Oogsten

Ik durf het bijna niet te zeggen……. de vriezer is kapot. Dit keer was het gelukkig niet mijn eigen schuld maar ging het om de koel-vriescombinatie in de keuken, een ‘oud beestje’. Ik kreeg bijna een déjà vu want ook nu riep Ruud me weer voor een ‘plasje water’ onder koelkast. Gelukkig waren alle groenten nog bevroren. Maar het schip was wel zinkende, ik heb in allerijl alle zakjes met courgetteblokjes, geraspte bietjes, gekookte maiskorrels, etc. naar de andere vriezer overgeheveld (die nu dus ook tot de nek toe vol zit). We hebben nog gekeken of het zou helpen als ze uit was, ontdooid, schoongemaakt en weer aan werd gezet. Maar helaas. Er moest dus een nieuwe koel-vriescombinatie worden besteld, en die is er ondertussen. En dat betekent dat ik nog 3 flinke vrieslades heb om te vullen. En dat is dan toch nog een positief puntje in een dure week.

Niet alleen de kapotte koel-vriescombinatie zorgt ervoor dat ik zuinig ben, elke dag maar weer die akelige berichten en stijgende energie- en boodschappenprijzen zorgen ervoor dat ik de vriezers zo vol mogelijk wil hebben voor de winter komt. En we hopen natuurlijk ook nog zo lang mogelijk uit de tuin te kunnen oogsten. Ook nu is er weer geen tijd voor wieden: we oogsten, ruimen op en planten zaailingen uit.

In augustus troffen we 3 pompoenen aan die waren aangevreten:

Misschien dat er meerdere dieren zijn die dit doen maar hier weten we zeker dat het ratten zijn. Vreemd genoeg vreten ze de pompoen aan één kant open, hollen die uit en dan vertrekken ze weer, waarbij ze weinig vruchtenvlees en zaden lijken te eten of mee te nemen. Het was op dat moment jammer van de oogst maar we kwamen erachten dat de vruchten die hingen niet of nauwelijks werden aangetast (er groeiden 2 planten op/in de composthoop met daarachter stukken opgeslagen klimgaas, de planten waren te groot voor de compostbak en slingerden het klimgaas in). Een hangende pompoen, zelfs als dat maar een halve meter hoog is, is blijkbaar lastig voor een rat om aan te knagen. En dat ga ik zelf zeker onthouden voor volgend jaar.

Op de foto hieronder zie je 4 van de 6 pompoenen die ik uiteindelijk kon oogsten. De 3 rechtse zijn mooi, gezond en intact en gaan naar zolder voor de bewaring. De pompoen links heeft wat plekjes (de rat heeft nog wel geprobeerd om er aan te knagen maar vond het blijkbaar toch te lastig en heeft het opgegeven voor hij door de dikke schil kon knagen). Helaas brak de steel af toen ik de pompoen uit mijn fietsmand wilde pakken. Die pompoen is natuurlijk niet lang te bewaren en ga ik dit weekend schillen en in stukken snijden, in de oven roosteren en dan in porties invriezen voor bijvoorbeeld onze favoriete risotto met pompoen en citroen.

Alle peren zijn geoogst en verwerkt (in moes, jam, peertjes in rode wijnsiroop, en van de schillen maak ik azijn). Nu zijn de appels aan de beurt, zie foto bovenaan dit blog van de eerste rijpe appels van het ras Ecolette. We hebben nu ruim een emmer appels kunnen plukken (de appels die in de zon hingen, geel waren, al een flinke rode blos kregen en begonnen te vallen), de andere appels (nog groener van kleur en zonder blos) mogen nog 2 tot 3 weken blijven hangen. Ik kan deze appels goed bewaren (op zolder, naast elkaar in dozen met een papieren afscheiding tussen de appels. En ik wil appelplakjes in de voedseldroger drogen. En ik wil appeltaartjam maken. Ik bedacht, maakte en plaatste dat recept bijna 10 jaar geleden, excuses voor de oude en lelijke foto’s en een iets te uitgebreide uitleg (ik twijfel of ik het aan zal passen of uit nostalgische overwegingen zal laten staan 🙂 ). Hoe dan ook; het was en is een heel lekker recept maar met alles wat ik in de afgelopen jaren op inmaakgebied leerde hoop ik dit weekend een appeltaartjam 2.0 te maken (met wat frissere smaken, zonder geleisuiker maar met rietsuiker, appelsap in plaats van water (want water smaakt naar niks), en de gesneden vruchten eerst een nacht te laten weken in citroensap). Ik hoop dat het lekker wordt en dan zal ik het uiteraard op mijn website plaatsen. En van de appels die ik overhoud maak ik zeker de Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp, één van mijn meest favoriete appeltaartrecepten.

De laatste bleekselderijplanten zijn geoogst, schoongemaakt en ingevroren. Door alle regen en drukte en oogst waren we de courgettes vergeten, de grote exemplaren liggen ondertussen op de composthoop, de kleintjes zitten ook weer in blokjes in de vriezer, voor in soepen en stoofschotels.

We oogsten en eten palmkool, knolvenkel, andijvie en rucola uit de tuin. En de allerlaatste tomaten. En paprika’s. En de laatste augurken zitten in zoetzuur, de planten zijn ondertussen geruimd. En tussen al die oogst door moeten we in de kas de zaaisels en zaailingen natuurlijk wel water geven. En we planten nog wat laatste soorten uit. Je zou denken dat het met dit weer allemaal niet hard groeit maar het tegendeel is waar. Ik maakt op 12 september een foto van de linkerkant van de kas:

Ik had de jonge zaailingen van cichorei, mosterdblad, sla, andijvie, waterkers, raapjes, etc. op dat moment net uitgeplant. Nu ziet het er al zo uit (11 dagen later):

Duidelijk aangeslagen en al wat gegroeid! Achterin de kas zie je nog wat bakken met zaailingen die nog uitgeplant kunnen worden (winterpostelein voor buiten, raapjes en stengelui voor in de kas, etc.). Langs de randen van het middenpad heb ik winteruien geplant (die ik hopelijk in juni al kan oogsten).

In de andere kas komen geen wintergroenten maar ga ik de grond ‘verzorgen’. De meeste planten zijn eruit, op een paar tomatenplanten na waar nog flink wat cherry- en cocktailtomaten in hangen. En ik zaaide er Japanse haver. Ik kreeg via instagram de tip dat Japanse haver veel voordelen heeft (wortelt diep en neemt dus uit diepere lagen van de grond mineralen en sporenelementen op, levert veel organische stof en het belangrijkste: kan helpen tegen schadelijke aaltjes). Een nadeel blijkt echter dat Japanse haver ervoor kan zorgen dat Fusarium (verwelkingsziekte) zich kan ontwikkelen. En dat kan vooral bij (winter)uien, knoflook en prei voor o.a. koprot zorgen. Goed om te weten!! Ik heb het nu in kas 2 gezaaid en daar kiemt het al. De groene steel die je op de achtergrond ziet is van de tomaat Britain’s Breakfast waar nog zeker 50 langzaam rijpende tomaatjes in hangen:

Er groeien verder geen andere planten en zeker geen winteruien, alleen een paar oude tomatenplanten en haver. Als de haver in december/januari groot genoeg is ga ik de afstervende planten bedekken met een laag mest. In kas 3 was ik er afgelopen jaar in ieder geval heel tevreden over, met (in vergelijking met de planten in kas 2) stevigere planten met een beter/groter/gezonder wortelgestel. Het nadeel (Fusarium) en het voordeel (een natuurlijke bestrijding van het wortellesieaaltje dat als gevolg van een gebrek aan vruchtwisseling in de kas na verloop van tijd op kan treden) en nog meer informatie kun je hier vinden (PDF): Japanse Haver – Universiteit van Wageningen

Tot slot van dit blog nog 1 foto, van één van de savooiekolen. Met een hele week regen op komst ben ik een beetje bang dat ze gaan barsten/scheuren. Ik heb overwogen om een deel van de wortels met een spade door te steken (dan kunnen ze minder vocht opnemen en wordt de kans op barsten kleiner). Maar dan groeien ze ook niet veel meer en kan ik ze net zo goed oogsten. Misschien kan ik ze eens gaan fermenteren en savooie-zuurkool maken. Een leuk karweitje voor een herfstachtige dag!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Riekie de Sain

Gelukkig dat jullie er op tijd bij waren en beden een nieuwe koel vriescombinatie is heel wat zuiniger vraagje Diana,wat heb je op de grond in je kas liggen en heb je dat altijd?

Nanny

Wat zonde van jullie aangevreten pompoenen. Goed om te weten dat ratten zich daar tegoed aan kunnen doen. Gelukkig ligt mijn oogst (30 stuks) veilig binnen. Ik had ik de beste oogst uit een teeltbed waar ik vorig najaar een mix van groenbemesters had gezaaid.
Werk jij een groenbemester in de grond of verwijder je die?

Nanny

Dankjewel Diana, voor je uitgebreide antwoord. Spitten doe ik zelf ook niet, daarom had ik de groenbemesters afgelopen voorjaar verwijderd. Maar het is een heel goed idee om ze af te dekken met compost. Wat fijn dat overzicht dat je gemaakt hebt, met alle groenbemesters. Groetjes, Nanny

Ria

Hallo Diana,
Toen ik je oogstverhaal las dacht ik: O ja, appeltaartjam !!! Heel vaak heb ik dat recept gemaakt en ik popel om het dit jaar weer eens te doen. Ik geloof zelfs dat ik alle ingredienten op het ogenblik in huis heb dus dat is een fijn karweitje om op deze regenachtige dag te doen.
Wat ik ook deze week weer heb gemaakt is die heerlijke kruidige salielikeur. Ik vroeg me af of je dat recept ook met rozemarijn zou kunnen maken. Ik zal eens een kleine hoeveelheid uitproberen.
Mijn pompoenoogst valt dit jaar erg tegen, misschien door de droogte. Gelukkig kun je tegenwoordig overal lekkere biologische pompoenen kopen.
Ik hoop dat de trossen tomaat in mijn kas nog rijp zullen worden, ik heb de ruimte nodig voor allerlei zaaisels die daar de grond in moeten. Anders moet ik maar weer eens op zoek gaan naar recepten met groene onrijpe tomaten. Geen chutney want ik heb daarvan nog potten van vorig jaar staan.
Leuk experiment, zelf zuurkool maken.
Groetjes, Ria

Marieke

Beste Diana,
Wij hebben ook een Ecolette (lei)appel staan. Nu heb ik begrepen dat wanneer een appel plukrijp is hij niet altijd meteen eetrijp is. Dus dat je de appels nog een tijdje moet laten liggen voordat ze goed op smaak zijn. Hoe lang laat jij de Ecolette appels liggen voordat je ze gaat eten?

Carine p

Dag Diana,
Altijd plezant de blog te lezen. Ik vrees dat ik ook last heb van muizen (denk ik). De kousenband die ik laat drogen voor het zaad, hangen eraan met overal gaatjes. De zaden zijn eruit gehaald. Die deugnieten!
Ook zitten ze te knabbelen aan de zoete aardappelen.
Dit jaar heb ik Siciliaanse pompoenen geplant, het lijken wel reuzen. Ook de kleine sweet dumpling die naar het schijnt heel zoet van smaak is en eveneens sucrine de berry die blijkbaar speciaal voor desserten gebruikt worden. Ik ben benieuwd, maar ik wacht nog even. Zaden zijn gerust te ruilen.
ik heb geen ervaring met Chinese kool, die ik een paar weken geleden uitgeplant heb. De planten doen het prima, maar mooie rechtopstaande kolen vormen ze niet, eerder losse bladeren. Op de foto stonden mooie lichte kolen op, maar mijn bladeren zijn grasgroen. Zouden ze Chinese kolen misschien bleken door er potten over te zetten?
groetjes en veel inmaak plezier. Vergeet niet de gelei van basilicum soorten te maken.
carine

Linda

Diana, Carine
Kan ik het recept voor de basilicumgelei op de site terugvinden?
grts
Linda

Pien W

Dag Linda! Carine en Diana vinden het vast goed dat ik je vraag beantwoord. Kan ik gelijk vertellen dat het ook echt heerlijk en apart is! Je kunt het vinden bij de algemene pagina van basilicum, sowieso leuk om te zien hoeveel soorten er zijn en hoe prachtig de planten zijn! En dan bij de reacties gaat Carine beschrijven hoe zij dat maakt, redelijk onderaan dus je moet even scrollen. Succes! Groeten, Pien

Con

Jee het zit jullie met de vriezers niet mee, maar eigenlijk mag je blij zijn als het een oudje was, dan is het zeker een energie vreter geweest. Dat is ons ook overkomen als de vorige bewoners hun oude vrieskombi achter lieten, en ach een beetje extra plek is niet slecht, dachten we! Totdat na 3 jaar het beesje het opgaf en we een hoop geld van de stroomleverancier terug kregen, maar ik ben bang dat jullie dat niet gaan krijgen.

Ik laat al jaren mijn pompoenen klimmen, met een beetje start hulp, ze blijven zo veel mooier en zijn makkelijker te oogsten. Ik strooi er nog een beetje zaad bij van klimmende bloemen bij, een prachtig beeld geeft dat. Ben altijd verbaasd hoe sterk de stelen van de pompoenen zijn, vorig jaar had ik een pompoen van 10 kilo die zonder hulp hing.

Hier was het een slechte zomer voor de tuin, eerst veel te droog, dan opeens extrem nat met ontzettend veel slakken, die veel schade hebben aangericht, emmers vol heb ik het bos in gebracht, en dan kwam de hitte, weken lang, en de tuin stond stil, de planten gingen in een soort van “standby” toestand. En nu hadden we al de eerste vorst. We hebben nog nooit zo weinig kunnen oogsten, wel veel pepers, paprika en andijvie, maar nauwelijks tomaten hoewel het prachtige planten waren, het was te heet.
Ook de bloemen zijn heel wispelturig, sommige zijn gigantisch groot gegroeid en andere niet in bloei gekomen.
En nu hebben de meeste het opgegeven, van vele hebben nog geen zaad kunnen oogsten en dat zal ook niet meer lukken.
Het is wel grappig om te zien hoe sommige planten daar mee omgaan bv impatiens heeft een dag na de vorst ´s middag opeens al haar zaad dozen geopend, (niet 1 plant maar alle planten)  waarvan de meeste helaas nog onrijp zijn.
Het was geen fijn jaar hier. Maar we maken alweer plannen voor volgend jaar en hopen op een beter jaar.
 
Ooievaars en reigers zijn gek op slakken, er zijn hier 2 nesten, elke dag komen ze om naar slakken te zoeken, sinds een paar weken ook met hun jonge vogels, prachtig om te zien.
Veel succes met het inmaken en conserveren van al jullie groenten.
 
 
 

20220903_113825 (002).jpg
Marijke Woelfel- Rietveld

Beste Diana, staat het recept voor azijn van van pereschillen ergens op je blog? Hoor het graag! Pech met de vriezers, misschien nu dan tijd voor een staatslot? Wie weet. Veel geluk :))

Mikki Bes

Diana ik heb een vraag aan je en ik weet even niet waar te stellen. Het gaat over je paprika inmaak recept, het recept met de vruchten een nacht in het zout. Als de paprikaas de pot in gaan en het azijn erop dan is de pot meteen best wel erg lauw, afgekoeld. Heeft dat geen gevolgen voor de houdbaarheid? Ik had azijn 4%. Iemand op het moestuinforum had het over vorming van melkzuurbacteriën..ik weet niet of dat erg zou zijn maar het is wel een ander proces. Of zou ik toch beter na kunnen steriliseren?

ANCO Terpstra

Hierbij een foto van hoe ik pompoenen teel: compostvat in de midden, 2 klimrekken elk een andere kant op, als pompoenplanten op maat, dan in compostvat uitplanten. Dan in het begin naar het rek leiden met touw en eerst ook nog een stukje in het rek,daarna redden ze zich wel. Opbrengst van 4 planten, 2 per rek van 1.80m bij 1.80m: 12 pompoenen. Geen last van direnvraat,is wel in tuin bij huis hoor, niet op volkstuin. Zie foto.

IMG_0013.jpg
Petra

Ziet er leuk uit Anco en bespaart ook nog heel wat vierkante meters van de moestuin !
Groeten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties