Aardbeienlikeur
Details
(17 beoordelingen)
Soort keuken:
Nederlands
Ingrediënten voor 1 liter
- 700 gram aardbeien
- 200 gram suiker
- 1 liter alcohol van minimaal 35%
- 1 vanillestokje
Recept:
Doe in een pot afwisselend lagen schoongemaakte aardbeien (gewassen en gedroogd en kroontjes verwijderd) en suiker, vermengd met het schraapsel uit het vanillestokje. Leg het leeg geschraapte vanillestokje er ook tussen. Giet er de alcohol op, sluit de pot (bijvoorbeeld een weckfles) en zet deze koel en donker weg voor 3 maanden (zie foto). Verse juli-aardbeien zullen dus likeur geven in oktober/november. Af en toe pot even openmaken en roeren om de nog niet opgeloste suiker alsnog op te lossen. Na het roeren uiteraard de pot wel weer goed afsluiten om alcohol vervlieging te voorkomen. Na 3 maanden zeef je de aardbeien door een zeef en vervolgens het sap door een doek om ook de kleine onzuiverheden eruit te filteren. Schenk de likeur in mooie flessen.
Ik kreeg in 2022 een vraag van iemand die de likeur maakte en zich afvroeg wat je met de aardbeien na het zeven kunt doen. Want weggooien is zonde. Je kunt er alsnog jam of moes van maken. Bedenk dat er wel wat minder smaak aan de aardbeien zit (omdat een deel van de smaak nu in de likeur zit). Daarom is het handig om er dan een ´samengestelde jam van te maken, dus aardbeienjam met frambozen en aalbessen, of moes van aardbeien met rabarber, of aardbeienjam met zwarte bessen, etc. En je zult de jam of moes een wel een behoorlijke tijd moeten koken om te zorgen dat de alcohol grotendeels is vervlogen, houd dat wel in gedachten en ruik regelmatig (je kunt heel goed ruiken wanneer er nog veel alcohol in de jam/moes zit). Via de hoofdpagina van de inmaakrecepten kun je filteren op aardbeien en zo recepten zoeken/vinden.