt het nu toch lente!!
Tot slot van dit blog heb ik nog wat mededelingen:
Allereerst: ik maak niet vaak meer reclame voor de zaaiagenda die ik samen met Laura maakte. Al kun je hier nog steeds de informatie vinden; wat het is, waarom we de agenda hebben gemaakt en waar de agenda te koop is of besteld kan worden: Zaaiagenda. Twee maanden geleden meldde Laura dat ze niet veel agenda’s meer op voorraad had en of we nog over een nieuwe = 5e druk zouden willen nadenken (omdat we het in eigen beheer hebben is het een flinke investering). We hebben nooit durven hopen dat het zo’n groot succes zou worden!! En ja, er komt dus ook nog een 5e druk. En omdat ik ook weer 2 jaar ervaring rijker ben, hebben we de Luffa aan de zaaiagenda toegevoegd, en Mibuna (vorig jaar voor het eerst gekregen en gezaaid, wat een leuke koolsoort!), en Rudbeckia, de winterteelt van peterselie onder glas en zo nog wat soorten. Ondertussen is de allerlaatste agenda van de 4e druk uitverkocht. En de nieuwe wordt op dit moment gedrukt en is net na Pasen klaar. Voor wie er interesse in heeft: de agenda staat, nu met een gratis setje ansichtkaarten, alvast in de voorverkoop in de webwinkel van Laura
En dan wil ik nog even melden dat ik op een regenachtige dag eindelijk tijd had om een pagina over de teelt van Luffa te schrijven, die kun je hier vinden: Luffa
En dan de allerlaatste melding: ik heb al een paar keer verteld dat de vijgenjam met sinaasappel en pijnboompitten mijn allerliefste jam is. Er zijn er natuurlijk meer, zoals deze aardbeienjam en de jam van appel met gedroogde abrikozen en amandelspijs. En daar is er nu nog één bij gekomen.
Vorig jaar natuurlijk al maar we hebben deze week (helaas) de laatste pot opengemaakt en opgemaakt, en ik zag dat het recept nog niet op de website stond. Wat een allemachtig lekkere jam is dit, heel eenvoudig en toch met zo’n twist die de smaak heel bijzonder, en bijzonder lekker maakt. En dat terwijl ik echt niet de grootste fan van steranijs ben (kun je nagaan). Ik ga deze jam zeker dit jaar weer maken! En ik heb het recept gisteren op de website geplaatst: Jam van bramen en blauwe bessen met steranijs
Tot slot nog 1 foto, van bloeiende krokussen, omdat ik daar zo’n vrolijk lentegevoel van krijg (zeker als ze geel zijn 🙂
Leuke blog weer Diana,
Ik moet zeggen het weer van vorig jaar was echt een heel stuk beter, de temepraturen in April waren toen al snel boven de 15-20 graden maar het weersvooruitzicht ziet er nog niet best uit. Ondertussen zitten wij dan met voorgezaaide groentes die eigenlijk echt de tuin in moeten het wortel gestel groeit de zaaitrays uit en om nu peulvruchten te gaan verspenen naar p9 potjes is ook zo iets, aankomende week ga ik ze toch maar de tuin in doen en het risico nemen want ze zijn te groor aan het worden 🙂
Hoi Diana,
Ook bij ons nat. Ook ontruid (lees gras) wieden bijna niet mogelijk met deze natte klei. En ook bij mij groeien de zaailingen goed. Net als bij Kevin groeien de wortels onder uit de zaaitrays. Nou lees ik ergens dat je die beter kan afknippen. Zo zou je een beter kluitje krijgen. Wat weet jij daarvan?
Succes met zaaien, opruimen en verspenen.
Sonja
Hallo Sonja,
Dat zal bij elke soort anders zijn. Ik kan me voorstellen dat het bij het afknippen van de worteltjes van kool (dat een vertakt wortelgestel maakt) gunstig kan werken omdat het afknippen van worteltjes voor een snellere vertakking zorgt. Mar dan moeten er al wel ruim voldoende worteltjes zijn die al sterk genoeg zijn, want anders is er ook een kans dat de nog weinige en jonge tere worteltjes minder/geen voedingsstoffen/vocht kunnen opnemen voor de plant. En bij soorten die minder wortels of een meer puntige hoofdwortel vormen kan het zelfs funest zijn als je die in een te jong stadium afknipt.
Uiteraard mag je het vooral zelf weten, en het is misschien ook leuk om eens te kijken welke planten uiteindelijk he best groeien; die waarvan je de worteltjes afknipte of die waarbij je dat niet deed.
Zelf doe ik het nooit bij zaailingen, met het idee dat jonge worteltjes nog kwetsbaar en volop in ontwikkeling zijn en alle worteltjes nodig zijn om de zaailingen gezond te houden, te laten groeien, en van vocht en voeding te voorzien.
Het is uiteraard heel wat anders wanneer je volwassen planten, struiken en bomen die uit een pot komen gaat planten; met het rafelen en dus breken van een deel van de opeengepakte worteltjes die dan soms in een rondje in de pot vast zitten stimuleer je de plant om juist weer nieuwe worte3ltjes te maken waardoor ze meer breeduit kan groeien.
Als je het eens gaat testen ben ik heel benieuwd en hoop ik dat je de uitkomst laat weten!
groetjes,
Diana
Diana maakt niet veel reclame maar dan zal ik het doen: Haar zaaiagenda is geweldig! Ik gebruik de agenda nu ieder jaar weer. Ook fijn om in de wintermaanden vast te kunnen voorbereiden.
Hallo Diana, ook hier in Apeldoorn giet het bijna de hele dag met veel rukwinden. Maar gelukkig was het vanmiddag een poos droog en toen heb ik snel de tweede tray tuinbonen in de moestuin bij huis gezet, ( we hebben zandgrond). De eersten had ik een twee weken eerder uitgezet en overdekt met vliesdoek, dat heb ik nu ook gedaan en de eerste helft overdekt met gaas; als ik dat niet doe komt de mussen kolonie uit de hele buurt de tuinbonen opeten. Ik gun de vogels veel maar ik hou zelf te veel van tuinboontjes dus maar even wat gaas. Vroeger wilde ik dat niet ik vind het geen mooi gezicht nl. maar ze vreten werkelijk alles op.
Gelukkig was ik net klaar toen er weer een giga bui overheen trok.
De pepers, paprika’s en tomaten blijven dit jaar beetje miezerig in de vensterbank op het zuiden; ze doen het niet zo mooi als andere jaren, zullen de zon ook wel missen.
Hopelijk hoeven we er niet al te lang meer op te wachten!
Ondertussen word ik zo blij van de bloemen en de vogels en de eerste hommels en vlinders, ik moet alleen beetje geduld hebben met de zon dit jaar. Lieve groet Margriet M
Ik had ook gehoopt op iets beter weer. Heb net zoals Margiet het idee dat mn peper- paprika en tomatenplantjes niet genoeg licht krijgen door al die wolken. En dan staan ze toch net wat te warm in ons super geïsoleerd huisje (elk voordeel heb zn nadeel). Ze worden te pielig.
Ik heb m’n tomaten al naar het tuinhuis gesleept. Dat heeft een groot enkelglas raam dus dat zou iets gunstiger moeten zijn qua licht en vooral ook een stuk koeler. Vannacht zou het daar in ieder geval ruim boven de 10 graden moeten blijven. Maar ja, het wordt weer kouder (volgens de buienradar gaat het in Schiedam niet vriezen, fingers crossed).
Wat is nou echt de absolute minimumtemperatuur voor tomaat/peper/paprika? Ik heb ook nog een droog stenen maar wel onverwarmd gebouwtje waar ik wat neer zou kunnen zetten maar als het buiten richting 0 gaat zal het daar zo’n 5 graden worden gedurende de nacht. Te koud toch? Is het dan beter om de boel snachts dan toch maar weer binnen op 20 graden te zetten (ik krijg de temperatuur niet structureel lager, lang verhaal). Of zou ik met een hittematje onder de verzamelbak misschien de boel net warm genoeg kunnen houden?
Luxeproblemen 😉
Nevermind. Ik heb alle plantjes gisteravond weer naar binnengezeuld. 10 graden voelde toch opeens best wel koud. Nu ik de peperteeltpagina nog een keer gelezen heb weet ik dat de terugvrhuizing waarschijnlijk een goed idee was. Alle kinderen zo dicht mogelijk bij het raam op t zuiden gezet. Kom op zon!
Dag Tessa,
op dit moment zet ik ook zoveel mogelijk buiten, maar ‘s avonds opnieuw binnen. Met nachttemperaturen onder de 10 graden vind ik het niet Ok. Tomaten durf ik buiten in kleine plastieken serres houden, maar pepers, paprika en aubergines niet. Ik heb mijn les geleerd… Vorig jaar heeft het 2 nachten hier -2 gevroren in april, ik had de kleine serres afgedekt met dekens waarin al mijn pepers, paprika’s en aubergines zaten. Resultaat : ze waren niet bevroren, maar groeiden niet meer. Van armoe heb ik sinds heeeel lang aubergines gekocht waarvan de mensen mij bijna uitlachte toen ik naar de variëteit vroeg😉. Ik kijk elke dag naar de nachttemperaturen, boven de 10 graden laat ik ze buiten (weliswaar volledig beschut) en daaronder sleur ik alle bakken binnen tot de volgende dag.
groetjes
carine
Dank voor de waarschuwing 😉 Dan ga ik (als t weer t toestaat) mn tomaatjes overdag in de koude bak achter ons huis zetten. Krijgen ze toch wat extra licht. De kas is vast beter maar das te ver,dan vallen mn armen eraf 😂
Hoi Tessa,
Met tomaten durf ik nog wel eens een klein risico te nemen, ook die houden van warmte maar kunnen nog wel eens 1 of 2 nachtje lichte vorst overleven. Maar pepers, paprika’s en aubergines houden nog meer van warmte en kunnen soms bij enkele nachten met temperaturen net boven nul graden zo beschadigd raken dat ze het niet overleven (of een groeistilstand krijgen, bladeren verliezen, etc.). Dus goed dat je de zaailingen toch maar weer hebt verhuisd! Zou toch zonde zijn van alle voorepret van het uitkiezen van soorten, het zaaien, verzorgen, etc..
Ik verhuis mijn pepers, paprika’s en aubergines eigenlijk nooit voor half april naar de koude kas, en dan ook nog alleen als ik zie dat de langer termijn weersvoorspelling er goed uitziet.
groetjes,
Diana
Het weer geeft me zaaistress en tegelijk vals gevoel van “ik heb heus wel nog tijd” 🙂 Een investering in de nodige lampen heeft dit seizoen wel al zijn nut bewezen. Voorzaaien van bloemen is vrij nieuw voor mij dus kan me niet baseren op vorige seizoenen, maar zou ik nog even wachten met zinnia’s?
Dag Sven, als je in de zoekbalk zinnia intypt zie je dat er een schat aan info te vinden is op deze site. Zelfs een apart blog met prachtige foto’s. Zinnia’s…..een tuin kan toch niet zonder??
Hoi Sven en Pien,
Ik ben het helemaal eens met Pien, A: geen tuin zonder Zinnia’s 🙂
En B: ik heb ze anderhalve week geleden gezaaid en de eerste kiemen hier nu (op een onverwarmde slaapkamer in een zonnig raamkozijn)
En tot slot: de pagina over Zinnia’s met informatie over zaaien, standplaats, etc. + foto’s van de rassen die ik teelde vind je hier: Zinnia
groetjes,
Diana
Dank voor je leuke blog weer. Toch een beetje troost het is hier ook nog bagger.