Meer bakken….
En alweer hard gewerkt afgelopen week. Het weer helpt dan ook wel echt heel fijn mee, en zolang het nog zo droog en warm is kunnen we flink vorderingen maken op de nieuwe tuin.
De 4 vierkante bakken aan de rechterkant staan en zijn gevuld met grond/mest/zand, en ook al deels gevuld met kruiden en sla. In het middenstuk stond enorm veel onkruid, dus dat hebben we eerst goed gespit, en daarbij zoveel mogelijk wortels verwijderd. Grappig dat je op een gegeven moment onkruid aan de wortels kunt herkennen; diepe penwortels van de meeste distelsoorten, de zwarte wortels met vertakkingen van heermoes, de spierwitte kronkelige wortels van winde. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk van die wortels gelijk te verwijderen, anders komt dat allemaal volgend jaar in de bakken, of tussen de tegels weer naar boven.
En daarna de tuin gefreesd (zodat de grond fijn van structuur is, is wat makkelijk om dan bakken uit te meten en te zetten en paden te leggen). Ondertussen hadden we afgelopen week ook al bakken in elkaar gezet, langwerpige dit keer. Klein discussiepunt in huis; ik wilde wel graag dat de bakken qua standplaats wat zouden verspringen (anders doet het me zo denken aan een begraafplaats). Maar Ruud vindt dat niet handig, en hij had daarin wel een punt; als je bakken kriskras neerzet is het heel veel lastiger om er paden langs te maken, er met een kruiwagen te rijden, etc. Het zou betekenen dat er overal tussen paden passtukjes zouden moeten worden gelegd van andere formaten tegels, om te zorgen dat toch alles netjes ‘dicht’ ligt.
Zo zag de tuin eruit toen we vanmiddag naar huis gingen.
Dus oké, de bakken komen naast elkaar te staan. In ruil daarvoor mag ik de bakken indelen zoals ik wil, en zullen die volgende zomer (hopelijk) vol komen te staan met groenten en éénjarigen, door elkaar. Dat zal het allemaal wat ‘losser’ maken. En mijn ‘pleintje’ komt nog naast de bakken. Met daarop de tafel, en zoveel mogelijk potten, met munt, éénjarigen, citroenmelisse, Stevia, etc..
Maar dat is voor later zorg; eerst de gemaakte bakken plaatsen, waterpas, paden er langs, en de bakken vullen. Erg fijn dat het de komende dagen nog zulk lekker weer blijft, zo hopen we eind volgende week in ieder geval alle bakken goed te hebben staan en alle tegels/paden te hebben gelegd.
We zouden de rest van de tuin bijna vergeten. Dat is niet zo natuurlijk, maar ze ziet er wel wat verwaarloosd uit. Het zij zo, komt vanzelf wel weer goed (niet vanzelf natuurlijk, het zal ons ook in de wintermaanden wel van de straat houden :-))
In ieder geval komt de echte oogst van pepers nu op gang (wel erg laat dit jaar). We hebben al planten verwijderd, van rassen die nu nog niet eens bloeiden. Maar sommige planten geven nu prima rijpende pepers. Ik hoop in het eerstvolgende tuindagboek eens wat verschillende pepers te kunnen laten zien, niet iedereen weet dat er zoveel diversiteit bestaat (zowel in kleur als in vorm als in smaak als in heetheid). Op de foto zie je een paar paprika’s die ik vandaag kon plukken. Ook daarin al flink wat verschillen. Links bovenin zie je de blokpaprika Top Boy. In het midden de veel kleinere Lipstick. Rechts de Orange Bell. En onder de extra grote (ruim 20 cm) Spanish Sweet.
Komende week zijn er nog wel wat andere klusjes naast het verder gaan met de nieuwe tuin. Zoals de oerpreibolletjes planten. En knoflook, het wordt volgende week oktober, voor het planten van knoflook aan de vroege kant (liever plant ik ze in de laatste 2 weken van oktober), maar nu weet ik zeker dat ik het niet vergeet tussen alle andere werkzaamheden door. En wellicht wel zo leuk om knoflook en oerprei in de bakken op de nieuwe tuin te planten.
En tot slot dan nog een foto van de Yakon zoals ze er nu bij staat. Morgen nog maar eens water geven, want planten die zo groot zijn en voor de teelt van de knollen wordt geteeld kunnen wel wat extra vocht gebruiken (denk ik zo). De planten zijn nu zo hoog als de dakgoot van de kas, en die staat op 2,20 meter.
Ik begin benieuwd te worden hoe de knollen eruit zien, en natuurlijk hoe ze zullen smaken. Ruud heeft in ieder geval maar een hekwerk voor de planten gemaakt zodat ze niet over het hoofdpad hangen. Wellicht over een week of 2 eens 1 plant rooien…. zelfbeheersing is nooit mijn sterkste punt geweest en zal het ook niet worden :-).
Leuk om te zien dat de Yacon het zo goed doet!
Groetjes, Saskia.
Hallo Saskia,
Ja, erg blij mee! (nu nog proeven :-)).
groetjes,
Diana
Mooi gemaakt zeg!
Zo wil ik het volgend jaar ook in mijn eigen tuin gaan maken.
Weet je ook voor hout jullie gebruiken en hoe lang dat ongeveer mee zou moeten gaan?
Alle hout verrot natuurlijk na een bepaalde periode maar als die periode nou zo lang mogelijk is…
Groeten, Harold
Hallo Harold,
Ik durf niet goed te voorspellen hoe lang de bakken meegaan, dit wordt voor ons ook de eerste keer. In ieder geval een paar jaar. Sommige mensen zeggen een jaar of 3, anderen zeggen een jaar of 5 of nog iets langer. Geen idee :-). We hebben een deel van de planken gekocht, ze zijn 2,50 meter lang, 19,5 cm hoog en 3 cm dik. Bij de gamma hebben ze af en toe een aanbieding, ze waren (onder de naam steigerplanken) die week al in de reclame en we kregen op zondag extra korting en hadden ook nog een kortingsbon :-). We hebben ook nog wat planken particulier over kunnen nemen, zelfde maat, en we hebben van een vriend ook nog een paar gebruikte betonplexplaten gekregen, die gaan hopelijk veel langer mee (maar zijn om te kopen wel heel erg duur).
Oftewel, het wordt voor ons ook een nieuwe ervaring :-).
Ruud heeft getwijfeld of hij wellicht de bak van planken aan de binnenkant met plastic zou bekleden, maar uiteindelijk niet gedaan (het houdt wellicht het intrekken van vocht vanuit de grond tegen, maar uiteindelijk trekt het vocht toch door het hele hout bij nat weer, en plastic kan er dan ook nog wel voor zorgen dat het juist weer minder goed kan opdrogen). We kregen in ieder geval van meerdere mensen de tip dat het niet heel veel nut zou hebben om dat te doen.
groetjes,
Diana
Hallo Diane is het een idee op je bakken te schilderen om ze langer mee te laten gaan?
Hallo Robin,
Dat zou zeker een optie kunnen zijn. Zelf vind ik het mooier om de houtkleur te zien, en de meeste verfsoorten bevatten ook wel veel schadelijke stoffen.
Maar de 3 bakken die we van betonplex gaan maken zullen we zwart moeten verven (vooral om de zaagsnede te beschermen tegen vocht uit de grond).
groetjes,
Diana
Hoi diana,
Heb je al het voordeel bedacht van een bak en een kas?
Bv in de kas die vorig jaar is ondergelopen.
Kan je in maart je eigen lange rechte worteltjes oogsten.
Groeten gerard
Hallo Gerard,
Ik denk niet dat ik Ruud zover krijg een bak te maken in de kas. Als je er over valt kun je in een kas enorm schade oplopen :-).
En dit jaar hebben we ook geen wateroverlast meer gehad, ook niet in de laatste anderhalve week waarin er toch wel ruim 100 mm regen in gevallen binnen een dag of 10.
Ik had voor de winterteelt (nu in de kas zaaien, in maart/april oogsten) Parijse ronde worteltjes gekocht :-). Het komt er vrees ik alleen niet van om ze te zaaien, we zijn nog niet begonnen met het opruimen/schoonmaken van de kas.
Een bak in een kas heeft natuurlijk ook zo z’n nut, maar ik vind het wel heel lastig in een kas. Want bij ons is de kas toch vooral bedoeld voor de zomerteelt van tomaten, paprika’s, pepers, aubergines en komkommers, alles wat we buiten dat seizoen nog kunnen doen is meegenomen maar niet het belangrijkst. Ik zou dan eerder kiezen voor een soort ‘verhoogde platte bak’.
groetjes,
Diana
Hoi diana,
Even een vraagje over knoflook planten. Gisteren zag ik bij de Albert Heijn VERSE knoflook liggen. Kun je die in oktober planten of moet je gedroogde hebben ?
Beginneling……
renée
Hallo Renée,
Ik heb zelf nog nooit verse knoflook bij Albert Heijn gezien, maar dan het best kunnen dat ze behoorlijk prijzig is.
Je kunt de tenen prima gebruiken om te poten. Maar gedroogde bollen kan ook prima hoor. Niet uit elke winkel, want sommige gedroogde bollen worden ‘gegast’ en lopen dus niet meer uit. Van Albert Heijn weet ik het niet, maar van de Lidl zijn de bollen prima, die heb ik zelf ook nog wel eens gekocht en gepoot/geteeld. Verse bollen zijn nooit gegast en dus altijd prima om te planten. En als je eenmaal knoflook hebt geplant, en volgend jaar juli hebt geoogst, kun je daarvan weer 2 of 3 bollen apart houden om daar de tenen van te planten in oktober.
groetjes,
Diana
Dank voor je reactie,
Zal ze ook voor het eerst hoor. Nog even wachten (las ik op je site) dan zal ik ze in de grond stoppen.
Dank voor alle info !!!!
Renée