Gember ‘oelek’
Ingredienten
- Gember
- Zout
- Citroensap
Details
Bron: Diana
Voorbereiding:
15 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Totale tijd:
30 minuten
Soort keuken:
Mengelmoes
Dit ‘recept’ is gebaseerd op het recept van sambal oelek. Bij de oogst en het verwerken van zelf geteelde gember houd je altijd wat ‘restjes’ over, zoals het nog witte/roze gedeelte net boven de wortelstokken, nog voor het groene gedeelte begint. En kopjes en kontjes van in plakken of stukjes ingemaakte of ingelegde gember. Weggooien is zonde, zo is dit recept ontstaan.
En ja, het is heel zout. Maar ook heel geurig, pittig, fris, en vol met een sterke gembersmaak.
Er zijn mensen die dit veel te zout vinden of niet zoveel zout willen gebruiken. Wellicht kun je dan overwegen om de restjes gember te malen zoals genoemd maar dan met alleen wat citroensap en een klein beetje water. Dit natte mengsel kun je in een ijsblokjesvorm invriezen. En je kunt dan blokjes gembercitroen in een curry of wat dan ook gebruiken.
Ik gebruik deze zoute gemberpasta in bijvoorbeeld marinades, curry, soepen, etc., ik gebruik maar een klein beetje en gebruik dan verder geen of veel minder zout meer in het gerecht. Je moet dus uiteraard wel even rekening houden met het zoutgehalte van de rest van de ingrediënten in een gerecht als je het gebruikt. Je kunt ook minder zout gebruiken maar bedenk dan dat je het in de koelkast moet bewaren en binnen ongeveer een maand op moet maken. Ik heb even gekeken hoeveel zout een potje gemberpasta bevat (ze zijn van verschillende merken in onder andere de toko te koop) en dan bevat een potje over het algemeen ongeveer 75% gember, 8% zout en de rest is bijvoorbeeld citroenzuur, verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen als kaliumsorbaat, en soms nog water en/of zonnebloemolie,
Ik vind dit een prima oplossing voor mijn ‘gemberrestjes’ en hoef zo geen plekje te zoeken in de overvolle vriezer (al is het invriezen van een nat papje van gemalen gember met wat citroensap en water dus ook een prima oplossing).
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Schil de gember en snijd in stukjes (ik gebruik hiervoor dus de restjes gember die ik overhoud na het maken van ingelegde gember en gemberplakjes in siroop, en de stukjes gemberworteluitlopers net boven de rizomen, etc.). Weeg de stukjes/restjes af en reken uit hoeveel zou je moet toevoegen. Per 100 gram gemberstukjes moet er 12 gram zout toegevoegd worden. Voeg dan nog een klein beetje citroensap toe (het zorgt voor een wat hogere zuurgraad = veilig tegen botulisme, en de kleur blijft zo wat mooier, en het geeft een frisse geur en smaak die sowieso goed past bij Aziatische recepten. Ik gebruik voor 1 potje van deze gemberpasta ongeveer een halve eetlepel citroensap.
Stap 2: Malen en mengen
Doe de gember met het zout en citroensap in een keukenmachine (met het mes erin), of in een 'multihakker' die vaak bij een staafmixer zit, of anders in een vijzel. Zorg er uiteraard voor dat de spullen heel schoon zijn. Pureer de gember samen met het zout en citroensap. Als het mooi fijn is roer je nog een paar keer het mengsel goed om, het zout mag niet opgehoopt aan één kant zitten terwijl op een ander plekje wat puree met minder zout zit; het zoutpercentage zorgt voor de houdbaarheid en moet dus heel gelijkmatig worden gemengd en dit is het allerbelangrijkst. Blijf malen en roeren tot je heel zeker weet dat het zout volledig is gemengd in de gemberpasta.
Stap 3: Inmaken en bewaren
Maak nu de potjes en deksels schoon; was ze goed, en spoel ze na met kokend heet water. Giet de met kokendheet water gevulde potjes en deksels leeg, vul ze daarna direct met de gemberpasta en sluit ze af. Je hoeft de potjes niet ondersteboven te zetten, de pasta is koud en de potjes zullen dus niet vacuüm trekken, ze blijft houdbaar door het zoutpercentage. Je bewaart het in schone potjes, donker en koel, dan is het zeker een jaar houdbaar. Als een potje eenmaal open is bewaar ik het in de koelkast, en ik gebruik telkens een schoon lepeltje wanneer ik een schepje wil gebruiken. Als je dit recept in een kleine hoeveelheid voor gebruik op korte termijn wilt maken kun je het zoutgehalte dus met bijvoorbeeld de helft verminderen en dan in een schoon potje in de koelkast bewaren en binnen ongeveer 2 maanden opmaken.