Gelei van bramen
Details
(4 beoordelingen)
voor 3 potten van 300 gram
Ingrediënten:
- 1 kilo bramen
- 1 kaneelstokje
- 3 kruidnageltjes
- 2 centimeter verse gemberwortel
- schil van een halve citroen (alleen het gele deel zonder wit!)
- schil van een halve sinaasappel (alleen het oranje deel zonder wit!)
- 1,5 deciliter rode wijn
- geleisuiker
- sap van een halve citroen
Recept:
Was de bramen, doe ze samen met de kaneel, kruidnagelen, gemberwortel, schilletjes van citroen en sinaasappel in een pan. Giet de rode wijn erop en breng het geheel met deksel op de pan aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Laat wat afkoelen, leg een schone theedoek in een zeef en laat de vruchtenmassa boven een kom door de zeef uitlekken (oefen geen druk uit op de massa door de doek want dan wordt het sap troebel!!). Dit kan dus wel enige uren duren (handig om ’s avonds laat te doen, dan kan de massa de hele nacht uitlekken).
Meet het opgevangen sap af en meng er eenzelfde hoeveelheid geleisuiker door (dus 1 liter op 1 kilo). Meng er de citroensap door en breng het geheel aan de kook, laat de gelei al borrelend en roerend tot de gewenste dikte inkoken (controleer door een theelepel gelei op een koud schoteltje te doen en kijken hoe dik het is).
Giet de gelei in met soda en kokend water schoongemaakte potten, sluit ze af en zet ze ondersteboven tot afgekoeld. Circa 1 jaar houdbaar.