De lekkerste tomaat ter wereld

Ik ben heel voorzichtig aan mijn planning voor 2023 begonnen. Die planning hangt altijd samen met het bestellen van zaden; terwijl ik leuke soorten en rassen zoek en bestel staat ook mijn planning-in-excel open zodat ik er gelijk een plekje voor kan invullen. Niet voor buiten hoor; dan bestel ik gewoon wat ik leuk vind, of wat ik nodig heb (en ik weet redelijk uit mijn hoofd hoeveel bietjes, venkelknollen, andijvieplanten, etc. wij per jaar willen zetten – uiteraard met wat extra want een deel haalt door pech, droogte, slakken, etc. de eindstreep niet).

Ik heb het over tomaten. Misschien wel mijn allergrootste liefde in de moestuin. In de eerste moestuinjaren (rond 1991) kochten en plantten we altijd 6 geënte tomatenplanten in de enige kas die we hadden. Maar al snel veranderde dat: van een 2e en 3e kas, en naar veel meer tomatenplanten: lang leve internet en zadenwebshops waardoor ik ineens overal mooie en lekkere rassen kon vinden!!

Tomaat Aunt Ginny’s Purple

Ik weet nog welke de eerste waren: de rassen Ananas en Tangella en ik weet nog waar ik de zaden kocht. Terwijl ik dit blog schrijf peins ik al een uur hoe die webwinkel heette (waar je toen nog een papieren catalogus bestelde). Wat grappig dat ik door dit blog uiteindelijk achterin de krochten van mijn hersenen de naam van de webwinkel weer vond…… en ze bestaat nog steeds!! Ik ga dit weekend (te koud voor de tuin) gelijk eens kijken wat ze nog hebben, en op zoek naar wat nostalgische plaatjes en gevoelens 🙂 : La Ferme de Sainte Marthe

Afijn, toen werd ik dus verliefd. In mijn geheugen was de Ananas-tomaat enorm groot en smaakte ze ook echt naar ananas (en de Tangella naar mandarijn). Uiteindelijk smaakten ze natuurlijk naar tomaat maar dan wel in een heel andere dimensie dan de wat saaie rode ronde geënte tomaten met doorsnee smaak die we tot dan toe teelden.

Tomaat Rebel Starfighter Prime

Ik kan dit verhaal nog veel langer maken want ik zou een boek over tomaten kunnen schrijven; over hoe en waar ik tomatenzaden kocht, en over de hele wereld ruilde, over de leuke mensen die ik daardoor via de mail ‘heb ontmoet’, over de soms bijzondere verhalen, over de meer dan 500 rassen die ik ondertussen in de afgelopen 25 jaar heb geteeld en de dus duizenden tomaten die we hebben gegeten; soms matig in opbrengst en/of in smaak, soms zo voortreffelijk dat ik er zelf zaden van oogstte en ze nu nog steeds elke paar jaar weer teel. Ik moet bijvoorbeeld zaden van het ras Liguria al 20 jaar geleden hebben gekocht, en ik oogst er telkens weer zaden van en zaai haar elke 2 of 3 jaar weer met heel veel plezier. Vroege en late rassen, gezonde en zieke planten in mooie en slechte zomers, buiten en in de kas, de komst van de eerste ‘blauwe tomaten’ en de daaropvolgende stroom van kruisingen die niet alleen prachtig zijn maar ook heel veel beter in smaak. Stamtomaten, struiken en dwergen, met tomaatjes in besformaat tot tomaten van meer dan een kilo. Zaaien, planten, voeden, leiden, oogsten, mulchen, op 2 stammen telen, wel of niet dieven, etc.. En natuurlijk honderden pannen soep, vriezers vol met sap, potten met saus, tomatenchutney, gedroogd, etc..

Tomaat Liguria

Ik ben natuurlijk niet de enige liefhebber van tomaten; op het volkstuincomplex zijn er veel meer. En afgelopen zomer kreeg ik een appje van tuinvriendin Laura. Haar dochter heeft een vriend met familie in Servië. En via die weg kreeg ze zaden van een tomaat met de naam Vojlusko Heart. Het was een late tomaat (in de buitenteelt) en hij gaf ook niet veel opbrengst. Maar de tomaat was zo lekker dat ze die gelijk en helemaal alleen ‘opgevroten’ had (haar letterlijke woorden). Of ik interesse had? Ja natuurlijk!! En ook ik was verkocht; wat een prachtige diep rozerode kleur, heel vlezig en sappig, en wat een volle tomatensmaak, en extra zoet, ik moest bijna aan een aardbei denken! Zo werd de eerste tomaat al op de planning voor 2023 gezet.

En nu ben ik dus bezig met de planning. En bedacht ik dat ik volgend jaar misschien wel alle allerlekkerste tomaten wil telen. Normaal gesproken let ik bij de planning op een mix van verschillende vormen, kleuren, formaten, etc; dus wat rode tomaten, wat vleestomaten, wat bicolors, een groene, een paar cherrytomaten, etc.. Maar komend jaar ga ik daar niet op letten, en ook niet op de de opbrengst want rassen die geen grote opbrengst geven ga ik op 2 stammen telen. En gelukkig hebben we genoeg ruimte in de kas zodat ik ook niet op vroegheid hoef te letten. Ik ga gewoon de allerlekkerste tomaten ter wereld telen!

Tomaat Girl Girl’s Weird Thing

Dat klinkt eenvoudig maar is het niet. Want wat is lekker? Dat is nogal persoonlijk; sommige mensen houden van extra zoet of juist een fris zuurtje, van vlezig of sappig, etc. En omstandigheden als temperatuur, vocht, voeding, grondsoort, etc. hebben invloed op de smaak. En niet te vergeten het juiste moment van plukken. Uit de 500 rassen die ik zelf teelde kan ik echt wel een teeltjaar vullen met mijn 35 lekkerste rassen. Maar ik wil natuurlijk ook wel weer voor mij nieuwe rassen uitproberen – het moet wel spannend blijven. En er is nog zoveel te ontdekken dat me dat in dit leven niet meer lukt, er is een website waar meer dan 16.000 rassen worden omschreven – Passion Tomate.

Tomaat Goldita

Afijn, om een lang verhaal kort te maken: ik googelde op ‘Best tomato ever, ‘Best tasting tomato’, ‘Favourite tomato’ en zo nog wat termen en zo vond ik links en rechts op internet (en bijvoorbeeld op het grootste tomatenforum ter wereld Tomatoville) lijstjes met rassen. En als ik die lijstjes naast elkaar leg zijn er tomatenrassen die in meerdere lijstjes staan. Die zoek ik!! De oudere geweldige rassen zijn soms generaties lang doorgegeven en hebben dan ook namen als Aunt Ginny´s Purple, Prudence Purple, Aunt Ruby´s German Green, Granny Cantrell´s German Pink. En denk aan de bekende Cherokee’s en Brandywine’s (waar zelfs verschillende vormen van bestaan). Maar ik zoek niet alleen oude rassen, er zijn echt ook heel veel geweldige nieuwe rassen ontwikkeld door kwekers/-liefhebbers als Tom Wagner, Karen Olivier, Brad Gates, Craig LeHoullier en noem ze allemaal maar op. En een aantal rassen die in die lijstjes staan heb ik al. En er zijn ook mijn persoonlijke favorieten die niet in die lijstjes staan maar waarvan ik weet dat ze echt heel erg lekker zijn.

Tomaat Orange Russian 117

En dus ga ik dit weekend achter de computer zitten en mijn wensenlijst samenstellen, zaden bestellen en mijn tomatenplanning maken. Buiten is het koud, ik zet een pot hete ‘groene elfjes’ thee (een favoriet) en zal wel een dekentje over mijn benen draperen. Ruud wil erwtensoep eten en gaat de eerste kerstboomspullen op zolder opzoeken. Een mooier weekend voor de planning en het dromen over de tomaten voor volgend jaar is er niet!!

Tomaat Brad’s AtomicGrape

Tot slot: voor de mensen die zelf ook op zoek zijn naar heel lekkere tomaten kan ik wel een top 25 uit de lijst van mijn eigen 500 geteelde rassen geven. En je zou dan via deze pagina op zoek kunnen gaan naar zaden van die rassen: Moestuinzaden

Sommige van mijn top 25 teel ik al 20 jaar en sommige pas vorig jaar voor het eerst. Zo komen er elk jaar wel weer een paar nieuwe rassen in mijn favorietenlijst bij. Ik maak er gelijk linkjes van, dan kun je foto’s en beschrijvingen van die betreffende rassen in mijn ‘database van zelf geteelde rassen’ zien:

Tomaat Xanadu Green Goddess

En dat is dan een heel lastige lijst geworden want als ik er maar 25 mag kiezen kunnen overheerlijke rassen als Red Fig, Britain’s Breakfast, Green Giant, Sweet Cream, Cherokee Lime Stripe, Gardener’s Delight, Persuasion en nog heel veel andere er niet meer bij. Keuzes…..keuzes… 🙄 😀

Heel veel plezier en succes met je eigen planning en de zoektocht naar leuke zaden voor 2023!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pauline

Ha Diana, wat een heerlijk en aanstekelijk blog weer!! Geweldig hoe je van je top 25 toch stiekem een top 32 maakt…😄
Ik mis wel je topper Coral Queen hoor. Voor mij komt die in plaats van Rose Quartz want die smaakte bij mij heel vlak.
Heel veel plezier in je digitale snoepjeswinkel; en je hebt helemaal gelijk het is er het perfecte weekend voor!

Cilia

De Coral Queen dit jaar ook voor het eerst geteeld en inderdaad één van de lekkerste tomaten die ik geproefd hebt.

Esther Hanko

Wat een fijn blog weer, ik krijg alweer helemaal zin in volgend jaar, terwijl hier zelfs nog wat narijpende Sprite-tomaatjes van afgelopen jaar op het aanrecht staan! Jouw tomatendatabase is voor mij zo’n beetje dé bron van informatie voor keuze van nieuwe rassen, en zo staan een aantal van jouw favorieten hier ook op de lijst voor volgend jaar. Laten we hopen dat volgend jaar weer net zo’n goed tomatenjaar wordt als het afgelopen.

Corry

Dit werkt enorm aanstekelijk Diana!! Altijd een feestje om jouw blog te lezen. Goed idee om eens na te gaan denken welke tomaten ik volgend jaar wil gaan kweken. De foto hierboven (die met al die heerlijk tomaten bij elkaar), kan jij mij vertellen hoe die paarsig-rode tomaat in het midden heet?

Kevin Broekhuizen

Bedankt voor dit mooie blog, zelf heb ik mijn tomatenrassen lijst ingekort begon met 80 rassen extreem veel natuurlijk, een hoop werk maar al die smaken en kleuren blijven prachten, nu heb ik er nog 60 op de planning staan ben heel benieuwd volgendjaar hopen op een mooi tomaten jaar.

Mieke

Ik zie dat ik al een laar rassen gekocht heb die er tussen staan! Op naar het 2de tomatenjaar. Dit jaar veel oogst maar de smaak viel wat tegen.

Kevin Broekhuizen

Ik had nog een vraag over uw blog vruchtwisseling, voorheen had ik een kleine tuin van 20 vierkante meter die gebruikt werd voor groentes telen, toen deed ik bijvoorbeeld tussen de spruiten rijtjes spinazie, ik gaf overigens altijd de bemesting bij het verplanten zelf in het plantgat en dan wat potgrond eroverheen en dan de plant(groente) erin. Nu heb ik sinds dit jaar een grote tuin op een complex, en vraag ik mij af of dit nog steeds handig is om te doen of dat ik mij echt moet gaan houden aan de vruchtwisselings groepen, zelf eten wij namelijk maar beperkt aantal bladgewassen en kolen, eten vooral wortel / aardappel en vrucht gewassen.

Pien W

Dag Diana, vanochtend nog eens jouw blog gelezen. Helemaal uit mijn hart gegrepen.
in 1840 beschreef Von Liebig (uitvinder van kunstmest èn het bouillonblokje) zijn “Wet van het minimum”: de opbrengst van een gewas wordt bepaald door de voedingsstof die naar verhouding het minst aanwezig is. Later ging uitgerekend deze man (op zijn 21e al hoogleraar) zich kritisch uitlaten over “zijn” kunstmest omdat dat het bodemleven verstoorde en ging juist hij polycultuur promoten. In de 19e eeuw!!! Ik ben een simpele amateur maar al jaren een groot voorstander van alles lekker door elkaar zetten. Niet alleen letten op de oogst maar ook aandacht voor “het oog”. Bloemen er bij voor insekten, afwisselen van kleur. Wij vinden palmkool niet lekker maar het moet in mijn tuin vanwege de vorm en de prachtige kleur. Alles wat niet geoogst wordt mag nog een tijdje blijven staan en kan doorschieten, de bloempjes van bijv.broccoli zijn een feest voor nuttige insekten. Na 7 jaren op deze manier te (moes)tuinieren is mijn tuin van kale zandgrond veranderd in een walhalla voor wormen. Geen ziekten, geen plaagdieren, geen misoogsten. Ja, wèl (wormen)compost en mulchen met vooral Bocking 14. Zelfs afgelopen bloedhete zomer heb ik vrijwel geen water hoeven geven. Ik zou het van de daken willen schreeuwen: laat lekker los wat vroeger zo belangrijk leek en (eerlijk is eerlijk) ik zelf trouwens ook uitbundig deed. Niet spitten, geen eentonige rijen met teveel van hetzelfde, geen kunstmest of chemische narigheid, gewoon vertrouwen op moeder natuur! Veel leuker dan het vroegere “winterklaar maken van de tuin”. Groeten, Pien

Pien W

Dag Diana! Dank voor je reactie en vooral voor de link naar het recept met de recepten. Wij hebben gisteren pasta met palmkool en knolvenkel gegeten en ronduit gesmuld! Knolvenkel is een favoriet van mij door het “anijsje” maar ik had niks meer in de vriezer en moest ik kopen. Helemaal tegen mijn principes in maar het was werkelijk de moeite waard! Leuk, volgend jaar weer palmkool zaaien maar ook nòg meer knolvenkel! Fijne dag! Groeten, Pien

Jan

Wat een geweldig overzicht! Ik kweek zelf vooral Humboldt tomaatjes omdat ze buiten overleven.
Zou heel graag wat zaadjes van die aantrekkelijke Livorno willen , hoe kom ik daar aan??

Angelique uit Zuid-Holland

Hallo Jan,

Op de site van Bol kan je de zaden van de Liguriatomaat vinden.

Jan

Sorry
Niet Livorno , maar Liguria😩

Nina

Ken je Angelo Dorny ook? Hij is ook dol op tomaten en heeft een mooi boek met rassen en recepten geschreven. Het heet “Pomodori, mijn liefde voor tomaten en lekker eten” aanrader! Ps. Goed idee om dit weekend te starten met de planning voor 2023! Groetjes, Nina

Jose

Hee Diana, jij zegt, ik zou er een boek over kunnen schrijven…ik zeg, DOEN! 😊😉🍅🍅🍅

Petra

Hoi José en Diana,
Dat was ook mijn eerste gedachte, toen ik die opmerking las. Dus Diana, mochten we een koude winter tegemoet gaan, waarin je niet veel op de tuin kan doen, dan hoef je je zeker niet te vervelen. 😉
Heel aanstekelijk blog trouwens.
Groeten,
Petra

Henny Nagelhout

Erg bedankt Diana, voor deze bijzonder informatieve blog. Vraagje: weet jij een zaadhandel die zaden verkoopt van de miniatuurversie van statice: Limonia Safora?
ik heb al heel lang gezocht maar kan ze niet vinden.

Ton

Dag Diane, ik heb geen kas wat zijn goede rassen voor buitenteelt ik heb goede kleigrond.

Amber

Het ras: Moneymaker kun je supergoed buiten telen. Zaadjes zijn overal te koop. Ik had afgelopen zomer 4 plantjes en ze bleven maar tomaten produceren.

Pien

dag Diana,
Heb je misschien een advies voor een tomaat in de volle grond?
Ik heb helaas geen kasje, maar wil wel graag tomaten kweken.
groetjes Pien

Carine p

Dag Diana,
Zalig hé al die soorten. Tomaten zijn bij mij ook mijn dada in de tuin. Bij het uitkiezen van de zaden zorg ik voor soorten die ik droog, anderen voor saus, een groot deel om zo te eten, sommigen omdat ik ze mooi vind, een deel kerstomaatjes, een tomatensoort die speciaal gebruikt wordt om te vullen en die zijn vorm behoudt en dan als laatste een bewaar tomaat.
De beste bewaar tomaat die ik tot hiertoe gevonden heb, is Ponderosa. Blijkbaar zijn er verschillende ponderosa namen. Dit tomaatje is aan de buitenkant geel en binnenin rozig en is van Italiaanse afkomst. Ze bewaart zonder probleem 3 maanden. Hierdoor eet ik tomaten tot einde januari. De andere bewaar tomaten vind ik minder lekker van smaak.
De vul tomaat vind ik striped cavern een topper.
Mijn absolute favorieten van jouw zaden die elk jaar terugkomen zijn blush, malakhito-vaya shkatulka, green giant, Alice dream, en natuurlijk coral queen!
Als je zaden wenst van deze bewaar tomaat (die niet in jouw database staat, laat maar horen).
vele groetjes en niet teveel keuzestress 🙂
carine

marja

Wat weer een leerzame blog. Elke week kijk ik er naar uit.
Ik tuinier al heel lang maar steeds lees ik dingen die ik niet weet. vooral de vergelijkingen. Het eerste wat ik doe als het tijdschrift Landleven in de brievenbus ligt lees lk je column. Jammer dat dat gestopt is.
Groet.

Monique Cremer

Wat een prettig informatief blog weer, Diana. Het enthousiasme spat er vanaf. Reuze bedankt dat je steeds weer de tijd neemt om al je kennis met ons te delen. Ik zou er zo graag wat tegenover willen zetten, maar ik zie geen webshop of affiliate links. Of zie ik iets over het hoofd?

Ik ben het overigens met een aantal van de andere reageerders eens: schrijf dat boek  😃 !
Ik koop het graag en weet zo nog wel een paar mensen in mijn omgeving die het ook zouden willen hebben  😊 .

Hendrica Kalkman

Hallo Diana,
wat heerlijk om deze blog over tomaten te lezen, geweldig wat een soorten! Maar ik wil je eigenlijk ook even complimenteren met de prachtige foto’s van de tomaten, het water loopt me nu al uit de mond!  😋  Kan niet wachten tot het voorjaar!!

Sabrina

Tomaat Nightshade

Sabrina

hoi Diana. Heb je al ervaring met deze tomaat?

Sabrina

We gaan het meemaken want ik heb de zaden al gekocht om te gaan zaaien. Vorig jaar vond ik de donkere tomaten inderdaad ook wat tegenvallen kwa smaak. Je schreef dat je maar zelden F1 tomaten teelt. Mag ik vragen waarom? Bedankt voor je reactie!

Stella

Hallo Diana ,laatst hadden we met de tuinclub een avond waar Peter Bauwens kwam spreken ,en die vertrelde dat ,als je maar 1 tomaat zou zetten dat je dan Ropreco Paste moest planten ,kon gewoon buiten over de grond laten kruipen en niks aan doen 🤔🤔🤔 ik had er eentje mee ,qua smaak niet speciaal vond ik ,en ik heb er zaad van. Heb jij deze al geprobeerd? Volgens ik vind op internet wel met 3 stokken steunen , en kan buiten. Wou ze ipv sprite eens zetten ,want dat is elk jaar een gevecht om ze wat fatsoenlijk te houden 🤣.grts Stella

Stella

Hallo Diana, Ik ga ze eens zaaien dit jaar ,en laat je het weten hoe het gegaan is .ook maar weer een paar spritjes voor de dochter .grts Stella

Roel

Hallo Diana,

Bij de tomaten database staat bij opbrengst ‘goed’ en ‘prima’. Welke tomaten hebben een hogere opbrengst, ‘prima’ of ‘goed’ ?

Roel

Hoi Diana,

Bedankt voor je duidelijke uitleg

Groetjes,
Roel

Jim

Hoi Diana,

Leuk te lezen! Ik kwam een webshop uit Kroatië tegen waar ze veel rassen van de Wild Boar Farm aanbieden. Hier kunnen heel misschien nog wat rassen tussen zitten die leuk zijn om te proberen!

Groet,

Jim

Jim

croatianseeds-store com

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties