30 jaar courgettes
Ik ben ondertussen oud genoeg om nog te weten wanneer ik voor de allereerste keer kennis maakte met deze groente. Het is bijna 30 jaar geleden en ik had ze nog nooit gezien (ze waren in ieder geval niet in het kleine dorp waar ik opgroeide in de supermarkt te koop). Je kunt het je nu niet meer voorstellen! Ik zag ze voor het eerst in de tuin van een volkstuinlid van Spaanse komaf. Hij vertelde er graag over. En ik kreeg ook gelijk een plant uit zijn tuin. Na het verplanten ging de courgetteplant al snel dood; les 1 was dat een bijna volwassen plant niet of nauwelijks te verplanten is. Gelukkig kreeg ik vervolgens een zaailing in een potje; dat ging beter!
Les 2 was dat een courgetteplant van een luchtige grond met veel voeding en vocht houdt. De Spaanse buurman vertelde me dat al, en ik deed hem maar gewoon na in de teelt en plantte de courgetteplant in een flinke hoop compost en gaf ook nog wat voeding (na 30 jaar ben ik vergeten wat, maar het zou best nog eens 12-10-18 kunnen zijn geweest, een kunstmest die toen heel makkelijk verkrijgbaar was). Ondertussen hebben we het iets gefinetuned en planten we de courgetteplanten op een heuvel van paardenmest met veel stro erin, in een gat dat we vullen met potgrond. En dan is verdere voeding niet meer nodig. Ik schreef er vorig jaar al eens een blog over, met voor- en nadelen en foto’s ter verduidelijking: Courgettes en pompoenen in de mest
Les 3 was dat een courgetteplant in de juiste omstandigheden heel groot kan worden: ik kwam erachter dat 1 plant gemakkelijk 1 vierkante meter ruimte inneemt (en ook nog wel zo’n 75 centimeter hoog kan worden, of zelfs ruim een meter als je haar opbindt).
Ik leerde nog veel meer lessen in de daaropvolgende 30 jaar. In het begin zette ik 1 plant per jaar. Dat was voor ons genoeg want ik wist toch niet zo goed wat ik er mee kon maken; we aten nog steeds vooral aardappelen, vlees en groenten en daar paste courgette niet zo in. Zoetzuur ervan, dat vond ik wel heel lekker, weet ik nog wel. Maar ik ging haar pas ontdekken toen ik vaker pasta maakte, en rijst, roerbak, soep en couscous. Ja, daar voelde ze zich duidelijk meer in thuis. In het begin oogstte ik haar ook te groot, pas later proefde ik dat ze veel lekkerder is als ze nog zo jong is dat de bloem er pas net vanaf valt.
In het begin was er alleen nog de donkere langwerpige courgette met de naam Black Beauty, in de loop van de jaren kwamen er steeds meer rassen; in lichtgroen, rond, gestreept, geel, etc., en leerde ik ook dat daar wat verschillen in zaten (vooral in structuur van de courgette, opbrengst van de plant, etc.).
Mmm…. wat leerde ik nog meer over courgettes…… oh ja, dat ze ook in een kas geteeld kan worden maar dat de planten daarin enorm groot worden. Ik zag dat jaren geleden al eens bij tuinburen (met bladeren van wel ruim 75 centimeter centimeter groot). Vorig jaar had ik in de zomer plaats genoeg in de kas doordat daar tomaten- en paprikaplanten waren gesneuveld en plantte ik in juli zelf eens een courgetteplant (van het ras Limone) in de kas. In september was dit het resultaat; de plant was enorm en groeide tot 3 meter hoog, tegen het dak van de kas:
De plant kreeg trouwens ook al snel last van meeldauw, ongetwijfeld omdat het in een kas vaak warm is met een hoge luchtvochtigheid.
Ik leerde bij een bezoek aan villa Augustus dat het ook handig is om een courgetteplant op te binden; ze neemt zo wat minder ruimte in beslag, de courgettes liggen niet maar hangen (droger), de bloemen zijn goed te bezoeken door bestuivers, makkelijker water geven en makkelijk te oogsten. Zo ging ik het voortaan ook doen! En het werkte!
Twee jaar later merkte ik dat het opbinden niet vergeten moet worden: 2 weken overslaan zorgt ervoor dat de stam al zo lang wordt dat ze lastig weer op te binden is zonder te knakken/breken. Ook dit jaar ben ik weer te laat, de planten beginnen al aardig te kruipen (niet zo erg als een pompoen hoor) en ik laat ze nu maar liggen.
Nog een les die ik leerde: eigenlijk zouden we wel genoeg hebben aan 2 courgetteplanten: die geven ruim voldoende opbrengst voor ons samen. Toch, courgetteplanten lijken heel groot en sterk maar zijn ook gevoelig; bijvoorbeeld voor meeldauw. En soms wil ze gewoon niet groeien, of begeeft een plant het (door mol, woelratten, of gewoon pech). Ik zet daarom liever 4 planten dan 2, voor het geval er 2 sneuvelen. Of 5 planten want er blijkt altijd nog net een plant op de hoek te passen. En als die 2 dan vervolgens niet sneuvelen zitten we dus met een serieus courgette-overschot :-).
En we moeten blijven oogsten: niet oogsten zorgt voor XXL-courgettes die niet lekker en niet te tillen zijn. Dan gaat de plant zaden maken en steekt ze daar al haar energie in en stopt nagenoeg met het produceren van nieuwe bloemen en vruchten.
Men zegt over te grote courgettes wel eens: “Dan kun je er nog soep van maken”. En soms worden ze gebruikt voor de inmaak van zoetzuur, chutney of jam. Eigenlijk is dat wel zonde: ik wil juist heerlijke jonge courgettes gebruiken want van over-de-datum-courgettes wordt inmaak niet lekkerder (nou ja, chutney gaat nog wel, omdat daar heel veel smaakmakers in worden gebruikt). Zoetzuur maak ik liever van net zo jonge courgettes als die ik gebruik voor een salade of pasta want ze zijn dan gewoon lekkerder. Oftewel: ik pluk ze gewoon altijd jong, ook voor de soep of inmaak. Als er toch één iets te groot is geworden is het prima voer voor de slakken. Of ik leg ze bij de ingang van het tuincomplex, er is altijd wel iemand die ze meeneemt.
Bij zo’n overschot is het handig om te bedenken wat er dan mee te doen. We eten ze natuurlijk het liefst vers. Zoals in deze salade van gegrilde courgettes van Ottolenghi, of deze courgette-kruidentaart of deze courgette-tabouleh met kikkererwten van Mari Maris (het recept plaatste ik deze week op de website):
En ik rasp ze en vries ze in porties in: voor in soepen en sauzen; het is gezond en het vult/bindt op een natuurlijke manier. Ik snijd ze ook in kleine blokje en vries die in porties in: voor in soepen, pastasauzen, stoofschotels, etc. En ik maak ze in, zoals bijvoorbeeld in deze Engelse piccalilly, of Italiaanse Sott’Olio, of Pittig zoetzuur van courgettes of dit zoetzuur dat ik gisteren maakte:
En verder eten we ze natuurlijk zo veel en vaak mogelijk vers. Dat is wel eens lastig, omdat de uitgeputte en vaak door meeldauw aangetaste planten het meestal eind augustus/begin september langzaam begeven. Per toeval zaaide jaren geleden eens eind juni nog eens een paar courgettezaden (het zal wel iets te maken hebben gehad met een misoogst of een overschot aan zaden waarvan de kiemkracht zou verlopen). Die planten groeiden pas in juli en de oogst begon in augustus. En omdat die planten nog jong en sterk waren kon ik er tot oktober van oogsten. Uiteraard is het weer daarin heel belangrijk maar het is iets dat ik sindsdien elk jaar doe. De kans is groot dat ik van de planten die ik nu zaai nog kan oogsten op het moment dat de planten die ik in april/mei zaaide het al hebben begeven.
Tot zover een kleine opsomming van wat ik in de afgelopen 3 decennia over courgettes leerde :-). Zoals altijd tot slot nog een foto van een bloem, dit keer van Zinnia elegans Benary’s Giant Salmon Rose. Ze begint nu net te bloeien, de bloemen zijn zeker nog niet ‘Giant’ maar binnen enkele weken worden de bloemen steeds groter en ook steeds meer gevuld. Gelukkig vernadert de kleur niet want die vind ik prachtig zoals ze nu is!
Dag Diana, alweer bedankt voor dit mooie verhaal. Ik had een vraagje(s) : hoe bekom je die tweede oogst : met een zaadje van je eigen geplukte courgettes ? Die paardenmest: is die gemengd met stro of moestuinpotgrond ? En welk alternatief heb je als je geen paardenmest hebt?
Dat opbinden vind ik een goed idee!
Hartelijke groeten en verder veel moestuiniergeluk
Hallo Elisabeth,
Ik oogst nooit zelf zaden van courgettes, de kans op kruisen met andere courgettes en ook pompoenen is hier op een volkstuinvereniging heel groot en dat kan potentieel heel bittere en licht giftige courgettes geven. Bovendien zou het lang duren voor ik zelf zaden zou kunnen winnen, daarvoor moet een courgette niet alleen heel groot zijn maar ook van buiten verkleuren zodat de zaden rijp zijn en dan is het ondertussen nazomer/herfst en dus te laat om nog te zaaien (lees over het giftige van gekruiste courgettes en het zelf oogsten van zaden vooral deze teeltpagina: Courgette).
In paardenmest zit veel stro, omdat het van paarden komst die in de winter op stal op stro staan. Als je geen paardenmest, koeienmest, kippenmest, schapenmest, etc. hebt kun je altijd zelfgemaakte of gekochte biologische compost gebruiken.
groetjes,
Diana
In het tuincentrum kan je ook paardenmest korrels kopen, ik vind deze heel handig, ze stinken nauwelijks (mijn moestuin is gelijk aan huis) en ze zijn goed te doseren.
Hallo Diana,
Graag zou ik willen weten of het goed is wanneer je de onderste bladeren van de courgette verwijderd.
Hartelijk dank voor je wekelijkse verhalen!
Hallo Rina,
Ik heb nog nooit de onderste bladeren van courgettes verwijderd, wel kapotte of ernstig door meeldauw aangetaste bladeren.
Het maakt veel uit wanneer je blad verwijdert. Ik zou dat bij jonge planten zelf niet doen want een plant heeft bladeren om voedingsstoffen op te kunnen nemen (fotosynthese) en dus ook om vervolgens te bloeien en vruchten te maken. Bij grote volwassen planten zou het wel kunnen maar bedenk ook dan waarom je blad weg zou willen halen en of het beter is dat de planten nog meer voedingsstoffen opnemen of dat het beter is dat een blad wordt verwijderd, bijvoorbeeld omdat het ziek is of in de weg hangt, etc.
groetjes,
Diana
Als je de bladeren van de courgette verwijderd zijn de dikke stengels net buisjes die veel vocht kunnen opvangen dus grotere kans op meeldauw denk ik.
Hoi Diana, even off-topic maar weet jij dit toevallig: op mijn pakje zaden winterpeen van het tuincentrum staat ‘niet uitdunnen’. Inmiddels zijn de zaadjes kleine plantjes geworden en denk ik om eigenwijs te zijn en wel uit te dunnen. Kan jij redenen bedenken waarom je winterpeen niet zou moeten uitdunnen? (ik heb me afgevraagd of het een typefout is)
Hoi Michel, volgens mij dun je niet uit omdat je dan de wortel lief aantrekt voor de plannen die achterblijven zodat deze aangetast worden. Maar Diana zal het ongetwijfeld beter weten .
Wortelvlieg. Het woord werd veranderd, was onbekend voor de tekstverwerker blijkbaar….
Hallo Karin,
Dankjewel voor het meedenken en antwoorden! Ik zag je antwoord pas staan toen ik zelf al had geantwoord (ik zie in mijn administratie altijd de oudste berichten eerst, in dit geval niet heel handig) 🙂
groetjes,
Diana
Hallo Michiel,
Ik kan maar 2 redenen bedenken waar je niet zou dunnen: de eerste is dat het om pillenzaden gaat en die kun je prima op de juiste afstand zaaien. Een andere reden kan zijn dat als je uitdunt (welke wortelsoort dan ook) daar de geur van worteltjes bij vrijkomt en daar de wortelvlieg op af kan komen. Iets anders kan ik niet bedenken, en als je zelf ziet dat de winterwortels erg dicht op elkaar groeien zuil je wel uit moeten dunnen als je grote, dikke winterpenen wilt oogsten. Ik zou ze dus wel uitdunnen. Het kan wel handig zijn om direct na het uitdunnen afgeknipte stengels van bijvoorbeeld munt, citroenmelisse, dille naast de rij met zaailingen te leggen, om de geur van de worteltjes te maskeren. En de uitgetrokken zaailingen laat je om dezelfde reden dus ook nooit naast de rij liggen maar mogen op de composthoop.
groetjes,
Diana
Karin, Diana, dank jullie wel! Ik ga uitdunnen en zal citroenmelisse er tussen leggen. Ik heb sowieso een fijnmazig net over de wortels.
Dag Diana,
altijd leuk om jouw verhaal weer te lezen. Dank je wel. Wat een goed idee om nogmaals courgettes te zaaien.
Een recept van Ottolenghi is ook gegrilde courgettes in warme warme yoghurtsaus. Echt heel lekker. Je kan het ook zien op YouTube kanaal Food 52.
groeten van Pien
Hallo Pien,
Dankjewel voor de tip, ik ga zeker kijken!
Vandaag is het alweer courgettedag 🙂 en gaan ze gegrild op een pizza.
groetjes,
Diana
De te grote courgettes snijden we in de lengte doormidden en geven ze dan aan de kippen.
Wat weer een prachtig verhaal van je! En zo herkenbaar! Helaas vindt mijn man zoetzuur niet lekker (ik wel..) dus dat hoef ik niet vaak te maken, maar heb nu weer ideeen voor andere recepten met courgette. Ik plant ook altijd extra planten, ook dit jaar ging er één dood maar de andere doet het nog gelukkig. Vorig jaar hield ik niet één over met dank aan de slakken, zaaide ik (ballorig want ik ging er niet vanuit dat het wat zou worden) in juni nog in de volle grond en dat ging fantastisch! Dat opbinden vind ik ook een goede tip, ga ik proberen dit jaar! Mijn plant is nu nog klein, dus ik kan meteen beginnen.
Hallo Diana, jouw verhaal over de eerste courgette bracht me 60 jaar terug toen ik de eerste courgette kreeg van een collega op kantoor het was een XXL model, mijn moeder was absoluut geen kok dus we kregen een maaltijd van dikke ver doorgekookte macaroni met papperige courgette en een scheut maggi … gelukkig maar 1 keer op tafel!
Zelf verbouw ik nu de “Syrische “licht groene.
Hoi Simone,
Grappig, want dat doet mij weer denken aan mijn moeder, die bij de eerste keer macaroni maken de ´elleboogjes´ kookte en zo´n blokje van een bekend merk (een soort samengeperst mengsel van kruiden en gedroogde groenten) uit de supermarkt in wat warm water welde. En dat mengde ze met wat gebakken reepjes ‘smac’. Dat was mijn eerste macaroni, niet alles wat vroeger beter 🙂
groetjes,
Diana
Hallo Diana en Ruud,
Wie kent het niet; te veel courgettes, “vandaag al weer courget“ mijn kinderen hebben lang geleden een keer gevraagd of we een jaar zouden kunnen overslaan.
Vorig jaar heb ik „balkon courgette” gezaaid en dat is mij super bevallen, deze blijven compact maar geven toch een goede oogst, wel eens waar niet zo heel veel maar voor ons 2 meer dan genoeg. Ik heb er nu 3 in een grote pot op een hoge tafel en dat gaat heel goed. Als het te veel wordt haal ik er wat vrouwelijke bloemen uit. Ze kan op deze wijze ook mooi naar beneden groeien, want dat opbinden dat is wel veel werk als je er niet elke dag naast staat. Ik heb bij de pompoenen het gevoel dat de zeker 20 cm per dag groeien, die laat ik overigens klimmen tegen een schutting met een beetje hulp zijn ze boven aan gekomen en kunnen nu alleen verder en ook hier haal ik af en toe een bloem weg. Regelmatig krijgen ze een hand paarden mestkorrels (deze stinken gelukkig niet sterk) maar ze hebben natuurlijk door de pot veel water nodig. Heb nu ook balkon komkommers eens kijken of dat ook goed gaat. „Gefinetuned“ wat een heerlijk woord. Heb een fijn weekend en bedankt voor weer informatief blog.
Wat een goed idee om nu nog eens courgettes te zaaien, ga het meteen proberen! Nog een tip wat wij lekker vinden: courgette in plakjes snijden en door bloempapje (met bier!) halen en even in de koekenpan frituren. Wel even een werkje maar heel erg lekker!
Ik heb de courgette White Bush, een Italiaans ras. Buiten de slakken om en ik sinds kort met de hand bestuif hebben ze toch last van een soort neusrot. Zou het kunnen dat deze soort meer warmte nodig heeft zoals in Italië is en met de nu niet echt warme temperatuur dan vruchten laat vallen? Of is het normaal bij courgette dat er een deel afvalt?
Hallo Mathijs,
Er vallen zeker wel wat courgettes af, vooral als ze niet goed bevrucht zijn. Wij vinden er per plant meestal wel 2 of 3 per jaar, vooral in het begin van de teelt (wanneer je planten nog jong zijn en met wat minder bloemen bloeien). Maar als je slechts 1 plant of 2 planten hebt staan is de kans op een minder goede bevruchting wat groter (en dus ook de kans op courgettes die in een jong stadium al geel worden en afvallen). Wij tuinieren op een volkstuinencomplex, met binnen enkele tientallen meters heel veel courgette- en pompoenplanten en dan is de kans op een goede bestuiving altijd groter.
Als je niet genoeg bijen en hommels in je tuin hebt en met de hand moet bestuiven, dan is het altijd raadzaam om dat meer dan één keer te doen en dus 2 of 3 keer per dag met een kwastje te bestuiven.
Neusrot is trouwens iets heel anders dan het afsterven van een slecht bevruchte courgettes; neusrot heeft te maken met een tekort aan vocht bij de wortels waarbij het vocht in nood uit de vrucht zelf wordt gehaald – als een soort overlevingsmechanisme. Het komt bij courgettes niet vaak voor omdat die een heel diepe wortel maakt, maar wellicht zou het wel voor kunnen komen bij de teelt in pot en onregelmatig water geven. Neusrot ziet er ook heel anders uit dan het afsterven door een slechte bevruchting.
groetjes,
Diana
Dank u wel. Maar jam van courgette is ook heerlijk .
Hallo Maria,
Jam van courgette kan inderdaad natuurlijk ook heel lekker zijn maar ik kende iemand die er alleen maar de allergrootste sponzige courgettes voor gebruikte en dat was wat ik bedoelde met mijn opmerking: een courgette verdient het om altijd jong te worden geplukt en gegeten of verwerkt tot soep, jam of zoetzuur.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Heerlijk om een stukje te lezen hoe jij en ook ik 30 jaar geleden kennis maakten met de courgette, dan te bedenken dat ik hem helemaal niet zo lekker vond. Maar gewoon een kwestie van klaarmaken. Inmiddels veel meer recepten en nu van jouw lees ik ook over de teelt handige adviezen, waarvoor hartelijk dank.
Ik heb eigenlijk een andere vraag, ik heb groentetuin bij huis met veel bloemen ertussen; nu merk ik dit jaar voor het eerst op dat de pronkbonen blijkbaar erg slecht bestoven zijn, maar 1boontje per bloemtros. Terwijl dat met de snijbonen iets verderop wel goed gaat . Er vliegt wel veel rond aan insecten. Komt dit meer voor
Hallo Margriet,
Pronkbonen blijken heel gevoelig te zijn voor hitte en hebben een slechte vruchtzetting als de temperatuur is. Ik schreef er een paar jaar geleden een blog over, lees daar vooral ook even de reacties want heel veel mensen hadden last van een slechte opbrengst in hun pronkbonen die zomer: Paars en een vraag.
Hert is nu niet zo warm maar wel al een paar keer heel erg warm geweest natuurlijk……. ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana
Dank je wel voor het antwoord Diana.
De andere stokbonen doen het gelukkig wel goed, ik hoop dan maar op wat koele dagen , bovendien oogt het wel erg mooi,
Groetjes Margriet M
Sorry Diana foto draaide had ik niet door Gr
Hallo Margriet,
Ik heb de foto in mijn administratie kunnen draaien :-).
groetjes,
Diana
Opmerking. De foto van de 3 meterslange courgette in de kas lijkt mij een pompoen en geen courgette. Wanneer je beide soorten bij elkaar plaatst en je zou van plan zijn om zelf zaad te winnen loop je een risico van kruisbestuiving.
Hallo,
Ja, ik kan me voorstellen dat je denkt dat het een pompoen is maar in dit geval is het echt een courgette, gekocht bij Tuttosemi in Italië: Zucchino Limone. De smaak is prima, de structuur vrij vast en stevig, bij te lang laten hangen een beetje glazig (voor m’n gevoel vergelijkbaar met een gele langwerpige courgette en een Crookneck). Over het makkelijk kruisen van courgettes en pompoenen en daarbij de kans op zeer bittere en licht giftige vruchten schreef ik eens een blog: Kruisen
groetjes,
Diana
Dag Diana (en bedenker Carine!) wat is dat pittig zoetzuur van courgettes een fantastisch recept! Ik heb inmiddels potten vol gemaakt, gegeten en weggegeven. Super simpel maar ook leuk om te maken en het is overigens ook echt heerlijk om de courgettes te vervangen door komkommers. Voor ons de ontdekking van 2022!
Dag Pien en Diana,
Dank je Pien, ik vind het zelf ook een super recept. Ik maak het met courgette, komkommer, patisson en ook meloen komkommer (carosello’s). Ipv ajuin voeg ik soms wat schijven olifantenlook toe, vind ik zelf lekkerder en knappiger.
smakelijk en groetjes
carine
Hallo Carine en Pien,
Ja, ook hier is het een succes!! En zeker ook voor herhaling vatbaar met wat andere ingrediënten.
Ik kan hier binnenkort de eerste carosello’s oogsten dus dat ga ik zeker ook eens proberen!
groetjes,
Diana
Ik zou zo graag iets over wisselteelt ban courgettes willen weten.
Hallo Sikko,
Ik schreef een paar jaar geleden deze pagina over de Vruchtwisseling
Dar vind je ook informatie over courgette als onderdeel van de groep vruchtgewassen. En misschien is het ook nog leuk om even de teeltpagina van courgettes te lezen, voor meer tips m.b.t. het zaaien, standplaats, vochten voeding, verzorging, etc.: Courgette
groetjes,
Diana
Door dit artikel heb ik vorig jaar besloten nog meer courgettes te gaan zaaien in 2023. Want hier staat het fantastische recept van Carine van pittig zoetzuur van courgettes. Vorig jaar kon ik maar 10 potten maken, dat was minimaal 30 potten te weinig. Werkelijk verslavend lekker!!! En in een zucht en een scheet gemaakt. En door de foto heb ik dit jaar heel veel zinnia’s extra gezaaid, wat is dat toch een wereldbloem in een moes/pluktuin!!! Zo zie je, wat een inspiratie biedt jouw blog toch Diana!!! Groeten, Pien
NB: Overigens schrijf je in les 3 dat een courgetteplant wel een kubieke meter grond nodig heeft, ik denk dat je een vierkante meter bedoelt?
Hallo Pien,
Ik heb het zelf twee jaar geleden gemaakt en afgelopen jaar niet, maar komend jaar staat het zeker weer op mijn lijstje want het inderdaad heel erg lekker! Ik moet een beetje denken (bij het gebruiken ervan) aan een soort kruising tussen piccalilly en een grof soort sandwichspread 🙂
Ik heb een nieuwe tuinbuurvrouw, een Turkse mevrouw van middelbare leeftijd die nauwelijks Nederlandse praat en nog niet eerder een moestuin had. Ze is enthousiast begonnen en ik wil zeker niet elke keer tegen haar zeggen dat ze iets verkeerd doet, maar ik zag nu dat ze 12 courgetteplanten op ongeveer 25 centimeter van elkaar had uitgeplant. En dus probeerde ik met handen en voeten uit te leggen dat een courgetteplant heel groot wordt en heel veel opbrengst kan geven – zo met je armen en handen wijd ongeveer een vierkante meter breed en lang aanwijzen en ook ongeveer even hoog. En dat is een beetje het gevoel dat ik had toen ik dit beschreef. Maar ik zal het in de tekst even aanpassen naar een vierkante meter, en ook nog wel zo’n 75 centimeter hoog (of ruim een meter als je de planten aanbindt).
groetjes,
Diana
Haha! Ik had jou verkeerd begrepen. Ik dacht dat je bedoelde een kubieke meter onder de grond en zag iedereen al scheppen. De tekst is na uitleg maar zeker nu helemaal duidelijk! Ik ga mijn vorige week gezaaide courgetteplanten vandaag de tuin in zetten. Bizar, week geleden in warme omgeving (24graden) gezaaid, na twee dagen allemaal gekiemd, de penwortel groeit de zaaitray uit, de zaailingen zijn 10/12 cm groot! Bijna eng!! Voor het eerst ook Black Forest, een echte klimmer. Ben benieuwd!! Fijne dag allemaal! 3 mei 2023 Pien W
Hallo Diana, het recept van Carine van zoetzuur courgettes, voor hoeveel potten is dit?
Hoi Con,
Het is al weer twee jaar geleden dat ik het maakte (dit jaar staat ze zeker weer op de planning). Maar volgens mij maakte ik de foto van alle potjes die ik voor dit reept kon maken, dus 5 potjes (ik gebuikte Heinz-potjes, die hebben een inhoud van 300 cc). Op de foto zie links onderin het potje dat niet helemaal gevuld is en wat vocht tekort komt (en dat heb ik in het recept dus al aangepast). Dus het recept is voor ongeveer 5 potjes.
groetjes,
Diana
Dag Con en Diana,
Het zou kunnen dat het recept voor ongeveer 5 potjes is. Ik vermenigvuldig zo dikwijls dit recept naargelang de hoeveelheid courgette, meloen komkommers of komkommers en vul gewoon mijn potten naargelang ik nodig heb… Zorg ervoor dat je niet teveel sap in de potten giet, goed gevuld met groenten en dan heb je voldoende sap. Ik herinner me dat Diana niet voldoende sap had, maar het moet lukken met de aangegeven hoeveelheid.
Een ideetje om dit te eten…. Een prikkertje erin als aperitief hapje, samen met een “vin de surreau” (vlierbloesem wijn) die ik dringend moet gaan plukken. Schol!!! 🙂
groetjes
carine